T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Mία ακόμη ιερή κομπίνα


Πόρισμα της ΥΠΕΕ αποκαλύπτει μία ακόμη ιερή κομπίνα καταλογίζοντας σε μοναχούς και τρίτα πρόσωπα, τη δημιουργία ακόμη και off shore εταιρείας στη Λιβερία, με στόχο να εκταμιεύουν υπέρογκα δάνεια στο όνομα του γυναικείου μοναστηριού «Αναστάσεως του Χριστού Εμμαούς» στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Στο πόρισμα 220 σελίδων, το οποίο κατατέθηκε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, αναφέρεται ότι το συνολικό ύψος της απάτης ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ εμπνευστές της υπόθεσης φέρονται τουλάχιστον πέντε άτομα, τα οποία κατηγορούνται για απάτη και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.

Από τον έλεγχο της ΥΠΕΕ προέκυψε ότι δύο καλόγεροι του Αγίου Όρους και είναι πνευματικοί της μονής Εμμαούς, μαζί με μία γυναίκα, προσέγγιζαν πιστούς και τους έπειθαν να αγοράσουν οικόπεδα λαμβάνοντας τραπεζικά δάνεια στο όνομά τους, καθώς τους διαβεβαίωναν ότι θα εξοφλούνταν από το μοναστήρι. Σύμφωνα με το πόρισμα στα συμβόλαια αναγραφόταν για κάθε ακίνητο αξία πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική, με αποτέλεσμα μεγάλα χρηματικά ποσά να καταλήγουν στην τσέπη τους.

Παράλληλα, οι δύο μοναχοί σε συνεργασία με δικηγόρο Αθηνών ίδρυσαν το 2007 μία off shore εταιρεία στη Λιβερία χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του μοναστηριού, η οποία εγγυήθηκε δάνειο 35 εκατ. ευρώ από ξένη τράπεζα και 22 εκατ. ευρώ από ελληνική στο μοναστήρι , χρήματα τα οποία τοποθετήθηκαν σε προθεσμιακές καταθέσεις ξένων νομισμάτων (φράγκα Ελβετίας, δολάρια ΗΠΑ, γεν Ιαπωνίας). Στην εν λόγω off shore εταιρεία κατέληγαν σύμφωνα με το πόρισμα ένα μεγάλο μέρος των 30 δανείων, που εισέπραξαν διάφοροι για αγορά ακινήτων.

«Με το πρόσχημα της οικονομικής ενίσχυσης του ησυχαστηρίου προσέγγισαν πρόσωπα που εκκλησιάζονταν στο ησυχαστήριο και τους έπεισαν να αγοράσουν αγροτεμάχια με τη λήψη δανείου στο όνομά τους, μέρος των οποίων ιδιοποιήθηκαν παράνομα από τον δικαιούχο του, δηλαδή το ησυχαστήριο "Εμμαούς", αφού με χρήματα του ησυχαστηρίου εξοφλήθηκαν ή εξοφλούνται σταδιακά τα δάνεια των παρένθετων προσώπων», επισημαίνεται στην αναφορά της ΥΠΕΕ.

Ακόμη αναφέρεται ότι «ιδιοποιήθηκαν χρηματικό ποσόν με το πρόσχημα των δωρεών προς την Ιερά Σκήτη Κερασιάς Αγίου Ορους και των δωρεών προς διάφορες οικογένειες χωρίς να υπάρχει έγκριση της γεροντίας του ησυχαστηρίου... Τοποθέτησαν χρηματικό ποσόν με εγγυημένη απόδοση (τοκογλυφικά) στη Ρούμπικον Συμμετοχών Α.Ε., συμφερόντων του φυγόδικου Μ.Π.».

Η έρευνα ξεκίνησε με εισαγγελική παραγγελία προς την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, τον Νοέμβριο του 2008, ύστερα από καταγγελίες του δικηγόρου Μιχάλη Κουκουβίνου, εμπλεκομένου στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και συγκεκριμένα στις διεκδικήσεις ακτημόνων στη Νέα. Ραιδεστό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης που χειρίζεται την υπόθεση, τις επόμενες ημέρες θα ασκήσει ποινικές διώξεις, ενώ, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, συζητείται και το ενδεχόμενο να συγκληθεί Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών για τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση. Για την υπόθεση πρόκειται να ελεγχθούν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί που συνέταξαν τις εκτιμήσεις ακινήτων, τραπεζικοί υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι η Μονή Εμμαούς έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις δικαστικές αρχές, καθώς η ηγούμενη είχε κατηγορηθεί πως ήταν στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας, η οποία έστησε απάτη σε βάρος των επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η ηγούμενη υποστηρίζει ότι έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: