T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Η «Ιθάκη» του Καβάφη εμπνέει 30 εικαστικούς απ' όλο τον κόσμο


Έκθεση στο Κέντρο Τεχνών «World Art Delft» της Ολλανδίας

Η «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη είναι η πηγή έμπνευσης για περισσότερους από 30 καλλιτέχνες, απ' όλο τον κόσμο, που συγκέντρωσαν τα έργα τους σε μια ξεχωριστή έκθεση στο Κέντρο Τεχνών «World Art Delft», στο Ντελφτ της Ολλανδίας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου

Πρόκειται για μια έκθεση δημιουργιών διάφορων εικαστικών ανά τον πλανήτη, που εμπνεύστηκαν τη δική τους Ιθάκη από το ομότιτλο ποίημα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη.

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι, μέσα από μια μείξη των εικαστικών τεχνών με την ποίηση, να μεταλαμπαδευτεί η δύναμη των λέξεων - και δη ενός ποιήματος με τόσους συμβολισμούς, όπως η «Ιθάκη» - στο θεατή και εν γένει στον άνθρωπο.

«Η ποίηση είναι ένας τρόπος για να ''αιχμαλωτίζεις'' τα συναισθήματα μέσα σε λέξεις. Η ποίηση μπορεί να εμπνέει και τις εικαστικές τέχνες. Δεν μιλάμε μόνο για την ποίηση της τέχνης αλλά και για την τέχνη της ποίησης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ιθύνοντες του "Wolrd Art Delft" και σημειώνουν ότι η έκθεση είναι ένα μόνο κομμάτι ενός ευρύτερου συνόλου δράσεων, που, υπό το γενικό τίτλο ''poetry project'', περιλαμβάνει επίσης διαγωνισμό και βραδιά ποίησης.

Τα έργα που εκτίθενται στην έκθεση είναι πρωτότυπα και εμπνευσμένα από την «Ιθάκη»του Καβάφη. Η έκθεση θα κλείσει στις 29 Απριλίου, μια ημερομηνία που έχει συνδεθεί τόσο με την αρχή (γέννηση: 29 Απριλίου 1863) όσο και με το τέλος (θάνατος: 29 Απριλίου 1933) του μεγάλου ποιητή, που με εφαλτήριο την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κατάφερε να κατακτήσει, ολόκληρο τον κόσμο, αφού τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Jeroen Bechtold, Sabine Beuter, Joyce Bloem, Norbert Böckmann, Simone ten Bosch, Wolfgang Brenner, Ann Derkx, Σαράντης Γκάγκας, Γεωργία Γρηγοριάδου, Claudia Haberkern, Nico Hemelaar, Ma Hui, Βασίλης Καρκατσέλης, Horiki Katsutomi, Elise Kloppers, Joost Konings, Paula Kouwenhoven, Hein Kuipers, Chen Li, Miriam Lordoño, Kudo Masahide, Yvonne Muizert, Océano, Els Otten, Aad Penning, Marisa Polin, Quraish, Jan Radersma, Jun Sato, Jolanda Schouten, Dodog Soeseno, Bianca Tangande en Noriko Yida.

Δεν υπάρχουν σχόλια: