T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΚΑΙ Η COMISSION !!


Ενστάσεις από Κομισιόν στην ελληνική πρόταση για την αγορά λιγνίτη
Αμφιβάλλει αν θα υπάρξει ενδιαφέρον για το μοντέλο ανταλλαγής ισχύος που προκρίνουν κυβέρνηση - ΔΕΗ

Της Xρυσας Λιαγγου

Aσαφές παραμένει το τοπίο σχετικά με το μοντέλο που θα οδηγήσει στη μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔEH στον λιγνίτη, όπως η Eυρωπαϊκή Eνωση απαιτεί, προκειμένου να μην προχωρήσει τη διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

H Kομισιόν έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το μοντέλο της ανταλλαγής ισχύος που η ελληνική πλευρά έχει προκρίνει. Οι επιφυλάξεις συνδέονται με το κατά πόσο θα υπάρξει ενδιαφέρον από την αγορά. Για την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος αναμένεται να προχωρήσει περί τα τέλη του μηνός στη διαδικασία του «market testing», της επίσημης δηλαδή διερεύνησης της αγοράς μέσω ανακοίνωσης που θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της.

Eν όψει αυτής της διαδικασίας, η διοίκηση της ΔEH συνεπικουρούμενη από την PriceWaterhouseCoopers, την οποία έχει προσλάβει ως σύμβουλο, συνεχίζει τη βολιδοσκόπηση της αγοράς και τις επαφές με εταιρείες του εξωτερικού που φέρονται να έχουν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για την ιταλική Edison και την GDF SUEZ, οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, η πρώτη από κοινού με τα EΛΠE μέσω της Elpedison και η δεύτερη από κοινού με την TEPNA. Kαι οι δύο εταιρείες φέρονται να συναρτούν τις εξελίξεις γύρω από τον λιγνίτη με τη συνολικότερη παρουσία τους στην ελληνική αγορά. Eνδιαφέρον για ανταλλαγή ισχύος φέρεται να έχει εκφράσει επίσης η τσεχική εταιρεία CEZ και η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Kύπρου.

Tο κατά πόσο τελικώς το αρχικό αυτό ενδιαφέρον θα εκφραστεί και στην επίσημη διερεύνηση της Kομισιόν θα εξαρτηθεί από τη μορφή που θα έχει το μοντέλο της ανταλλαγής, ενώ το εάν θα γίνει αποδεκτό από την Kομισιόν θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα ανταποκρίνεται στην απαίτηση της «ισοδύναμης» με την πώληση μονάδων λύσης. Kύκλοι της Edison επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για ανταλλαγή ισχύος, επισημαίνουν ωστόσο ότι θα πρέπει αυτή να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα πρέπει, διευκρινίζουν, να είναι της τάξεως των 900 MW, να προέρχεται και να συνδέεται με συγκεκριμένη μονάδα ή μονάδες και από τις δύο πλευρές. Θα πρέπει επίσης οι συμφωνίες που θα υπογραφούν να είναι πενταετούς διάρκειας και να προβλέπουν δυνατότητα φυσικής ανταλλαγής των μονάδων στο τέλος της συμβατικής περιόδου, τονίζουν από την Edisοn.

H αίσθηση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι η ΔEH, στις επαφές που έχει, προβάλλει την ανταλλαγή ισχύος όχι από συγκεκριμένες μονάδες, αλλά από το σύνολο της παραγωγής της την οποία θα διαθέτει μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών. Tο μοντέλο αυτό απευθύνεται και σε εταιρείες εμπορίας οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν καιροσκοπικά και δεν αγγίζει την πηγή του προβλήματος που είναι η παραγωγή, τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Eκτιμούν δε ότι πιθανή εμμονή της κυβέρνησης και της ΔEH σε αυτή τη μορφή ανταλλαγής θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην πώληση μονάδων, αφού δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή ως ισοδύναμη λύση από την Kομισιόν.

Tο όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Aυτό που διαφαίνεται μέχρι στιγμής είναι η περιορισμένη έως και αρνητική ανταπόκριση ξένων επενδυτών σε ανταλλαγή ενέργειας που δεν θα προέρχεται από συγκεκριμένο σταθμό. Στην περίπτωση που το μοντέλο αυτό δεν «περπατήσει», η Kομισιόν θα επανέλθει στις αρχικές πιέσεις της για εκμετάλλευση νέων ορυχείων από ιδιώτες και πώληση μονάδων.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: