T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

BALDERRAMA -- MERCEDES SOSA --- HGPD


Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από το τελευταίο αντίο στη Μερσέδες Σόσα, την τραγουδίστρια από την Αργεντινή που αγωνίστηκε ενάντια στους δικτάτορες της Νότιας Αμερικής και έγινε σύμβολο της σύγχρονης λατινοαμερικάνικης μουσικής.

Η «φωνή της σιωπηλής πλειοψηφίας» όπως την αποκαλούσαν για τους αγώνες της υπέρ της πολιτικής ελευθερίας και των λιγότερο προνομιούχων, έφυγε από τη ζωή στις 4 Οκτωβρίου 2009, σε ηλικία 74 χρόνων.

Η Σόσα και ο πρώτος της σύζυγος, Manuel Oscar Matus, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα nueva canción στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ‘60. Το πρώτο της άλμπουμ που έγινε γνωστό ήταν μία συλλογή από αργεντίνικα φολκ τραγούδια και κυκλοφόρησε με τον τίτλο Canciones con Fundamento. Οι θαυμαστές της την αποκαλούσαν «Νέγρα» εξαιτίας των μακριών μαύρων μαλλιών Ένθερμη υποστηρίκτρια του Περόν στα νιάτα της, αγωνίστηκε για την πολιτική ελευθερία. Τα χρόνια της δικτατορίας του Jorge Videla στην Αργεντινή κυνηγήθηκε και μάλιστα το 1979 συνελήφθη συνελήφθη επί σκηνής, μαζί με πολλά άλλα άτομα από το κοινό, και εξορίστηκε.

Τα πρω΄τα χρόνια της εξορίας της τα πέρασε στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε στη Μαδρίτη. Επέστρεψε στην Αργεντινή το 1982, αρκετούς μήνες αφότου είχε διαλυθεί το καθεστώς του Videla.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς μουσικούς, όπως οι Luciano Pavarotti, Sting, Lucio Dalla, Nana Mouskouri, Joan Baez, Andrea Bocelli, Silvio Rodríguez, Pablo Milanés, Milton Nascimento, Caetano Veloso, Chico Buarque, Gal Costa, Gian Marco, Konstantin Wecker, Lourdes Pérez, Nilda Fernández, Pata Negra, David Broza, Franco Battiato, Luz Casal, Ismael Serrano, Shakira και Charly Garcia.

«Η Νέγρα» είχε κερδίσει πλήθος βραβείων ενώ ήταν και πρέσβειρα καλής θέλησης της UNESCO στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: