T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΚΡΙΣΗ → ΑΝΕΡΓΙΑ →ΓΥΝΑΙΚΑ

Γυναίκες ο «εφεδρικός στρατός» της εργασίας.

Η κρίση είναι γένους θηλυκού με συνέπεια η εργασία των γυναικών να είναι πάντα ανασφαλής…
Όσο η αγορά μας έχει ανάγκη έχουμε δουλειά, σε περίοδο κρίσης πάμε σπίτι…Όταν οι εργαζόμενες γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια δουλειά. Οι άγραφοι νόμοι της αγοράς υπαγορεύουν στους μηχανισμούς που αξιολογούν την εργασία να κοστολογούν λιγότερο την εργασία μιας γυναίκας σε σχέση με την ίδια εργασία ενός άνδρα μόνο και μόνο γιατί είναι γυναίκα.
Τυχερές οι γυναίκες σήμερα της μισής απασχόλησης των 100 έως 500 € και της πλήρους απασχόλησης έως 800 €. Ούτε λόγος βέβαια για πληρωμένες υπερωρίες, διευρυμένα ωράρια, χωρίς ασφάλιση, χωρίς επαγγελματική εξέλιξη και με περιορισμένη την προοπτική να πάρουν κάποτε μία στοιχειώδη σύνταξη.
Ιδιαίτερα υποφέρουν οι νέοι και νέες εργαζόμενες πτυχιούχοι ή μη. Τα ωράρια εξαντλητικά η εργασία εντατική δεν αφήνουν περιθώριο για προσωπική ζωή.
Οι μισθοί δεν επαρκούν σήμερα για να ζήσει ένας νέος άνθρωπος χωρίς την βοήθεια της οικογένειάς του. Οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές είναι πολύ μακριά από τα όνειρα και τις ανάγκες τους. Οι περισσότεροι νιώθουν ανασφάλεια για την επόμενη μέρα.
Στο κατώτερο σκαλοπάτι αυτής της κλίμακας της φτώχειας βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, ιδίως εκείνοι που δεν έχουν χαρτιά και στο κατώτατο σκαλοπάτι οι μετανάστριες και οι γυναίκες πρόσφυγες. Παίρνουν τις πιο «βρώμικες» δουλειές, υφίστανται την χειρότερη εκμετάλλευση χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα εργάζονται με απάνθρωπα ωράρια, υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση χωρίς να μπορούν να την καταγγείλουν πουθενά και παίρνουν μία μίζερη ή καμιά κοινωνική ασφάλιση και με καμιά προοπτική σύνταξης.
Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανεργία πλήττει πιο πολύ τις γυναίκες και τους νέους.

Η ανασφάλεια από την ανεργία επιδρά στις γυναίκες περισσότερο και τις κάνει κάτω από την πίεση των αναγκών να αποδέχονται την επιβολή των πιο κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας, την ανασφάλιστη εργασία κ.λ.π.
Επαγγελματική εξέλιξη.
Εάν σήμερα μία γυναίκα θελήσει να κάνει καριέρα, αντιμετωπίζει το σκληρό και απάνθρωπο δίλημμα: η καριέρα ή οικογένεια. Η αγορά εργασίας σήμερα , την εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης απαιτεί, απόλυτη ευελιξία χρονική και τοπική. Δηλαδή η γυναίκα που θέλει να εξελιχθεί επαγγελματικά πρέπει να είναι διαθέσιμη κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας, έτοιμη να ταξιδέψει στο εσωτερικό και το εξωτερικό όποτε το απαιτεί η επιχείρηση.
Δεν έχει προσωπική ζωή, δεν μπορεί να παντρευτεί και να κάνει παιδιά. Το πρότυπο, λοιπόν, της επιτυχημένης γυναίκας είναι: μόνη, ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη, ανά πάσα στιγμή έτοιμη να μετακινηθεί.
Πέραν τούτου όμως, έχει ισχυροποιηθεί και η προκατάληψη ότι οι γυναίκες δεν είναι ικανές να αναλάβουν διευθυντικές και υπεύθυνες θέσεις. Γι αυτό και οι γυναίκες δεν εξελίσσονται ακόμη κι αν έχουν συγκριτικά καλύτερα προσόντα από τους άνδρες.
Ο διαχωρισμός «ανδρικών και γυναικείων επαγγελμάτων» αναπαράγεται. Παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις επιδιώξεις για κοινωνική δικαιοσύνη εκ μέρους των Διεθνών Οργανισμών δεν έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος στην αγορά εργασίας όσον αφορά τη μείωση του επαγγελματικού διαχωρισμού. Μάλιστα, σήμερα παρατηρείται και αύξηση, δημιουργούνται δηλαδή και νέα τέτοια επαγγέλματα. Σε αυτά οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές συχνά κάτω του ελάχιστου ορίου.
Ο συνδυασμός της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή είναι ένα ακόμα στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε
Η πατριαρχική αντίληψη ότι η οικιακή φροντίδα και η φροντίδα των παιδιών είναι αρμοδιότητα των γυναικών ισχύει το ίδιο και σήμερα. Εξακολουθεί να ισχύει ότι ο άνδρας κυρίως συντηρεί την οικογένεια και ότι το εισόδημα από την εργασία της γυναίκας είναι συμπληρωματικό. Με αυτή τη λογική προπαγανδίζεται η μερική απασχόληση ως κατάλληλη για τις γυναίκες γιατί τάχα βοηθάει στην εναρμόνιση των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Είμαστε αντίθετες στην λεγόμενη ευελιξία με ασφάλεια που στην ουσία της οδηγεί στην απορρύθμιση όχι μόνο των εργασιακών σχέσεων αλλά και της ζωής των εργαζομένων ανδρών και γυναικών.
Υποστηρίζουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο ωραρίων και εργασιακών σχέσεων που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους/ες να εργάζονται, να εκπληρώνουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, να έχουν κοινωνική δραστηριότητα και να μετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα. Αυτή θα είναι η νέα πλήρης απασχόληση.
Είμαστε υπέρ μιας νέας οργάνωσης της κοινωνίας όπου η αμειβόμενη εργασία θα παίρνει υπόψη της την κοινωνική πραγματικότητα και των εργαζόμενων γυναικών και των ανδρών.. Μία κοινωνία όπου η αναπαραγωγική εργασία, δηλαδή, η οικιακή εργασία, η φροντίδα και η διαπαιδαγώγηση θα κατανέμονται ισότιμα και στα δύο φύλα.
Θεωρούμε ότι η εργασία αποτελεί για τις γυναίκες στοιχείο ανεξαρτησίας και κοινωνικής απελευθέρωσης.
Ζητούμε μείωση του χρόνου εργασίας, δηλαδή, πλήρη και σταθερή απασχόληση 35 ωρών χωρίς μείωση αποδοχών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η μείωση του χρόνου εργασίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την εναρμόνιση των εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων.
Να εφαρμοστεί στη πράξη ο νόμος για την «ίση αμοιβή για ίση εργασία»
• Αλλαγή στα συστήματα καθορισμού των αμοιβών, με την κατάργηση της μειωμένης αμοιβής γυναικών αποκλειστικά λόγω φύλου και μόνο..
• Απρόσκοπτη και ίση συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, χωρίς διακρίσεις στην ποιότητα της εργασίας.
• Κατάργηση του επαγγελματικού διαχωρισμού κατά φύλο
Ζητούμε δημόσιες και ποιοτικές δομές κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας πού στηρίζουν τις γυναίκες για να βγουν στην αγορά εργασίας και στηρίζουν
Ζητούμε να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο για την γονική άδεια έτσι ώστε να την δικαιούνται και οι δύο γονείς και οι ημέρες της άδειας να καλύπτονται μισθολογικά και ασφαλιστικά.
Ο νόμος που ψηφίστηκε για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στο χώρο εργασίας, στον οποίο περιλαμβάνεται και η σεξουαλική παρενόχληση, απαιτεί συγκεκριμένα και αποφασιστικά μέτρα για την εφαρμογή του.
Ισοτιμία στην απασχόληση, την αμοιβή και την ασφάλιση για τις μετανάστριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: