T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΝΤ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ




E-mailΕκτύπωσηPDF
...ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΦΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!
Η «Λέσχη του Παρισιού»* δέχτηκε τελικά να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της Αργεντινής σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της χώρας Κριστίνα Κίρχνερ. Δεν θα υπάρξει ουδεμία εμπλοκή του ΔΝΤ ενώ σύμφωνα με τοσχετικό διάγγελμα της κας Κίρχνερ που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο «δεν θα υπάρξουν επιτροπές, τράπεζες, εταιρείες, ούτε σύμβουλοι».

Το χρέος της Αργεντινής φτάνει σήμερα τα € 7,5 δις και σύμφωνα πάντα με το διάγγελμα της κ. Κίρχνερ, το ποσό του χρέους μετά την αναδιάρθρωση θα αποπληρωθεί με ρεαλιστικές συνθήκες και προθεσμίες πληρωμής «ώστε να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομική δραστηριότητα περιλαμβάνοντας και την κοινωνία».
Φυσικά η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε ούτε ανώδυνα ούτε χωρίς συγκρούσεις. Η ίδια η «Λέσχη του Παρισιού» είχε κατ' επανάληψη υποστηρίξει πως μοναδικός τρόπος ρύθμισης του χρέους της Αργεντινής ήταν η εκ' νέου υπαγωγή της στο ΔΝΤ. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση της Αργεντινής αρνιόταν μέχρι σήμερα πεισματικά να ξαναβάλει τη χώρα σε αυτή τη διαδικασία, μετά την εκδίωξη του ΔΝΤ το 2005, από τον τότε Πρόεδρο και πρόσφατα αποθανόντα Νέστορ Κίρχνερ (σύζυγο της Κριστίνα Κίρχνερ). Ο κ. Κίρχνερ, είχε κατηγορήσει το ΔΝΤ ως υπεύθυνο για την κρίση του Πέσο το 2001, χωρίς μάλιστα να πρόκειται για κάποιο αριστερό ριζοσπάστη ή κομμουνιστή Πρόεδρο, αλλά για έναν «κεντροαριστερό» περονιστή.

Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων, οι οποίες δεν χρωματίζονται από κάποιον πολιτικό ριζοσπαστισμό αλλά από τη στοιχειώδη προσπάθεια διασφάλισης των «γενικών» συμφερόντων της Αργεντινής ως χώρας, βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η Κυβέρνησή του. Διαρκώς, όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Γ. Παπανδρέου ξορκίζει μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Έτσι λοιπόν έπραξε και σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro (κάτι σαν την «Καθημερινή»), όπου χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως «καταστροφή». Με αυτόν τον τρόπο ο Γ. Παπανδρέου αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ως ένας από τους πιστότερους και πιο σκληρούς υπερασπιστές των συμφερόντων του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου αλλά και ως ένας από τους πλέον πιστούς μεσίτες ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως το ΔΝΤ!

Φυσικά, αυτό που αποσιωπά ο Γ. Παπανδρέου είναι το γεγονός πως ήδη συζητείται παρασκηνιακώςαλλά και στο πλαίσιο των οργάνων της ΕΕ, αυτό που είναι βούκινο στον οικονομικό τύπο. Πρώτον, συζητείται παρασκηνιακώς η χρονική μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των τροϊκανών δανείων ύψους € 110 δις. Δεύτερον, ήδη, συζητείται στην ΕΕ η δημιουργία μόνιμων μηχανισμών ελεγχόμενης χρεοκοπίας, με σκοπό την αναδιάρθρωση (από τη σκοπιά του συμφέροντος των πιστωτών) του χρέουςορισμένων ή όλων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης μετά το 2013.

Για όλα τα παραπάνω ο Γ. Παπανδρέου είναι ενήμερος και προφανώς συναινεί σε αυτά (εκτός βέβαια από τη συμμετοχή των ιδιωτών στην ελεγχόμενη χρεοκοπία για να μη θιγούν οι τράπεζες, βλέπε σχετικό ρεπορτάζ της ΙΣΚΡΑ πατώντας εδώ). Επομένως, ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι «κατά της αναδιάρθρωσης».

Ο Γ. Παπανδρέου είναι δυστυχώς κατά οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης θα μπορεί να διασφαλίσειστοιχειωδώς τα συμφέροντα του λαού και της κοινωνίας. Η μόνη αναδιάρθρωση, η οποία δεν είναι καταστροφή για τον Γ. Παπανδρέου είναι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα φέρει τη σφραγίδα του ΔΝΤ και της ΕΕ. Δηλαδή θα διασφαλίζει στο μέγιστο τους πιστωτές και θα επιφυλάσσει νέα μνημόνια και περαιτέρω εξαθλίωση για τον ελληνικό λαό!

*Η Λέσχη του Παρισιού είναι ένα ανεπίσημο γκρουπ συναποτελούμενο από οικονομικούς αξιωματούχους 19 αναπτυγμένων χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Ρωσία κλπ). Δημιουργήθηκε το 1956 κατά την πρώτη κρίση χρέους της Αργεντινής και ασχολείται με ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση και η διαγραφή δημοσίων χρεών. Έχει ως έδρα του το Παρίσι, όπου συνεδριάζει κάθε έξι εβδομάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: