T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Τα πάνω κάτω στην αγορά εργασία και τις συμβάσεις


Βόμβα στα θεμέλια της αγοράς εργασίας και στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων βάζει το Προεδρικό Διάταγμα που ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας για τις αποζημιώσεις, τα όρια απολύσεων και τον κατώτατο μισθό για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Με το ΠΔ ουσιαστικά απελευθερώνονται οι απολύσεις αφού το ποσοστό αυξάνεται από 2% στο 5%.Επίσης παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες με μια προειδοποίηση για την πριν την απόλυση να μειώσουν στο 50% την αποζημίωση. Αυτό διευκολύνει ιδιαίτερα την απόλυση εργαζομένων με πολλά χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Πιο αναλυτικά, με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό.

Με την απόφαση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, δίνεται διευκόλυνση στους εργοδότες, η πρόβλεψη για δυνατότητα καταβολής της αποζημίωσης σε δόσεις.

Αναφορικά με το ποσοστό των απολύσεων προβλέπεται ότι για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα, ενώ για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα.

Σε ότι αφορά την αμοιβή νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας προβλέπεται για τους εργαζόμενους έως 21 ετών μείωση αποδοχών στο 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου και για τους από 21-25 ετών μείωση στο 85% του κατώτατου μισθού. Αυτό ισοδυναμεί με κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού και μεροκάματου.

Τέλος δίνεται σε εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται, το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: