T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ???

ΑΓΟΡΕΣ: ΣΤΑ "ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ" ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ "ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ" ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ SPREADS!

Στον κάλαθο των αχρήστων, έθεσε ουσιαστικά, η Moody's, τον Μόνιμο Μηχανισμό «Στήριξης» της ΕΕ, πριν καλά – καλά ανακοινωθεί επισήμως η απόφαση δημιουργίας του.


Συγκεκριμένα, φωτιά έχουν πάρει την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη, τα spreads σε Ιρλανδία, Ελλάδα και όχι μόνο, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις του εν λόγω οίκου αξιολόγησης σχετικά με τις χώρες αυτές.

Ειδικότερα το spread του Ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, εμφανιζόταν το μεσημέρι της Παρασκευής στις 537 μονάδες βάσης, 16 δηλαδή μονάδες βάσης υψηλότερο από την Πέμπτη. Το αντίστοιχο spread για την Ελλάδα, διαμορφωνόταν την ίδια περίπου ώρα στις 898,5 μονάδες βάσης, αυξημένο δηλαδή κατά 13 μονάδες βάσης.


Την ίδια ώρα ανοδικά κινούνταν και τα spread στην υπόλοιπη περιφέρεια της Ευρωζώνης: Πορτογαλία 344 μονάδες βάσης (+1,33), Ισπανία 251 μονάδες βάσης (+2,59) και Ιταλία 160 μονάδες βάσης (+2,75).


Όλα ξεκίνησαν, την Πέμπτη όταν η Moody's ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας κατά πέντε βαθμίδες, από Aa2 σε Baa1, ορίζοντας μάλιστα τις προοπτικές για το μέλλον (outlook), ως αρνητικές.


Σύμφωνα με τη Moody's, η μεν απόφαση υποβάθμισης οφείλεται στο πολύ υψηλό κόστος κρατικής διάσωσης του καταρρέοντος τραπεζικού συστήματος της χώρας, στα δυσμενή δημοσιονομικά μεγέθη και στην αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών. Η δε απόφαση για απόδοση δυσμενούς outlook, οφείλεται με τη σειρά της, σε εκτιμήσεις για πιθανή περαιτέρω επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών στην περίπτωση που η πορεία της οικονομίας είναι χειρότερη ή το κόστος κρατικής διάσωσης των τραπεζών υψηλότερο των προβλέψεων.


Από την άλλη μεριά πάντως, η Moody's χαιρετίζει τις μειώσεις μισθών και το σκανδαλωδώς «φιλικό» προς τις επιχειρήσεις φορολογικό σύστημα της χώρας...


Νωρίτερα, την Πέμπτη η Moody's εκτόξευσε απειλές για νέα υποβάθμιση πολλών βαθμίδων της Ελλάδας από τη βαθμίδα Ba1, στην οποία βρίσκεται σήμερα, μεταβάλλοντας το outlook σε αρνητικό. Σύμφωνα με την Moody's η εν λόγω απόφαση, λήφθηκε εξαιτίας τη μη-βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και της υστέρησης των εσόδων σε σχέση με τις προβλέψεις εντός του 2010. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τη Moody's στη σχετική απόφαση «μέτρησαν» και οι δυσμενείς όροι της επιπλέον βοήθειας που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα, σε περίπτωση που ενταχθεί στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης.


Μια ημέρα πριν, η Moody's είχε εκτοξεύσει ανάλογες απειλές και εναντίον της Ισπανίας.

Η Γερμανία συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία κατασκεύασε, ως γνωστόν, με σημερινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ένα Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να κατευνάσει τις αγορές που πίεζαν αφόρητα αυτές τις χώρες. Η Moody's, όμως, με τις κινήσεις της, όχι μόνο δεν δείχνει ότι οι αγορές ανακουφίζονται αλλά αντίθετα προεξοφλούν την αποτυχία του Μηχανισμού «Στήριξης» να φέρει αυτό ακριβώς το οποίο υπόσχεται, δηλαδή τη σταθερότητα στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Η μεν Ιρλανδία υποβαθμίστηκε και πήρε αρνητικό outlook, λόγω και των δυσμενών προβλέψεων για την αναπτυξιακή της πορεία, οι οποίες διαμορφώνονται προφανώς βάσει και της ύπαρξης του Μόνιμου Μηχανισμού. Η δε Ελλάδα αντιστοίχως, παίρνει αρνητικό outlook, λόγω και του κόστους που θα είχε η υπαγωγή της στο Μόνιμο Μηχανισμό!!! Και βεβαίως οι νέες καταρρεύσεις στην περιφέρεια βρίσκονται επί θύραις. Ακολουθούν Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο...!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: