T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΙΑΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ



Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους φίλους της στήλης, η είδηση πως ο «Ιός» αποσύρεται μετά από 20 χρόνια παρουσίας στην εφημερίδαΕλευθεροτυπία. Είχε προηγηθεί το «κόψιμο» του σαββατιάτικου «Ιού» καθώς και το κύμα απολύσεων τον τελευταίο καιρό από τη νέα διοίκηση της εφημερίδας, που όπως φαίνεται προχωρά σε διαρθρωτικές αλλαγές. Ωστόσο, δε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με αυστηρά οικονομικούς όρους η απόσυρση της, πιθανότατα, πιο δημοφιλούς και άρα πιο εμπορικής στήλης της «Κ.Ε.», τη στιγμή που οι τέσσερις «φορείς του Ιού», παραμένουν συντάκτες της εφημερίδας από άλλο πόστο και με το ίδιο εισόδημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, η ιδιοκτήτρια τηςΕλευθεροτυπίας,
Μάνια Τεγοπούλου, ανακοίνωσε στους συντάκτες πως οι σελίδες που τους
αναλογούν θα μειωθούν από τρεις σε δύο. Οι «φορείς», που εκτίμησαν ότι
η πρόταση αποσκοπόυσε να τους ωθήσει σε παραίτηση ωστε να μην
αποζημιωθούν, αρνήθηκαν την υποβάθμιση των εκτεταμένων ερευνών που
παρουσίαζαν όλα αυτά τα χρόνια και αποφάσισαν να παραμείνουν «απλώς
συντάκτες» της εφημερίδας, όπως δήλωσαν σε σύντομη και ήπιων τόνων ανακοίνωση τους, που σημειώνει πως «ο νέος σχεδιασμός της εφημερίδας δυστυχώς δεν χωράει τον Ιό».

Οι ίδιες πηγές πάντως αναφέρουν πως οι τελευταίες εξελίξεις στις τάξεις της «Ε,» έχουν έντονα πολιτικές αποχρώσεις, και συγκεκριμένα «γαλανόλευκες», αφού παρατηρείται μια στροφή ύφους και περιεχομένου προς τον «εθνικοπατριωτισμό», ενώ φτάνουν στο σημείο να μιλήσουν για ιδεολογική ευθυγράμμιση της εφημερίδας με τη «σαμαρική Δεξιά». Κάτι τέτοιο φαίνεται να υποστηρίζει και η επιστολή που δημοσίευσε ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλεί τους υποστηρικτές του «Ιού» να συμμετέχουν στη συλλογή υπογραφών για την ανάκληση της απόφασης αυτής. Όπως σημειώνει: «Έχει γίνει εδώ και καιρό προφανές ότι η ιδιοκτησία της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» έχει αποφασίσει να εντάξει - τελείως απροκάλυπτα πλέον – την εφημερίδα στο ενιαίο εθνικό μπλοκ που οδηγεί τη χώρα στο μεσαίωνα».

Μια τέτοια στροφή φυσικά δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον «Ιό», που έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένως ως «ανθελληνική» στήλη, λόγω του αντιεθνικιστικού του χαρακτήρα και την σταθερή υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών. Πάντως, σημειώνεται πως οι πρόσφατες απολύσεις σε συνδυασμό με την πιθανή φίμωση του «Ιού», έχουν ανησυχήσει, σκόπιμα ή μη, τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, οι οποίοι αναμένουν με αγωνία περαιτέρω εξελίξεις που θα αποκαλύψουν ποια είναι η νέα κατεύθυνση για τηνΕλευθεροτυπία.

Η ανακοίνωση των «φορέων του Ιού»:

ΙΟΣ (1990-2010)

Τελικά ο «Ιός» δεν έκλεισε τα είκοσι ένα του χρόνια. Η στήλη που ξεκίνησε ως τετρασέλιδο ένθετο στην «Κ.Ε.», τον Μάιο του 1990, έφτασε στο τέλος της.

Επί δύο δεκαετίες ως συντάκτες του «Ιού» εργαστήκαμε στο καθημερινό και στο κυριακάτικο φύλλο κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρες στον ελληνικό Τύπο. Συναντήσαμε απόλυτη ελευθερία στην επιλογή των θεμάτων και τη διεξαγωγή των ερευνών μας, ενώ δεν μας έλειψε ποτέ η στήριξη της εφημερίδας ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα. Τα κείμενα, η σελιδοποίηση, η επιλογή των τίτλων και των φωτογραφιών υπήρξαν πάντοτε αποκλειστικά δική μας αρμοδιότητα. Εγινε σεβαστή και η ιδιότυπη λειτουργία μας ως ενιαίας και αυτόνομης ερευνητικής ομάδας χωρίς εσωτερική ιεραρχία, κάτι που δεν έχει επίσης προηγούμενο σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης.

Ο νέος σχεδιασμός της εφημερίδας δυστυχώς δεν χωράει τον «Ιό». Γνωρίζουμε ότι θα χαρούν οι άσπονδοι φίλοι μας και θα λυπηθούν οι πολλοί σταθεροί μας αναγνώστες. Το μόνο που μπορούμε να τους πούμε είναι ότι οι εκατοντάδες έρευνες του «Ιού» βρίσκονται ήδη αναρτημένες στον ιστότοπό μας, έτσι ώστε να μπορεί καθένας να κρίνει αν άξιζε ή όχι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Οι μέχρι χτες «φορείς του Ιού» και από σήμερα απλώς συντάκτες της «Ε»

Τάσος Κωστόπουλος
Δημήτρης Τρίμης
Αντα Ψαρρά
Δημήτρης Ψαρράς

Η επιστολή του Τάσου Κουράκη:

Η φίμωση του «ΙΟΥ» δεν θα περάσει!!

Αγαπητοι σ & σες,

θα ξερετε ηδη οτι η Ελευθεροτυπία εβαλε τέλος στην 20ετη ιστορια παραδειγματικής δημοσιογραφίας που εγραψε η ομαδα του ΙΟΥ. Επειδη θεωρουμε οτι πρεπει να εκδηλωθεί η αντιθεση μας αλλα και η συμπαρασταση μας στην αγαπητη μας αυτη ομαδα, προτεινουμε το παρακατω κειμενο για συλλογη υπογραφων. Η ιδεα ειναι αφου μαζεψουμε καμμια 100 υπογραφες να το δημοσιοποιησουμε στον τυπο και στις ηλεκτρονικες σελιδες ενημερωσης. Ιδεες για αλλες ενεργειες ιδιαιτερα επιθυμητες.

το προτεινομενο κειμενο: Η φίμωση του «ΙΟΥ» δεν θα περάσει!! Μια οδυνηρή έκπληξη περίμενε το σαββατοκύριακο των εκλογών όλους εμάς που αγοράζαμε "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" γιατί ακριβώς βρίσκαμε στις - μέχρι πρόσφατα - φιλόξενες σελίδες της, τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες έρευνες του "ΙΟΥ". Επί 20 χρόνια η δημοσιογραφική ομάδα "ΙΟΣ" τιμούσε κυριολεκτικά τον τύπο και κοσμούσε την "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" στην οποία χάριζε κύρος, εγκυρότητα και προφανώς αναγνώστες, με τις έρευνές της που θα μείνουν στην ιστορία της δημοσιογραφίας ως παραδείγματα ερευνητικής δημοσιογραφίας με επιστημονική τεκμηρίωση και πολιτική οξύνοια, συνέπεια και τόλμη.

Έχει γίνει εδώ και καιρό προφανές ότι η ιδιοκτησία της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" έχει αποφασίσει να εντάξει - τελείως απροκάλυπτα πλέον – την εφημερίδα στο ενιαίο εθνικό μπλοκ που οδηγεί τη χώρα στο μεσαίωνα.

Δικαίωμα της βεβαίως να κλείσει με αυτήν την ιδιαίτερα συμβολική πολιτική κίνηση (αποπομπή του ΙΟΥ) την ιστορία της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ως «εφημερίδα των δημοσιογράφων».

Όπως και δικαίωμά μας να εκφράσουμε δημόσια την αγανάκτησή μας για την προσπάθεια φίμωσης της μόνης δραστήριας δημοσιογραφικής ομάδας από τη μεταπολίτευση η οποία με τη συλλογικότητα, μεθοδικότητα, συνεχή και συνεπή παρουσία της αποδεικνύει ότι μπορούν να υπάρξουν και δημοσιογράφοι ανεξάρτητοι, με αξιοπρέπεια, κρίση και πολιτική εγκυρότητα.

Με την επιστολή αυτή θέλουμε επίσης δημόσια να ευχαριστήσουμε τον «ΙΟ» γιατί επί μια εικοσαετία με την παρουσία και την αδιαπραγμάτευτη στάση του συνέβαλε καθοριστικά στην έγκυρη ενημέρωση και την ανάπτυξη κριτικής πολιτικής σκέψης.

Μας έμαθε και μας έπεισε ότι η συλλογικότητα, συντροφικότητα και πολιτική συνέπεια είναι ο μόνος δρόμος πραγματικής αντίστασης απέναντι στο αδιέξοδο του ατομισμού και της κερδοσκοπίας.

Τα είκοσι χρόνια εμπειρίας του «ΙΟΥ» δεν είναι δυνατόν να πεταχτούν στα σκουπίδια της αναξιοπρέπειας!

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι γίνεται πια, πάνω από επιτακτική, η ανάγκη να δρομολογήσουμε συγκεκριμένες λύσεις για τη δημιουργία εναλλακτικής πρότασης με στόχο την κάλυψη των ζωτικών πια αναγκών ενημέρωσης μας.

η σελιδα υπογραφων ειναι στην παρακατω διεθυνση

ζητειται ονοματεπωνυμο, ιδιοτητα, πόλη


Σάββατο 13.11. TVXSTEAM


Δεν υπάρχουν σχόλια: