T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΟΥ Νανή Βιογραφικό Σημείωμα


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ










Είμαι η Στέλλα (Νανή)Πολίτου μέλος της μεγάλης οικογένειας των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ και είμαι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας γιατρό Θανάση ΜΑΛΛΙΟ.

Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, με την εμπειρία από την πολύχρονη συνδικαλιστική μου δράση τόσο στη ΔΕΗ (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) όσο και στα κοινωνικά κινήματα κατεβαίνω σήμερα στο δύσκολο αλλά συνάμα συναρπαστικό χώρο της αυτοδιοίκησης με καθαρό βλέμμα, όραμα, θέληση και γνώση έχοντας μαζί μου όσα έχουμε μοιραστεί και προσυπογράψει εδώ και χρόνια μαζί ότανΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ και ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΑΣΤΕ για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.


Τα τελευταία 35 χρόνια τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάχθηκαν στην εξουσία, μας οδήγησαν σε μια σκληρή κι επικίνδυνη πραγματικότητα. Μας κληροδότησαν ασφυξία για σήμερα και ανασφάλεια για αύριο.Οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη είναι η ευκαιρία: για να αποδοκιμάσουμε την πολιτική που αδιαφορεί για δικαιώματα και κατακτήσεις, που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των πολιτών για να “τσαλακώσουμε” την αλαζονεία κάποιων...για να αναδείξουμε μια δημοτική αρχή που θα είναι δίπλα στο δημότη και που τον θέλει με γνώμη και άποψη, συμμετοχική διάθεση και δημόσια δράση για να αναδείξουμε μια δημοτική αρχή που διαθέτει ένα εναλλακτικό όραμα για την Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα για να χτίσουμε ένα Δήμο ζωντανό, σύγχρονο, ενιαίο και λειτουργικό, δήμο της συμμετοχής και της αλληλεγγύης, δηλαδή Δήμο για όλους

Ένα Δήμο, που θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Λέμε ΟΧΙ στην αποχή, η αποχή τους ΣΥΜΦΕΡΕΙ Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γιατί είναι ψέμα το οτι “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”.


Όπου οι πολίτες κινήθηκαν συλλογικά πέτυχαν πολλά. Γιατί αν βουλιάξουμε στο “δεν γίνεται τίποτα” τότε μένουμε στην γκρίνια και τη μιζέρια και χάνουμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε συλλογικά ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί αν απέχουμε από τις κάλπες ή ακυρώσουμε τη ψήφο μας, είναι σαν να τους δίνουμε συγχωροχάρτι. Γιατί η αποχή τους συμφέρει. “Ποντάρουν” στην αποστροφή που προκαλεί το πολιτικό σύστημα στους πολίτες, ώστε να μείνουμε αμέτοχοι και να μην τους τιμωρήσουμε με την ψήφο μας. . Λέμε ΟΧΙ στους υποψηφίους των άλλων συνδυασμών Γιατί είναι μέρος του πολιτικού συστήματος που έφερε στη χώρα την κρίση και την κοινωνία στη σημερινή δυστυχία. Γιατί ανήκουν στις πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν και ευθυγραμμίζπνται με τον αντιδημοκρατικό «Καλλικράτη»


Γιατί υποστηρίζουν το Μνημόνιο που επιβάλλει φτώχεια, ανεργία, κόψιμο μισθών, απολύσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας Γιατί θέλουν ένα Δήμο-εταιρία που θα λειτουργεί σαν φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Λέμε ΝΑΙ στην ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Γιατί ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΕΙ τα κινήματα των πολιτών, τους αγώνες για το περιβάλλον και την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, τις κινητοποιήσεις της νεολαίας. Γιατί αντιπαλεύει τη μετάλλαξη της Αυτοδιοίκησης μέσω του Καλλικράτη και δεν αποδέχεται την κλοπή των πόρων των δήμων από την κυβέρνηση και το μνημόνιο. Γιατί η νέα δημοτική αρχή πρέπει να είναι δίπλα στους δημότες με μέτρα αλληλεγγύης και ανακούφισης των ανέργων, των απολυμένων, των φτωχών στρωμάτων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Γατί δεν αποτελείται από επαγγελματίες της πολιτικής, αλλά από ανιδιοτελείς ανθρώπους, νέους και παλιούς αγωνιστές. Οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη είναι η στιγμή της επιβεβαίωσης και κατοχύρωσης της προσωπικής μας αξιοπρέπειας...


Οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη είναι η ώρα για ΑΝΑΤΡΟΠΗ


Δεν υπάρχουν καλά προγράμματα αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την εφαρμογή τους. Και οι εγγυήσεις είναι οι άνθρωποι. Γι’ αυτό ο εκλογικός κατάλογος υποψηφίων είναι ένα πρόγραμμα.Πολλά χρόνια τώρα,. έμαθα να παλεύω και να λύνω προβλήματα, κρίσιμα προβλήματα, σε στιγμές που δε χωράει ούτε «ίσως» ούτε «άστο και θα δούμε». Έμαθα να αντιμετωπίζω καθημερινά το πρόβλημα και να αγωνίζομαι μέχρι να λυθεί.Κι’ αυτό θα κάνω και από τη θέση της Συμβούλου στο Δήμο.


Είναι η ώρα να αντικρίσουμε κατάματα όλα αυτά που θέλουμε ν΄ αλλάξουμε. Απευθύνομαι ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους.Και σας καλώ να πάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας. Δεν έχετε να περιμένετε τίποτα και από κανένα. Κανείς δεν μπορεί να σας κοροϊδέψει πια. Μην αφήσετε σε αυτή την συγκυρία άλλοι να αποφασίσουν για εσάς χωρίς εσάς. Μην αδιαφορήσετε. Μην μπείτε στη λογική ότι είναι όλοι το ίδιο.Απευθύνομαι σε όσους σκέφτεστε την αποχή. Η αποχή τους βολεύει, τους συμφέρει, τη θέλουν. Γιατί θέλουν να ξορκίσουν την τιμωρία. Ας μην τους κάνουμε τη χάρη λοιπόν.


Να συναντηθούμε στην κάλπη για να τους αποδείξουμε, ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι και αδιέξοδα, ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος, ο δρόμος που οδηγεί στηΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ και στον Δήμαρχο Θανάση ΜΑΛΛΙΟ έναν καταξιωμένο και έμπειρο αγωνιστή επιστήμονα που αποτελεί την μοναδική λύση για να αγωνιστεί για μία ανθρώπινη πόλη μακριά από τις λογικές της καριέρας και της ρεμούλας.


Θα διεκδικεί πόρους από μια κυβέρνηση που θα κλείνει την κάνουλα για να πιάσει τους οικονομικούς στόχους των επιτηρητών της ή θα είναι ο κυβερνητικός τοποτηρητής στο Δήμο της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας; Εγγύηση λοιπόν για ένα Δήμο ζωντανό, σύγχρονο, ενιαίο και λειτουργικό, ένα Δήμο, που θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες στη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ με επικεφαλής τον Θανάση ΜΑΛΛΙΟ




Απετράπη η τσιμεντοποίηση χώρου πρασίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια


Απετράπη η τσιμεντοποίηση χώρου πρασίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια
Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/10/2010

Η κινητοποίηση των κατοίκων απέτρεψε προσωρινά την τσιμεντοποίηση έκτασης 1,5 στρέμματος στη Νέα Φιλαδέλφεια, που περιλαμβάνεται σε περιοχή όπου δημιουργείται χώρος πρασίνου. Περίπου 500 τόνοι τσιμέντου θα τοποθετηθούν με σκοπό τη δημιουργία της παιδικής χαράς μετά από απόφαση του δημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας,Στ. Κόντου, την στιγμή που ο ίδιος ως αντιπολίτευση κατήγγειλε παρόμοιες προθέσεις του προηγούμενου δημάρχου για την ίδια περιοχή.

"Επιχειρεί βεβιασμένα να παρουσιάσει έργο" καταγγέλλει η "Δύναμη Πολιτών" για τον δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας

Η επίμαχη περιοχή βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δεκελείας και Γεωργιάδη κι η δημοτική κίνηση "Δύναμη Πολιτών" υποστηρίζει ότι "μετά από τρία χρόνια εγκατάλειψης, η Δημοτική Αρχή της Ν. Φιλαδέλφειας επιχειρεί βεβιασμένα να παρουσιάσει έργο". Παράλληλα, επισημαίνει ότι "η Δημοτική Αρχή της Ν. Φιλαδέλφειας αντί να κάνει παρέμβαση με οικολογικά υλικά, που να συνάδουν τόσο με τον χώρο πράσινου όσο και με τη σύγχρονη λογική και πρακτική ανάγκη των παιδιών και του περιβάλλοντος, επιλέγει την πλήρη τσιμεντοποίηση του χώρου, αποδεικνύοντας την 'οικολογική ευαισθησία' της".

Ο Θ. Μάλλιος, επικεφαλής της "Δύναμης Πολιτών" κι υποψήφιος δήμαρχος, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό "Αττική Οικολογική Απάντηση" Κ. Λάσκαρης, ο πρώην δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας Αλ. Λάλος κι η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Β. Ματσουκά κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την εκτεταμένη τσιμεντόστρωση του χώρου πρασίνου.σαυρό» της βασιλικ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ


ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΣΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ, ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟ!

Με δηλώσεις της η αντιπρόεδρος και αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης Κοινοτική Επίτροπος Κα Βίβιαν Ρέντινγκ υπογραμμίζει ότι η επίκληση δημόσιου συμφέροντος είναι ικανή να επιτρέψει ακόμα και την γενικευμένη άρση του φορολογικού απορρήτου. Δίνεται, έτσι το «πράσινο’ φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει, κάτι που υιοθέτησε και ο Γ. Παπανδρέου στο όνομα της πάταξης τηςφοροδιαφυγής, στην πολυζήτητη ανάρτηση των φορολογικών δηλώσεων όλων συλλήβδην των πολιτών στο Ιντερνέτ!

Η καταχώρηση των φορολογικών δηλώσεων στο Ιντερνέτ είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσει να περιορίσει, έστω κατ’ ελάχιστο, τη φοροαποφυγή και την απόκρυψη φορολογικών δεδομένων και στοιχείων. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η έκθεση των φορολογικών δηλώσεων στην κοινή θέα, θα διευκολύνει τα μέγιστα τράπεζες και κάθε λογής εταιρίες και νομικά γραφεία, ενώ θα παραδώσει τουςπολίτες σε κάθε μορφής εκβιασμούς, «καταγγελίες», φακέλωμα και χαφιεδισμό!

Το σύγχρονο καπιταλιστικό κράτος βουτηγμένο βαθιά στην κρίση, τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του συστήματος, «υποχρεώνεται» όλο και περισσότερο να καταστρατηγεί, μέχρι εκμηδενίσεως, τα βάθρα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η ιστορική του αναγκαιότητα: Τα πραγματικά ατομικά δικαιώματα και τις πραγματικές ατομικές ελευθερίες!

Προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της ΙΣΚΡΑ, παραθέτουμε σχετικά ρεπορτάζ του Αχιλλέα Χεκίμογλου στην Εφημερίδα ΒΗΜΑ στις 28/10/10 καθώς επίσης και του Κώστα Σιωμόπουλου από την ίδια εφημερίδα.

«Ελευθέρας» από τις Βρυξέλλες για άρση φοροαπορρήτου

Του Αχιλλέα Χεκίμογλου

Με μια διπλωματική απάντηση η αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει το «πράσινο φως» στην ελληνική κυβέρνηση για να απελευθερώσει την πρόσβαση στο Τaxisnet και συνεπακόλουθα στις φορολογικές δηλώσεις 8,5 εκατομμυρίων Ελλήνων στο Διαδίκτυο! «Το Βήμα» αποτάθηκε στην αρμόδια για ζητήματα Δικαιοσύνης επίτροπο και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Βίβιαν Ρέντινγκ προκειμένου να σχολιάσει τη διάταξη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για την ανάρτηση των φορολογικών δηλώσεων στο Διαδίκτυο. Την απάντηση έστειλε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της επιτρόπου κ. Μάθιου Νιούμαν :

«Σύμφωνα με την οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, για κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων απαιτείται μια νομική βάση (άρθρο 7). Αυτή μπορεί να είναι η συγκατάθεση του ατόμου, αλλά και, επίσης, άλλα νομικά ερείσματα, όπως η νόμιμη υποχρέωση που επιβάλλεται από το κράτος ή οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος» αναφέρεται στο σχόλιο της αντιπροεδρίας.

«Στην περίπτωση των φορολογικών πληροφοριώνχρειάζεται να υπάρχει νόμιμη υποχρέωση (που θα καθοριστεί από την εθνική φορολογική αρχή) ή η αποστολή δημοσίου συμφέροντος επιφορτισμένη με τις φορολογικές αρχές, ειδάλλως τα άτομα θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ούτως ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους» σημειώνεται. «Εγκειται στα κράτη-μέλη να καθορίσουν το τι εστί το δικό τους δημόσιο συμφέρον» καταλήγει το σχόλιο.

Η νομική ερμηνεία αυτού του «γρίφου» είναι ότι για την εφαρμογή της διάταξης απαιτείται αφενός μεν ο καθορισμός του δημοσίου συμφέροντος- ο οποίος, κατά την κυβέρνηση, είναι αυτονόητος λόγω μνημονίου και φοροδιαφυγής-, αφετέρου δε νόμος ή υπουργική απόφαση.

Επίσης, «Το Βήμα» αποτάθηκε στον ευρωπαίο επόπτη προσωπικών δεδομένων κ. Πίτερ Χάστινξ θέτοντάς του το ίδιο ερώτημα, όμως από το γραφείο Τύπου τού εδόθη η απάντηση ότι θεσμικά είναι αναρμόδιος να γνωμοδοτήσει για υποθέσεις κρατών-μελών.

Το άρθρο 7 της οδηγίας στο οποίο παραπέμπει η απάντηση του εκπροσώπου της κυρίας Ρέντιγκ αναφέρει τα εξής:

«Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μπορεί να γίνεται μόνον εάν:

α) το πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα έχει δώσει τη ρητή συγκατάθεσή του ή β) είναι απαραίτητη για την εκτέλεση σύμβασης που το ενδιαφερόμενο πρόσωπο είναι συμβαλλόμενο μέρος ή για την εκτέλεση προσυμβατικών μέτρων ληφθέντων αιτήσει του ή γ) είναι απαραίτητη για την τήρηση της εκ του νόμου υποχρεώσεως του υπευθύνου της επεξεργασίας ή δ) είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη ζωτικού συμφέροντος του προσώπου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα ή ε) είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση έργου δημοσίου συμφέροντος ή εμπίπτοντος στην άσκηση δημοσίας εξουσίας που έχει ανατεθεί στον υπεύθυνο της επεξεργασίας ή στον τρίτο στον οποίο ανακοινώνονται τα δεδομένα ή στ) είναι απαραίτητη για την επίτευξη του εννόμου συμφέροντος που επιδιώκει ο υπεύθυνος της επεξεργασίας ή ο τρίτος ή οι τρίτοι στους οποίους ανακοινώνονται τα δεδομένα, υπό τον όρο ότι δεν προέχει το συμφέρον ή τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες του προσώπου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα που χρήζουν προστασίας».

Σημειώνεται πως ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει από το 1994 τη δημοσιοποίηση στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων σε πίνακες που αναρτώνται στις εφορίες. Αναλυτικά η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρει: «Ο προϊστάμενος της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας συντάσσει κάθε έτος, με βάση τις δηλώσεις που του επιδίδονται, κατάλογο φορολογουμένων, ο οποίος περιέχει το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τον τίτλο και τα λοιπά στοιχεία τους, το καθαρό εισόδημα από τις κατηγορίες Δ και Ζ, το συνολικό καθαρό εισόδημα το οποίο υπόκειται σε φορολογία, καθώς και τον φόρο που αναλογεί σε αυτό. Ο κατάλογος αυτός καταρτίζεται μέσα σε έξι μήνες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και συμπληρώνεται με τα αντίστοιχα στοιχεία της οριστικοποίησης της εγγραφής του υποχρέου. Τοποθετείται σε πρόσφορη θέση στο κατάστημα της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και των δήμων ή κοινοτήτων όπου εδρεύει δημόσια οικονομική υπηρεσία, ώστε να μπορεί να λαμβάνει γνώση αυτού οποιοσδήποτε. Επιτρέπεται η έκδοση καταλόγων των φορολογουμένων όλης της χώρας, καθώς και η δημοσίευσή τους στις εφημερίδες».

Ασφαλιστικές δικλίδες για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις

Του Κώστα Σιωμόπουλου

Με μια πρόταση ολίγων λέξεων ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου άναψε τη Δευτέρα το πράσινο φως στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των εισοδημάτων και των φορολογικών στοιχείων όλων των Ελλήνων. Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης αν συμφωνεί με τη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων των φορολογουμένων στο Ιnternet απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι μια πράξη που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και να χτυπήσουμε και ανισότητες που υπάρχουν στη χώρα μας».

Ωστόσο όλα τα παραπάνω για να συμβούν θα πρέπει να γνωμοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εξηγεί στο «Βήμα» ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με γνώμονα την απάντηση της συγκεκριμένης αρχής, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο στο συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει. Ο νόμος για τη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στις εφορίες ισχύει από το 1994 αλλά ουδέποτε ετέθη σε ουσιαστική εφαρμογή.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2010 περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία επικαιροποιήθηκε ο αρχικός νόμος ώστε να δημοσιοποιούνται φορολογικά στοιχεία νομικών και φυσικών προσώπων όχι μόνο σε λίστες εφοριών αλλά και στο Διαδίκτυο. Το υπουργείο Οικονομικών, για να ξεπεράσει τον σκόπελο του φορολογικού απορρήτου, θέτει υπόψη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ορισμένες ασφαλιστικές δικλίδες, όπως π.χ. αυτοί που θα έχουν πρόσβαση να είναι πιστοποιημένοι χρήστες του συστήματος Τaxis και να μην μπορούν να βλέπουν κάθε μήνα πάνω από 10-20 ονόματα με στοιχεία φορολογουμένων.

Στην εγκύκλιο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται ότι θεσμοθετείται η χρήση του Διαδικτύου στη δημοσιοποίηση του καταλόγου φορολογουμένων που συντάσσεται κάθε χρόνο από κάθε ΔΟΥ και περιέχει: το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία μιας επιχείρησης, τον τίτλο και τα στοιχεία των φορολογουμένων, το καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα, το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία και τον φόρο που αναλογεί σε αυτό. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται: «Με την τροποποιημένη διάταξη το δικαίωμα πρόσβασης στον συγκεκριμένο κατάλογο φορολογουμένων που αποτελεί δημόσια πληροφορία περιλαμβάνει και τη χρήση του Διαδικτύου. Η δημοσιότητα των φορολογικών δεδομένων συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένωνπου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αποφεύγουν να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματααποτελεί ένα εύλογο μέτρο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Η ταυτοποίηση του χρήστη που έχει πρόσβαση στον συγκεκριμένο κατάλογο επιτρέπει τη θέσπιση ποσοτικών κριτηρίων ως προς τον αριθμό των δεδομένων που θα εξαχθούν. Αυτό το μέτρο δυσχεραίνει τη μαζική εξαγωγή δεδομένων προστατεύοντάς τα έτσι από επεξεργασία που δεν δικαιολογείται από τον σκοπό της διάταξης αυτής, όπως π.χ. την εμπορική εκμετάλλευση των οικονομικών στοιχείων. Ετσι, επειδή η πρόσβαση στον κατάλογο δεν θα είναι ανοικτή αλλά ελέγξιμη και θα γίνεται με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες και ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που θα καθοριστούν από υπουργική απόφαση, τηρείται η αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5. Δοξαστε τον!!!!

"Τα ρόδα και τα 'όνειρα'


"Τα ρόδα και τα 'όνειρα'
που βρώμισαν πια οι ποιητές
σε νέο φως θα λουστούνε...
Άνθιζε γη, σε σπορά και σε θέρο.
Για σένα ήταν των επαναστάσεων
η ματόβρεχτη Ιλιάδα.
Των λιμασμένων χρόνων
η Οδύσσεια για σε!"
Σύντροφοι εμείς!
Στα οδοφράγματα
Να κερδίσουμε τις ψυχές ...
Αρκετά αργοπορήσαμε \φουτουριστές
με άλματα στο μέλλον που μας καλεί.
... Δεν αρκεί να συντάσσεται ζευγαρωτά
κατεβάζοντας στα παντελόνια τις τιράντες.
Των καιρών το βιβλίο
το χιλιόφυλλο,
δεν τραγούδησε την επανάσταση ακόμα.
Φουτουριστές μου εσείς, παλιόφιλοι,
τυμπανοκρούστες και ποιητές, στους δρόμους!"|

Nανή Π. 29 του Οκτώβρη 2010



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΤΣΑ)

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αλεξάνδρου Σβώλου 15, ΤΚ 54622, Θεσσαλονίκη

ΤΗΛ: 2310276461 ΦΑΞ: 2310276462

ammanatidou@parliament.gr

www.ammanatidou.gr

http://rizospastikienotita.wordpress.com


Sokratis Malamas - Neraida

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης ΤΣΙΠΡΑΣ στη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα στις 28.10.2010







Την Πέμπτη 28-10-2010 πραγματοποίησε επίσκεψη στη Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ κος Αλέξης Τσίπρας .
Επισκέφθηκε τα γραφεία της κίνησης «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ», ο συνδυασμός άλλωστε που υποστηρίζει, μαζί τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ καθώς και άλλες δυνάμεις και ανεξάρτητους πολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ενημερώθηκε από τον Υποψήφιο Δήμαρχο κο Θανάση Μάλλιο για τα ειδικότερα προβλήματα της περιοχής μας.
Προβλήματα όπως : Των ελεύθερων και των χώρων πρασίνου –Άλσος, Στρατιωτικό Εργοστάσιο, Πλατεία Γεννηματά, MAVA-Ρενώ, Νησίδα κ.α.-. Τις δυσθεώρητες αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη και τις τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις του νέου μας Δήμου καθώς και πλήθος άλλων που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών του Δήμου μας.
SONY DSCSONY DSCΕνημερώθηκε επίσης για το Αμεσοδημοκρατικό – Διεκδικητικό Αυτοδιοικητικό μοντέλο που προτάσσει η «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ως απάντηση στις δύσκολες συνθήκες του Μνημονίου και του Καλλικράτη.
SONY DSCΣτη συνέχεια περιόδευσε στην Πόλη μας μαζί με τον Θ. Μάλλιο και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους συνομιλώντας και ανταλλάζοντας απόψεις με τους Δημότες πάνω στα ειδικότερα αλλά και στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
SONY DSCΟλοκληρώνοντας την περιοδεία του, επισκέφθηκε το πάρκο του τριγώνου στο μνημείο Μικρασιατών, προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος το οικολογικό ανοσιούργημα που επιχειρήθηκε να συντελεστεί με την τσιμεντοποίηση ενός ακόμα χώρου πρασίνου στην Πόλη μας.

RETRAITES Grèves et Manifestations Solidaires Samedi 6 novembre 2010

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»



Κοζάνη 29/10/2010

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ- ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΒ
Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες της περιοχής μας εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας ενάντια στην επίσκεψη του πρωθυπουργού που βυθίζει τη χώρα στη φτώχεια και στο χάος, ενός πρωθυπουργού που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, αφαιρώντας τους εισοδήματα, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα ολόκληρων γενεών της εργατικής τάξης!

Οι εργαζόμενοι της περιοχής μας, όπως και οι εργαζόμενοι ολόκληρης της χώρας, πλήττονται βάναυσα από τις επιλογές της κυβέρνησης- εντολοδόχου της τρόικας και των βιομηχάνων, που υπέγραψε και εφαρμόζει το επαίσχυντο μνημόνιο, λαιμητόμο όλων των εργατικών καταχτήσεων και δικαιωμάτων ενός ολόκληρου αιώνα.

Ο κ. Παπανδρέου έρχεται να εκβιάσει μια ολόκληρη περιοχή που κατέχει τη θλιβερή πρωτιά της ανεργίας σ’ ολόκληρη τη χώρα και που τα σχέδια της κυβέρνησής του, της επιφυλάσσουν ακόμα μεγαλύτερη ανεργία και φτώχεια με το κλείσιμο μονάδων παραγωγής ρεύματος και ορυχείων, την διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, επιλογές που εκτός από την ανεργία και τη φτώχεια θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη περιβαλλοντολογική επιβάρυνση στην περιοχή.

Ο κύριος πρωθυπουργός της Τρόικας είναι ανεπιθύμητος στην περιοχή μας και αυτό οφείλουν να το εκφράσουν όλοι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, οι μαζικοί φορείς που τους εκπροσωπούν και πρώτα απ’ όλα τα συνδικάτα της ΔΕΗ.

Ελπίζουμε ότι αυτά τα συνδικάτα που (πολύ σωστά) πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες και την τελική ματαίωση της επίσκεψης του κ. Παπακωνσταντίνου Υπουργού των οικονομικών της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ γιατί «Οι επιλογές την Κυβέρνησης στην οικονομία, οι περικοπές στους μισθούς και στις αποδοχές των εργαζομένων και οι αυξήσεις στο σύνολο των προϊόντων και των κοινωνικών αγαθών, οδηγούν τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και υπανάπτυξης και τους εργαζόμενους στην ανεργία και τη φτώχεια», που όπως σωστά τόνιζαν ότι «Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στην Περιοχή του λεκανοπεδίου έχουν και παραπάνω λόγους και παραπάνω δίκαιο να διαμαρτύρονται και να αγανακτούν από την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και τις επιλογές του κ. Παπακωνσταντίνου», ανακοινώσεις που ξεσήκωσαν θύελλες αντιδράσεων από ανίδεους και ανιστόρητους κονδυλοφόρους, οι οποίοι μίλησαν για διαδηλώσεις τύπου «καρφίτσας», δεν θα καταπιούν τώρα τη γλώσσα τους αλλά θα πρωτοστατήσουν και πάλι στη διοργάνωση ανάλογων συλλαλητηρίων που θα καταλήξουν στην ματαίωση της επίσκεψης και του «κατοχικού» πρωθυπουργού!

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια “Εργατική Αλληλεγγύη” καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς στη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα όπου θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός.

Το γραφείο Τύπου

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ 4 ΚΟΖΑΝΗ

ΤΗΛ-ΦΑΞ: 24610 30668 www.seenerga.wordpress.com e-mail seenerga@otenet.gr

'Aσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας


'Aσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας
1

Εκεί που πρώτα εκατοικούσε ο ήλιος,
που με τα μάτια μιας παρθένας άνοιγε ο καιρός,
καθώς εχιόνιζε απ' το σκούντημα της μυγδαλιάς ο αγέρας,
κι άναβαν στις κορφές των χόρτων καβαλάρηδες,

εκεί που χτύπαγεν η οπλή ενός πλάτανου λεβέντικου
και μια σημαία πλατάγιζε ψηλά γη και νερό,
που όπλο ποτέ σε πλάτη δεν εβάραινε
μα όλος ο κόπος τ' ουρανού,
όλος ο κόσμος έλαμπε σαν μια νεροσταγόνα
πρωί στα πόδια του βουνού,

τώρα, σαν από στεναγμό θεού ένας ίσκιος μεγαλώνει,

τώρα, η αγωνία σκυφτή με χέρια κοκαλιάρικα,
πιάνει και σβήνει ένα-ένα τα λουλούδια επάνω της,
μες στις χαράδρες όπου τα νερά σταμάτησαν
από λιμό χαράς κοίτουνται τα τραγούδια
βράχοι καλόγεροι με κρύα μαλλιά
κόβουνε σιωπηλοί της ερημιάς τον άρτο.

Χειμώνας μπαίνει ως το μυαλό. Κάτι κακό
θ' ανάψει. Αγριέυει η τρίχα του αλογόβουνου,
τα όρνια μοιράζονται ψηλά τις ψύχες τ' ουρανού.

2

Τώρα μες τα θολά νερά ένας ίσκιος νευριάζει.

O άνεμος αρπαγμένος απ τις φυλλωσιές
κάνει εμετό στη σκόνη του,
τα φρούτα φτύνουν το κουκκούτσι τους,
η γή κρύβει τις πέτρες της,
ο φόβος σκάβει ένα λαγούμι και τρυπώνει τρέχοντας
την ώρα που μες από τα ουράνια θάμνα
το ούρλιασμα της συννεφολύκαινας
σκορπάει στου κάμπου το πετσί θύελλα ανατριχίλας.
Κ' ύστερα στρώνει στρώνει χιόνι χιόνι αλύπητο,
κ' ύστερα πάει φρουμάζοντας στις νηστικές κοιλάδες,
κ' ύστερα βάζει τους ανθρώπους ν' αντιχαιρετίσουνε: -φωτιά ή μαχαίρι!
Γι' αυτούς που με φωτιά ή μαχαίρι κίνησαν
κακό θ' ανάψει εδώ. Μην απελπίζεται ο σταυρός,
μόνο ας προσευχηθούν μακριά του οι μενεξέδες!

3

Γι' αυτούς η νύχτα ήταν μια μέρα πιο πικρή,
λυώναν το σίδερο, μασούσανε τη γης
-ο θεός τους μύριζε μπαρούτι και μουλαροτόμαρο!

Kάθε βροντή ένας θάνατος καβάλλα στον αέρα,
καθε βροντή ένας άντρας χαμογελώντας άντικρυ
στο θάνατο - κ' η μοίρα ό τι θέλει ας πεί.

Ξάφνου η στιγμή ξαστόχησε κ' ηύρε το θάρρος,
καταμέτωπο πέταξε θρύψαλα μες στον ήλιο,
-κιάλια, τηλέμετρα, όλμοι κέρωσαν!

Εύκολα σαν χασές που σκίστηκεν ο αγέρας!
Εύκολα σαν πλεμόνια που άνοιξαν οι πέτρες!
(Το κράνος κύλησε από την αριστερή μεριά...)

Στο χώμα μόνο μια στιγμή κουνήθηκαν οι ρίζες,
ύστερα σκόρπισε ο καπνός κ' η μέρα πήε δειλά
να ξεγελάσει την αντάρα από τα καταχθόνια.

Mα η νύχτα ανασηκώθηκε σαν πατημένη οχιά
-μολις σταμάτησε για λίγο μες στα δόντια ο θάνατος,
κ' ύστερα χύθηκε μεμιάς ως τα χλομά του νύχια!

4

Τώρα κοίτεται απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη,
μ' ένα σταματημένο αγέρα στα ήσυχα μαλλιά,
μ' ένα κλαδάκι λησμονιάς στ' αριστερό του αφτί,
μοιάζει μπαξές που τούφυγαν άξαφνα τα πουλιά,
μοιάζει τραγούδι που το φίμωσαν μέσα στη σκοτεινιά,
μοιάζει ρολόι αγγέλου που σταμάτησε
μόλις είπανε "γεια παιδιά!" τα ματοτσίνορα
κ η απορία μαρμάρωσε...

Κοίτεται απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη...
Αιώνες μαύροι γύρω του
αλυχτούν με σκελετούς σκυλιών τη φοβερή σιωπή
κ οι ώρες που ξανάγιναν πέτρινες περιστέρες
ακούν με προσοχή,
όμως το γέλιο κάηκε, όμως η γη κουφάθηκε,
όμως κανείς δεν άκουσε την πιο στερνή κραυγή
-όλος ο κόσμος άδειασε με τη στερνή κραυγή.

Κάτω απ' τα πέντε κέδρα,
χωρίς άλλα κεριά,
κοίτεται στην τσουρουφλισμένη χλαίνη...
άδειο το κράνος, λασπωμένο το αίμα,
στο πλάι το μισοτελειωμένο μπράτσο,
κι ανάμεσα απ τα φρύδια
μικρό πικρό πηγάδι - δακτυλιά της μοίρας,
μικρό πικρό πηγάδι κοκκινόμαυρο,
πηγάδι όπου κρυώνει η θύμηση!

Ω! μην κοιτάτε, ω μην κοιτάτε από πού του-
από που τουφυγε η ζωή. Μην πήτε πως -
μην πήτε πως ανέβηκε ψηλά ο καπνός του ονείρου!

Eτσι λοιπόν η μια στιγμή, έτσι λοιπόν η μια-
έτσι λοιπόν η μια στιγμή, παράτησε την άλλη,
κι ο ήλιος ο παντοτεινός έτσι με μιας τον κόσμο!

5

λιε, δεν ήσουν ο παντοτεινός;
Πουλί, δεν ήσουν η στιγμή χαράς που δεν καθίζει;
Λάμψη, δεν ήσουν η αφοβιά του σύγνεφου;
Κ' εσύ, περβόλι, ωδείο των λουλουδιών,
κι' εσύ, ρίζα σγουρή, φλογέρα της μαγνόλιας!

Eτσι καθώς τινάζεται μες στη βροχή το δεντρο
και το κορμί αδειανό μαυρίζει από τη μοίρα
κ' ένας τρελός δέρνεται με το χιόνι
και τα δυο ματια πάνε να δακρύσουν,
γιατί; ρωτάει ο αητός, πούναι το παλικάρι;
Κι' όλα τ' αητόπουλα απορούν: πούναι το παλικάρι!
Γιατί; ρωτάει, στενάζοντας η μάνα, πούναι ο γιος μου;
Κι όλες οι μάνες απορούν: πού νάναι το παιδί!
Γιατί; ρωτάει ο σύντροφος, πού νάναι ο αδερφός μου;
Κι όλοι του οι σύντροφοι απορούν: πού νάναι ο πιο μικρός!
Πιάνουν το χιόνι, καίει ο πυρετός.
πιάνουν το χέρι, και παγώνει,
πάν να δαγκάσουνε ψωμί, κ' εκείνο στάζει αίμα,
κοιτούν μακριά τον ουρανό κ' εκείνος μελανιάζει
-γιατί; γιατί; γιατί; γιατί να μη ζεσταίνει ο θάνατος;
γιατί ένα τέτιο ανόσιο ψωμί;
γιατί ένας τέτιος ουρανός εκεί που πρωτα εκατοικούσε ο ήλιος!..

6

΄Ηταν ωραίο παιδί. Την πρώτη μέρα που γεννήθηκε
σκύψανε τα βουνά της θράκης να φανεί
στους ώμους της στεριάς το στάρι που αναγάλλιαζε,
σκύψανε τα βουνά της Θράκης και το φτύσανε
μια στο κεφάλι, μια στον κόρφο, μια μες το κλάμα του,
βγήκαν Ρωμιοί με μπράτσα φοβερά
και το σηκώσαν στου βοριά τα σπάργανα.
Ύστερα οι μέρες τρέξανε, παράβγαν στο λιθάρι,
καβάλλα σε φοραδοπούλες χοροπήδηξαν,
ύστερα κύλησαν Στρυμόνες πρωινοί
ώσπου κουδούνισαν παντού οι τσιγγάνες ανεμώνες
κ' ήρθαν από της γης τα πέρατα
οι πελαγίτες οι βοσκοί να παν των φλόκων τα κοπάδια
εκεί που βαθιανάσαινε μια θαλασσοσπηλιά,
εκεί που μια μεγάλη πέτρα εστέναζε!

Hταν γερό παιδί,
τις νύχτες αγκαλιά με τα νεραντζοκόριτσα
λέρωνε τις μεγάλες φορεσιές των άστρων,
ήταν τόσος ο έρωτας στα σπλάχνα του
που έπινε μέσα στο κρασί τη γέψη όλης της γης,
πιάνοντας ύστερα χορό μ' όλες τις νίφες λεύκες
ώσπου ν' ακούσει και να χύσ' η αυγή το φως μες στα μαλλιά του,
η αυγή, που μ' ανοιχτά μπράτσα τον έβρισκε
στη σέλλα δυό μικρών κλαδιών να γρατσουνάει τον ήλιο,
να βάφει τα λουλούδια
ή, πάλι, με στοργή να σιγονανουρίζει
τις μικρές κουκουβάγιες που ξαγρύπνησαν...
Α! τι θυμάρι δυνατό η ανασαιμιά του!
Τι χάρτης περιφάνιας το γυμνό του στήθος,
όπου ξεσπούσαν λευτεριά και θάλασσα!...

Hταν γενναίο παιδί.
Με τα θαμπόχρυσα κουμπιά και το πιστόλι του,
με τον αέρα του άντρα στην περπατηξιά,
και με το κράνος του -γιαλιστερό σημάδι
(φτάσανε τόσο εύκολα μες στο μυαλό
που δεν γνώρισε κακό ποτέ του)
με τους στρατιώτες του ζερβά-δεξιά
και την εκδίκηση της αδικίας μπροστά του.
-Φωτιά στην άνομη, φωτιά!
Με το αίμα πάνω από τα φρύδια
τα βουνά της Αλβανίας βροντήξανε, ύστερα λυώσαν χιόνι να ξεπλύνουν
το κορμί του, σιωπηλό ναυάγιο της αυγής,
και το στώμα του, μικρό πουλί ακελάηδιστο,
και τα χέρια του, ανοιχτές πλατείες της ερημίας.
Βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας
-δεν έκλαψαν.
Γιατί να κλάψουν;
Hταν γενναίο παιδί!

7

Τα δέντρα είναι από κάρβουνο που η νύχτα δεν κορώνει.
Χιμάει, χτυπιέται ο άνεμος, ξαναχτυπιέται ο άνεμος
-τίποτε. Μες στην παγωνιά κουρνιάζουν τα βουνά
γονατισμένα. Κι από τις χαράδρες, βουϊζοντας,
απ' τα κεφάλια των νεκρών η άβυσσο ανεβαίνει...
Δεν κλαίει πια ούτ' η λύπη. Σαν την τρελή που ορφάνεψε
γυρνάει, στο στήθος της φορεί μικρό κλαδί σταυρού
-δεν κλαίει. Μοναχ' από τα μελανά ζωσμένη Ακροκεραύνια
πάει ψηλά και στήνει μια πλάκα φεγγαριού
μήπως και δουν τον ίσκιο τους γυρνώντας οι πλανήτες
και κρύψουν τις ακτίδες τους
και σταματήσουν
εκεί στο χάος ασθμαίνοντας εκστατικοί!...

Χιμάει, χτυπιέται ο άνεμος, ξαναχτυπιέται ο άνεμος,
σφίγγεται η ερημιά στον μαύρο της μποξά,
σκυφτή πίσω από μήνες-σύννεφα αφουκράζεται,
τί νάναι που αφουκράζεται - σύννεφα, μήνες μακριά;

Με τα κουρέλια των μαλλιών στους ώμους-αχ αφήστε την!
μισή κερί μιση φωτιά μια μάνα κλαίει-αφήστε την!-
στις παγωμένες άδειες κάμαρες όπου γυρνάει-αφήστε την!
Γιατί δεν είναι η μοίρα χήρα κανενός
κ' οι μάνες είναι για να κλαίν, οι άντρες για να παλεύουν,
τα περιβόλια για ν' ανθούν των κοριτσιών οι κόρφοι,
το αίμα για να ξοδεύεται, ο αφρός για να χτυπά,
κ' η λευτεριά για ν' αστραφτογεννιέται αδιάκοπα!

8

Πέστε λοιπόν στον ήλιο νάβρει ένα καινούριο δρόμο,
τώρα πια που η πατρίδα του σκοτείνιασε στη γη,
αν θέλει να μη χάσει από την περιφάνια του!
ή, τότε, πάλι, με χώμα και νερό,
ας γαλαζοβολήσει αλλού μιαν αδελφούλα Ελλάδα!
Πέστε στον ήλιο νάβρει ένα καινούριο δρόμο
-μην καταπροσωπίσει πια ούτε μια μαργαρίτα!
Στη μαργαρίτα πέστε νάβγει μ' άλλη παρθενιά!

μη λερωθεί από δάκτυλα που δεν της πάνε!

Χωρίστε από τα δάχτυλα τ' αγριοπερίστερα
και μην αφήστε ήχο να πει το πάθος του νερού,
καθώς γλυκά φυσά ουρανός μες σ' αδειανό κοχύλι,
μη στείλτε πουθενά σημάδι απελπισιάς,
μον' φέρτε από τις περιβόλες της παλικαριάς
τις ροδωνιές όπου η ψυχή ανάδευε,
τις ροδωνιές όπου η ανάσα του έπαιζε.
Μικρή τη νύφη χρυσαλλίδα
που αλλάζει τόσες ντυμασιές όσες ριπές το ατλάζι
στον ήλιο, σαν μεθοκοπούν χρυσόσκον' οι χρυσόμυγες
και παν με βιάση τα πουλιά ν' ακούσουνε απ' τα δέντρα
ποιού σπόρου γέννα στύλωσε το φημισμένο κόσμο!

9

Φέρτε κανούρια χέρια, τι τώρα ποιός θα πάει
ψηλά να νανουρίσει τα μωρά των άστρων!
Φέρτε καινούρια πόδια, τι τώρα ποιός θα μπει
στον πεντοζάλι πρώτος των αγγέλων!
Kαινούρια μάτια -θε μου!-, τι τώρα πού θα παν
να σκύψουν τα κρινάκια της αγαπημένης!
Αίμα καινούριο, τι με ποιο χαράς
χαίρε θ' ανάψουν!
Και στόμα, στόμα δροσερόν από χαλκο κι αμάραντο,
τι τώρα ποιος στα σύννεφα θα πει "γεια σας παιδιά!"

Mέρα, ποιος θ' αψηφίσει τα ροδακινόφυλλα;
νύχτα, ποιος θα μερέψει τα σπαρτά;
Ποιος θα σκορπίσει πράσινα καντίλια μες στους κάμπους,
ή θ' αλαλάξει θαρρετά κατάντικρυ απ' τον ήλιο,
για να ντυθεί τις θύελλες καβάλλα σ' άστρωτο άλογο
και να γενεί Αχιλλέας των ταρσανάδων;
Ποιος θ' ανεβεί στο μυθικό και μαύρο ερημονήσι
για ν' ασπαστεί τα βάτσαλα,
και ποιος θα κοιμηθεί
για να περάσει από τους Ευβοϊκούς του ονείρου
νάβρει καινούρια χέρια, πόδια, μάτια,
αίμα και λαλιά,
να ξαναστυλωθεί στα μαρμαρένια αλώνια
και να ριχτεί-αχ τούτη τη φορά!-
και να ριχτεί του Χάρου με την αγιοσύνη του!

10

΄Ηλιος, φωνί χαλκού, κι άγιο μελτέμι
πάνω στα στήθη του ώμοναν: "Ζωή, να σε χαρώ!"
Δύναμη εκεί πιο μαύρη δε χωρούσε,
μόνο με φως χυμένο από δαφνόκλαδο
κι ασήμι από δροσιά, μόνον εκεί ο σταυρός
άστραφτε καθώς χάραζε η μεγαλοσύνη.
Κ' η καλοσύνη με σπαθί στο χέρι πρόβελνε
να πει μες απ' τα μάτια του και τις σημαίες τους: "Ζω!"

Γεια σου μορέ ποτάμι όπουβλεπες χαράματα,
παρόμιο τέκνο θεού, μ' ένα κλωνί ρογδιάς
στα δόντια να ευωδιάζεται από τα νερά σου!
Γεια σου και συ χωριατομουσμουλιά που αντρείευες
κάθε πούθελε πάρει Αντρούτσος τα ονειρά του!
Και συ βρυσούλα του μεσημεριού, που έφτανες ως τα πόδια του,
και συ κοπέλα που ήσουνα η Ελένη του,
που ήσουν το πουλί του, η Παναγιά του, η Πούλια του,
γιατί και μια μόνο φορά μες στη ζωή αν σημάνει
αγάπη ανθρώπου, ανάβοντας
αστρον από άστρο, τα κρυφά στερεώματα,
θα βασιλεύει πάντοτες παντού η θεία ηχώ,
για να στολίζει με μικρές καρδιές πουλιών τα δάση.
με λύρες από γιασεμιά τα λόγια των ποιητών.

Kι όπου κακό κρυφό, να το παιδεύει,
κι όπου κακό κρυφό, να το παιδεύει ανάβοντας!

11

Κείνοι που πράξαν το κακό - γιατί τους είχε πάρει
τα μάτια η θλίψη - πήγαιναν τρικλίζοντας,
γιατί τους είχε πάρει,
τη θλίψη ο τρόμος, χάνονταν μέσα στο μαύρο σύγνεφο...
Πίσω! και πιαχωρίς φτερά στο μέτωπο.
Πίσω! και πια χωρίς καρφιά στα πόδια,
χωρίς τέρατα σίδερα και κουτουλιές φωτιάς!
Eκεί που γδύν' η θάλασσα τ΄αμπέλια και τα ηφαίστεια
στους κάμπους της πατρίδας πάλι και με το φεγγάρι αλέτρι,
στα βράχια της πατρίδας πάλι και με το μαντολίνο Ζάλογγο!
Πίσω! Στα μέρη όπου λαγωνικά τα δάχτυλα
μυρίζοντας τη σάρκα κι όπου η τρικυμία βαστά
όσο ένα γιασεμί λευκό στο θέρος της γυναίκας!

Kείνοι που επράξαν το κακό - τους πήρε μαύρο σύγνεφο.
Ζωή δεν είχαν πίσω τους, μ' έλατα και με κρύα νερά,
μ' αρνί, κρασί και ντουφεκιά, βέργα και κληματόσταυρο,
παπού δεν είχαν από δρυ κι από οργισμένο άνεμο,
στο καραούλι δεκαοχτώ μερόνυχτα
με πικραμένα μάτια.
Τους πήρε μαύρο σύγνεφο - δεν είχαν πίσω τους αυτοί
θειο μπουρλοτιέρη, πατέρα γεμιτζή,
μάνα που νάχει σφάξει με τα χέρια της,
ή μάνα μάνας που με βυζί γυμνό
χορεύοντας νάχει δοθεί στη λευτεριά του Χάρου!

Kείνοι που επράξαν το κακό - τους πήρε μαύρο σύγνεφο,
μα κείνος που τ' αντίκρυσε στους δρόμους τ' ουρανού
ανεβαίνει τώρα μοναχός και ολόλαμπρος...

12

Με βήμα πρωινό στη χλόη που μεγαλώνει
ανεβαίνει μοναχός και ολόλαμπρος...

Λουλούδια αγοροκόριτσα του κρυφογνέφουνε
και του μιλούν με μια ψηλή φωνή που αχνίζει στον αιθέρα,
Γέρνουν και κατ' αυτόν τα δέντρα ερωτεμένα,
με τις φωλιές χωμένες στη μασχάλη τους,
με τα κλαδιά τους βουτηγμένα μες στο λάδι τού ήλιου.
Θαύμα - τι θαύμα χαμηλά στη γη!
Ασπρες φυλές μ' ένα γαλάζιο υννί χαράζουνε τους κάμπους,
στράφτουν βαθιά οι λοφοσειρές
και πιο βαθια τ' απρόσιτα όνειρα των βουνών της ’νοιξης!

Ανεβαίνει μοναχός και ολόλαμπρος,
τόσο πιωμένος από φως που φαίνεται η καρδιά του,
φαίνεται μες στα σύννεφα ο Όλυμπος ο αληθινός,
και στον αέρα ολόγυρα ο αίνος των συντρόφων!..
Στους όχτους του μονοπατιού συνάζονται τα ζώα,
γρυλλίζουν και κοιτάζουνε σα να μιλούνε.
Ο κόσμος όλος είναι αληθινά μεγάλος
γίγας που κανακεύει τα παιδιά του!

Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο:
Αύριο, αύριο, λένε, το Πάσχα τ' ουρανού!

13

Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο...

Λένε γι' αυτόν που κάηκε μες στη ζωή
όπως η μέλισσα μέσα στου θυμαριού το ανάβρυσμα,
για την αυγή που πνίγηκε στα χωματένια στήθια
ενώ μηνούσε μιαν ημέρα πάλλαμπρη,
για τη νιφάδα που άστραψε μες στο μυαλό κ' εσβήστη,
τότες που ακούστηκε μακριά η σφυριγματιά της σφαίρας
και πέταξε ψηλά θρηνώντας η Αλβανίδα πέρδικα!
Λένε γι' αυτόν που μήτε καν επρόφτασε να κλάψει,
για τον βαθύ καημό του έρωτα της ζωής
που είχε όταν δυνάμωνε μακριά ο αγέρας
και κρώζαν τα πουλιά στου χαλασμένου μίλου τα δοκάρια,
για τις γυναίκες που έπιναν την άγρια μουσική
στο παραθύρι ορθές, σφίγγοντας το μαντίλι τους
-κ' έπνιγ' η βαρυσυννεφιά τα βουρκωμένα στήθη-,
για τις γυναίκες που απελπίζαν την απελπισιά
προσμένοντας ένα σημάδι μαύρο στην αρχή του κάμπου.
Ύστερα, δυνατά πέταλα έξω απ' το κατώφλι,
λένε για το ζεστό και αχάιδευτο κεφάλι του,
για τα μεγάλα μάτια του όπου χώρεσε η ζωή
τόσο βαθιά, που πια να μην μπορεί να βγει ποτέ της!

14

Τώρα χτυπάει πιο γλήγορα τ' όνειρο μες στο αίμα
-του κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημάινει:

Ελευθερία.
Εληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν τον δρόμο:
Ελευθερία
-για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος.
Στεριές ιριδοχτυπημένες πέφτουν στά νερά,
καράβια μ' ανοιχτά πανιά πλέουν μες στους λειμώνες,
τα πιο αθόα κορίτσια
τρέχουν γυμνά στα μάτια των αντρών
κ' η σεμνότη φωνάζει πίσω από το φράχτη:
Παιδιά! Δεν είναι άλλη γη ωραιότερη!...

Του κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει!
Με βήμα πρωινό στη χλόη που μεγαλώνει
ολοένα εκείνος ανεβαίνει...
Τώρα λάμπουνε γύρω του οι πόθοι, που ήταν μια φορά
χαμένοι μες στης αμαρτίας τη μοναξιά,
γειτόνοι της καρδιάς του οι πόθοι φλέγονται!
Πουλιά τον χαιρετούν - του φαίνονται αδερφάκια του!
Ανθρωποι τον φωνάζουν - του φαίνονται συντρόφοι του.
"Πουλιά, καλά πουλιά μου, εδώ τελειώνει ο θάνατος!"
"Σύντροφοι, σύντροφοι καλοί μου, εδώ η ζωή αρχίζει!"

Αγιάζι ουράνιας ομορφιάς γιαλίζει στα μαλλιά του...
Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο:
Αύριο, αύριο, αύριο, το Πάσχα του Θεού!