T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΣΟΧΑΣ !!!


Συνέντευξη του δήμαρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη*

Ο αγώνας που θα δώσουμε για να μη γίνει η περιοχή μας ένα ελληνικό Λας Βέγκας δεν είναι μόνο ζήτημα προστασίας μιας μεγάλης έκτασης, αλλά ζήτημα ζωής, αυτής της γενιάς και των επόμενων. Αυτό διαμηνύει ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του «Αριστερού Βήματος». Απομυθοποιώντας τα περί δημιουργίας θέσεων εργασίας, θεωρεί ότι το μνημόνιο με το Κατάρ είναι αποκαλυπτικό μιας «πράσινης ανάπτυξης» της... τσόχας και του χρήματος, την οποία προωθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Σχετικά με τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ο Χρήστος Κορτζίδης τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες περί σοσιαλιστικών νησίδων, ειδικά την εποχή του Καλλικράτη και του μνημονίου. Με βάση την εμπειρία του Δήμου Ελληνικού, σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχει περιθώριο αγωνιστικής διεκδίκησης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων χωρίς επιβάρυνση των πολιτών. Αναφέρεται επίσης στην ενότητα δράσης της Αριστεράς και στο εγχείρημα του Αριστερού Βήματος, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Μετά το μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γ. Παπανδρέου υπέγραψε μνημόνιο και με το Κατάρ! Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην περιοχή σας; Κάποιοι μιλούν ήδη για ελληνοαραβικό Λας Βέγκας…

Ζούμε σε ένα κομβικό σημείο της Αττικής. Κεφάλαια που ζητούν να επενδυθούν για να πολλαπλασιαστούν το βλέπουν σαν φιλέτο. Δεν ενδιαφέρονται για τη ζωή των ανθρώπων. Αν κρίνουν ότι αυτό που θα πολλαπλασιάσει τα κεφάλαιά τους είναι ένα Λας Βέγκας όπως είπατε, τότε θα το επιχειρήσουν. Εμείς μαζί με πολύ κόσμο θα βρεθούμε απέναντι, όπως μέχρι τώρα έχουμε κάνει σε κάθε παρόμοιο σενάριο. Γιατί δεν είναι μόνο θέμα μιας μεγάλης έκτασης. Είναι θέμα ζωής. Όχι μόνο αυτής της γενιάς, αλλά και των επόμενων.

Θα βρεθούν πολλοί να πουν «εδώ τους χαρίζουν γάϊδαρο, κι αυτοί τον κοιτάνε στα δόντια»! Δεν θα ήταν θετικό να δημιουργηθούν, με τις αραβικές επενδύσεις, θέσεις εργασίας στην Αττική;

Το θέμα είναι τι θέσεις εργασίας, για ποιους και με ποιο κοινωνικό κόστος. Η εμπειρία της στρατιάς των παιδιών από τις κεντροευρωπαϊκές χώρες που κάνουν εξοντωτικά ωράρια έναντι πινακίου φακής στα ξενοδοχεία των νησιών είναι χαρακτηριστική. Πρέπει να θυσιάσουμε γι αυτό τον αέρα, το κλίμα, το πράσινο που χρειάζεται η Αττική; Θέσεις εργασίας εξ άλλου θα δημιουργηθούν και σ’ ένα πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο. Άλλου τύπου βέβαια. Αντί για γκρουπιέριδες των καζίνο μπορεί να χρειάζονται κηπουροί. Κάποιοι μιλούσαν για «πράσινη ανάπτυξη». Λέτε να εννοούσαν το χρώμα της τσόχας ή του χρήματος;

Πως σκοπεύετε να αντιδράσετε στην προοπτική εκποίησης δημόσιας περιουσίας, την οποία καταγγέλλετε;

Έχουμε την αίσθηση του ορίου των δυνάμεών μας. Μόνοι μας δεν μπορούμε να ανατρέψουμε τέτοια σχέδια. Πιστεύουμε όμως ότι πάρα πολλοί αντιλαμβάνονται τι πάει να γίνει στο Ελληνικό και ότι αυτό αφορά όλη την Αττική. Θα είναι δίπλα μας. Και όπως μέχρι τώρα αντέξαμε και ανατρέψαμε σχέδια θα τα καταφέρουμε. Μαζί με πολλούς άλλους.

Πιστεύετε ότι η συμφωνία- μαμούθ που ανακοινώθηκε αλλάζει τα δεδομένα της μάχης των δημοτικών εκλογών; Τι θέση παίρνουν οι άλλοι συνδυασμοί;

Γενικά κανένας δεν μπορεί να συναινέσει ρητά τουλάχιστον στο επιχειρούμενο έγκλημα. Πολλοί θα λένε ότι θα αντισταθούν. Ελπίζω πως οι δημότες μπορούν να σκεφτούν ποιοι μπορούν σταθερότερα, αποφασιστικότερα, χωρίς ταλαντεύσεις να οργανώσουν αυτή την αντίσταση.


Πως κρίνετε το γεγονός ότι μια δύναμη που αυτοπροσδιορίζεται ως Δημοκρατική (και ανανεωτική) Αριστερά και έχει ως ηγέτη της έναν αστέρα της «κάθαρσης» του 1989, συνεργάζεται εναντίον σας με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που προέρχεται μάλιστα από τον λεγόμενο «αυριανισμό»;

Δεν ξέρω ποιοι ευθύνονται για αυτή την εξέλιξη πάντως το αποτέλεσμα είναι θλιβερό. Νομίζω έτσι θα το κρίνουν και οι φίλοι αυτού του χώρου στην πλειοψηφία τους.

Τι θα σημάνει ο «Καλλικράτης» για τους δημότες και ειδικά για τη δημόσια παιδεία;

Καλλικράτης σημαίνει φτωχότεροι δήμοι με περισσότερες αρμοδιότητες που οδηγεί είτε σε συρρίκνωση είτε σε ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, δήμοι πιο μακριά από το λαό και πιο κοντά – ελεγχόμενοι από το οικονομικό κατεστημένο, με πιο ασφυκτικό έλεγχο από την εκάστοτε κυβέρνηση, με λιγότερο προσωπικό και χειρότερες εργασιακές σχέσεις και αμοιβές, με καλπονοθευτικό σύστημα για την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων. Ειδικά για την παιδεία θα επιχειρηθεί και μέσω του Καλλικράτη μια νέα επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση τόσο μέσω της μείωσης των διαθέσιμων κονδυλίων όσο και μέσω της μεγέθυνσης των ανισοτήτων μεταξύ των περιοχών της χώρας.

Τίθεται το ερώτημα τι περιθώρια έχει ένας αριστερός άνθρωπος από τη στιγμή που θα εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης, δηλαδή επικεφαλής όχι ενός μηχανισμού «αυτοδιοίκησης», αλλά του τοπικού κράτους, στην εποχή του μνημόνιου και του «Καλλικράτη»; Δεν θα είσθε καταδικασμένος είτε να επιβάλλετε δυσβάσταχτους φόρους σε έναν ήδη εξουθενωμένο λαό, είτε να χρεωκοπήσετε;

Το ζήσαμε αυτό στην τετραετία που τελειώνει. Αποδείχτηκε πως μπορεί μια δημοτική αρχή να είναι δίπλα στα κινήματα, μπροστά στις διεκδικήσεις και την ίδια ώρα να διοικεί τα τοπικά - δημόσια πράγματα με τρόπο που να βελτιώνει τους όρους ζωής των πολιτών. Βεβαίως ούτε σοσιαλιστικές νησίδες μπορούμε να δημιουργήσουμε ούτε χρήμα να τυπώσουμε. Μπορέσαμε όμως να μειώσουμε την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, αναπτύσσοντας και όχι μειώνοντας τις δράσεις και το έργο του δήμου. Αυτό έγινε γιατί είχαμε περιθώρια να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου, να βάλλουμε προτεραιότητες, να διεκδικήσουμε πόρους. Οι δυσκολίες βέβαια είναι πολύ μεγαλύτερες από δω και πέρα στην εποχή του μνημονίου και του Καλλικράτη όπως σωστά λέτε. Γι αυτό χρειάζεται μεγαλύτερος αγώνας για την ανατροπή τους. Πάντως εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνουμε τους πολίτες.

Πριν δύο μήνες, πρωτοστατήσατε στη δημιουργία του Αριστερού Βήματος διαλόγου και κοινής δράσης. Από τότε, η Αριστερά, σε επίπεδο ηγεσιών, έκανε νέα βήματα στο δρόμο των… μονολόγων και της πολυδιάσπασης! Να συμπεράνουμε ότι η προσπάθειά σας αποδείχθηκε ήδη μάταιη;

Πιστεύω ακριβώς το αντίθετο. Γιατί σε καιρούς που φαίνεται ο κατακερματισμός της Αριστεράς σαν μονόδρομος, μπορούμε να συντηρούμε την ελπίδα της ενότητας στη δράση με σεβασμό της άποψης του καθενός. Ο κόσμος της αριστεράς προσβλέπει σε πρωτοβουλίες που ενώνουν. Δεν υιοθετεί τις λογικές της πολυδιάσπασης. Στο Ελληνικό αυτή ήταν η βάση της όποιας επιτυχίας είχαμε.

* Η συνέντευξη δόθηκε στην ιστοσελίδα του «Αριστερού Βήματος» (www.aristerovima.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: