T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΓΣΕΕ !!!


Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΕΣΤΩΡΑ
 στήν ''ΕΠΟΧΗ''

Η γενική απεργία την Τετάρτη, δίπλα στη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ απέναντι στις πολύπλευρες επιθέσεις σε εργασιακά δικαιώματα και μισθούς, έμοιαζε να έχει κάτι ειρωνικό. Η συνολική στάση του ανώτατου συνδικάτου κυμαίνεται, όλους αυτούς τους μήνες, μεταξύ της ανοχής στα μέτρα και των διαπραγματευτικών χειρισμών στα επιμέρους.

Θα ήθελαν τις γενικές απεργίες σαν βαλβίδα εκτόνωσης των κοινωνικών πιέσεων. Αποκορύφωμα οι τελευταίες βδομάδες, με τις κινήσεις του προέδρου της Συνομοσπονδίας σε μυστικές συζητήσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο, που οδήγησαν σε οργισμένες αντιδράσεις μέσα στο συνδικάτο και αποχώρηση των υπολοίπων –πλην ΠΑΣΚΕ– παρατάξεων από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, η οποία αυτή τη στιγμή έχει απομείνει με μειοψηφική διαχείριση (η ΠΑΣΚΕ κατέχει 22 από τις 55 έδρες).

Οι δύο κύριες παρατάξεις αντιμετωπίζουν έντονες εσωτερικές αναταράξεις λόγω της πολιτικής τους, με την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ να δέχεται ολοένα ισχυρότερες πιέσεις και κατηγορίες για το ρόλο που έχει προσδώσει στη ΓΣΕΕ.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι, μέσω των ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων ενώσεων, περνάνε σε καθημερινές αντιδράσεις, καθώς όλη η βδομάδα ήταν γεμάτη από απεργίες και κινητοποιήσεις...

Αντάρτικα στην ΠΑΣΚΕ

Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ παρουσιάζει φανερά τριγμούς από τις εσωτερικές αντιδράσεις, τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και (ίσως κυρίως) στις ομοσπονδίες. Ειδικά όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, όπου επίκεινται νέες μειώσεις μισθών, τα συνδικάτα, ακόμα και αυτά που ελέγχονται από την παράταξη, τηρούν πολύ διαφορετική στάση από την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ (ΟΣΕ, ΕΤΕ/ΔΕΗ). Χαρακτηριστική είναι η έκρηξη της ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών, όπου μετά από έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 9/12 εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλει τον «εμπαιγμό» των εργαζομένων και την «επιλογή της κυβέρνησης να πάρει οριστικό διαζύγιο από εκείνες τις δυνάμεις που την στήριξαν και την ανέδειξαν». Με βάση αυτά, η ανακοίνωση μιλάει για διακοπή κάθε δεσμού με «αυτές τις πολιτικές και τους εκφραστές τους». Στον ίδιο ακριβός δρόμο κινήθηκαν λίγες μέρες αργότερα με ανακοίνωσή τους και τα μέλη της ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών Λάρισας.

Σημάδια διχασμού, όμως, δεν άργησαν να εμφανιστούν και κεντρικά στην παράταξη. Στις 13/12 κυκλοφόρησε μια ανώνυμη ανακοίνωση με την υπογραφή ΠΑΣΚΕ Ανανέωση (υποστηρίζοντας ότι προέρχεται από συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ότι περιλαμβάνονται και μέλη εκλεγμένα στα όργανα της ΓΣΕΕ) η οποία στρέφεται άμεσα κατά του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θεωρεί ότι «κατέλυσε το κοινωνικό κράτος, εκποίησε τη δημόσια περιουσία και ώθησε το λαό στη φτώχεια», ενώ οι υπουργοί του «ενεργούν ως managers των υπαλλήλων του ΔΝΤ».

Επιτίθεται, όμως, και στην ΠΑΣΚΕ ΓΣΕΕ θεωρώντας ότι άγεται και φέρεται από τις επιλογές της κυβέρνησης προσπαθώντας να προσαρμόσει τα εργατικά συμφέροντα σε αυτές. Καλεί, δε, σε πανελλαδικό συνέδριο με στόχο να επανακαθορισθεί η πολιτική κατεύθυνση της παράταξης και να αποκοπεί από τον πολιτικό φορέα της. Στην απάντησή της, η κεντρική ΠΑΣΚΕ, κάνει λόγο για «προβοκάτορες εν δράσει» και για «ανώνυμη ανακοίνωση που έρχεται να προστεθεί σ΄ αυτές των άλλων πολιτικών δυνάμεων που συνειδητά ή ασυνείδητα προωθούν σ΄ αυτές τις δύσκολες ώρες τη διάσπαση και την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος» αρνούμενη πως κάποιο μέλος της από το προεδρείο της ΓΣΕΕ βρίσκεται πίσω από την ανακοίνωση. Ωστόσο, υπήρξε και ανταπάντηση της ΠΑΣΚΕ Ανανέωσης που αναφέρει: «Εμείς δεν είμαστε προβοκάτορες, δεν είμαστε διασπαστές, δεν είμαστε τυφλοπόντικες [...] Δεν λειτουργούμε διασπαστικά και δεν στοχεύουμε στην πρόκληση ρήξεων στο εσωτερικό της παράταξης μας, σεβόμενοι τη διαδρομή και την προσφορά των ηγετικών μας στελεχών στο κίνημα [...] Ζητάμε την άμεση σύγκληση πανελλαδικού συνεδρίου ΠΑΣΚΕ».

Γκρίνια και ανακατατάξεις στη ΔΑΚΕ

Η προσκείμενη στην ΝΔ παράταξη αποχώρησε πρόσφατα από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στις επαφές Παναγόπουλου με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Ωστόσο, η ΔΑΚΕ αντιμετωπίζει έντονα εσωτερικά προβλήματα εδώ και καιρό, τα οποία αναδύθηκαν τελευταία με τη δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής της και γραμματέα της Συνομοσπονδίας, Β. Μπουζούλα, υπέρ των κινήσεων του Γ. Παναγόπουλου. Έξι συνδικαλιστές της παράταξης κατέθεσαν μομφή εναντίον του κι έτσι, με απόφαση του προεδρείου, ορίστηκε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ΔΑΚΕ για την εκλογή προέδρου στις 15 Ιανουαρίου, ενώ ως προσωρινός πρόεδρος τοποθετήθηκε ο κ. Μ. Τριανταφυλλίδης, για τον οποίο όμως υπάρχουν έντονες ενστάσεις, γιατί υπήρξε προσωπάρχης, δηλαδή ο κατ’ εξοχήν άνθρωπος της εργοδοσίας, στην Εθνική Τράπεζα επί ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: