T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ζητούνται "Λετονοί"!


Ζητούνται "Λετονοί"!
ΑΥΓΗ 18/06/2010

Η μεθόδευση αλλά και η ουσία των ρυθμίσεων για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση κουρελιάζουν το Σύνταγμα. Με Προεδρικό Διάταγμα ανατρέπονται δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί με νόμο. Το σημαντικότερο: επιχειρείται η διάλυση βασικών αρχών του Δικαίου, όπως είναι η αυτονομία των συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών του Μνημονίου, ανάμεσα στα άλλα καταργείται με Π.Δ. η κατώτατη αμοιβή, η οποία κατοχυρώνεται με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όχι μόνο με Π.Δ., αλλά ούτε με νόμο δεν είναι δυνατή η κατάργηση των συμφωνηθέντων με συλλογικές διαπραγματεύσεις, που απαιτούν συμφωνία των μερών για να συναφθούν και να τροποποιηθούν.

Η κυβέρνηση επικαλείται την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να νομιμοποιήσει τα αντικοινωνικά μέτρα και τα νομικά εκτρώματα. Είναι πρακτική πολύ απομακρυσμένη από τη δημοκρατική λειτουργία. Παραπέμπει στα περίεργα λατινοαμερικανικά καθεστώτα της προηγούμενης 20ετίας.

Πράγματι, όπου ανακατεύεται το ΔΝΤ, επικαλείται την "έκτακτη ανάγκη" για να επιβάλει τις ρυθμίσεις που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και οδηγούν σε μεγαλύτερη παράλυση την οικονομία. Σε αρκετές χώρες, όμως, μερικές από τις οποίες έχουν μικρότερα περιθώρια αντίστασης στη βίαιη απόσπαση της εθνικής ανεξαρτησίας τους, ορθώνονται κινηματικές αλλά και θεσμικές αντιδράσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λετονίας, όπου το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε το Μνημόνιο αρνούμενο να δεχτεί ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ υπερέχει της εθνικής έννομης τάξης.

Το κόλπο με το οποίο παρακάμπτεται η Βουλή για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Αρκεί να βρεθούν και στην Ελλάδα "Λετονοί" δικαστές και θεσμικοί παράγοντες.

Κάθε Π.Δ. εισάγεται για έλεγχο συνταγματικότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όχι συχνά, αλλά πάντως αρκετές φορές το ανώτατο δικαστήριο έχει αναπέμψει σχέδια Π.Δ. ως αντισυνταγματικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τότε συμβούλου της Επικρατείας Γ. Κουβελάκη, ο οποίος το 1990, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, είχε κρίνει αντισυνταγματικά σχέδια Π.Δ. για την πολεοδομία και το περιβάλλον.

Θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα υπερασπιστούν τη θεσμική τους λειτουργία τα μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου, που θα κληθούν να κρίνουν την εξόφθαλμη αντισυνταγματικότητα των προωθούμενων ρυθμίσεων;

Υπάρχει κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος, αν και ανεύθυνος κατά το Σύνταγμα, διατηρεί την αρμοδιότητα να αναπέμπει Π.Δ. τα οποία κρίνει ότι παραβιάζουν τη συνταγματική τάξη. Αν η κυβέρνηση επιμένει ότι ενεργεί νόμιμα, ας στείλει τις ρυθμίσεις με νομοσχέδιο στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: