T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ξεπουλούν τώρα και τη δημόσια περιουσία


Το "ισχυρό πακέτο" της για την εκποίηση κρατικής περιουσίας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού ολοκληρώνει η κυβέρνηση, δίνοντας όσο-όσο επιχειρήσεις και ακίνητα σε ιδιώτες προκειμένου να προλάβει τα στενά χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η τρόικα. Η βιασύνη της κυβέρνησης εντείνεται, δεδομένου ότι και τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο, αν και οι μειώσεις των δαπανών "πάνε καλά", όπως ενημέρωσε στο χτεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση του οργάνου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τις αποκρατικοποιήσεις, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πειστικά με το "αναγκαίο έκτακτο μέτρο" της "φτηνής εργασίας" και της "μείωσης των συντάξεων".

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης, η επεξεργασία του πακέτου αποκρατικοποιήσεων θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, σε σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών Οικονομικών, Ενέργειας, Τουρισμού και Υποδομών. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, όλες οι περιπτώσεις θα εξεταστούν χωριστά. Δηλαδή, ανά τομέα και επιχείρηση, είτε το Δημόσιο θα κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51%, είτε θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής είτε θα προχωρήσει σε πωλήσεις.

Τα καζίνο είναι πρώτα στη λίστα των "προς πώληση", ενώ ένα ποσοστό της ΔΕΗ θα μετοχοποιηθεί. Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση δεν θα βγουν τράπεζες προς πώληση. Ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν έως τώρα, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε προσπάθεια παραχώρησης του μάνατζμεντ σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ακόμη, αναμένεται να βάλει στο τραπέζι των ιδιωτικοποιήσεων τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή και η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου από τη ΛΑΡΚΟ. Στόχο αποτελεί επίσης και ο ΟΣΕ, ωστόσο δεν φαίνεται να τίθεται άμεσα θέμα αποκρατικοποίησής του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Δημήτρης Ρέππας πρότεινε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε συμβάσεις παραχώρησης, ώστε οι ιδιώτες να αναλαμβάνουν όλα τα έξοδα και να αποδεσμεύεται το Δημόσιο από το λειτουργικό κόστος.



Γ. Παπανδρέου: "Φτηνή εργασία" και "μείωση συντάξεων" δεν βοηθούν την ανταγωνιστικότητα

Αναφερθείς στο βασικό ζήτημα του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίο, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι "το θέμα της ανταγωνιστικότητας, το οποίο είναι κεντρικό ζήτημα για μας, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει πειστικά και σίγουρα όχι μεσομακροπρόθεσμα, θεωρώντας ότι το μόνο πρόβλημα ή το πρόβλημα ή το κεντρικό πρόβλημα, είναι οι κοινωνικές δαπάνες και επομένως η λύση είναι η φτηνή εργασία και η μείωση των συντάξεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο ανταγωνιστικές οικονομίες (π.χ. Κίνα, Ινδία)". Πρόσθεσε δε ότι "αυτό μπορεί να είναι ένα αναγκαίο έκτακτο μέτρο εξισορρόπησης σε περίοδο κρίσης και ιδιαίτερα, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα όπως αυτό που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα".

Για το θέμα της ακρίβειας ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε να καταθέσει η κυβέρνηση επίσημη καταγγελία για συγκεκριμένες πρακτικές στρέβλωσης και αισχροκέρδειας στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγκεκριμένα πολυεθνικά εμπορικά δίκτυα, τα οποία λειτουργούν με αυξημένες τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.



Στις επόμενες 15 ημέρες η εξίσωση ορίων ηλικίας

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι, μέσα στις επόμενες 15 μέρες, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο, η προσαρμογή των οποίων θα ξεκινήσει το 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2013. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση φέρνει το ασφαλιστικό μπροστά "για να τελειώνουμε" και επισήμανε ότι ισχύει ό,τι αναφέρεται στο Μνημόνιο. Σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με τους εφοριακούς, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα γίνει "ξεκαθάρισμα" στον χώρο των Εφοριών και ότι κάποιες ΔΟΥ θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: