T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010


Πόλεμος και Ειρήνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Война и Μир

Πόλεμος και Ειρήνη

Tolstoy - War and Peace - third edition, 1873.png
Το εξώφυλλο του πρώτου τόμου του βιβλίου
κατά την τρίτη του έκδοση το 1873
Πρωτότυπη έκδοση
ΣυγγραφέαςΛέων Τολστόι
ΕίδοςΙστορικό Μυθιστόρημα
ΓλώσσαΡωσική, Γαλλική
Πρώτη έκδοση1869

Πόλεμος και Ειρήνη (ρωσικά: Война и Μир, Βόινα ι Μιρ) είναι ιστορικό μυθιστόρημα του Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι. Πρόκειται για τετράτομο έργο το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1869, ενώ γράφτηκε μεταξύ 1863 και 1869. Μαζί με την «Άννα Καρένινα» θεωρείται το ένα από τα δύο κορυφαία έργα του συγγραφέα, αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.


Το έργο αναφέρεται μέσα από μια ιστορική αλλά και φιλοσοφική ματιά από τον συγγραφέα, στα γεγονότα των αρχών του 19ου αιώνα (1805 έως 1812) που σημάδεψαν τόσο τη ρωσική, όσο και την ευρωπαϊκή ιστορία. Απόγειο ήταν η εισβολή των στρατευμάτων του Ναπολέοντα στη Μόσχα και η υποχώρηση που ακολούθησε μετά την αντίσταση των Ρώσων. Μαζί με τα ιστορικά γεγονότα, περιγράφονται και οι περιπέτειες δύο οικογενειών της ρωσικής αριστοκρατίας: Των Βολκόνσκι και των Ροστόβ.
[Επεξεργασία]
Υπόθεση

Μέσα από την αφήγηση, απλώνεται σχεδόν όλη η ναπολεόντεια ιστορία και η αναστάτωση που αυτή προκάλεσε στην Ευρώπη. Ο συγγραφέας μέσα στην πλοκή εμφανίζει μια μεγάλη σειρά από ανθρώπινους χαρακτήρες, από σπουδαίες φυσιογνωμίες της εποχής μέχρι απλούς λαϊκούς ανθρώπους, στους οποίους τοποθετεί τη φιλοσοφική του αντίληψη και τους στοχασμούς του για την ιστορία, τη ζωή και τον άνθρωπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: