T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

H ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ...ΚΟΥΖΙΝΑΣ!

Tης Μαρίας Μπαλάφα

και Σταμάτη Θεοδωρόπουλου




«Είναι Μαρία – δε θέλω να λέω ψέματα – δύσκολοι καιροί Και θα ‘ρθουνε κι άλλοι.


Δεν ξέρω – μην περιμένεις και από μένα πολλά –τόσα έζησα, τόσα έμαθα, τόσα λέωκι απ’ όσα διάβασα ένα κρατάω καλά:Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος» (Κατερίνα Γώγου)




Λίγες ώρες πριν το 2011 δεν πιάνουν οι κατάρες, δεν πιάνουν οι ευχές. Έχει προαναγγελθεί, έχει προεξοφληθεί. Θα είναι χειρότερη χρονιά. Λίγο πριν την Πρωτοχρονιά εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να προχωρήσουμε τον χρόνο σε fast forward και να κάνουμε το δικό μας πέρασμα. Χωρίς όμως να κρυφτούμε σε κοφίνια. Η κρίση δεν είναι έννοια αόριστη. Δεν κάνει διακρίσεις. Χτυπά όλες τις πόρτες. Ακόμη κι εκείνες, που είναι βαμμένες με κόκκινο χρώμα.



Κανένας μόνος στην κρίση



Θέλουν την κοινωνία στα γόνατα, λεηλατημένη. Εμείς μπορούμε να τους αναχαιτίσουμε. Να παρέμβουμε εκεί, που κυριαρχεί η μοναξιά και ο φόβος. Στη γειτονιά μας. Να μεταμορφώσουμε τη γειτονιά μας σε ένα νέο μέσο, σε ένα νέο εργαλείο, σε ένα νέο πεδίο δράσης. Σε μια νέα συλλογικότητα αντίστασης και ανυπακοής. Χτυπάμε πόρτες και κουδούνια. Λέμε καλημέρες. Κάνουμε το πρώτο βήμα, αυτό της συνάντησης. Η Συνέλευση της γειτονιάς είναι η απάντηση απέναντι στις φασιστικές Επιτροπές των κατοίκων και ταυτόχρονα ικανή να μετουσιώσει την πρόταση της άμεσης δημοκρατίας. Συζητάμε, καταγράφουμε προβλήματα και ανάγκες, αναζητούμε τους τρόπους. Πρώτα απ’ όλα όμως μαθαίνουμε να ακούμε. Γιατί ούτε όλα τα ξέρουμε, ούτε έχουμε έτοιμες τις λύσεις.


Αλληλέγγυα Οικονομία



Από τα πρώτα πράγματα, που μπορούν σχετικά εύκολα να οργανωθούν είναι η σύμπραξη στην κάλυψη των αναγκών. Στηρίζουμε τα συνοικιακά καταστήματα, ιδιαίτερα στον τομέα των ειδών πρώτης ανάγκης. Η συμφωνία με τα τοπικά καταστήματα μπορεί να καταφέρει ταυτόχρονα δύο πράγματα. Να διατηρήσει τη βιωσιμότητα των μαγαζιών και να προσφέρει χαμηλότερες τιμές στους πολίτες. Συλλογικές προμήθειες λοιπόν με βάση τις ανάγκες όλων και συμμετοχή με βάση τη δυνατότητα του καθενός. Η αλληλέγγυα οικονομία μπορεί να προχωρήσει σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα μποϋκοτάρουμε με κάθε τρόπο επιχειρήσεις και εργοδότες, που στερούν εισόδημα και οδηγούν στην ανεργία ανθρώπους της γειτονιάς μας.




Συλλογικότητα παντού



Η κοινωνικοποίηση των δημόσιων χώρων σε κάθε γειτονιά με δράσεις από τη συλλογική κουζίνα και τα ανταλλακτικά – χαριστικά παζάρια μέχρι τις εκδηλώσεις πολιτισμού και τις πολιτικές συζητήσεις θα είναι η δημόσια έκφραση του πειράματος. Η προβολή προς τα έξω. Η δυναμική προώθησής του και σε άλλη γειτονιά.




Direct action



Γίνεται κατανοητό εξ αρχής, ότι τα δίκτυα αλληλεγγύης σε καμιά περίπτωση δεν θα έχουν στόχο να περιοριστούν και να εγκλωβιστούν σε δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα μόνο. Δεν είναι αυτός ο στόχος άλλωστε, αλλά η διαμόρφωση των συνθηκών της αντίστασης και της ανυπακοής. Έτσι η Συνέλευση της γειτονιάς μπορεί να συζητά, να αποφασίζει και να προχωρά σε δράσεις απέναντι στα δημοτικά τέλη και τα τροφεία των παιδικών σταθμών, τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, τα τιμολόγια της ΔΕΗ κ.λ.π. Μπορεί πραγματικά μέσα από τις γειτονιές να δημιουργηθεί ένα συντονισμένο και ουσιαστικό κίνημα «Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω», που θα ριζοσπαστικοποιεί την καθημερινότητα.


Στο πείραμα οι Δημοτικές Κινήσεις και οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει και μπορούν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Αλλά μέσα από μια διαδραστική διαδικασία επίδρασης και όχι με πρακτικές «καπελώματος» ή αντιμετωπίζοντάς το ως ένα νέο κοινωνικό χώρο για συνδικαλισμό. Κανείς δεν έχει την αυταπάτη, ότι η όλη προσπάθεια θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα σε άμεσο χρόνο. Είναι σίγουρο, ότι στην αρχή θα υπάρξει μούδιασμα, στη συνέχεια ενθουσιασμός και σύγχυση των στόχων. Στο χέρι μας είναι όχι μόνο να μην εκφυλιστεί και απαξιωθεί, αλλά να αποκτήσει πολιτικά χαρακτηριστικά.

Αξίζει να το επιχειρήσουμε. Γιατί πάντα «ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση». Γιατί όσο η κρίση θα βαθαίνει, μόνο αν ο ένας βάζει το μαξιλάρι και ο άλλος το ψωμί η κοινωνία θα αντέξει, θα επανακτήσει τη συλλογική αξιοπρέπειά της, θα αντισταθεί, θα ανατρέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: