T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Π.Δ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Α) Ποια είναι η εκτίμησή σας για το Π.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις;

Η κυβέρνηση με το μνημόνιο που συνυπέγραψε με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. προωθεί την πλήρη διάλυση και κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και ανοίγει τις πόρτες για την επάνοδο του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα στη χώρα μας.

Η προώθηση μάλιστα αυτών των μέτρων με απλό προεδρικό Διάταγμα συνιστά αυταρχισμό πρώτου μεγέθους και καθιστά την όλη διαδικασία παράνομη και αντισυνταγματική.

Β) Ποιες επιπτώσεις έχουν οι ρυθμίσεις του Π.Δ.;

Με τις φθηνότερες και ευκολότερες απολύσεις οδηγούνται στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται στη σύνταξη γιατί οι εργοδότες θα τους απολύουν για να προσλάβουν νέους φθηνότερους εργαζόμενους.

Με τους μισθούς των νέων εργαζομένων να είναι στο 80% ή 85% του κατώτερου μισθού αυτοί οδηγούνται σε δουλεμπορική εργασία, ενώ υπονομεύεται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με την κατάργηση της δυνατότητας των συνδικάτων να προσφεύγουν μονομερώς στην Διαιτησία, εάν η εργοδοτική πλευρά δεν δέχεται το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης, ουσιαστικά ακυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμά τους (άρθρο 22 του Συντάγματος) να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και χτυπιέται στην καρδιά του το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Γ) Βοηθούν την οικονομία αυτές οι αλλαγές;

Η κυβέρνηση διαλύει τις εργασιακές σχέσεις επικαλούμενη την ανάγκη ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Για τη χαμηλή όμως «ανταγωνιστικότητα» των ιδιωτικών επιχειρήσεων «γνωρίζουν και οι κότες στη χώρα μας» ότι δεν ευθύνονται ούτε οι μισθοί ούτε οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Ευθύνονται οι υψηλές τιμές των προϊόντων στις οποίες ενσωματώνονται τεράστια επιχειρηματικά κέρδη, καθώς και το υπερτιμημένο σε σχέση με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας ευρώ.

Το δημοσιονομικό πρόβλημα ή η «ανταγωνιστικότητα» είναι απλά τα προσχήματα του συνεταιρισμού ΔΝΤ-Ε.Ε.-κυβέρνησης, προκειμένου να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να δώσουν τη δική τους απάντηση με τη μαζική και μαχητική του συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων. Όλοι και όλες στους δρόμους για να μη γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας 200 χρόνια πίσω.


Δεν υπάρχουν σχόλια: