T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

GreenPeace γιά AKKUYU: Ο πυρηνικός εφιάλτης της Ανατολικής Μεσογείου ξυπνά!


Το Ελληνικό και το Μεσογειακό γραφείο της Greenpeace, καθώς και οι Φίλοι της Γης Κύπρου και Ευρώπης, εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στη διμερή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας που προβλέπει την κατασκευή ενός σταθμού πυρηνικής ενέργειας στον Κόλπο του Akkuyu, στην επαρχία Μερσίνη της Τουρκίας. Η Greenpeace και οι Φίλοι της Γης τονίζουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Ρωσίας ξυπνά τον πυρηνικό εφιάλτη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

‘Η πυρηνική ενέργεια δεν έχει καμία απολύτως θέση στη γειτονιά μας. Η Τουρκική κυβέρνηση είναι προτιμότερο να επενδύσει στην ηλιακή και στην αιολική ενέργεια, αντί στην καταστροφική, για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη, πυρηνική ενέργεια’, επισημαίνει ο Επιστημονικός Συνεργάτης των Φίλων της Γης Κύπρου, Κλείτος Παπαστυλιανού.

Ο Συντονιστής Εκστρατειών του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Δημήτρης Ιμπραήμ, αναφέρει: ‘Η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στον Κόλπο του Akkuyu ξυπνά τον πυρηνικό εφιάλτη στην Ανατολική Μεσόγειο με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, τον πληθυσμό και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Οι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αποφασίσει ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι κυβερνήσεις τους’.

Ο Γενικός Διευθυντής του Μεσογειακού Γραφείου της Greenpeace, Dr. Uygar Ozesmi, προσθέτει: ‘Υπογράφοντας αυτήν τη συμφωνία, η κυβέρνηση αγνοεί τα υφιστάμενα τεχνικά προβλήματα και την ανεπάρκεια της Ρωσικής πυρηνικής τεχνολογίας. Μέσω αυτής της συμφωνίας, δισεκατομμύρια δολάρια θα σπαταληθούν σε άχρηστα και επικίνδυνα προγράμματα, ενώ Θα αναγκαστούμε να εισάγουμε περισσότερα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, χωρίς την εξαγγελία κάποιας προσφοράς για την κατασκευή ενός σταθμού πυρηνικής ενέργειας και χωρίς τη συγκατάθεση των ντόπιων κατοίκων πρόκειται για μία αντιδημοκρατική διαδικασία. Αυτό δεν θα έπρεπε να είναι το όραμα της Τουρκίας’.

Η Greenpeace, και οι Φίλοι της Γης, διακηρύσσουν την κάθετη αντίθεσή τους με την υλοποίηση της διμερούς στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για την κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στον Κόλπο του Akkuyu:
Συνιστά πράξη που αντιβαίνει τους στοιχειώδεις διεθνείς κανόνες και πρακτικές ασφαλείας που αφορούν την κατασκευή σταθμών πυρηνικής ενέργειας , αφού ο σταθμός βρίσκεται πλησίον του ενεργού σεισμογενούς ρήγματος του Ecemit,
Αναμένεται να διαταράξει την ισορροπία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής, το οποίο φιλοξενεί μία από τις τελευταίες αποικίες του εξαιρετικά σπάνιου είδους της μεσογειακής φώκιας Monachus-Monachus.
Θα μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε συστηματική οδό μεταφοράς πυρηνικών καυσίμων και αποβλήτων.
Στηρίζεται σε αντιδημοκρατικές πολιτικές αποφάσεις και διαδικασίες που παραγνωρίζουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τα οικονομικά συμφέροντα των ίδιων των πολιτών της Τουρκίας.
Τέλος, παραβαίνει μία σειρά από Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στην οποία η Τουρκία αποτελεί ένα υπό ένταξη κράτος.

Καταλήγοντας, η Greenpeace και οι Φίλοι της Γης τονίζουν ότι η Τουρκική κυβέρνηση, μέσω της σύναψης μίας στρατηγικής συμφωνίας με τη Ρωσία για κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Akkuyu, κινείται προς την κατεύθυνση ενός πιο βρώμικου, επικίνδυνου, ακριβού και αναποτελεσματικού ενεργειακού μοντέλου. Το μοντέλο αυτό στηρίζεται αποκλειστικά στην οικονομική και ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας. Συνεπώς, έρχεται σε αντίφαση με την εναλλακτική και ρεαλιστική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στηρίζεται σε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντί στα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: