T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

H ''δουλική'' τακτική της ''Μαθητείας'' το Προεδρικό Διάταγμα και η εργασία ανηλίκων


Mε την ''δουλική'' τακτική της ''Μαθητείας'' ανοίγει μέσω του Προεδρικού Διατάγματος για τα Εργασιακά η δυνατότητα γενίκευσης της εργασίας ανηλίκων, παιδιών από 15 έως 18 χρόνων που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο πρός τέρψην εργοδοτών οι οποίοι θα αποδίδουν ένα κομμάτι ψωμί στούς ανήλικους αυτούς εργαζόμενους.
Ποιό συγκεκριμένα το 8ο άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος με τον ''υπέρλαμπρο'' τίτλο «Ρυθμίσεις Εργασιακών θεμάτων για τις ανάγκες εφαρμογής προγράμματος σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας» αναφέρει:
«Μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας, μέχρι ενός (1) έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων. Οι εν λόγω μαθητευόμενοι λαμβάνουν το εβδομήντα (70) τοις εκατό του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και ασφαλίζονται στον κλάδο ασφάλισης ασθενείας σε είδος και 1% κατά του κινδύνου ατυχήματος. Οσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και όσοι φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχολές δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος, δεν μπορεί να μαθητεύουν περισσότερο από έξι (6) ώρες την ημέρα και τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα. Για τους έχοντες συμπληρώσει το 16ο έτος η μαθητεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες την ημέρα και τις σαράντα (40) την εβδομάδα. Απαγορεύεται η μαθητεία να πραγματοποιείται από την 22α ώρα μ.μ. έως και την 6η π.μ. Τα άτομα αυτά, με εξαίρεση τις διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν υπόκεινται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας».
Είναι περισσότερο από εμφανές πώς πρόκειτε γιά ρυθμίσεις που βασίζονται στο απλό γεγονός πώς η συρρίκνωση των μισθών η οποία διαλύει τον Οικογενειακό προυπολογισμό και τσακίζει κάθε εργαζόμενο,θα εξαναγκάσει να βγούν στην παραγωγή και τα ανήλικα παιδιά που βρίσκονται στα θρανία.Παράλληλα είναι σαφές πώς οι ορέξεις των εργοδοτών ανοίγουν όλο και περισσότερο μιάς και με τη ''Μαθητεία'' παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να έχουν υπαλλήλους και εργάτες με όρους εκμετάλευσης ακόμα και μικρά παιδιά, κανονικά και με τη βούλα του νόμου!
Σε ότι αφορά δε τους περιορισμούς που θέτει το Διάταγμα σε σχέση με το ωράριο εργασίας των ανήλικων "μαθητών'' ,είναι τουλάχιστον αστείο να το συζητεί κανείς και εντελλώς υποκριτικό όταν είναι γνωστό, γιατί η πραγματικότητα και η ζωή το έχει αποδείξει,πως οι εγοδότες, τους καταστρατηγούν ,με εξαιρέτικη ευκολία μιάς και πατούν πάνω στίς ανάγκες κάθε εργαζόμενου ,πόσο μάλλον ενός ανήλικου παιδιού ,το οποίο είναι εκ των προτέρων σαφές πώς θα υποκείψει πολύ εύκολα σε όποιον εργοδοτικό εκβιασμό προκειμένου να μην χάσει μιά εργασία που είναι σαφές πώς χρειάζεται μιάς και η οικογένεια του υπό άλλες συνθήκες δέν θα του επέτρεπε να κάνει.
Το πλέον σίγουρο είναι πώς με τα δεδομένα της "Οικονομικής" κρίσης και με την γενίκευση της "Μαθητείας" του Προεδρικού Διατάγματος , οι εργοδότες θα γίνουν εντελώς ασύδοτοι και η Ελλάδα επιστρέφει κάπου γύρω στο 1950.

Δεν υπάρχουν σχόλια: