T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ!


ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΤΕ, ΤΤ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!





ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ!

Στην αποκρατικοποίηση τωνεισηγμένων ΔΕΚΟ καθώς και στην εκχώρηση συμβάσεων παραχώρησης υποδομών (πχ Ελ. Βενιζέλος) θα στηριχτεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε πρώτη φάση.

Σε δεύτερη φάση, οι προσπάθειες ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου, θα επικεντρωθούν στην μακροχρόνια εκχώρηση ακινήτων στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ολοκληρωτικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Προοκειμένου να μπεί μπροστά το μνημονιακό πλάνο πραγματοποιήθηκε άλλωστε, σήμερα Τρίτη 19 Απρίλη στο Υπουργείο Οικονομικών, άτυπη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοπιήσεων. Στη συνεδρίαση, μετείχε οι υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Oικονομίας- Περιφερειακής Aνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης, Λούκα Κατσέλη, και Eπικρατείας αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Χάρης Παμπούκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, στη σύσκεψη παρευρέθηκαμν και εκπρόσωποι της γαλλικής PMU (γαλλικός ιππόδρομος), που διεκδικεί την εξαγορά του ΟΔΙΕ. Είναι πραγματικά εξωφρενικό σε μια τόσο κομβική συνεδρίαση για την οποία δεν έχει καμία αξιόπιστη ενημέρωση ο λαός (αφού δεν υπάρχουν πρακτικά) να παρίστανται παρόλα αυτά οι υποψήφιοι αγοραστές!


ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΤΡΟΪΚΑΝΟΥ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟΥ


Σύμφωνα με τις διαρροές από τη μεριά του Υπουργείου Οικονομικών, η Κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά τον εξής απογειωμένο στόχο: € 10 - 15 δις από τις ΔΕΚΟ και τις συμβάσεις παραχώρησης και €35 - 40 διςαπό την ακίνητη περιουσία, προκειμένου να βγουν "στη σούμα" τα € 50 δις.

Βέβαια και τα δύο σκέλη, είναι μάλλον απίθανο να πιαστούν. Από τη μια οι αποτιμήσεις τωνεισηγμένων ΔΕΚΟ, κατρακυλούν μαζί με το σύνολο του ΧΑΑ ενώ σε ότι αφορά τα ακίνητα του Δημοσίου πέρα από την πτώση της αξίας της γης λόγω κρίσης, υπάρχουν πλήθος νομικών και άλλων ζητημάτων!

Σε όρους χρονοδιαγράμματος, τα επίσημα πλάνα - "αεροπλάνα" κάνουν λόγο για άντληση ποσού €12 - 17 δις μέχρι το 2013. Από αυτά τα € 2 - 4 δις θα αφορούν το 2011, €5,5 - 7,5 δις το 2012 και € 4,5 - 5,5 διςτο 2013.

ΟΙ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ!


Μια σημαντική δε πτυχή της πτώσης της αγοραίας αξίας της δημόσιας περιουσίας είναι το γεγονός πως ενδέχεται στο μέλλον να προκύψουν και ποινικές ευθύνες, για απιστία εναντίον του Δημοσίου εναντίον όσων υπουργών εμπλακούν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Και αυτό γιατί οποιεσδήποτε αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με χαριστικό τίμημα!


ΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ... ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ!

Εν τω μεταξύ, τα χρονοδιαγράμματα που φέρεται έτοιμη να ακολουθήσει η Κυβέρνηση, πιο πολύ αποτελούν προσπάθεια παραπλάνησης του λαού και κατευνασμού των αντιδράσεών του παρά, ουσιαστικά κυβερνητικά πλάνα!

Συγκεκριμένα για το 2011, η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει τα εξής:

1. Στην παραχώρηση των αυτοκινητοδρόμων και της Εγνατίας Οδού.

2. Στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

3. Στη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%. Αμέσως μετά το Πάσχα, θα υπάρχειτελική απόφαση σχετικά με τη ΔΕΠΑ, καθώς δεν έχει αποφασιστεί εάν θα υπάρχει διαχωρισμός τηςΔΕΣΦΑ και τι θα γίνει με το δικαίωμα προαίρεσης του 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ, το οποίο κατέχει η ΔΕΗ.

4. Στην πλήρη πώληση της ΛΑΡΚΟ.

5. Στη μείωση της συμμετοχής στον ΟΤΕ κατά 10%.

6. Στην επέκταση αδειών κινητής τηλεφωνίας.

7. Στην επέκταση σύμβασης παραχώρησης με τον ΟΠΑΠ.

8. Στη μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων.

9. Στην πώληση καζίνο.

10. Στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του "Ελ. Βενιζέλος" και στη σταδιακή μείωση της συμμετοχής του κράτους.

Μέσα στο 2012 προγραμματίζονται:

1. Η αξιοποίηση των 29 περιφερειακών αεροδρομίων.

2. Η αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας.

3. Η μετοχοποίηση του 17% της ΔΕΗ, διατηρώντας δημόσιο έλεγχο και management.

4. Η αξιοποίηση φάσματος συχνοτήτων.

5. Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

6. Η πώληση ολόκληρης της συμμετοχής του ΟΠΑΠ.

7. Η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ.

8. Πώληση του εμπρικού τμήματος που θα προκύψει από τη διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Το 2013 δε, θα μειωθεί και η συμμετοχή του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ).

Τέλος, το σχέδιο κάνει λόγο για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αν και το Δημόσιο θα διατηρήσει την πλειοψηφία.

Εάν κάποιος διαβάσει με μια σχετική προσοχή τα ανωτέρω, θα διαπιστώσει πως η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, δήθεν σχεδιάζει να αποκρατικοποιήσει μερικώς νευραλγικές επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, ηΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΔΙΕ, η ΑΤΕ και το ΤΤ, διατηρώντας δε σε ορισμένες εξ αυτών τον έλεγχο!

Παράγοντες όμως της αγοράς εκτιμούν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον για τον εξης λόγο: Πολύ απλά, δεν υπάρχουν ούτε ντόπια ούτε υπερθνικά συμφέροντα που να ενδιαφέρονται να αγοράσουν απλώς συμμετοχές σε δημόσιες επιχειρήσεις, στην παρούσα φάση. Και αυτό γιατί η καταβαράθρωση των αποτιμήσεων τους, λόγω της κρίσης, καθιστά δυνητικά επικερδή μόνο τον εξ' ολοκλήρου έλεγχο τους.

Δηλαδή, την ολοκληρωτική αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων σε αυτές, την ολική αναμόρφωση του οργανογραμματός τους, και την απελευθέρωση (προς τα πάνω φυσικά) τωντιμολογίων τους βάσει διευθυντικού δικαιώματος, όπως συμβαίνει δηλαδή σε κάθε ιδιωτική επιχείρηση!

ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Στο προσεχές διάστημα θα εντατικοποιηθεί και η διαδικασία εκποίησης των ακινήτων του Δημοσίου.

Ειδικότερα, οι θεσμικές παρεμβάσεις που προγραμματίζονται είναι:

- Πλήρης καταγραφή και αξιόλογη των αξιοποιήσιμων ακινήτων για πρώτη φορά στη χώρα μας και δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου. Μόνο λοιπόν η προοπτική αποκρατικοποιήσεων, έδωσε κίνητρο από το 1974, ώστε να υπάρχει ουσιαστική καταγραφή των ακινήτων!

- Δημιουργία Εθνικού Χαρτοφυλακίου Δημόσιας Γης με επιμέρους εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια σημαντικών ακινήτων.

- Οργάνωση χαρτοφυλακίων ακινήτων σε Εταιρίες Ειδικού Σκοπού και την προώθησή τους σε διεθνείς αγορές από ελληνικές και διεθνείς τράπεζες, τύπου Goldman Sachs, JP Morgan κλπ

- Θεσμοθέτηση του θεσμού της «επιφάνειας» και της μακροχρόνιας μίσθωσης για 30, 40, 50 ακόμα και 99 έτη. Η λύση αυτή πλασάρεται μάλιστα και ως λιγότερο νεοφιλελεύθερη, παρά το γεγονός πως καιισοδυναμεί λειτουργικώς με πώληση και αποφέρει λιγότερα έσοδα στο Δημόσιο!

- Επιλεγμένα ακίνητα του Δημοσίου θα αξιοποιούνται μέσα από fast track

- Άμεση αξιοποίηση ακινήτων του ελληνικού δημοσίου τα οποία κατέχει η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ή η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) και τα Ολυμπιακά Ακίνητα.


ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΟΤΕ!


"Δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, θα συγκρουστούμε σκληρά", είναι η πρώτη αντίδραση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, κ. Ν. Φωτόπουλου, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΟΜΕ-ΟΤΕ επαναλάμβανε την πλήρη αντίθεσή της στις έως τώρα μετοχοποιήσεις της εταιρίας, προσθέτοντας ότι τις απόψεις αυτές έχει υιοθετήσει και ο πρωθυπουργός σε επισκέψεις του στο μέγαρο του ΟΤΕ.

Η όποια πώληση ποσοστού του ΟΤΕ οδηγεί στον πλήρη έλεγχο του ομίλου από την D.T. με αρνητικές συνέπειες για το Δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, σημείωνε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να ενισχύει τη θέση του στον ΟΤΕ, αγοράζοντας μετοχές.


Δημοσίευση στην ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια: