T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

o Π. Λαφαζάνης στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής


Συνέντευξη του Παν. Λαφαζάνη,

Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ

Και υπεύθυνου οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ

στην εφημερίδα:

«Μακεδονία της Κυριακής»

1. Σίγουρα διανύουμε μία από τις πλέον κρίσιμες περιόδους. Βλέπετε φως στο οικονομικό τούνελ; Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι μία λύση; Η πτώχευση; Ποια θα ήταν τα άμεσα 2-3 μέτρα που θα μπορούσαν να δρομολογήσουν θετικές εξελίξεις…

Η επιλογή της κυβέρνησης για ένταξη στο χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ αποτελεί μια επιλογή κοινωνικού, εργασιακού και οικονομικού σφαγείου. Αυτή την ώρα χρειάζεται απεμπλοκή από το μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ και ακύρωση των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιό του. Η εναλλακτική επιλογή είναι η διεκδίκηση της επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους, πρώτα από όλα του εξωτερικού, για μια νέα ρύθμισή του, με τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο, τη διαμόρφωση ικανής περιόδου χάριτος και τη διεύρυνση των χρονικών οριζόντων αποπληρωμής του, χωρίς επιπλέον συνολική επιτοκιακή επιβάρυνση.

Ταυτόχρονα, η χώρα έχει πολύ υψηλό ιδιωτικό χρέος, το οποίο δίπλα στο δημόσιο χρέος αποτελεί θηλιά στο λαιμό του τόπου. Δεν μπορεί να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς να υπάρξει ταυτόχρονα και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά που πρότεινα για το δημόσιο χρέος, για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες και εκείνες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματικά στρώματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Για να προχωρήσουν τόσο η επαναδιαπραγμάτευση-ρύθμιση του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού χρέους, προϋπόθεση είναι η άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να εφαρμοστεί μια νέα αναπτυξιακή, παραγωγική, και κοινωνική χρηματοπιστωτική πολιτική.

2. Υπάρχει πολιτική λύση στο πρόβλημα; Οι πολίτες φαίνεται να μην έχουν άλλες επιλογές εκτός από την νυν κυβέρνηση και τον μηχανισμό στήριξης. Θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις;

Ούτε η παρούσα κυβέρνηση και πολύ περισσότερο ο μηχανισμός χρηματοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ είναι μονόδρομος. Μονόδρομος είναι μόνο για την καταστροφή της χώρας και του ελληνικού λαού. Το δημόσιο χρέος, μαζί με τις εγγυήσεις του δημοσίου, θα προσεγγίσει το 2010 τα 400 δις. Άλλα τόσα περίπου είναι το ιδιωτικό χρέος (επιχειρήσεων και νοικοκυριών). Αυτό το χρέος, δεν μπορεί να αποπληρωθεί και μάλιστα με τους ληστρικούς, χρηματοδοτικούς και κοινωνικούς όρους ΕΕ-ΔΝΤ, χωρίς να εξοντωθεί ο γηγενής πληθυσμός.

Επομένως, η επαναδιαπραγμάτευση-ρύθμιση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, μαζί με την εθνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με όλα όσα αυτά συνεπάγονται, αποτελούν επιλογή διάσωσης του ελληνικού λαού και επιβίωσης της χώρας και της προοπτικής της.

Οι παραπάνω επιλογές ως αφετηρία μιας συνολικής προοδευτικής εναλλακτικής λύσης για τη χώρα με τη ριζική αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων και την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα για ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας, δεν μπορούν να εφαρμοστούν από μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που είναι παραδομένη στις αγορές, ούτε φυσικά από μια κυβέρνηση της ΝΔ. Αντίθετα, προϋποθέτουν την ήττα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και την ανάδειξη μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης με επίκεντρο τις συμπαραταγμένες δυνάμεις της Αριστεράς.

3. Παρότι η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει, βλέπουμε ότι οι πολίτες βρίσκονται σε στάση αναμονής. Δείχνουν να μη εμπιστεύονται την αριστερά, ιδίως την «δική» σας αριστερά. Τι φταίει και ποιος φταίει; Οι θέσεις, τα πρόσωπα; Δικαιώνεται η σοσιαλδημοκρατία;

Η σοσιαλδημοκρατία όχι μόνο δεν δικαιώνεται αλλά μαζί με τη συντηρητική παράταξη, είναι οι δυνάμεις που έχουν ρίξει τη χώρα στην άβυσσο. Το κυρίαρχο δικομματικό συναινετικό πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης, στο οποίο προστέθηκε εσχάτως το ΛΑΟΣ, βρίσκεται υπό κατάρρευση. Καταρρέει εν μέσω διαφθοράς και κυρίως εξαιτίας των καταστροφικών πολιτικών επιλογών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι αυτή η κατάρρευση του να μην συμπαρασύρει και την Αριστερά. Για να μην συμβεί αυτό και αντίθετα για να μπορέσει η Αριστερά να παίξει το ρόλο της στις σημερινές περιστάσεις, χρειάζεται να ανασυγκροτηθούν και να συμπαραταχθούν όλες οι δυνάμεις της.

4. Έχει παίξει ρόλο το γεγονός ότι ενώ η κοινωνία βαδίζει κόντρα στα προβλήματα εσείς στον ΣΥΝ βαδίζετε κόντρα στα εσωκομματικά σας προβλήματα; Πως απαντάτε στους πολίτες που θεωρούν ότι ο ΣΥΝ βρίσκεται στον «κόσμο του»;

Σε όλες τις δύσκολες φάσεις που πέρασε η χώρα, η Αριστερά, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, κατόρθωσε να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη και να βοηθήσει καθοριστικά τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Και αναφέρομαι χαρακτηριστικά στην περίοδο της κατοχής με την Εθνική Αντίσταση και στην περίοδο της δικτατορίας με το Πολυτεχνείο.

Έτσι και σήμερα, που ο τόπος γνωρίζει απίστευτες δυσκολίες, στις οποίες μας οδήγησε ο δικομματισμός, η Αριστερά μπορεί ξανά να αναδειχθεί σε ηγεμονική δύναμη ενός μεγάλου κοινωνικού μετώπου, που θα συμπεριλαμβάνει μισθωτούς, μικρομεσαία στρώματα επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, μαζί με τον κόσμο της αγροτιάς, για την σωτηρία και την προοδευτική ανέλιξη της χώρας.

Σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, οφείλει να ανταποκριθεί ο ΣΥΝ. Και πράγματι έχει να αντιμετωπίσει και να λύσει πολλά προβλήματα προκειμένου να συμβάλει ώστε η Αριστερά να μπορέσει να παίξει ένα κεντρικό ρόλο για μια προοδευτική και σοσιαλιστική διέξοδο από τη σημερινή βαθύτατη κρίση.

5. Οδεύετε προς ένα συνέδριο που ενδεχομένως να επισημοποιήσει την ρήξη και όχι την σύνθεση. Τι θα πράξει το Αριστερό Ρεύμα; Θα διεκδικήσει ρόλο και μέχρι ποιο σημείο;

Ελπίζουμε, ότι το Συνέδριο, παρότι δεν διεξάγεται υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό ενωτικό βήμα στο δρόμο για την ανασυγκρότηση του ΣΥΝ. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι και κυρίως να συμβάλουν αυτοί που έχουν την πρώτη ευθύνη στο χώρο μας.

Ο ΣΥΝ, σήμερα χρειάζεται να επανεπεξεργαστεί, μέσα στην κρίση, τις αιχμές, τις προτάσεις του, την τακτική του και τις στρατηγικές του επιλογές. Ταυτόχρονα, χρειάζεται μια μεγάλη στροφή στην κοινωνία και ένα πιο σαφή κοινωνικό και ταξικό προσανατολισμό, μαζί με ένα σαφέστερο προσανατολισμό στους κοινωνικούς αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα.

Ελπίζω, ότι το Συνέδριο θα συμβάλει στις παραπάνω κατευθύνσεις και ότι το Αριστερό Ρεύμα θα μπορέσει να παίξει για άλλη μια φορά τον προωθητικό του ρόλο για την θετική πορεία του ΣΥΝ.

Χρειαζόμαστε ένα ΣΥΝ πιο ριζοσπαστικό, πιο κοινωνικό, πιο ταξικά προσανατολισμένο, πιο κινηματικό, πιο κοντά στην κοινωνία και στις αγωνίες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με πιο επεξεργασμένες και ρηξικέλευθες απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που πιέζουν αφόρητα σήμερα τη χώρα. Εδώ είναι το πραγματικό στοίχημα του Συνεδρίου και όχι στη διαμόρφωση άγονων συσχετισμών μικροεξουσίας και άγονων επιβεβαιώσεων χωρίς προοπτική.

6. Ποια είναι η γνώμη σας για τις κινήσεις Αλαβάνου και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ; Καλώς έπραξαν οι σύντροφοι σας και απέκλεισαν τον Φ. Κουβέλη;

Σε ένα Συνέδριο όλοι κρίνονται και φυσικά και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ. Δεν θα συμφωνούσα όμως με την μη-επιλογή του Φώτη Κουβέλη ούτε ως συνέδρου, πέρα από διαφορές που μπορεί να έχουμε και έχουμε.

Από την άλλη μεριά ο Αλέκος Αλαβάνος, κινείται εκτός ΣΥΝ και έχει κάνει τις δικές του επιλογές, οι οποίες ελπίζουμε να μην λειτουργήσουν διασπαστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα πρώτο ενωτικό βήμα στην ευρύτερη προσπάθεια για συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων, αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες αυτή την περίοδο. Για αυτές τις δυσκολίες, όλοι έχουν ευθύνες, όπως ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ, ίσως μεγαλύτερες ως μεγαλύτερη δύναμη. Αυτή την ώρα, χρειάζονται μεγάλες και ανοιχτόκαρδες πρωτοβουλίες για να ξαναυπάρξει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα κλίμα συνεννόησης, εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και κοινών προσεγγίσεων, το οποίο είναι ιδιαίτερα απαραίτητο σήμερα για να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο του στην Αριστερά και στην κοινωνία.

7. Σχετικά σύντομα θα έχουμε εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Τι πρέπει να γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Θα κινηθείτε αυτόνομα ή θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ, ή με ανεξάρτητα κεντροαριστερά σχήματα όπως π.χ η κίνηση Μπουτάρη; Εσείς τι λέτε;

Οι επερχόμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες τόσο γιατί θα γίνουν με το νέο νόμο «Καλλικράτη» όσο και γιατί θα διεξαχθούν μέσα σε συνθήκες βαθύτατης οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να επιβεβαιώσουν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το διακριτό ανατρεπτικό στρατηγικό τους ρόλο ενάντια στο δικομματισμό και στο σύστημα που αυτός αντιπροσωπεύει συνολικά και στην αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει στήριξη από ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομων ενωτικών αριστερών αυτοδιοικητικών σχημάτων σε αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, την κεντροαριστερά και τα σχήματα που θα στηρίξουν, ιδιαίτερα μάλιστα σε μεγάλους δήμους όπως αυτοί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: