T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ασφαλιστικό: "Ό,τι κουβεντιάζουμε στην Αθήνα περιέχεται ήδη στο Μνημόνιο"


Το Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, περιέχει όλα τα στοιχεία για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και φυσικά την έναρξη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων το 2015 και όχι το 2018. Τις εξηγήσεις αυτές έδωσε χθες, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μας, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του αρμοδίου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου, Όλι Ρεν.

Ήταν προφανής η προσπάθεια του κ. Αλταφάζ, ο οποίος, αφού επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής της τρόικας, εξήγησε ότι αυτή εντάσσεται στη "συνεχή και κανονική αλληλογραφία της γενικής διεύθυνσης για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις γενικής διεύθυνσης της Επιτροπής" με τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία, καθώς και ότι "δεν περιέχει τίποτε το νέο" σε σχέση με όσα περιέχει το Μνημόνιο συνεργασίας των δύο πλευρών. Για τον λόγο αυτό δεν την υπογράφει ο αρμόδιος επίτροπος, ο κ. Ρεν, αφού στην πραγματικότητα «δεν αντιπροσωπεύει τίποτε άλλο από μια στενή και προληπτική (proactive = προορατική) παρακολούθηση» τού τι συμβαίνει στην Ελλάδα με την πορεία των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Το περιεχόμενο δηλαδή αυτής της επιστολής, επανέλαβε ο κ. Αλταφάζ, «καλύπτεται πλήρως από το περιεχόμενο του Μνημονίου - συμφωνίας της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, διότι σ' αυτή δεν υπάρχουν μόνο μεταρρυθμίσεις για οικονομικά θέματα, αλλά και μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», μεταξύ των οποίων και το ασφαλιστικό. Με άλλα λόγια, συνέχισε ο ίδιος, «δεν πρέπει να βλέπει κανείς στην αποστολή και στο περιεχόμενο αυτής της επιστολής τίποτε περισσότερο από έναν συνεχή διάλογο» της τρόικας με την Αθήνα σε «υπηρεσιακό επίπεδο», που στοχεύει στην «διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνημένων». Και τούτο συνιστά υποχρέωσή μας, τόνισε ο κ. Αλταφάζ, να «παρακολουθούμε από κοντά» την εξέλιξη της εφαρμογής όλων των στοιχείων που περιέχει το Μνημόνιο της συνεργασίας μας με την Ελλάδα.

Η επιστολή αυτή, που «δεν περιέχει κάτι που δεν ήταν γνωστό στην κυβέρνηση», δεν απευθύνθηκε στους υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά «συνιστά τμήμα των ανταλλαγών» πληροφοριών, απόψεων και λύσεων «μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών». Και θύμισε, τέλος, ο ίδιος ότι «η Κομισιόν έχει λάβει εντολή από τις χώρες - μέλη (Ευρωζώνη) όχι μόνο να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τους όρους της συμφωνίας-Μνημονίου, αλλά και να παρακολουθεί συστηματικά και την εφαρμογή τους». "Είναι μια δουλειά", κατέληξε, "που συνεχίζεται και η οποία δεν περιέχει κανένα στοιχείο έκπληξης" για καμία από τις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: