T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΛΗ Η ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ



«Η μεγάλη αναμέτρηση»
Παρίσι, Γαλλία*

Σε απεργιακό κλοιό ολόκληρη η Γαλλία ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη διαδηλώσει στους δρόμους γαλλικών πόλεων και επίκειται μεγάλη συγκέντρωση στο Παρίσι στην «ημέρα της μεγάλης αναμέτρησης», όπως τονίζει ο γαλλικός Τύπος. Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις, κλειστά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Οι απεργίες και οι πορείες της Τρίτης αποτελούν επίδειξη δύναμης των συνδικάτων και λαμβάνουν το χαρακτήρα κρίσιμης δοκιμασίας για τον Νικολά Σαρκοζί. Ενωμένα, τα οκτώ συνδικάτα έχουν βάλει τον πήχυ ψηλά, ελπίζοντας ότι θα κινητοποιήσουν τουλάχιστον δύο εκατομμύρια εργαζομένους σχεδόν από όλα τα επαγγέλματα.

Έως το μεσημέρι της Τρίτης είχαν διαδηλώσει στους δρόμους μεγάλων πόλεων 450.000 άνθρωποι και το απόγευμα επίκειται η κεντρική συγκέντρωση στο Παρίσι. Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατεβαίνουν και αυτά στους δρόμους, ενώ έχουν υποβάλει 200 τροπολογίες για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Οι κινητοποιήσεις έρχονται ανήμερα της παρουσίασης στη Βουλή του νέου νόμου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την 24ωρη πανεθνική απεργία στις μετακινήσεις. Έχει επηρεαστεί η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών, περίπου το 50% των δρομολογίων των τρένων, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και στις εναέριες μετακινήσεις.

Σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, καθώς και πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Προβλήματα παρουσιάζονται και στη λειτουργία νοσοκομείων.

Ο Φρανσουά Σερέκ, ηγέτης του μεγάλου συνδικάτου CFDT, δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αγνοήσει «τη μεγαλύτερη κινητοποίηση εδώ και δεκαετίες».

«Από σήμερα και μετά είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Αν θέλουν να πάνε τα πράγματα καλύτερα, καλά θα κάνουν να κάνουν προτάσεις [για αλλαγές στη μεταρρύθμιση]» δήλωσε.

Ο Μπερνάρ Τιμπό, ηγέτης της άλλης μεγάλης εργατικής συνομοσπονδίας, της CGT, υπαινίχθηκε μια πιθανή γενική απεργία λέγοντας: «Αν δεν απαντήσουν και δεν προσέξουν, θα υπάρξει συνέχεια και τίποτε δεν αποκλείεται στο στάδιο αυτό».

Ο γαλλικός Τύπος κυκλοφόρησε την Τρίτη με τίτλους «μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό-ημέρα της μεγάλης αναμέτρησης», «Η μεγαλύτερη ημέρα», «Ημέρα-τεστ για τον Νικολά Σαρκοζί».

«Το μέλλον της μεταρρύθμισης παίζεται σήμερα στους δρόμους και στο Κοινοβούλιο» γράφει η οικονομική εφημερίδα La Tribune, εκτιμώντας παράλληλα ότι πρόκειται για τη «μεγάλη στροφή της πενταετίας Σαρκοζί».

«Πόσοι θα είναι οι Γάλλοι που θα κατέβουν σήμερα στους δρόμους, δύο εκατομμύρια, περισσότεροι, λιγότεροι;» αναρωτιέται και ο αρθρογράφος της Liberation. «Το ερώτημα είναι σημαντικό γιατί από την απάντηση θα εξαρτηθεί το κλίμα που θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης της μεταρρύθμισης στο Κοινοβούλιο» τονίζει.

*Πηγή: Newsroom ΔΟΛ- in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: