T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΑ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ!

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΑΡΩΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ 'Η ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ!

ΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΓΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΛΥΣΗ !

Στη δυσκολότερη, ίσως περίοδο ,όχι μόνο οικονομικά και κοινωνικά αλλά και πολιτικά, από τον πόλεμο και τονεμφύλιο φαίνεται ότι εισέρχεται μετά το Πάσχα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ,με τις πραξικοπηματικές νεοαποικιακές επιλογές της τρόϊκας και του μνημονίου ,έριξε τον τόπο , μετά και την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή , σε απίστευτες περιπέτειες και σε μια ανεπανάληπτη τραγωδία ,χωρίς ελπίδα και προοπτική !

ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΤΥΠΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Πολιτικοί παράγοντες τόνιζαν στην ‘’Ισκρα’’ ότι οι πάντες σήμερα ,ακόμα και το ΔΝΤ ,η ΕΕ και η ΕΚΤ,αναγνωρίζουν την αποτυχία του Μνημονίου και των επικαιροποιήσεων του και κυρίως αναγνωρίζουν ότι μια απλά συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών ,όπως έγινε μέρι τώρα , είναι απολύτως αδιέξοδη!

Σε αυτό το πνεύμα άλλωστε κινήθηκε και ο συνυπεύθυνος και υπόλογος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος,ο οποίος με την πρόσφατη Εκθεσή του έκανε ότι μπορούσε να αποποιηθεί των ευθυνών του ,αποστασιοποιούμενος από την κυβερνητική πολιτική.

Κύκλοι από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έλεγαν στην Ισκρα ότι ακόμα και στην κυβέρνηση ,άσχετα αν δεν το ομολογούν ,αναγνωρίζουν την παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου .

Ωστόσο ,ο Γ.Παπανδρέου και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο δεν διανοούνται να αναλάβουν τιςεγκληματικές πολιτικές ευθύνες τους με ότι αυτό συνεπάγεται και αντιθέτως εμμένουν στην κλιμάκωση του μνημονίου ,αναμένοντας ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ πρωτοβουλίες από την πλευρά της τρόϊκας η ένα ‘’θαύμα’’!!!

Αυτό άλλωστε υποδήλωσε με την συνέντευξη του τη Μ.Πεμπτη και ο Γ . Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι ‘’δεν συμφέρει κανένα (!) να μην μπορούμε να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες ‘’. Και ο νοών νοείτω…

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΩΝ 26+50 ΔΙΣ !

Αυτά τα ανυπέρβλητα και εγκληματικά αδιέξοδα της κυβερνητικής πορείας έγιναν εξαιρετικά εξόφθαλμα με την εξαγγελία από την πλευρά της κυβέρνησης του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής των 26 δις της περιόδου 2011-2015.Το πακέτο αυτό των 26 δις συναπαρτίζεται από μέτρα που αφορούν κατά 2/3 στον περιορισμό δαπανών και στο 1/3 στην αύξηση εσόδων ,συνολικά εκ των οποίων τα 3 δις πρέπει να ληφθούν εντός του 2011!!!

Τα μέτρα αυτά , σύμφωνα με τα συνομολογημένα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόϊκα ,πρέπεινα συνοδευθούν και με ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις,έως το 2015 και 17 δις ,τουλάχιστον , ως το 2013!!!

¨Όπως τόνιζαν στην ‘’Ισκρα’’ αντικειμενικοί οικονομικοί αναλυτές ουδείς εκ των συμβαλλόμενων, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ ,κυβέρνηση, στο μυθώδες αυτό πρόγραμμα μέτρων ύψους 76 δις , πιστεύει ότι μπορείνα εφαρμοσθεί .

Πολύ περισσότερο είναι οι αγορές που δεν πιστεύουν ότι ένα τέτοιο συγκλονιστικό ποσό μπορεί να συγκεντρωθεί.

Οι τελευταίες, στις οποίες και κατ’ εξοχήν απευθύνεται το πρόγραμμα των 76 δις για να τις κατευνάσει,από την ίδια ώρα των εξαγγελιών του Γ. Παπανδρέου μέχρι σήμερα ,δεν έπαψαν να ρίχνουν στα τάρταρατο , ήδη , κατεστραμμένο Χρηματιστήριο Αθηνών και να εκτοξεύουν σε νέα ιστορικά ουράνια ύψη , που προσεγγίζουν τις 1200 μβ, τα spread του δεκαετούς ομολόγου .(Ο διετής δανεισμός του δημοσίου έχει φθάσει ,περίπου ,στο 25% .Τα καταναλωτικά δάνεια μοιάζουν μεγάλες ευκαιρίες μπροστά στην επιτοκιακή ληστεία του δημοσίου).

Το ‘’φτύσιμο’’ των αγορών απέναντι στις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου δεν οφείλεται μόνο στο ότι οι εξαγγελίες των 26+50 δις δεν ήταν καθόλου συγκεκριμένες αλλά και στο ότι οι αγορές τις θεωρούν, ούτως η άλλως, ανεφάρμοστες ,ενώ, ταυτόχρονα διακατέχονται, στο πλαίσιο αυτό, και από την αβεβαιότητα της επικείμενης αναδιάρθρωσης!

Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι μετά το Πάσχα θα συγκεκριμενοποιήσει και θα εξειδικεύσει τόσο το πακέτο των 26δις όσο και τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δις !

Είναι αμφίβολο , όμως , πόσο θα θέλει και θα μπορεί να το πράξει ,συνυπολογίζοντας τόσο τα αντικειμενικά δεδομένα αλλά και τις εσωκομματικές αντιδράσεις .Κυρίως ,όμως, υπολογίζοντας τηλαϊκή οργή η οποία ήδη έχει ξεχειλίσει!

ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΩΝ ΥΨΟΥΣ 76 ΔΙΣ!

Επιπρόσθετα ,όμως, ένα πρόγραμμα τέτοιου γιγάντιου ύψους ,ανεξάρτητα από τησυγκεκριμενοποίηση και εξειδίκευση , είναι πολύ αμφίβολο, έως αδύνατον ,να αρχίσει να υλοποιείται και πολύ περισσότερο να υλοποιηθεί πλήρως ,χωρίς να εξουθενωθεί μέχρι εξοντώσεως ο ελληνικός λαός!

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι αμέσως μετά το ΠΑΣΧΑ ,εξαιτίας όλων των ως άνω καταστάσεων ,μιαελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους έρχεται πολύ πιο κοντά ,αν δεν θεωρείται βέβαιη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι αγορές , αν δεν έχουν προεξοφλήσει αυτήν την εξέλιξη! Άλλωστε η Ελλάδα είναι βέβαιον ,ότι ,ανεξαρτήτως μέτρων ,δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012,προκειμένου να καλύψει δανεισμό 25 δις ,ο οποίος δεν καλύπτεται με δάνεια της τρόϊκας!

Οι αγορές ,μάλιστα ,πιέζουν ώστε αυτή η αναδιάρθρωση να γίνει με όσο το δυνατόν πιο επωφελείς για τοχρηματιστικό κεφάλαιο όρους και να συνοδεύεται με όσο το δυνατόν πιο σκληρά μέτρα λιτότητας σε βάρος του ελληνικού λαού!

Είναι προφανές ,φυσικά , ότι μια συναινετική με τους πιστωτές αναδιάρθρωση δεν θα μπορέσει να δώσει απάντηση στα προβλήματα του χρέους , ούτε καν να επιτρέψει στη χώρα να δανειστεί από τις αγορές , αν και δεν πρέπει να είναι αυτό το κύριο ζητούμενο.

Ταυτόχρονα επίσης , μια αναδιάρθρωση ,στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και ένα ‘’κούρεμα’’ του χρέους ,πέραν του ότι δεν δίνει διέξοδο,συνοδεύεται και με την επίλυση σειράς σύνθετων προβλημάτων που αφορούν πρώτα απ΄όλα τις τράπεζες ,τα οποία είναι αμφίβολο αν μπορεί να φέρει σε πέρας μιακυβέρνηση μειωμένης αξιοπιστίας και υπόληψης,

Είναι ακόμα πιο προφανές ,φυσικά , ότι το σημερινό κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά και να διαχειρισθεί τις κυοφορούμενες τραγικές έως εφιαλτικές οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις που περιγράφησαν.

ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!

Μετά το ΠΑΣΧΑ οδηγούμεθα σε μεγάλες πολιτικές εξελίξεις.

Η κυβέρνηση του Γ . Παπανδρέου, που ήδη παραπαίει ,θα εισέλθει ,εξαιτίας των αδιεξόδων της πολιτικής της, σε φάση αποσύνθεσης.

Πολιτικοί αναλυτές τόνιζαν ότι μετά το Πάσχα, ο τόπος όχι μόνο οδεύει σε ένα οικονομικό και κοινωνικό εφιάλτη , με επιδείνωση όλων των ήδη καταθλιπτικών οικονομικών δεδομένων αλλά και σε μεγάλες πολιτικές αναδιατάξεις, ανακατατάξεις και ανατροπές.

Η κυβέρνηση ίσως επιχειρήσει να αντιστρέψει ,ματαίως φυσικά, την καθοδική της πορεία είτε με σαρωτικό ανασχηματισμό είτε με αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες!

Φυσικά δεν μπορεί να αποκλεισθεί ,αντίθετα θεωρείται αρκετά πιθανή και μια ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ανάμεσα σεΠΑΣΟΚ και ΝΔ ,παρ’ όλο ότι μέχρι σήμερα την απορρίπτει με φανατισμό ο Α. Σαμαράς.

Η ‘’Ισκρα ‘’ υπογραμμίζει όμως ότι κανένα απ’όλα αυτά τα σενάρια δεν ανακουφίζει τη χώρα. Αντίθετα συναποτελούν σεναριολογία καταστροφής και μάλιστα άνευ προηγουμένου!

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!

Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η ‘’Ισκρα’’ η λύση και η διέξοδος για τον τόπο βρίσκεται στηΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ της Αριστεράς και στους μεγάλους ενωτικούς λαϊκούς αγώνες που πρέπει να θέσουν ωςαίτημα και σύνθημα :

‘’ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ,ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ,ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ’’, ως αφετηριακή βάση μιας προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας με σοσιαλιστική προοπτική!


I S K R A 22.4.011

Δεν υπάρχουν σχόλια: