T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΓΩΝΑ 300 ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ


ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 31 ΙΑΝ - 3 ΦΕΒ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΓΩΝΑ 300 ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ
apergoi.gif


Στα πλαίσια ενίσχυσης του αγώνα των 300 μεταναστών απεργών πείνας αποφασίστηκε την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 07.00μμ να πραγματοποιηθεί μικροφωνική υποστήριξης σε κεντρικό σημείο της Πετρούπολης. Θα μοιραστούν κείμενα για τη αιτήματα των απεργών & θα προπαγανδιστεί ο αγώνας τους.

Επιπλέον, μέχρι την Τρίτη συγκεντρώνουμε στον χώρο του Βοτανικού ρούχα αντικείμενα που χρειάζονται άμεσα οι μετανάστες. Τα αντικείμενα θα μεταφερθούν στο κτήριο διαμονής των μεταναστών.
Η λίστα με τα αντικείμενα που μπορούμε να φέρουμε είναι:

* Ρούχα (παντελόνια, μπουφάν, πανωφόρια)
* Κάλτσες
* Κουβέρτες
* Sleeping Bags
* Φάρμακα (depons)
* Εμφυαλωμένα Νερά
* Παλαιές συσκευές κινητων τηλεφώνων (με κάρτα)

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΜΜ
isap.gif
Στο πλάισιο των κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αυξήσεις εισητηρίων, περικοπές δρομολογίων κτλ), ξεκινάμε από σήμερα εβδομάδα ανυπακοής αρνούμενοι να πληρώσουμε εισητήριο. Πλαισιώνουμε την δράση μας με μοιράσματα κειμένων ενάντια στα νέα μέτρα και μπλοκάρισμα ακυρωτικών μηχανημάτων στα τοπικά λεωφορεία της Πετρούπολης (Α11, Β11, 700).
Τα ραντεβού για τις πρώτες δράσεις είναι:

* Δευτέρα 31 Ιαν 18.30 μμ στον Βοτανικό Κήπο
* Πέμπτη 3 Φεβ 06.30 πμ στον Βοτανικό Κήπο




ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
web:
http://www.votanikoskipos.blogspot.com/
email: votanikoskipos@gmail.com

Tα νησιά μας στο σφυρί !!!


Εξωφρενικό! Βγάλαμε ελληνικά νησιά στο σφυρί!


Δώδεκα από τα ωραιότερα ελληνικά νησάκια στο Αιγαίο, αλλά και κοντά στην Αθήνα και στην Πελοπόννησο βγαίνουν ήδη στο… σφυρί με μεσίτη την εταιρεία Private Islands Inc που έχει έδρα τον Καναδά.

Τα νησάκια που πωλούνται είναι:

ΚΑΡΔΙΩΤΙΣΣΑ - Κεντρικό Αιγαίο – Σύνδεση με Φολέγανδρο και Σίκινο
280 στρέμματα, τιμή πώλησης: 6.500.000 ευρώ

ΝΑΥΣΙΚΑ: Έχει 2 φυσικά λιμάνια – Υποδοχή Ferry
1.280 στρέμματα, τιμή πώλησης: 6.900.000 ευρώ

ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ: Πολύ κοντά σε Αθήνα και Κόρινθο
300 στρέμματα, τιμή πώλησης: 15.500.000 ευρώ

ΒΟΥΒΑΛΟΣ: Κολυμπήστε με τα δελφίνια σε αυτό το θεσπέσιο νησί, σ΄ έναν κόλπο περιτριγυρισμένο από τη θαυμάσια θέα των βουνών της Δ. Ελλάδας.
31.63 στρέμματα, τιμή πώλησης κατόπιν αιτήματος

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: Δίπλα στην Πελοπόννησο, δύο ώρες από την Αθήνα
750 στρέμματα

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: Με καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας
2,5 στρέμματα, τιμή πώλησης: 1.500.000 ευρώ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ «ΛΙΧΝΑΡΙ»: Ιδανικό για ανάπτυξη οικισμού
95 στρέμματα, τιμή πώλησης: 3.000.000 ευρώ

ΤΡΑΓΟΝΗΣΙ: Κοντά στην Αθήνα, ιδανικό για ιδιωτικό θέρετρο
90 στρέμματα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ 01: 2 φυσικά λιμάνια και 2 φυσικές ακτές. Το νησί διαθέτει λόφους με υψόμετρο 77 μ. από τη θάλασσα.
170 στρέμματα, τιμή πώλησης κατόπιν αιτήματος

"ΜΙΚΡΗ ΑΜΟΡΓΟΣ":

494 στρέμματα, τιμή πώλησης 6.100.000 ευρώ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ 03: Ένα από τα πέντε στο σύμπλεγμα νησιών Εχινάδες. Εύκολη πρόσβαση από Αθήνα.

49.4 στρέμματα, τιμή πώλησης κατόπιν αιτήματος

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ 02: Ιόνιο πέλαγος

58.3 στρέμματα, τιμή πώλησης κατόπιν αιτήματος.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

7 σκυλάκια ζητούν σπιτάκια !!!






ΕΦΤΑ ΑΔΕΛΦΑΚΙΑ,ΠΟΥ ΔΙΕΣΩΣΕ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΚΑΙ

ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ Η ΑΜΑΛΙΑ,ΖΗΤΟΥΝ ΣΠΙΤΑΚΙΑ

.ΕΙΝΑΙ 4 ΜΗΝΩΝ-ΑΠΟ ΠΑΤΕΡΑ ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ

-ΤΗΛ.6934390331-ΣΠΑΣΒΥΡΩΝΑ,6970995859-ΑΜΑΛΙΑ

και τα blogs έχουν αυτιά ... και μάτια ...!!!


Τα πτυχία copies κτώνται"
(Σε τοίχο στην περιοχή Γκύζη)...


"Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές,

μόνο αντιπαθητικοί αντικαπνιστές"

(Τ.Ε.Ι., Αθήνας)


"Το Lifestyle είναι μαγικό,
από μηδενικό σε κάνει νούμερο"

(Γκάζι, Αθήνα)

"Θεσσαλονίκη, η μόνη πόλη που γράφεται με δύο Σίγμα
και
προφέρεται με δύο Λάμδα
"
(Μύλος, Θεσσαλονίκη)

"Διατηρείτε την Αθήνα καθαρή.
Πετάτε τα σκουπίδια σας στον Πειραιά"

(Μεταξουργείο, Αθήνα)

"Ο Χριστός πέθανε, ο Αινστάιν πέθανε,
και Εγώ δεν αισθάνομαι καλά τελευταία"

(Αν club, Αθήνα)

"Συμμετέχω, Συμμετέχεις, Συμμετέχει, Συμμετέχουμε, Συμμετέχετε,
Αποφασίζουν"

(οδός Σινώπης, Αθήνα)

"Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα,
εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε" !

(λεωφόρος Αλεξάνδρας , Αθήνα)

"Αν τα λάθη διδάσκουν,
τότε έχω καταπληκτική μόρφωση"
(οδός Μπενάκη, Αθήνα)

"Η χώρα καταστρέφεται από την αδιαφορία,
αλλά τι με νοιάζει εμένα;"

(λόφος Στρέφη, Αθήνα)

"Θέλω να γίνω αυτό που ήμουν τότε
που ήθελα να γίνω αυτό που είμαι τώρα"

(πλατεία Εξαρχείων, Αθήνα)

"Οι τοίχοι έχουν αυτιά και τα αυτιά μας τοίχους"
(Ψυρρής, Αθήνα)

"Έγχρωμη TV, Ασπρόμαυρη Ζωή"
(οδός Στουρνάρα, Αθήνα)

"Μην τα περιμένετε όλα από την Αστυνομία.
Χτυπηθείτε μόνοι σας"

(Παπασωτηρίου, οδός Στουρνάρα, Αθήνα)

Αλκίνοος Ιωαννίδης - Στην αγορά του Αλ Χαλίλι ( 3 Lyrics )


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Άνθρωποι χωρίς χαρτιά

Tου Παντελη Μπουκάλα                                                                                                                          

«Το 2008 έκανα απεργία πείνας γιατί δεν μου έδιναν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, που δικαιούμουν. Τελικά η αίτησή μου έπειτα από πολλές προσπάθειες έγινε αποδεκτή. Ηρθα να συμπαρασταθώ στους μετανάστες που αν και πληρούν τις προϋποθέσεις, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε»
Απορία πρώτη: Αν καταλαμβανόταν η Ακρόπολη ή η Μητρόπολη από Τούρκους αλεξιπτωτιστές στο πλαίσιο κάποιας «Βαριοπούλας», πόσο μεγαλύτερος θα μπορούσε να γίνει ο ηθικοεθνικός μας πανικός, όταν τώρα η παρουσία των 237 μεταναστών σε κτίριο της Νομικής που δεν χρησιμοποιούνταν στην εκπαιδευτική διαδικασία οδήγησε αστραπιαία στην κατάχρηση (από πολιτικούς και δημοσιογράφους) ενός εθνικοαπελευθερωτικού λεξιλογίου που του στερεί κάθε νόημα η ίδια η κατάφωρη υπερβολή του; Αν τώρα η «ιερή αγανάκτηση» μιλάει για «ανακατάληψη» ή «απελευθέρωση της Νομικής» (από ανθρώπους, παρεμπιπτόντως, που συμφωνούν στη μετακίνησή τους σε άλλο δημόσιο κτίριο), πού θα βρεθούν λέξεις ικανές να αποδώσουν την οργή όταν θα συμβεί κάτι όντως οριακό, απίστευτο κ. λπ.;

Aπορία δεύτερη: Οσοι τώρα, μηνίοντες, διατείνονται ότι «μόνο στην Ελλάδα γίνονται τέτοια αδιανόητα πράματα», δεν διαθέτουν υπολογιστή; Υπάρχει πάντως η λύση των ίντερνετ καφέ. Αν πληκτρολογήσουν στο ψαχτήρι τις λεξούλες «sans-papiers», θα θυμηθούν ότι και στη Γαλλία «γίνονται τέτοια αδιανόητα πράγματα». Το 1996, στην κορύφωση του κινήματος των «ανθρώπων χωρίς χαρτιά», τριακόσιοι μετανάστες κατέλαβαν την εκκλησία του Αγίου Βερνάρδου, με αιτήματα ίδια με των απεργών πείνας της Νομικής. Αν η κατάληψη ενός ναού κριθεί ύβρις, τι είναι άραγε, για το σύστημα σκέψης οιουδήποτε χριστιανού, η εισβολή στην παρισινή εκκλησία 1.500 αστυνομικών, οι οποίοι, πιθανόν σταυροκοπηθέντες πρώτα, μπούκαραν και «χειροτόνησαν» τους καταληψίες; Μάλλον δεν γνώριζαν τι έπραξαν οι Σπαρτιάτες εναντίον του κατηγορηθέντος για δοσοληψίες με τον Ξέρξη στρατηγού Παυσανία, που είχε προσφύγει ικέτης σε ναό: έχτισαν την είσοδο και τα παράθυρα και τον οδήγησαν σε θάνατο από ασιτία. Είναι μια λύση.

Απορία τρίτη: Αραγε, δεν μπορούμε να κρύψουμε το αίσθημα υπεροχής μας έναντι των ξένων ούτε και όταν δηλώνουμε ότι τους νοιαζόμαστε; Μάλλον. Αλλιώς δεν εξηγείται η σιγουριά όλων των βοώντων εν τη τηλεοπτική ερήμω ότι τους μετανάστες «τους καθοδήγησαν» και τους «παραπλάνησαν». Τους θεωρούμε δηλαδή πρόβατα προς διαβουκόληση, ανίκανους να έχουν πολιτική σκέψη, ανίκανους να κάνουν λόγο την ανάγκη και την αγωνία τους, να διεκδικήσουν. Και όμως, διαβάζοντας δηλώσεις τους σε εφημερίδες άλλα πληροφορείσαι. Ιδού η δήλωση του Μαροκινού Νουά στον προχθεσινό «Ελεύθερο Τύπο»: «Το 2008 έκανα απεργία πείνας γιατί δεν μου έδιναν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, που δικαιούμουν. Τελικά η αίτησή μου έπειτα από πολλές προσπάθειες έγινε αποδεκτή. Ηρθα να συμπαρασταθώ στους μετανάστες που αν και πληρούν τις προϋποθέσεις, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε». Λοιπόν, αν αντιστρέψει κανείς όχι τα πράγματα, αλλά τον τρόπο που τα βλέπουμε, ίσως το κτίριο της Νομικής είναι αυταπόδεικτα το καταλληλότερο: Εκεί δεν διδάσκεται το Δίκαιο;
Πηγή: Καθημερινή





FIRE IN CAIRO - ΜΕΡΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ



Χάος επικρατεί στους δρόμους του Καΐρου και του Σουέζ, όπου διαδηλωτές έχουν ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Κάιρο και το Σουέζ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στις δύο πόλεις. Πυρπολήθηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο.

Χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ και, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις της Παρασκευής, παραμένουν στους δρόμους στο Κάιρο, και το Σουέζ. Η απαγόρευση ισχύει στις δύο πόλεις και την Αλεξάνδρεια.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, πέντε άτομα σκοτώθηκαν στο Κάιρο και τουλάχιστον 13 στο Σουέζ, ενώ μόνο στην πρωτεύουσα οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000. Είναι αβέβαιο για το αν πρόκειται για διαδηλωτές ή αστυνομικούς, όπως και το πώς έχασαν τη ζωή τους.
Στο Κάιρο, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς κοντά στο Κοινοβούλιο. Περισσότεροι από 1.000, αν όχι πολλοί περισσότεροι, παραμένουν στους δρόμους, ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί.
Στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στν πόλη, ενώ στις φλόγες τυλίχτηκαν πολλά κτίρια, ανάμεσά τους και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Εκατοντάδες άτομα προσπάθησαν, σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya, να εισβάλλουν στα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης και στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών. Η κρατική τηλεόραση συνεχίζει, πάντως, τη μετάδοσή της.
Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι στρατιωτικές μονάδες αναπτύχτηκαν στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καΐρου (όπου φυλάσσονται τεράστιας αξίας ευρήματα από την αρχαία Αίγυπτο) για να το προστατέψουν από πιθανά επεισόδια και λεηλασία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αστυνομικοί πετούν τα διακριτικά τους και ενώνονται με τους διαδηλωτές, οι οποίοι τους υποδέχονται με ζητωκραυγές.
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι στρατιώτες χαιρετούσαν με το σήμα της νίκης τους διαδηλωτές που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα ενώ αστυνομικοί έσφιγγαν το χέρι των διαδηλωτών.

Τανκ κατέβηκαν στους δρόμους και του Σουέζ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στα στρατιωτικά οχήματα και προσπάθησαν να μιλήσουν με τους στρατιώτες, οι οποίοι τους έδιωξαν. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές ήθελαν να «υποδεχτούν» και όχι να επιτεθούν στο άρμα μάχης.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι σε ένα στρατιωτικό όχημα είχαν σκαρφαλώσει τουλάχιστον 25 διαδηλωτές. Κατά των διαδηλωτών που ανέβηκαν στα τανκς άνοιξαν πυρ στρατιώτες, σύμφωνα με κατοίκους.

Στην Αλεξάνδρεια διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος.


Mε εντολή του Χόσνι Μουμπάρακ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ, αν και νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ισχύει για ολη τη χώρα.
«Επειδή σε ορισμένες επαρχίες επικράτησε ανομία, και σημειώθηκαν ταραχές, λεηλασίες, καταστροφές, επίθεση και πυρπόληση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε τράπεζες και ξενοδοχεία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων» ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.

Νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής, το Διαδίκτυο σταμάτησε να λειτουργεί σε ολόκληρη την Αίγυπτο, μια εξέλιξη που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή στην ιστορία του Διαδικτύου».
Εκτός λειτουργίας και οι υπηρεσίες αποστολής SMS, χωρίς κινητή τηλεφωνία έμεινε το κεντρικό Κάιρο.

Η Vodafone επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου της ζήτησε να διακόψει τις υπηρεσίες της σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Η EgyptAir, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι πτήσεις από το Κάιρο για δώδεκα ώρες. Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, οι διαδηλώσεις στο Κάιρο και η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας έχουν κάνει τα ταξίδια από και προς το αεροδρόμιο της πόλης δύσκολα.

Συγκρούσεις, βία και χάος

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν την Παρασκευή για τέταρτη ημέρα, απαιτώντας να μπει τέλος στα 30 χρόνια κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ φωνάζοντας συνθήματα όπως «τέλος η δικτατορία» και «κάτω ο Μουμπάρακ».
Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδιδε νωρίτερα την Παρασκευή ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις στο Κάιρο και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, μόνο στο Κάιρο οι τραυματίες φτάνουν τους 870, ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Περίπου 420 από αυτούς δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στους δρόμους, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.
Άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως Αιγύπτιοι περιφέρουν στους δρόμους του Σουέζ τη σορό ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής.

Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε πολλά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, καθώς και στις πόλεις Μανσούρα, Σαρκίγια και Ασουάν στο Δέλτα του Νείλου.
Οι δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά του πλήθους, το οποίο απάντησε πετώντας πέτρες. Διαδηλωτές ποδοπάτησαν αφίσες του Χόσνι Μουμπάρακ, σε μία σπάνια πράξη ανυπακοής στην Αίγυπτο.

Ορισμένοι φώναζαν ζητώντας τη βοήθεια του στρατού. «Πού είναι ο στρατός; Ελάτε να δείτε τι μας κάνει η αστυνομία. Θέλουμε το στρατό» φώναζαν διαδηλωτές σε μία περιοχή του κεντρικού Καΐρου πριν βρεθούν απέναντι στα δακρυγόνα της αστυνομίας.

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι

Ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος έφτασε στο Κάιρο έτοιμος να ηγηθεί της μετάβασης, συμμετείχε μαζί με χιλιάδες διαδηλωτές στην προσευχή της Παρασκευής έξω από το φημισμένο τζαμί αλ-Αζάρ στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης
Μετά το τέλος της προσευχής οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν «κάτω ο Μουμπάρακ» και οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού κατά του πλήθους. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ξυλοκόπησαν με γκλομπ διαδηλωτές, οι οποίοι περικύκλωσαν τον Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι για να τον προστατεύσουν.

Το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ο Ελ-Μπαραντέι συνελήφθη, πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε. Φέρεται να εμποδίστηκε από την αστυνομία να αποχωρήσει από περιοχή στο Κάιρο, όπου είχε ξεσπάσει βία.
Λίγο αργότερα ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι ενώθηκε με τους διαδηλωτές σε ειρηνική συγκέντρωση στο Κάιρο.

Η επόμενη εξέλιξη ήταν να τεθεί ο Νομπελίστας Ειρήνης σε κατ' οίκον περιορισμοί. Αστυνομικοί αναπτύχθηκαν έξω από την κατοικία του στο Κάιρο και τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να εξέλθει, όπως μετέδωσε το Associated Press επικαλούμενο αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας.


Οι διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε αραβικές χώρες έχουν περίπου όλες τα ίδια αιτήματα: θέσεις εργασίας, χαμηλότερες τιμές, καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και ανατροπή της απολυταρχίας. Το διαφορετικό που είχε η εξέγερση της Τυνησίας, είναι ότι έδειξε πως η αλλαγή είναι δυνατή όταν οι πολίτες ενεργούν από κοινού. Το παράδειγμα αυτό ακολουθεί και η Αίγυπτος.


Οι Αιγύπτιοι απαιτούν να φύγει ο Μουμπάρακ από την εξουσία, ο οποίος είναι 82 ετών και μάλιστα έχει υπαινιχθεί ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος. Οι πρωτοφανείς, εδώ και τριάντα χρόνια, διαδηλώσεις ανησυχούν τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ, καθώς ο Μουμπάρακ είναι ένθερμος σύμμαχος τους. Η «συμμαχία» αυτή είναι που έχει απομονώσει την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, και ένα ισλαμικό καθεστώς στη χώρα θα της δώσει πίσω την επιρροή που είχε παλαιότερα.

«Οπως η Αίγυπτος του Νάσερ πυροδότησε αλλεπάλληλα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στις περισσότερες αραβικές χώρες που σάρωσαν την αποικιοκρατία, έτσι και τώρα μια ισλαμιστική Αίγυπτος θα οδηγήσει σε επικράτηση ισλαμικών καθεστώτων σε πληθώρα αραβικών κρατών, αλλάζοντας ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων», γράφει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δελαστίκ στο «Έθνος».

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο αποτελείται κυρίως από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θέλουν να προωθήσουν στην εξουσία τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και τιμημένο με Νόμπελ Ειρήνης το 2005, ο οποίος έφτασε χθες στο Κάιρο. Ο ίδιος δήλωσε «έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μια μεταβατική περίοδο, στην περίπτωση που το ζητήσουν οι διαδηλωτές». Ωστόσο, αν και σε περσινή του επίσκεψη στην Αίγυπτο είχε γίνει δεκτός σαν ήρωας, χθες στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν μόνο δημοσιογράφοι και όχι πολίτες.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς -''Αλληλεγγύη στους μετανάστες απεργούς πείνας''


Εκφράζουμε την ταξική αλληλεγγύη μας στους 300 συναδέλφους μας μετανάστες εργάτες που βρίσκονται σε απεργία πείνας με αίτημα τη νομιμοποίησή τους και την απονομή σε αυτούς ίσων δικαιωμάτων με τους άλλους εργαζόμενους




Παρά τις ξενοφοβικές και υστερικές κραυγές των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων και ΜΜΕ, ο αγώνας των Ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, της τρόικας και του κεφαλαίου είναι κοινός, γιατί έχουν κοινά συμφέροντα.



Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη.





''ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ'' - ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ 2011


Το γνωστό και καθιερωμένο πλέον Παζάρι Βιβλίου, η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη εκποίηση βιβλίου στην Ελλάδα, ξεκίνησε στην Πλατεία Κλαυθμώνος και θα διαρκέσει έως τις 9 Φεβρουαρίου.


Σε έναν χώρο 1.000 τ.μ., κάτω από μια μεγάλη λευκή τέντα, εκτίθενται πεντακόσιες χιλιάδες βιβλία για κάθε ηλικία και αναγνωστικό γούστο. Και οι τιμές; Ξεκινούν από μισό ευρώ, με έκπτωση δηλαδή πάνω από 70%. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν γύρω στα 150 μέλη του ΣΕΚΒ και του ΕΣΕΒΕ, ενώ μπορεί να πετύχετε και σχετικά δυσεύρετα βιβλία, αφού πωλούνται τίτλοι πενταετίας και παλιότεροι.

Το Παζάρι Βιβλίου 2011 δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν έναν μικρό περίπατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης με το σύνθημα: «Υιοθετήστε ένα βιβλίο, πρέπει να ζήσει!».

Συνδιοργανωτές είναι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και το επαγγελματικό σωματείο εκδοτών-βιβλιοπωλών.

ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ


Της μετεγκατάστασής των μεταναστών προηγήθηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις και εμπλοκή τα ξημερώματα της Παρασκευής ως προς την αποχώρησή τους από το παλιό κτίριο της Νομικής. Όταν έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για τη μετεγκατάσταση των απεργών πείνας ο ιδιοκτήτης του ακινήτου όπου μεταφέρθηκαν, πραγματοποιήθηκε πορεία από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.


Η πορεία προς το νέο χώρο μετεγκατάστασης έγινε συνοδεία σημαντικής αστυνομικής δύναμης. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί νωρίτερα για να συνοδέψει τους απεργούς πείνας, διαλύθηκε εξαιτίας των μαραθώνιων διαβουλεύσεων που διήρκησαν μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα στην πορεία να συμμετέχουν μόνο οι μετανάστες και μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης.

Ας σημειωθεί ότι, ενώ διαφαινόταν ότι οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις είχαν καταλήξει σε συμφωνία, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εξέφρασε επιφυλάξεις για τον αριθμο των ατόμων, πέραν από τους μετανάστες απεργούς πείνας, που θα εγκαθίσταντο τη νύχτα στο χώρο που είχε παραχωρήσει. Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αλληλεγγύης έκαναν λόγο για εμπαιγμό και δήλωσαν πως θα παρέμεναν στο κτίριο, αφού ήταν αδύνατο να περιφέρονται στην Αθήνα μέχρι το πρωί.

Tο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρότεινε τη μεταφορά τους σε κτίριο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά μετανάστες και αλληλέγγυοι δεν έκαναν δεκτή την πρόταση.

Συγκέντρωση στο Μουσείο και συμβολική κατάληψη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Συγκέντρωση στο Μουσείο έχει προγραμματίσει για σήμερα στις 18:00 η Επιτροπή Αλληλεγγύης στην απεργία πείνας των μεταναστών. Θα ακολουθήσει πορεία συμπαράστασης και αλληλεγγύης, καθώς, όπως αναφέρει το σχετικό κάλεσμα, «όλοι στο δρόμο στεκόμαστε δίπλα στους απεργούς, αιτούντες για καθολική νομιμοποίηση των μεταναστών στην Ελλάδα».

Νωρίτερα σήμερα, αλληλέγγυοι στους μετανάστες-απεργούς πείνας προχώρησαν σήμερα σε συμβολική κατάληψη στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης «ως ένδειξη αλληλεγγύης στο πλήρως πολιτικό αίτημα των εκατοντάδων μεταναστών απεργών πείνας, για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών με πλήρη και ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα».

«Με αυτούς τους ανθρώπους μάς ενώνει ο εξαναγκασμός της μισθωτής εργασίας. Μας ενώνει ο κοινός ταξικός μας εχθρός που, όταν απεργούμε, μιλά για παρακώλυση συγκοινωνιών και αντίστοιχα μπροστά σε μια απεργία πείνας εκατοντάδων κατατρεγμένων μιλά για το πανεπιστημιακό άσυλο» αναφέρει ανακοίνωση των αλληλέγγυων. Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε στις 8:30-10:30 και σε αυτή συμμετείχαν περίπου 25 άτομα.

«Να δοθεί έμφαση στα αιτήματα των μεταναστών, όχι μόνο στον τρόπο που τα εκφράζουν» «Το κτήριο και η μετεγκατάσταση σε αυτό δεν είναι παρά μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης» επισήμανε μιλώντας στο tvxs ο Μάρκος Χατζησάββας, μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Χανίων. «Η ουσία είναι ότι η απεργία πείνας συνεχίζεται, καθώς είμαστε ήδη στην τέταρτη μέρα της, και θα πρέπει να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας προς αυτό καθεαυτό το γεγονός και τα αιτήματα των μεταναστών», τόνισε.

Στην πραγματικότητα, «η είδηση για την κατάληψη και την απεργία πείνας έφτασε σε όλη τη χώρα. Τα αιτήματα των μεταναστών, όμως, όχι» σημειώνει ο κ. Χατζησάββας. Όπως εξηγεί, πρόκειται για το αίτημα «νομιμοποίησης των ανθρώπων που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο βρέθηκαν στη χώρα μας χωρίς χαρτιά, εργάζονται, ζουν ανάμεσά μας και θα πρέπει να σταματήσουν πλέον να είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης».

Οι μετανάστες συνεχίζουν την απεργία πείνας και σύντομα, αναφέρει, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο, το οποίο, όμως αυτή τη φορά δεν θα έχει να κάνει με άσυλα, εξεταστικές και φοιτητές, αλλά με ανθρώπους «αποφασισμένους να ρισκάρουν τη ζωή τους, να ρισκάρουν μόνιμες βλάβες στην υγεία τους για ένα αυτονόητο δικαίωμα, το να ασφαλίζονται, να έχουν ένσημα, να μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο όποτε χρειαστεί».

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης «Από την αρχή της κατάληψης της Νομικής Σχολής από ομάδα μεταναστών, καταγγείλαμε ότι κάποιοι επιχειρούν εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους τους μετανάστες να οδηγήσουν σε αδιέξοδες καταστάσεις για δικά τους οφέλη» δήλωσε στη Βουλή σήμερα τα ξημερώματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. «Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε τον σημαντικό ρόλο των πανεπιστημιακών αρχών, οι οποίες προασπίζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, συνέβαλαν στο να αποτύχουν τα σχέδια αυτών που είχαν επιλέξει να δημιουργήσουν εστίες βίας και έντασης στη χώρα μας» κατέληξε ο ίδιος.

«Είναι απολύτως θετικό το ότι τελικώς δεν επικράτησαν ακραίες φωνές που επιζητούσαν τη σύγκρουση και την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εξέλιξη με την αποχώρηση των μεταναστών από τη Νομική δεν εξαφανίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των μεταναστών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ΝΔ και ΛΑΟΣ δίνουν μαχητική στήριξη σε αυτούς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι βούτυρο στο ψωμί αυτών των σχεδιασμών».

«Δεν ήταν η πιο εύστοχη πρωτοβουλία η επιλογή της Νομικής για την προβολή των αιτημάτων των μεταναστών» δήλωσε με τη σειρά του σήμερα ο Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας πως εάν οι απεργοί πείνας καταλάμβαναν τα γραφεία της ΕΕ θα είχαν μαζί τους όλο τον ελληνικό λαό. Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να δίνει άσυλο και θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της νομιμοποίησης των συγκεκριμένων μεταναστών, καθώς «οι περισσότεροι έχουν χαρτιά».
tvxs

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΟΣΜΗ ΑΠΟ ''ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ'' ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ - ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ



Αρση ασύλου και περικύκλωση της Νομικής από δυνάμεις ασφαλείας.

Ν.Γιαννόπουλος :«τα μέλη της Κίνησης θα παραμείνουν στο πλευρό των απεργών μέχρις εσχάτων».


.



Επιχείρηση εκκένωσης τού υπό κατάληψη κτιρίου της Νομικής Σχολής, από μετανάστες απεργούς πείνας, ετοιμάζουν οι άνδρες της αστυνομίας, μετά και την εντολή, που εκδόθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών, με αίτημα της πρυτανείας του Πανεπιστημίου.




Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κτίριο έχει αποκλεισθεί, η πρόσβαση ακόμη και σε πεζούς δεν είναι εφικτή, και από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η επέμβαση των ΜΑΤ.



Όπως έγινε γνωστό, δύο εισαγγελείς βρίσκονται στην Γενική Αστυνομική Διευθύνση Αττικής και ένας βρίσκεται με τις δυνάμεις της Αστυνομίας.



Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα μέλη της Κίνησης θα παραμείνουν στο πλευρό των απεργών μέχρις εσχάτων».



.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ









Εμεις οι 250 μετανάστες απεργοί πείνας



που είμαστε ήδη στην 3η ημέρα απεργίας στη Νομική, διεκδικώντας νομιμοποίηση ως αυτονόητο δικαίωμά μας, μαθαίνουμε για τις συζητήσεις που εξελίσονται γύρω από το αίτημά μας, τις ανακρίβειες , τα ψέματα και τη σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν ξέραμε αν την κατάσταση ευθύνεται η κυβέρνηση ή τα ΜΜΕ, αλλά είναι απαράδεκτο την ώρα που εμείς έχουμε εκδώσει δελτία τύπου, είχαμε αφήσει ανοιχτό το χώρο απεργίας από την 1η μέρα στους δημοσιογράφους και έχουμε στείλει εκπροσώπους μας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κυβέρνηση, να λέγονται όλα αυτά τα ψέματα. Έτσι λοιπόν, θέλοντας να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και να μάθουν όλοι την αλήθεια, δηλώνουμε τα παρακάτω:



Δεν είμαστε αυτό που παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, οι καημένοι, οι πάμφτωχοι, χωρίς σπίτι, δουλειά και ρούχα μετανάστες κ.λ.π. Και σπίτια έχουμε και συγγενείς και δουλειές στις πόλεις που αφήσαμε πίσω μας. Δεν ψάχναμε κατάλυμα εδώ στην Αθήνα αλλά ήρθαμε για να παλέψουμε (όσο αντέξει ο οργανισμός μας) για τη νομιμοποίηση μας, τα δικαιώματά μας και για αξιοπρεπείς όρους ζωής.



Δεν είχαμε σκοπό να ενοχλήσουμε κανένα. Από την αρχή ξέραμε ότι στο χώρο που θα μπαίναμε δε θα γινόντουσαν μαθήματα. Σεβόμαστε και πρστατεύουμε το χώρο που φιλοξενεί τον αγώνα μας και χαρήκαμε πολύ όταν πληροφορηθήκαμε ότι η σχολή λειτουργεί ξανά κανονικά.



Αποφασίζουμε μόνοι μας και ανεπηρέαστοι μέσα από τις συνελεύσεις μας (των απεργών). Δεν κρύβεται κανένας ούτε μπροστά μας αλλά ούτε και πίσω μας. Και δεν δεχόμαστε καθοδήγηση από κανέναν! Ζητήσαμε βοήθεια και από ΄την αρχή στάθηκαν δίπλα μας Έλληνες και ξένοι αλληλέγγυοι και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ πόσο πολύ μας βοηθάνε σε αυτόν τον αγώνα μας.



Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν απεργία πείνας με σκοπό τη νομιμοποίηση τους (προπύλαια και πολυτεχνείο) και ζητάμε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.




Σήμερα δεχτήκαμε πρόταση μετεγκατάστασης με συγκεκριμένους όρους. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η μετεγκατάσταση είναι αδύνατη είναι οι εξής τρεις:

α) Στον προτεινόμενο χώρο μπορουν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι.






β) Ο χώρος αυτός θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός το οποίο όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις.






γ) Η προτεινόμενη λύση είναι μόνο προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση.




Εμείς οι μετανάστες οι οποίοι αναγκαζόμαστε να περιπλανιόμαστε σε όλο τον κόσμο, δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να περιπλανηθούμε και κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας.




Ωστόσο δηλώνουμε ότι παραμένουμε ανοιχτοί σε προτάσεις οι οποίες όμως θα πληρούν τους όρους του αγώνα μας.



Ακόμα γνωρίζουμε ότι δεν συντρέχει λόγος ασύλου. Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να μην ασχολείται με αυτό το θέμα, αλλά να εστιάσει στο δίκαιο αίτημά μας και τη λύση του.



Τέλος καλούμε όσους αλληλέγγυους το επιθυμούν να παραβρεθούν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης , η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στις 6:00 έξω από τη Νομική σχολή.








ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ???


ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ!


Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Β’ Πειραιά, Παν. Λαφαζάνη προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών με θέμα τα σενάρια για κηδεμονευόμενη από την Ε.Ε. και προς όφελος των Τραπεζών «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, με τίμημα ένα νέο κύμα μέτρων κοινωνικής λεηλασίας

Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης.

Κατά την εισήγησή του ο Παν. Λαφαζάνης, τόνισε τα εξής:

Κε Υφυπουργέ νομίζω ότι πλέον έχει γίνει φανερό στους πάντες – ελπίζω και σ’ εσάς ενδόμυχα- ότι ζούμε την παταγώδη και θλιβερή αποτυχία των μνημονιακών προγραμμάτων. Αυτά τα προγράμματα έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια απίστευτη κοινωνική κι εργασιακή λεηλασία και -ακόμα χειρότερα- δεν επιτυγχάνουν ούτε αυτό το οποίο είχατε υποσχεθεί ότι θα επιτύγχαναν. Ότι θα κατεύναζαν δηλαδή τις αγορές και ότι θα είχατε μια θετικότερη εξέλιξη ως προς την αντιμετώπισή σας από αυτές. Δυστυχώς βλέπουμε ότι κι εδώ τα πράγματα έχουν προχωρήσει σε ένα πολύ μεγάλο φιάσκο.

Αυτή την ώρα, λοιπόν, γίνονται έντονες διαβουλεύσεις, ακόμα και στα όργανα της ΕΕ για μια περιορισμένη, ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία, όμως, με τον τρόπο που επιχειρείται πάει να ωφελήσει τις τράπεζες και το χρηματιστικό κεφάλαιο και καθόλου τη χώρα και τους εργαζόμενους. Και απ’ ότι φαίνεται αυτή η μερική, περιορισμένη και χωρίς βάθος αναδιάρθρωση πάει να συνοδευτεί με εσαεί μνημονιακά προγράμματα, αντιλαϊκούς και αντεργατικούς όρους και δεσμεύσεις οι οποίες θα έχουν ίσως και συνταγματική ισχύ.

Σας ρωτώ λοιπόν ευθέως, προχωράει αυτή η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης; Συμμετέχετε σε αυτά τα σενάρια; Έχουν ξεκινήσει αυτές οι διαδικασίες; Τι πρόκειται να κάνετε εσείς απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε μια, άλλου τύπου, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με δική σας πρωτοβουλία, χωρίς όρους και δεσμεύσεις και να θέσετε ευθέως δίκαια αιτήματα για τη χώρα που μπορούν να της δώσουν ανάσα, με μια συνολική ρύθμιση του δημόσιου χρέους;

Κατά τη δευτερολογία του, μετά την απάντηση του Υφυπουργού, ο Παν. Λαφαζάνης, επισήμανε τα ακόλουθα :

Κε Υφυπουργέ, προφανώς και δεν είμαι ο Ν. Ρουμπίνι. Ο οποίος, μάλιστα, είναι φίλος μάλλον και σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Ας μην μιλάτε όμως τόσο περιφρονητικά για τον κ. Ρουμπίνι διότι τουλάχιστον αυτός προέβλεψε όλη αυτή την κρίση που ήρθε όταν εσείς καθεύδατε και ξορκίζατε αυτούς που προλέγανε την επερχόμενη κρίση.

Και αυτή την ώρα η κυβέρνησή σας σας εκθέτει γιατί βγαίνετε να πείτε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Όταν διαψεύδονται αυτά που λέτε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν αναδιαρθρωτικές διαπραγματεύσεις, από κορυφαίους γερμανούς αξιωματούχους και την ίδια την κα Μέρκελ, κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό και τον αποκοιμίζετε! Πάτε πάλι να τον αιφνιδιάσετε, όπως κάνατε και με το μνημόνιο. Πάλι κινήστε στο σκοτάδι και το παρασκήνιο!

Κε Υφυπουργέ δεν κινδυνολογούμε! Ίσως είσαστε ο μόνος άνθρωπος, άντε και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μαζί με τον κ. Παπανδρέου, που πιστεύετε ότι το μνημονιακό πρόγραμμα πηγαίνει καλά σε αυτή τη χώρα. Δεν βλέπετε τα ερείπια γύρω σας; Τι το καλό βλέπετε σε αυτή τη χώρα από αυτό το μνημονιακό πρόγραμμα; Εξοντώνετε καθημερινά την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό!

Η αναδιαπραγμάτευση-αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει κε Υφυπουργε. Το λένε οι πάντες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης, στον κόσμο. Θα γίνει και -όπως λέτε κι εσείς στη Θεσσαλία- θα είναι «ντάλα μεσημέρι»! Το θέμα είναι ποια αναδιάρθρωση θα γίνει, από ποιους, σε ποια κατεύθυνση και με ποιο προσανατολισμό. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Και θα ήθελα να μου πείτε για ποιο λόγο ερχόσαστε αυτή την ώρα και καταργείτε, ακυρώνετε στην πράξη, τη φορολογία των διανεμόμενων κερδών; Γιατί κάνετε αυτό το πολύ μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές εταιρείες; Γιατί ερχόσαστε αυτή την ώρα, που δοκιμάζεται ο ελληνικός λαός, που απεργάζεστε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς, και λέτε ότι τα κέρδη που διανέμονται από τις θυγατρικές των πολυεθνικών προς τις μητρικές τους δεν θα φορολογούνται; Από πού κι ως που τους κάνετε αυτό το δώρο;

Γιατί δεν προχωράτε, αντι να αναμένετε το μοιραίο -για άλλη μια φορά- με δική σας πρωτοβουλία σε μια αναδιαπραγμάτευση άλλου είδους από αυτή που θέλουν να μας επιβάλλουν; Μια αναδιαπραγμάτευση η οποία προωθείται για να ξεφορτωθούν τα ομόλογα -«σκουπίδια» οι τράπεζες και να έρθουμε απευθείας απέναντι με χώρες του διευθυντηρίου της ΕΕ, όπως η Γερμανία;

Γιατί δεν προχωράτε σε μια επαναδιαπραγμάτευση με δική σας πρωτοβουλία, χωρίς όρους και δεσμεύσεις, με διαγραφή σημαντικότατου μέρους του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο, μια μεγάλη περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και την επιμήκυνσή της χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις;

Αυτή την πρωτοβουλία έπρεπε να πάρετε αυτή τη στιγμή, αντί να περιμένετε το μοιραίο, μια επαναδιαπραγμάτευση δηλαδή που θα επιβάλλει η τρόικα και το χρηματιστικό κεφάλαιο για να ωφεληθούν οι τράπεζες, τα διευθυντήρια, και να ξαναγίνει η Ελλάδα πειραματόζωο για άκρως δυσμενείς εξελίξεις σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια

27.01.2011 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ του Σ Υ ΡΙ Ζ Α

Melina Mercouri - A streetcar named desire- (Σπάνιο βίντεο)

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ..


Όσο σκεπτικισμό κι αν δημιουργεί η προσφυγή των μεταναστών, να αναζητήσουν άσυλο στη Νομική Σχολή, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τα παρακάτω.
Το άσυλο, ως απαραβίαστος χώρος, επινοήθηκε ως ιδέα κι εφαρμογή και ως λέξη από τους Αρχαίους Έλληνες.
Παραμένει ως αδιαπραγμάτευτη κατάσταση των αρχών δικαίου, ως η πιο ανθρωπιστική ιδέα στην πορεία της ανθρωποποίησης του ανθρώπου.
Το πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε, ιδιαίτερα, μετά την εξέγερση του πολυτεχνείου, όχι μόνον ως χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αλλά ως άσυλο – προσφυγή κάθε αδικημένου.
Οι μετανάστες προσφεύγουν σ’ αυτό, για να επιστήσουν την προσοχή στο πρόβλημά τους. Δουλεύουν χρόνια τώρα στη χώρα μας και τους εκμεταλλεύονται οι πάντες, χωρίς να ρωτούν αν είναι παράνομοι.
Επιτέλους! Πρέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα, από Ελληνικό να γίνει Ευρωπαϊκό.


Πάρος 26 Ιανουαρίου 20111 Μανώλης Γλέζος

The Wall - Pink Floyd

Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ ΤΑ ΤΕΙΧΗ


Τα τείχη

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ' υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
Α όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Ανεπαισθήτως μ' έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Απεργία πείνας 300 μεταναστών - Συνέντευξη Τύπου 25/1/2011


Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, 25/01

Όπως έγινε ξεκάθαρο και στην συνέντευξη τύπου (25-01), ως Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στηρίζουμε τον δίκαιο και δημοκρατικό αγώνα που οργάνωσαν αδιαμεσολάβητα οι ίδιοι οι μεταναστες. Ο αγώνας των μεταναστών που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε υπό ανακαίνιση παλιό κτίριο της Νομικής, είναι ο αγώνας 300 εργαζομένων που εδώ και χρόνια δουλεύουν χωρίς κανένα κοινωνικό και εργασιακό δικαίωμα. Το ιστορικό κτίριο της Νομικης Σχολής, που δεν χρησιμοποιείται αυτό το διάστημα για εκπαιδευτικες διαδικασίες, είναι ένας χώρος που έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν σημαντικούς και δίκαιους κοινωνικούς αγώνες, ένας χώρο ασύλου για όσους αγωνίζονται για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, όπου παρέχεται ιατρικη και νομικη υποστήριξη και πολιτική περιφρούρηση στους απεργους.

Ο αγώνας των 300 απεργών πείνας είναι δίκαιος και πρέπει να νικήσει. Εναι αγώνας όλων των εργαζόμενων! Ζητάμε την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, να σταματήσουν οι μαζικές απονομιμοποιήσεις, το αίσχος των απελάσεων και ο εκβιασμός της σύνδεσης της άδειας παραμονής με την επικόλληση ενσήμων, ζητάμε ίσα πολιτκά και κοινωνικά δικαιωματα για όλους. Είναι πια καιρός να τελειώνουμε με το απαρτχάιντ σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν, μετακινούνται, εργάζονται και μεγαλώνουν τα παιδιά τους σʼ αυτή τη χώρα. Η εξαθλίωση ενός τμήματος της κοινωνίας προαναγγέλλει την εξαθλίωση και άλλων. Και γι αυτό, δεν μπορουμε παρά να σταθουμε αλληλέγγυοι στους απεργούς πείνας.

Ως προς την επιμονή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πολιτικών δυνάμεων να μιλάνε για καθοδηγούμενο αγώνα- Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν, Αννα Διαμαντοπούλου- το ξέραμε ότι θα ταν δύσκολο ο ρατσισμός να τους αφήσει να δεχτούν πως οι μετανάστες δεν είναι αδυναμα αντικείμενα, αλλά αγωνιστές που παίρνουν την ευθύνη την ζωή τους.

Ως προς την επιμονη τους να ασχολουνται με το μέρος όπου γίνεται η απεργία πείνας, κι όχι με την ουσία των αιτημάτων του δίκαιου αυτού αγώνα ενάντια σε πολιτικές αποκλεισμού, διαίρεσης και εξαίρεσης δικαιωμάτων όλων μας, έχει τοποθετηθεί καλύτερα από εκείνους ήδη καποιος αλλος.

"Κύριοι, οφείλετε να αντιμετωπίσετε τους ελαχίστους ταραξίας, οι οποίοι κάθονται στα σκαλοπάτια, μέσα εις τον περίβολον των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και, ασκούντες ψυχολογικήν βίαν επί της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων σπουδαστών, δεν τους επιτρέπουν να προσέλθουν εις τας αίθουσας και να παρακολουθήσουν το μάθημα. Αν νομίσετε ότι σας χρειάζεται βοήθεια, θα την ζητήσετε σεις και εγγράφως".

Γεώργιος Παπαδόπουλος, ομιλία προς τις συγκλήτους των Πανεπιστημίων στο κτίριο της Βουλής, 2 Μάρτη 1973

η αλληλεγγύη μας στον αγώνα των μεταναστών είναι αγώνας για τα δικαιώματα όλων μας.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ-ΡΙΩΝ
ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


NΟΜΙΚΗ 24/1/2011


Biutiful - Official Trailer




!

KOZANH >>>ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΔΡΙΩΤΗ *

Όπως είδαμε πρόσφατα στις τηλεοράσεις και γράφηκε στο σύνολο του τύπου, ο κ. Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την Υπουργό ΠΕ.Κ.Α. και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, εξήγγειλαν στην Κοζάνη την κατασκευή του μεγαλύτερου Φ/Β πάρκου του κόσμου. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι η εγκαταστημένη ισχύς (200 MW), το ύψος της επένδυσης (περίπου €600 εκατ.), η έκταση που απαιτείται (περίπου 5.200 στρέμματα στα εξαντλημένα ορυχεία της ΔΕΗ), η μέση ετήσια ενέργεια που θα παράγει (260 GWH με μείωση των εκπομπών CO2 κατά 300.000 τόνους) και η δημιουργία 200 μόνιμων θέσεων εργασίας. Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι το έως σήμερα μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο του κόσμου (97 MW) βρίσκεται στο Οντάριο του Καναδά.

Η εξαγγελία γίνεται στην Κοζάνη προφανώς για να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες των εργαζόμενων της περιοχής, που έχουν συνδέσει το παρόν και το μέλλον τους με το μέλλον του λιγνίτη, το οποίο μετά το κλείσιμο της παλαιότερης λιγνιτικής μονάδας (Πτολεμαϊδα1) και το πρόγραμμα σταδιακής απόσυρσης των άλλων μονάδων, προβλέπεται πιο σκοτεινό και από το φυσικό του χρώμα.

Φαίνεται ότι οι Πρωθυπουργοί μας, για να αντισταθμίσουν τα αρνητικά ρεκόρ της χώρας μας στους περισσότερους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες, ψάχνουν με αγωνία για ένα τουλάχιστον θετικό ρεκόρ. Οι προηγούμενοι το είχαν βρει στους «καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες» του κόσμου. Ο σημερινός ανακάλυψε το «μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο» του κόσμου….

Θα ρωτούσε ένας καλόπιστος αναγνώστης, είναι κακό να αποκτήσουμε αυτό το θετικό ρεκόρ? Ναι, είναι κακό κατά τη γνώμη πολλών επιστημόνων, που δεν ακολουθούν και στη σκέψη τους «μονόδρομους» και προβάλουν τις εξής τουλάχιστον ενστάσεις:

Τεχνολογία σε ταχύτατη εξέλιξη: Είναι γνωστό ότι η τεχνολογία των Φ/Β βελτιώνεται με τέτοιους ρυθμούς (αύξηση βαθμού απόδοσης, μείωση κόστους επένδυσης), ώστε το 2020 το κόστος επένδυσης προβλέπεται στο μισό του σημερινού και ο βαθμός απόδοσης αυξημένος κατά 20 έως 35% (ανάλογα με το είδος των πάνελ), με συνέχιση του ρυθμού αυτού και μετά το 2020. Αυτός είναι και ο λόγος που στον πρόσφατο νόμο 3851/2010 προβλέπεται μείωση της τιμολόγησης της ενέργειας των Φ/Β κατά 35% μέχρι το 2014, με αναπροσαρμογές 2 φορές το χρόνο και σύνδεσή της με την οριακή τιμή του συστήματος (ΟΤΣ) μετά το 2014. Για ποιό λόγο να γίνει σήμερα μια τόσο μεγάλη επένδυση σε μια τεχνολογία που σε 5 χρόνια θα είναι ξεπερασμένη?

Συγκεντρωμένη Φ/Β παραγωγή: Ένας από τους σοβαρούς λόγους που προβάλλονται για την προώθηση των Φ/Β στα ηλεκτρικά συστήματα, παρά το δυσανάλογα μεγάλο κόστος τους σχετικά με τις άλλες ΑΠΕ, είναι ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας τους, που επιτρέπει τη διασπορά τους σε όλη τη χώρα (με προτίμηση στις πόλεις και στα νησιά όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλου είδους παραγωγή από ΑΠΕ), με εξοικονόμηση επενδύσεων στα δίκτυα μεταφοράς και αντίστοιχων απωλειών. Με αυτή τη λογική, το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα της Γερμανίας ήταν το «ένα εκατομμύριο Φ/Β στέγες». Αντί να ξοδευτούν 600 εκατ. σε μια τεράστια εγκατάσταση, δεν είναι λογικότερο να επενδυθούν πολύ λιγότερα χρήματα σε ενισχύσεις των δικτύων στους 18 νομούς της χώρας, όπου εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για μικρές εγκαταστάσεις? Επισημαίνεται ότι και ο νομός Κοζάνης περιλαμβάνεται σε αυτούς τους νομούς. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ότι η τιμολόγηση των Φ/Β είναι υπερβολική για τα μεγάλα έργα.

Ανεπάρκεια κεφαλαίων- προτεραιότητες: Αν και το νέο εγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΗ δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΗ, για να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα που κατασκευάζονται ήδη ή ετοιμάζονται με προτεραιότητα να δημοπρατηθούν (Αλιβέρι, Μεγαλόπολη, Πτολεμαϊδα, Μελίτη, έργα μεταφοράς και διανομής κλπ) θα απαιτηθούν επενδύσεις τουλάχιστον €6 δις. Με δεδομένα τα προβλήματα εξασφάλισης δανεισμού για τα επόμενα χρόνια (που επηρεάζουν και τη ΔΕΗ), γιατί να είναι σε πρώτη προτεραιότητα για την Επιχείρηση να χρηματοδοτηθεί το έργο αυτό, πιθανόν εις βάρος των έργων που αναφέραμε? Κατά τη γνώμη μας άλλα έργα υποδομών (όπως π.χ. η υποβρύχια διασύνδεση των Κυκλάδων ) που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά, έχουν πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα ως δημόσιο συμφέρον.

Κερδοσκοπία και ΔΕΗ: Είναι γνωστό ότι με την ισχύουσα τιμολόγηση της ενέργειας των Φ/Β, όσο πιο γρήγορα λειτουργήσουν τα έργα, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη των επενδυτών, που θα πληρώνουν οι καταναλωτές με το ειδικό τέλος ΑΠΕ. Σε αυτή την κατάσταση της κρατικά επιβαλλόμενης κερδοσκοπίας και του «όποιος προλάβει» που θυμίζει «άγρια δύση» σπεύδει να πάρει μέρος και η ΔΕΗ ΑΕ. Ως ΑΕ που πρέπει να δώσει μερίσματα στους μετόχους, η επένδυση αυτή θεωρείται «νόμιμη». Ως Δημόσια Επιχείρηση (που κάποτε την χαρακτηρίζαμε και Κοινής Ωφέλειας) δεχόμαστε ότι είναι και «ηθική»?

Μακροχρόνιος ενεργειακός και χωροταξικός σχεδιασμός: Όπως και η γνωστή «μεγάλη ενεργειακή επένδυση» του Αστακού, που είχε τη γνωστή κατάληξη, το «μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο» του κόσμου μας προέκυψε από το πουθενά, χωρίς να έχει αναφερθεί έως τώρα σε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΗ. Αποδεικνύεται άλλη μια φορά πως η έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, επιτρέπει την υιοθέτηση της κάθε «μεγάλης ιδέας», πίσω από την οποία κρύβονται συνήθως μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που θα συμφωνούσε κανείς ότι στη χώρα μας χρειάζεται να γίνει το «μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο» του κόσμου, γιατί στην Κοζάνη? Στη χώρα μας η μεγάλη παραγωγή συγκεντρώθηκε στο Βορρά, ενώ η μεγάλη κατανάλωση είναι στο Νότο, επειδή στο Βορρά υπάρχουν τα μεγάλα λιγνιτωρυχεία. Η ανισορροπία αυτή επιβαρύνει το ηλεκτρικό μας σύστημα με την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων σε γραμμές μεταφοράς και σημαντικές απώλειες μεταφοράς. Από την άλλη πλευρά οι μέρες ηλιοφάνειας και η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη στο νότο και στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, όπου η ενέργεια από τα Φ/Β συστήματα είναι τουλάχιστον 15% μεγαλύτερη από το Βορρά. Όταν πριν λίγα χρόνια είχε εξαγγελθεί το Φ/Β πάρκο των 50 MW στη Μεγαλόπολη, τουλάχιστον δεν μπορούσε κανείς να προβάλει αυτές τις εύλογες ενστάσεις από την πλευρά της χωροταξίας. Αν η επιλογή έγινε για τις 200 θέσεις εργασίας που θα εξασφαλίσει το εργοστάσιο παραγωγής, γιατί να γίνει εκεί και το πάρκο? Οι προτάσεις της κ. Υπουργού ΠΕ.Κ.Α. για εκμετάλλευση των εξαντλημένων ορυχείων με καλλιέργειες ενεργειακών φυτών και δυναμικών καλλιεργειών με εξαγωγικές προοπτικές θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες πραγματικά «πράσινης» απασχόλησης.

Ελπίζουμε ότι οι μηχανικοί της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών φορέων, που δεν αγνοούν αυτούς τους προβληματισμούς, θα προβάλουν αντίστοιχες ενστάσεις, ώστε να αναθεωρηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις, που μοναδική σκοπιμότητα έχουν λόγους επικοινωνίας.

Ο Γιώργος Ανδριώτης είναι Μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας ΣΥΝ και.της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ.

.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ !!!!


ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΥΣΤΕΡΙΑΣ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ!




Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΠΟΚΙΝΗΣΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ ΕΚΤΡΑΧΥΝΣΗΣ!

Με δυσανεξία αλλά (εδώ που έχουμε φτάσει!) όχι με έκπληξη παρακολουθούμε νακλιμακώνεται ώρα με την ώρα μια επίθεση σε βάρος των 250 μεταναστών απεργών πείνας, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο παραμονής στη Νομική Σχολή Αθήνας, που ξεφεύγει από κάθε όριο λογικής και θεμιτής διαφωνίας και λαμβάνει μορφή υστερικής αντίδρασης!


Όλα ξεκίνησαν χτες Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, όταν η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, προέβη αβασάνιστα στη γρήγορη απόφαση να κλείσει τη Σχολή μέχρι και την Παρασκευή, εξαιτίας της παρουσίας των 250 περίπου απεργών πείνας, την οποία μάλιστα στήριξε σεακραία και αβάσιμα επιχειρήματα, χωρίς να μπει στον κόπο να τα διατυπώσει επισήμως και να έρθει σε ένα εποικοδομητικό διάλογο με τους μετανάστες για προσφορότερες συνθετικές διεξόδους και λύσεις.

Η παραπάνω απόφαση, εκ των πραγμάτων και δεν θέλουμε να πιστέψουμε από πρόθεση, έριξε «λάδι στη φωτιά» και αντί να λειτουργήσει κατευναστικά, πυροδότησε πολιτικές και παραταξιακές εμπρηστικές τοποθετήσεις.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής, καταδίκασε την άστοχη, αν όχι και εμπρηστική, απόφαση της Κοσμητείας με υπογραφές όχι μόνο των αριστερών σχημάτων (ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ) αλλά και των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Παρόλα αυτά, λίγες ώρες μετά, τόσο η ΔΑΠ όσο και η ΠΑΣΠ, έκαναν, κατά περίεργο τρόπο, που προκαλεί ερωτηματικά, στροφή 180 μοιρών και από την αποδοκιμασία της απόφασης της Κοσμητείας, πέρασαν στην καταδίκη των μεταναστών για "κατάληψη" της Νομικής Σχολής(!) και στην ανακάλυψη «πολιτικών υποκινητών» της υπόθεσης!


Σύμφωνα, όμως με τους μετανάστες και τους αλληλέγγυους σε αυτούς, η παρουσία των μεταναστών δεν συνιστά κάποια «κατάληψη» της Σχολής, καθώς οι μετανάστες, διαμένουν στο υπό ανακαίνιση παλαιό κτήριο, όπου δεν λαμβάνει χώρα οποιαδήποτε ακαδημαϊκή λειτουργία, ενώ παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση από εθελοντές ιατρούς.


Τη σκυτάλη της παραποίησης και αλλοίωσης δεδομένων αλλά και προθέσεων και συμπεριφορών, έλαβαν στη συνέχεια τα περισσότερα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία, αντί να καταγράψουν την ειδησεογραφία και τις εκ των πραγμάτων διαφορετικές και διιστάμενες απόψεις, επιδόθηκαν και επιδίδονται σε μια μονόπλευρη σε βάρος των μεταναστών κινδυνολογία και σε ένα κυνηγητό μαγισσών και πολιτικών υποκινητών, οι οποίοι περίπου, χρησιμοποιούν, ως ενεργούμενα τους μετανάστες, που κατά τα άλλα πανευτυχείς δεν έχουν κανένα πρόβλημα!


Σε αυτό το κινδυνολογικό, χωρίς επιχειρήματα, φοβικό και συντηρητικό μήκος κύματος, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, κινήθηκαν οι αντιδράσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, από τη ΝΔ ως το ΛΑΟΣ. Η Ίσκρα, παραθέτει στη συνέχεια προς κρίση των αναγνωστών της τις δηλώσεις τους.


Είναι φυσικό, ίσως, από αρκετούς καλοπροαίρετους πολίτες να υπάρχουν ερωτήματα ή και διαφωνίες για τον τρόπο κινητοποίησης των μεταναστών και ιδιαίτερα για την επιλογή τους να καταφύγουν στη Νομική Σχολή Αθηνών, προκειμένου να αναδείξουν ειρηνικά και χωρίς καμία παρεμπόδιση της Πανεπιστημιακής λειτουργίας, τα αιτήματά του.


Αντί, όμως, με αυτές τις απόψεις να «επιτραπεί» να αναπτυχθεί ένας διάλογος ή και μια ουσιαστική αντιπαράθεση, από την οποία να προέκυπταν θετικά συμπεράσματα, ίσως και λύσεις, απέναντι σε αιτήματα απελπισμένων ανθρώπων, που επιλέγουν, κατά ορισμένους ακραίες μορφές πάλης, με στόχο την επιβίωσή τους, το κλίμα συνειδητά αποπροσανατολίζεται Ένα στείρο μπλοκ καταστημένων δυνάμεων το μετατοπίζει τεχνητά σε μια στείρα κινδυνολογία και τρομοφοβία, που μόνο στόχο έχει να καταργήσει το Πανεπιστημιακό Άσυλο και να τροφοδοτήσει τα πιο ακραία και πιο επικίνδυνα συντηρητικά και αυταρχικά αντανακλαστικά!

Παραθέτουμε παρακάτω σε πρώτη φάση τις ανακοινώσεις του ΣΥΝ, του ΚΚΕ, και των Οικολόγων Πρασίνων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την απεργία πείνας των μεταναστών

Με αφορμή την απεργία πείνας εκατοντάδων μεταναστών σε πανεπιστημιακό χώρο για τη διεκδίκηση νομιμοποίησής τους, έχει ξεκινήσει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια στοχοποίησης των πολιτικών δυνάμεων που έχουν ταχτεί αλληλέγγυες στα δίκαια αιτήματά τους, με προφανή στόχο να ξεφύγει η συζήτηση από την ουσία της.

Η απόφαση των μεταναστών να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας σε χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που δεν παρακωλύει την πανεπιστημιακή διαδικασία, έγινε κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Συλλόγου φοιτητών της Νομικής σχολής, την οποία ψήφισαν και οι φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.

Αναρωτιόμαστε τι ακριβώς μεσολάβησε ώστε λίγες ώρες αργότερα οι εν λόγω παρατάξεις, να αλλάξουν στάση.

Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι ο χώρος που επιλέγουν, αλλά η κραυγή απόγνωσης εκατοντάδων συνανθρώπων μας οι οποίοι αναγκάζονται με οριακό τρόπο να διεκδικήσουν το αυτονόητο: να τους αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους, καθώς πολλοί από αυτούς βρίσκονται στη χώρα μας επί πολλά χρόνια, χωρίς χαρτιά.

Ας μην ψάχνουν, λοιπόν, η υπουργός παιδείας, καθώς και όσοι έσπευσαν κατά τη συνήθη πρακτική τους σε κυνήγι μαγισσών, για υποκινητές.

Η ενεργοποίηση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας, οι πιέσεις για αστυνομική παρέμβαση και καταστολή, δεν δίνουν διέξοδο σε ένα γενικευμένο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών.

To Γραφείο Τύπου


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την παρουσία μεταναστών στην Νομική Σχολή

25/01/11

Αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτήριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών - προσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.

Ταυτόχρονα προσφέρουν υπηρεσίες στις δυνάμεις που επιθυμούν και επεξεργάζονται την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Συμβάλλουν στον παραπέρα εκφυλισμό των φοιτητικών συλλόγων εφόσον καλύπτουν τις επιλογές και τις ενέργειές τους με δήθεν συλλογικές διεργασίες και αποφάσεις.

Η απόφαση της πρυτανείας, να παύσει τη λειτουργία όλων των τμημάτων της Νομικής, δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, στοχοποιεί τα θύματα που είναι οι μετανάστες, ειδικά με το να εγκαλεί την κυβέρνηση μόνο για το θέμα περιφρούρησης του κτηρίου.

Οι μετανάστες - πρόσφυγες που βρίσκονται στο κτήριο της Νομικής και συνολικά στην Ελλάδα κάτω από άθλιες συνθήκες είναι σε τραγικό αδιέξοδο. Είναι θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και όμηροι ενός απάνθρωπου νομικού καθεστώτος που έχουν διαμορφώσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι ή εργάτες γης, μαύρης εργασίας που δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. Άλλοι, θύματα πολέμου και διώξεων δικαιούνται άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και πρέπει να δώσει λύση αρχίζοντας από την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων τους.

Το ΚΚΕ καλεί τις φοιτήτριες και τους φοιτητές με συλλογικές διαδικασίες να διεκδικήσουν την άμεση επίλυση του προβλήματος, να απορρίψουν την κατάσταση εκφυλισμού των συλλόγων τους, να προστατεύσουν το πανεπιστημιακό άσυλο από την υπονόμευση και την κατάργηση του.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παραπλανηθούν από τα κηρύγματα μίσους των δυνάμεων που συγκαλύπτουν τις αιτίες της μετανάστευσης, τις ευθύνες και τις επιδιώξεις της ΕΕ. Αυτοί, εκτός άλλων, εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα όσων τους εκμεταλλεύονται και επιθυμούν να είναι όμηροι σε καθεστώς παρανομίας και διώξεων.

Απεργία πείνας μεταναστών: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 2ΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ


Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα απαραίτητη αφετηρία κάθε μεταναστευτικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουν συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των μεταναστών για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματα τους, να αναλάβει τις υποχρεώσεις της για ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων.

Η πανελλαδική απεργία πείνας 300 μεταναστών από διάφορες περιοχές της χώρας που ξεκινά σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που ζουν στη χώρα μας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι διωγμένοι από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους και τις δικτατορίες εγκαταλείπουν τη χώρα τους αναζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Η οικονομική κρίση οδηγεί καθημερινά πολλούς συμπολίτες μας στην εξαθλίωση. Ιδίως οι μετανάστριες και οι μετανάστες αντιμετωπίζουν καθημερινά τραγικές συνθήκες, στερούμενοι βασικά είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στοιχειώδη εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στη χώρα μας.

Είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται οι μετανάστριες και οι μετανάστες .ότι ευθύνονται για τις συνέπειες της κρίσης, τη στιγμή που αυτοί και αυτές πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.

Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας!

Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων

Και κλείνουμε με την παράθεση των δηλώσεων από ένα συντηρητικό, επικύνδυνο και αυταρχικό μπλοκ το οποίο συνθέτουν η Κυβέρνηση και σημαντική μερίδα της Αντιπολίτευσης!


Δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, για την κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών

Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες.

Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής. Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν ως έχουν, εκ του νόμου, να πάρουν την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της πολιτείας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.


Δήλωση Υπουργού προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή σχετικά με την κατάληψη χώρων της Νομικής Σχολής Αθηνών


«Η προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Πανεπιστημιακών Αρχών και αφορά στα υποκείμενα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διδάσκοντες και διδασκόμενους.

Αυτή είναι η ουσία και το περιεχόμενο του Πανεπιστημιακού Ασύλου για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της γνώσης στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Το Πανεπιστημιακό Άσυλο ισχύει και κατοχυρώνεται με νόμο του κράτους ως κατάκτηση του δημοκρατικού φοιτητικού κινήματος μετά την μεταπολίτευση με την ολόθερμη υποστήριξη του προοδευτικού, πνευματικού και πολιτικού κόσμου.

Αισθάνομαι την υποχρέωση να υπενθυμίσω προς όλους ότι το Πανεπιστημιακό Άσυλο δεν προσφέρεται, ούτε ως άλλοθι θεσμικής δυσλειτουργίας και διοικητικής ανικανότητας, ούτε ως πεδίον επιδίωξης πολιτικών σκοπιμοτήτων και αλλότριων εξωπανεπιστημιακών στόχων.

Οι αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων, όπως έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Ως εκ τούτου, οι Πανεπιστημιακές Αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Νομική Σχολή Αθηνών.

Όπως έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να εκτιμήσουν τις δυνατότητες της Πανεπιστημιακή κοινότητας και με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους .

Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται σήμερα στη δημόσια συζήτηση, είναι μια προσπάθεια απόσεισης ευθυνών, αποπροσανατολισμού της Κοινής Γνώμης και συμβάλλουν αντικειμενικά στην επιδίωξη των στόχων της κινητοποίησης που διοργάνωσε η Κίνηση «Φόρουμ των Μεταναστών» επιδιώκοντας την άμεση νομιμοποίηση όλων των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Αυτό εξάλλου δήλωσαν χθες κατά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Φόρουμ και των ίδιων των μεταναστών με την αρμόδια Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης κ. Άννα Νταλάρα και το Γενικό Γραμματέα Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ανδρέα Τάκη. Όπως, όμως τους τόνισαν, τόσο η κ. Νταλάρα, όσο και ο κ. Τάκης, κάτι τέτοιο αντίκειται στις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος και το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διαχείριση της κατάστασης μέσα στο πλαίσιο των νόμων του Κράτους.

Η Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία, το καθένα στο χώρο ευθύνης του, είναι έτοιμα να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών».


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΕΡΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ


Κατόπιν της χθεσινής αυθαίρετης ενέργειας ομάδας αλλοδαπών, στερουμένων κάθε νόμιμου τίτλου παραμονής, να καταλάβει χώρους της Νομικής Σχολής Αθηνών με την υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων με το ακραίο αίτημα της γενικής νομιμοποίησης των ιδίων καθώς και όλων των μεταναστών που παραμένουν παράνομα στη χώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επιθυμεί να καταστήσει απόλυτα σαφές και προς πάσα κατεύθυνση ότι:

Όπως ακριβώς είχε αναφέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο ήδη από τον Μάρτιο του 2010 ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ν. Ραγκούσης, δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα.

Αναμφισβήτητη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμευσης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα, δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης δεν έχει διενεργηθεί καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση, ούτε και πρόκειται να διενεργηθεί στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι οι τελευταίες τέτοιες νομιμοποιήσεις διενεργήθηκαν το 2005 και το 2007 από τη προηγούμενη κυβέρνηση, προσφέροντας μαζικά και αδιακρίτως νόμιμους τίτλους σε 150.000 περίπου αλλοδαπούς που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Υπογραμμίζεται δε για άλλη μια φορά ότι οι διατάξεις του Ν. 3838/2010 «Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών» δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο ανταποκρινόμενο πλήρως στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Άλλωστε όπως είναι πλέον γνωστό οι διατάξεις αυτές αφορούν και εφαρμόζονται αποκλειστικά σε νόμιμα διαμένοντες μετανάστες και όχι σε αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα, όπως όσοι έχουν καταλάβει τους χώρους της Νομικής Σχολής.

Η κυβέρνηση θα παραμείνει αταλάντευτη στην πολιτική της υπεύθυνης κοινωνικής ένταξης των νομίμων μεταναστών από τη μια αλλά και της αποφασιστικής αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών από την άλλη.

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ ΘΑΝΑΣΗ ΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ., βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, με αφορμή την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από λαθρομετανάστες και προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το θέμα:

«Η πρωτοφανής αδράνεια και η παροιμιώδης σιωπή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο ζήτημα της κατάληψης από εκατοντάδες παράνομους μετανάστες του κτιρίου της Νομικής Σχολής, στο κέντρο της Αθήνας, δεν γεννά απλώς ερωτηματικά, αλλά προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιβάλει το νόμο και την τάξη και να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών.

Όλοι γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί, αλλά ο αρμόδιος υπουργός δεν έπραξε τίποτα για να το αποτρέψει.

Είτε ήταν ο μόνος που δεν γνώριζε είτε γνώριζε και απλώς αδιαφόρησε, το συμπέρασμα είναι ένα και το αυτό: αποδεικνύεται σίγουρα ανεπαρκής και μπορεί να καταλήξει επικίνδυνος. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, που επικοινώνησε μαζί του, δηλώνει σήμερα ότι το κράτος δεν κάνει τη δουλειά του. Αλήθεια, ο κ. Πρωθυπουργός τί έχει να πει γι' αυτό; Χθες κατέθεσα για το ίδιο θέμα ερώτηση προς τον κύριο Υπουργό. Σήμερα επανέρχομαι με νέα επίκαιρη ερώτηση. Ελπίζω σύντομα να λάβουμε όλοι μία πειστική απάντηση».

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την κατάληψη της Νομικής

Έχουμε μία εισβολή μέσα στο πανεπιστήμιο. Οι εισβολείς-μετανάστες έκαναν επίδειξη ισχύος και δυνάμεων. Ας δείξει επιτέλους σοβαρότητα η κυβέρνηση. Να βρει τον τρόπο να τους πετάξει έξω σήμερα. Ας βρει τη διαδικασία.

Το καθεστώς που ισχύει για το Πανεπιστημιακό Άσυλο στην Ελλάδα, δεν ισχύει πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτό είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Πρέπει επιτέλους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πρυτανικές αρχές. Πρέπει να δείξουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε "ξέφραγο αμπέλι" σαν χώρα. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι είμαστε μία οργανωμένη χώρα. Δεν μπορεί να είμαστε η "χώρα της ταλαιπωρίας". Να τολμήσουμε να βρούμε τρόπο για να τους διώξουμε. Δεν αντέχει η χώρα μας το βάρος 2 εκατ. μεταναστών. Ας είμαστε ρεαλιστές. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Το συνειδητοποιούν αυτό τώρα πλέον όλοι οι Έλληνες. Δεν έπρεπε να υπογράψουμε τη συμφωνία Δουβλίνο II. Όταν ισχυριζόμουν και μίλαγα για αυτά τα θέματα με έλεγαν "φασίστα και ρατσιστή". Τώρα όλοι τους υιοθετούν τις θέσεις μας. Στέλνουμε το λάθος μήνυμα. Δείχνουμε με τις πράξεις μας και την ατολμία μας, ότι είμαστε η χώρα όπου ο κάθε απελπισμένος βρίσκει άσυλο. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να συζητήσουμε με τον ΟΗΕ για να αποφασίσουμε τι μέτρα θα λάβουμε. Αργήσαμε να κτίσουμε τον φράκτη. Έπρεπε να τον είχαμε φτιάξει πριν 20 χρόνια. Καθυστερήσαμε πολύ. Το αναγνωρίζουν τώρα σχεδόν όλα τα κόμματα.

Η λύση που προτείνουμε είναι η ποσόστωση. Απλά και ξεκάθαρα.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΘ. ΠΛΕΥΡΗ ΚΑΙ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΘ. ΠΛΕΥΡΗ ΚΑΙ ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ»

Δεύτερη Ερώτηση για το θέμα της κατάληψης από 220 λαθρομετανάστες του Κτηρίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αθ. Πλεύρης και Αδ. Γεωργιάδης.

Η Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κοινοποιείται προς την Εισαγγελία Αρείου Πάγου.

Οι ερωτώντες Βουλευτές χαρακτηρίζουν ως αυτόφωρο κακούργημα την κατάληψη του κτηρίου, ζητούν δε την άμεση επέμβαση της αστυνομίας, χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών, από τη στιγμή που διαπράττεται κακούργημα.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Κοιν: Εισαγγελία Αρείου Πάγου

ΘΕΜΑ: Αυτόφωρο κακούργημα στην Νομική Σχολή Αθηνών

Τα ξημερώματα της Κυριακής 23.01.2011 κατελήφθη η Νομική Σχολή της Αθήνας από 220 λαθρομετανάστες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αφού ταξίδεψαν από τη Κρήτη με τη βοήθεια ΜΚΟ εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια της νεολαίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΜΚΟ εντός του χώρου του Πανεπιστημίου.

Εάν ισχύουν τα αναφερόμενα δημοσιεύματα, τα οποία δεν έχουν διαψευσθεί, τότε διαπράττεται προώθηση από τα σημεία εισόδου της χώρας υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο Ελληνικό έδαφος εντός της Ελληνικής επικράτειας και τους παρέχεται διευκόλυνση για τη μεταφορά τους και την προώθησή τους καθώς και τους εξασφαλίζεται κατάλυμα. Σημειωτέον ήδη με ανακοίνωση του οι Πρυτανικές Αρχές διευκρίνισαν ότι ουδέποτε έδωσαν άδεια για αυτήν την παράνομη πράξη στις φοιτητικές νεολαίες που το ζήτησαν και μάλιστα ενημέρωσαν τις Αρχές για την πρόθεση τους.

Επειδή το άρθρο 88 παρ. 1 του Ν. 3386/05 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 48 παρ. 4 του Ν. 3772/09 ορίζει: «Πλοίαρχοι ή κυβερνήτες πλοίου πλωτού μέσου ή αεροπλάνου και οδηγοί κάθε είδους μεταφορικού μέσου που μεταφέρουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο Ελληνικό έδαφος ή στους οποίους έχει απαγορευθεί η είσοδος για οποιαδήποτε αιτία, καθώς και αυτοί που τους προωθούν από τα σημεία εισόδου, τα εξωτερικά ή εσωτερικά σύνορα, στην Ελληνική επικράτεια και αντίστροφα προς το έδαφος κράτους - μέλους της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας ή διευκολύνουν τη μεταφορά ή προώθησή τους ή εξασφαλίζουν γι' αυτούς κατάλυμα για απόκρυψη τιμωρούνται: ...».

Επειδή οι ποινές του ανωτέρω άρθρου ξεκινούν τουλάχιστον από κάθειρξη μέχρι 10 ετών (παρ. α)

Επειδή σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο υπήρξε μεταφορά από τα σημεία εισόδου της χώρας στην Ελληνική επικράτεια και παροχή καταλύματος με σκοπό την απόκρυψη

Επειδή αυτή τη στιγμή διαπράττεται εντός την Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αυτόφωρο κακούργημα καθώς παρέχεται σε λαθρομετανάστες κατάλυμα με σκοπό την απόκρυψή τους, ενώ ήδη έχουν διευκολυνθεί να μεταφερθούν από τα σημεία εισόδου εντός της ελληνικής επικράτειας και άρα δεν χρειάζεται άδεια για την άρση του ασύλου.

Επειδή η εξακρίβωση των δραστών μπορεί να λάβει χώρα ευκόλως από τη στιγμή που ήδη αναφέρονται κομματικές νεολαίες και ΜΚΟ που οργάνωσαν αυτήν όλη τη μεταφορά εντός της Ελληνικής επικράτειας,

Συνεπώς ερωτάστε

Α) Για ποιο λόγο δεν επεμβαίνει η αστυνομία χωρίς άδεια των Πρυτανικών Αρχών από τη στιγμή που διαπράττεται αυτόφωρο κακούργημα

Β) Για ποιο λόγο δεν έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη για τη διαλεύκανση του ανωτέρω εγκλήματος.

Αθήνα 25.01.2011

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αθανάσιος Πλεύρης, Βουλευτής Α' Αθηνών

Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής Β' Αθηνών

Τέλος με λύπη και έκπληξη διαπιστώνουμε πως σε παρεμφερές, (με το κατεστημένο συντηρητικό μπλοκ,) μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστέρας:

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την εγκατάσταση μεταναστών στη Νομική Σχολή Αθηνών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας δεν μπορεί να αντικαθίσταται ή και να υποκαθίσταται από επιλογές μεμονωμένων ομάδων ή προσώπων, όπως συνέβη στη Νομική Σχολή σήμερα από καταληψίες μετανάστες και στενόμυαλους «συμπαραστάτες» τους και χθες στον Άγιο Παντελεήμονα από αυτόκλητους ακροδεξιούς «σωτήρες».

Η εγκατάσταση των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής Σχολής είναι μια εντελώς αδιέξοδη και ανώφελη ενέργεια, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να εγείρει συντηρητικά ανακλαστικά και να επαναφέρει με αρνητικό τρόπο το θέμα του ασύλου.

Το πανεπιστημιακό άσυλο από θεσμός που εγγυάται την ανάπτυξη της γνώσης και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, μετατρέπεται σε χώρο υποτιθέμενης προστασίας οποιασδήποτε κοινωνικής ή πολιτικής ομάδας επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί ή να διεκδικήσει κάποιο αίτημα.

Καλούμε τα κόμματα, τις πολιτικές νεολαίες και τις φοιτητικές παρατάξεις να επιδείξουν τη σοβαρότητα που απαιτεί το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης και να αποφεύγουν κινήσεις εντυπωσιασμού που οδηγούν σε περιθωριοποίηση τα μεταναστευτικά αιτήματα και σε απαξίωση την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου.


ISKRA 25.1.2011