T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ >> σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι


ΟΜΙΛΙΑ της Πολίτου Νανής στη 3Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη 29-30 Νοέμβρη 2008 της Αυτόνομης Παρέμβασης στην ΑΣΟΕ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Χαιρετώ με τη σειρά μου τη συνδιάσκεψη της Α. Π. όπου χρονικά συμπίπτει με μία κατάσταση ολομέτωπης επίθεσης προς τους εργαζόμενους όλων των κοινωνικών στρωμάτων από μία νεοφιλελεύθερη πολιτική που συρρικνώνει τα εισοδήματα, ξεθεμελιώνει τις κοινωνικές κατακτήσεις, εκμηδενίζει κάθε σκέψη για παραπέρα διεκδικήσεις των εργαζομένων χτυπάει συγκεκριμένους χώρους όπως αυτόν της Κ.Ω με τις απανωτές ιδιωτικοποιήσεις, ενισχύει το κεφάλαιο στη χώρα, φορτώνοντας με φορομπηχτικούς νόμους τα βάρη στους εργαζόμενους, ζητήματα δηλ. με τα οποία η συνδιάσκεψη μας θα προβληματιστεί και θα απαντήσει με συγκεκριμένη τακτική αντιμετώπισης αυτής της πολιτικής. Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να κεντράρουμε τους στόχους μας σε δύο βασικές πλευρές.

Πρώτον η οργάνωση της δουλειάς μας για να υπάρξουμε στους σοβαρούς και στρατηγικής σημασίας χώρους της οικονομίας, στους τραπεζικούς και επιχειρήσεις Κ.Ω. κ.λ.π. με συμμάζεμα της δουλειάς στους χώρους, αξιοποιώντας και νοικοκυρεύοντας όσες δυνάμεις έχουμε σε αυτούς τους χώρους, παράλληλα να στοχεύουμε να υπάρχουμε στους μεγάλους βιομηχανικούς χώρους που πλήττονται περισσότερο από τη επιθετική αυτή νεοφιλελεύθερη πολιτική και όταν λέω να υπάρχουμε εννοώ να φτάνει η κεντρική μας κατεύθυνση και στο τελευταίο εργαζόμενο με ανακοινώσεις, έντυπα, ηλεκτρονικά με κάθε δυνατό τρόπο.

Δεύτερον να συγκεκριμενοποιήσουμε το διεκδικητικό πλαίσιο που θα ανατρέπει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και θα δείχνει το δρόμο για παραπέρα διεκδικήσεις πέρα από την μέχρι τώρα αμυντική στάση. Εδώ θέλω να τονίσω ότι πρέπει με μεγαλύτερη σπουδή να καταγγείλουμε στα πιο πλατιά εργατικά στρώματα τη διασπαστική τακτική του ΠΑΜΕ που αδυνατίζει την αποτελεσματικότητα των αγώνων και αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένη δουλειά σε κάθε χώρο. Κλείνοντας θέλω να σας πω ότι προέρχομαι από το χώρο της ΔΕΗ όπου εδώ και ένα χρόνο είμαστε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ώστε να αποτρέψουμε την εκποίηση και παράδοση στα χέρια των εμπόρων και των δήθεν ιδιωτών επενδυτών του κολοσσού που είναι η ΔΕΗ η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας με την τεράστια προσφορά του σε εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο που χτίστηκε από τα χρήματα των εργαζομένων και του ασφαλιστικού μας φορέα. Η απελευθέρωση της αγοράς της ηλ. Ενέργειας και το δικαίωμα ηλεκτροπαραγωγής στους ιδιώτες έχει σαν στόχο την συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, την εκχώρηση των φιλέτων παραγωγής στους ιδιώτες να σας φέρω ένα παράδειγμα. Η πλέον ηλεκτροβόρα βιομηχανία η ΠΕΣΙΝΕ που τώρα λέγεται ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της Ελλάδας του γνωστού Μυτιληναίου παρότι πήρε άδεια και έφτιαξε σταθμό παραγωγής ηλ. Ενέργειας δεν κάνει χρήση του προίόντος της, το πουλάει στη ΔΕΗ με τιμή πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που συνεχίζει να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα πως αγαντάρουν τους ιδιώτες σε βάρος της πρώτης δημόσιας επιχείρησης. Οι αυξήσεις του κ. Αθανασόπουλου δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να προετοιμάζουν το έδαφος της μεγάλης τιμής της κιλοβατώρας ώστε οι ιδιώτες επενδυτές να χουν σίγουρα κέρδη γι αυτό και τόσο καιρό περιμένουν με τις άδειες στο χέρι. Το όνειρο της φθηνής ενέργειας όταν ο ιδιώτης μπεί στη Παραγωγή είναι θερινής νύκτας.

Σε αυτές τις κρίσιμες για τη ΔΕΗ λοιπόν συνθήκες που θα έπρεπε η ενότητα και η ομοψυχία να είναι κυρίαρχα στη καθημερινή μας πάλη, η παράταξη μας στο χώρο λειτουργεί σε μια αρρωστημένη κατάσταση, διασπασμένη εδώ και πολλά χρόνια με έντονα εκφυλιστικά φαινόμενα. Ο τρόπος λειτουργίας πολύ μακριά από τον κανονισμό της Α.Π. με έντονες συγκρούσεις για σοβαρά πολιτικά ζητήματα και με εμφανή χαρακτηριστικά παραγοντισμού και ατομικής δράσης σε ανώτατο επίπεδο που δυστυχώς αμαυρώνουν όλη την εικόνα της παράταξης που έχει πίσω της ιστορικά μία σημαντική προσφορά στο συν. Κίνημα .

Οι έντονες αυτές αντιπαραθέσεις με την αναπόφευκτη διάσπαση των δυνάμεων μας εκδηλώθηκαν ανοιχτά στα δύο τελευταία συνέδρια της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καθώς επίσης και στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του ΣΩΜ. ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην Πτολεμαίδα με την κατάθεση ψηφοδελτίου της Α.Π. ξεχωριστά από εκείνο της μέχρι τώρα γνωστής παράταξης. Δεν τρέφω βέβαια αυταπάτες η ζωή και η δράση μας είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας, που μόνο αγγελικά πλασμένη δεν είναι αλλά τα συντροφικά μαχαιρώματα έχουν και όρια … και η υπομονή μας επίσης δεν είναι ανεξάντλητη. όπως και το επίπεδο συνείδησης του καθενός μας ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ

Στην εποχή που πατιούνται τα άβατα και βγαίνουν όλα στο φως είναι καιρός πια να τολμάμε αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη χαμένη τιμή μιας ιστορικής παράταξης στη μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας, αν θέλουμε να δυναμώσουμε το κύρος μας και να παίξουμε καθαρό και ισότιμο παιχνίδι χωρίς να κλείνουμε τα μάτια γιατί έτσι εξυπηρετεί κάθε φορά τους συσχετισμούς και τα κουκιά στα ανώτερα όργανα, αν θέλουμε να λεγόμαστε αριστεροί ΝΑΙ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ να λειτουργήσουμε να κάνουμε ρήξη με τα κατεστημένα που από καιρό θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί λόγω συνδικαλιστικής και ηλικιακής φθοράς, αλλά κυρίως λόγω ιδεολογικής ανεπάρκειας και συμβιβασμού . Η παράταξη αυτή βαρύνεται με χαρακτηριστικά λειτουργίας κλειστού κλαμπ που επιβραβεύει τους αρεστούς με παροχές, εξαγοράζοντας συνειδήσεις δεξιά και αριστερά. Η παράταξη αυτή που με την ανεπαρκή και προβληματική λειτουργία της ακύρωσε τον ίδιο τον ρόλο ύπαρξης της , όταν πριν από χρόνια συναίνεσε στο θέμα του ξεπουλήματος του ασφαλιστικού και την μετοχοποίηση της ΔΕΗ, γεγονός που σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών τόσο στις γραμμές μας όσο και σε κάθε αριστερή συνείδηση. Πρέπει επιτέλους να γραφτεί ένα τέλος στην αρρωστημένη αυτή κατάσταση , να λειτουργήσουμε οργανωμένα με αποφάσεις που θα παίρνονται μέσα από όργανα και οι όποιες δράσεις έξω από αυτές τις αποφάσεις που θα μας εκθέτουν, να κοπούν με το μαχαίρι Τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις που τόσα χρόνια έχουν αποστασιοποιηθεί απογοητευμένοι από την κεντρική δράση. Για όλα αυτά θα έπρεπε να γίνει σοβαρή προσυνδιάσκεψη και να ειπωθούν όλα αυτά , αλλά δεν έγινε κατορθωτό γιατί κάποιοι δεν το ήθελαν όπως δεν θέλουν ποτέ τον έλεγχο. Εχουμε σοβαρά αγωνιστικά κομμάτια σε αρκετές περιοχές που μένουν αναξιοποίητα, για να μπορέσουμε να προβάλλουμε το διαφορετικό στίγμα μας μέσα από καλύτερα οργανωμένη παρέμβαση όπως τόνισε ο σ. Καλύβης στην εισήγηση του χθές.

ΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να εκφράζονται μέσα από την Α.Π. και όχι καπηλευόμενοι την αριστερή ταυτότητα τους να εξασφαλίζουν τις θεσούλες που με ευγενική χορηγία τους παραχωρεί με τα όποια ανταλλάγματα η ΠΑΣΚΕ ιδιαίτερα σε γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας όπου παίζονται τα πιο βρώμικα λιθανθρακικά παιχνίδια.

Ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της Ενέργειας ο τρίτος στόχος που βάζει η εισήγηση η δημιουργία δηλ. δικτύου που θα ενώνει και θα κινητοποιεί τις συνδ. Δυνάμεις του χώρου της Ριζ. Αριστεράς με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, γιατί μόνοι μας πια τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΑΣ. Διαβάζω στην εισήγηση

Και ρωτώ αν είναι ουτοπία ή το κλειδί με το οποίο ανοίξουμε τη νέα σελίδα στο κίνημα;

Νανή Πολίτου

Οργανωτικός Γραμματέας ΕΔΟΠ-ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: