T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Έξι στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες θεωρούν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στην τοπική τους περιφέρεια


Έξι στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες θεωρούν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στην τοπική τους περιφέρεια. Την ίδια ώρα τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων αισθάνονται ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στη χώρα τους, ενώ το 60% πιστεύει ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στο σύνολο της ΕΕ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης τα οποία παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρωτιά για την Ελλάδα σε φτώχεια και απαισιοδοξία

Όπως προκύπτει από την έρευνα, συνολικά, οι πολίτες της Ε.Ε. θεωρούν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί το έτος πριν από την έρευνα, σε όλα τα επίπεδα. Όσον αφορά την Ελλάδα, αυτή βρίσκεται στην πρώτη θέση, με το 85% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι η φτώχεια έχει σημειώσει άνοδο στη χώρα. Ακολουθούν οι Γάλλοι με 83%, οι Βούλγαροι με το 82%, οι Ρουμάνοι με 77% και οι Ιταλοί με 75%.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η απαισιοδοξία των πολιτών για την οικονομική κρίση σε χώρες, όπως στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, όπου επτά στους δέκα περιμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 73,2% των Ρουμάνων και το 69,3% των Ελλήνων - πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 28,4% - θεωρούν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες θα υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ένας στους έξι Ευρωπαίους δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσει τρόφιμα ή άλλα καθημερινά καταναλωτικά αγαθά τουλάχιστον μία φορά το προηγούμενο έτος, ενώ το 20% ότι αντιμετώπισε δυσκολίες να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού την περίοδο που διεξάχθηκε η έρευνα, δηλαδή το Μάιο του 2010. Για το 15% των ερωτηθέντων μάλιστα, η εξόφληση ορισμένων λογαριασμών και υποχρεώσεων αποτελεί έναν συνεχή αγώνα.

Έντονη η εργασιακή ανασφάλεια

Όλα αυτά την ώρα που έντονη ανασφάλεια διαγράφεται στο μέτωπο της απασχόλησης. Το 18% των ερωτηθέντων που απασχολούνται δηλώνει ότι δεν είναι πολύ ή και καθόλου σίγουροι ότι μπορέσουν να κρατήσουν τη σημερινή θέση εργασίας τους επόμενους 12 μήνες. Ταυτόχρονα, το 49% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι είναι μάλλον απίθανο ή και καθόλου πιθανό να βρουν μια νέα θέση μέσα σε έξι μήνες, σε περίπτωση που απολυθούν. Όσον αφορά την Ελλάδα, το 34,9% των απασχολούμενων δηλώνουν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες δεν είναι καθόλου σίγουροι πως θα διατηρήσουν τη σημερινή θέση εργασίας τους και το 73% πιστεύουν ότι είναι «απίθανο ή μάλλον απίθανο» να βρουν δουλειά σε περίπτωση που απολυθούν.

Ιδιαίτερες ανησυχίες για υγειονομική περίθαλψη και συντάξεις

Ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι περίπου 3 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες ανέφερε ότι είχε δυσκολευτεί περισσότερο να αντιμετωπίσει τις δαπάνες που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, τη φροντίδα των παιδιών τους ή τη μακροχρόνια φροντίδα των ίδιων ή συγγενών τους, τους προηγούμενους έξι μήνες. Όσον αφορά τέλος στο συνταξιοδοτικό, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται μάλλον απαισιόδοξοι. Αναλυτικά, το 73% των πολιτών της ΕΕ είτε σαφώς περιμένουν χαμηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, είτε σκέφτονται ότι θα πρέπει να αναβάλουν τη συνταξιοδότησή τους ή να αποταμιεύσουν περισσότερα χρήματα για τα γηρατειά.

Σε 17 κράτη μέλη, η πλειονότητα των ερωτηθέντων ανησυχούν πολύ ή αρκετά ότι όταν γεράσουν το εισόδημά τους δεν θα είναι επαρκές για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Την ίδια ώρα, το 51% των Ελλήνων (πρώτοι στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) αναμένει ότι θα λάβει μειωμένη σύνταξη από την προσδοκώμενη, ενώ το 17% (20,3% στην ΕΕ) θεωρούν ότι θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν αργότερα από ό,τι είχαν αρχικά σχεδιάσει. Επιπλέον το 30,2% των Ρουμάνων, το 28,8% των Λετονών και το 28,3% των Ελλήνων δηλώνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο στα γηρατειά τους το εισόδημά τους να μην επαρκεί για να τους εξασφαλίσει να ζουν αξιοπρεπώς.

«Η κρίση είναι αισθητή και ένα σημαντικό ποσοστό των Ευρωπαίων σήμερα δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους» δήλωσε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έρευνας ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, Λάζλο Άντορ. Επισήμανε πάντως ότι στόχος της νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για την επόμενη δεκαετία είναι να εξέλθουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από τη φτώχεια μέχρι το 2020.

Πλουσιότεροι γίνονται οι πλούσιοι

Την ώρα που σύμφωνα με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών η κρίση είναι ανηλεής, ο αριθμός των πλουσίων (με επενδύσεις άνω του ενός εκατομμυρίου δολάριων) εμφανίζεται αυξημένος κατά 17,1% παγκοσμίως για το 2009.

Σύμφωνα με την 14η ετήσια έκθεση της Bank of America Corp.'s και του Capgemini Group, η συνολική περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων αυξήθηκε κατά 18,9%.

Όσον φορά των αριθμό των υπερ-πλούσιων, αυτών με επενδύσεις άνω των 30 εκατ. δολαρίων, αυξήθηκε κατά 21,5% το 2009 στους 90.000 παγκοσμίως. Η αξία των επενδύσεων τους αυξήθηκε στα 13,85 τρισ. δολάρια.

Γεωγραφικά, το 53,5% των πλουσίων συγκεντρώνεται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Περίπου τρία εκατομμύρια βρίσκονται στην Ασία, ακόμα τρία στην Ευρώπη και 3,1 εκατομμύρια στη Βόρεια Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: