T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΟΜΙΛΙΑ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ 15-16 /1/2010




"Θα ιδιωτικοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα; Όχι λέει. Θα ιδιωτικοποιηθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Όχι. Θα ιδιωτικοποιηθεί η Δ.Ε.Η.;"

33 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
15-16/1/2010
……
ΑΠΟΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
……
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι σύνεδροι. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που μας κάνατε την τιμή να μας καλέσετε στο συνέδριό σας, το 33ο εκλογικοαπολογιστικό συνέδριο μιας ιστορικής, ταξικής και αγωνιστικής Ομοσπονδίας όπως είναι η ΓΕΝΟΠ Δ.Ε.Η.
Θέλουμε με την ευκαιρία αυτή να πούμε δυο λόγια όχι μόνο για την επιχείρηση που παίζει μια στρατηγική σημασία για το μέλλον της χώρας μας αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση όπως εξελίσσεται με τη νέα Κυβέρνηση την οποία είχαμε μετά τις πρόσφατες εκλογές.
Αυτό που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι βλέπουμε αυτή την Κυβέρνηση να κάνει μια πολύ μεγάλη στροφή, μια πολύ μεγάλη υπαναχώρηση από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να ακολουθεί μια πολιτική κατεδαφιστική στην ουσία η οποία αν συνεχιστεί και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, θα οδηγήσει αυτή τη χώρα από το κακό στο χειρότερο.
Άκουσα τον κύριο Υπουργό και τους δύο Υφυπουργούς να χαιρετίζουν και να μιλάμε για τη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης. Αλλά λυπάμαι να πω ότι αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται τις πρώτες 100 μέρες είναι κάτι το απερίγραπτο.
Αυτό που νιώθουμε είναι μια δημοσιονομική τρομοϋστερία να έχει πλακώσει αυτή τη χώρα και μέσα σε αυτή τη δημοσιονομική τρομοϋστερία να έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μια ειδική ασφαλιστική τρομοκρατία.
Και μου έκανε εντύπωση αυτό το οποίο άκουσα από τον Υφυπουργό Εργασίας, το ακούσατε όλοι νομίζω, το οποίο το άκουσα με πολύ μεγάλη έκπληξη αλλά και οδύνη. Είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έχει χρεοκοπήσει. Έχει χρεοκοπήσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας; Πότε το ανακαλύψαμε αυτό; Ότι χρεοκόπησε το ασφαλιστικό μας σύστημα; Γιατί δεν μας τα έλεγαν αυτά προεκλογικά; Από τον ουρανό έπεσαν; Δεν ήξεραν;
Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν; Αν έχει χρεοκοπήσει το ασφαλιστικό σύστημα όπως μας είπε ο Υφυπουργός και το λέει και ο κύριος Λοβέρδος ως Υπουργός Εργασίας, μας το είπε και σήμερα στη Βουλή, τότε πολύ φοβάμαι ότι τα μέτρα τα οποία θα ακολουθήσουν θα είναι μέτρα κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος. Του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
Και ω του θαύματος, αν ρίξετε μια ματιά στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που εγκρίθηκε εχθές, 3ετές πρόγραμμα, και το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στη Κομισιόν, αυτό το πρόγραμμα με δυο λόγια σηματοδοτεί αυτή την απαρχή του τέλους του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Δεν θα συνεχίσω επ΄ αυτού αλλά θα ήθελα να πω ορισμένα πράγματα για τη Δ.Ε.Η. και το μέλλον της. Άκουσα τον κύριο Μανιάτη, τον σέβομαι και τον εκτιμώ πάρα πολύ, τον άκουσα να λέει ότι θα διατηρηθεί το 51% της Δ.Ε.Η. στο δημόσιο και το δημόσιο θα έχει και το μάνατζμεντ.
Καταρχάς γιατί 51%. Το 49% δηλαδή στους ιδιώτες ικανοποιεί την Κυβέρνηση; Εμάς δεν μας ικανοποιεί. Και θα ήθελα να πω και στον αγαπητό μου φίλο τον Σπύρο τον Χαλβατζή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ μιας ενιαίας 100% δημόσιας καθετοποιημένης δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού. Αυτή είναι η θέση μας, αυτή είναι η άποψή μας και για αυτή τη θέση παλεύουμε.
Από εκεί και πέρα διαβάζω για να συνεννοηθούμε για το 51% που θα μείνει στο δημόσιο και παρακαλώ και τον κύριο Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Δ.Ε.Η. να ακούσει αυτό το σημείο και να το συμπεριλάβει στις προσπάθειες που θα κάνει η Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα.
Διαβάζω λοιπόν το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Τι λέει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης κυρίες και κύριοι όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις; Λέει ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις της τάξης των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μέσα στο 2010, λέει το πρόγραμμα αυτό σταθερότητας και ανάπτυξης, από ιδιωτικοποιήσεις θα εισπραχθούν 2,5 δις ευρώ. Ξέρετε πόσο κοστίζουν με τις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές όλες οι συμμετοχές του δημοσίου στις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών; Είναι 6 δισεκατομμύρια Ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της Δ.Ε.Η.
Πως λοιπόν θα γίνει αυτό το θαύμα να έχουμε το επόμενο διάστημα 5,5 δις ευρώ εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις και ταυτόχρονα να διατηρηθεί το 51% της Δ.Ε.Η.
Βεβαίως θα μου πείτε διαψεύδεις τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης; Επιτρέψτε μου να πω ότι τις θέτω υπό ζωηρή αμφισβήτηση. Και το λέω αυτό διότι στη Βουλή ρωτάμε τους αρμόδιους υπουργούς, κύριοι τα 2,5 δις Ευρώ μέσα στο 2010 από ποιους θα τα εισπράξετε; Τι θα πουλήσετε για να εισπράξετε; Δεν μας απαντούν.

Όταν ρωτάμε συγκεκριμένα μας λένε, ρωτάω, θα ιδιωτικοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα; Όχι λέει. Θα ιδιωτικοποιηθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Όχι. Θα ιδιωτικοποιηθεί η Δ.Ε.Η.; όχι. Και λέω, πως θα γίνει δηλαδή, τίποτα δεν θα πουλήσετε αλλά 2,5 δις Ευρώ θα βρεθούν επενδυτές να σας τα προσφέρουν για αυτά που δεν πουλάτε; Εδώ κάτι στραβό πηγαίνει, κάτι είναι λάθος στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Προφανώς είμαστε ενώπιον νέου κύματος ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα σαρώσει και τη Δ.Ε.Η. Και να ξέρετε, η χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης είναι αυτή που προετοιμάζει η Κυβέρνηση. Και ποια είναι η χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης που ετοιμάζει;
Θα κάνει δυο εταιρείες συμμετοχών, όπου σε αυτές τις δύο εταιρείες θα βάλει τις συμμετοχές του δημοσίου στις δημόσιες επιχειρήσεις. Η μια εταιρεία θα είναι για τα ακίνητα και η άλλη θα είναι για τα φιλέτα. Και στα φιλέτα βεβαίως είναι και η Δ.Ε.Η.
Θα έχουμε, λοιπόν, μια νέα εταιρεία συμμετοχών όπου θα ενταχθούν οι συμμετοχές του δημοσίου και στη Δ.Ε.Η. όπως και στις άλλες επιχειρήσεις και αυτή η νέα εταιρεία συμμετοχών θα ιδιωτικοποιηθεί επίσης κατά 49% προκειμένου να κρατήσει αυτής της εταιρείας τον έλεγχο το δημόσιο.
Ξέρετε τι σημαίνει; Ότι θα έχει πουλήσει τη Δ.Ε.Η. και σε εμάς θα πουλάει το παραμύθι η Κυβέρνηση ότι η Δ.Ε.Η. παραμένει στο δημόσιο. Και λέω χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης γιατί μια εταιρεία συμμετοχών για να διατηρηθεί το μόνο που θα κάνει είναι να κυνηγάει με το πιο άγριο κερδοσκοπικό τρόπο τα κέρδη της.
Αυτό ξέρετε πού θα οδηγήσει τη Δ.Ε.Η.; Στη πιο άγρια κερδοσκοπική μορφή λειτουργίας και τη πιο αποκρουστική, στο όνομα μάλιστα ότι τυπικά θα είναι στο δημόσιο. Αυτά είναι τα εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον της Δ.Ε.Η.
Τελειώνω για να μην σας κουράσω γιατί είναι πολλά τα θέματα, εδώ πρέπει να σκεφτούμε γιατί όλοι μιλάνε για ίσους όρους ανταγωνισμού. Ο κύριος Υπουργός λέει ίσοι όροι ανταγωνισμού. Προηγουμένως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ίσοι όροι ανταγωνισμού της Δ.Ε.Η., των ιδιωτών κλπ.
Όλοι. Κόπτονται για τον ελεύθερο επί ίσης όροις ανταγωνισμό. Αλλά ξέρετε, όλα τα εγκλήματα που έχουν γίνει με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον τρόπο που είχε γίνει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν γίνει στο όνομα ότι τον ελεύθερο ανταγωνισμό ξέρετε ποιος τον παραβιάζει; Η Δ.Ε.Η.
Και επομένως για να προασπίσουμε τους ιδιώτες επενδυτές στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού πρέπει να αποκλείσουμε τη Δ.Ε.Η. από τους διαγωνισμούς για νέα ισχύ, να μην της επιτρέπουμε να αναπτύξει επενδυτικό πρόγραμμα, να τη βάλουμε να πληρώνει μια οριακή τιμή συστήματος η οποία είναι ετεροβαρής και σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.
Να μην έχουμε ενεργειακό σχεδιασμό και να λαμβάνουμε υποτίθεται από την περιοχή μας γύρω-γύρω τις χώρες που θα βάλουν όλες πυρηνικά εργοστάσια και επομένως να εισάγουμε και φτηνή και άφθονη ενέργεια.
Όλα αυτά γίνονται στο όνομα του ελεύθερου και επί ίσης όροις ανταγωνισμού. Και δεν άκουσα τον αξιότιμο κύριο Υφυπουργό της Κυβέρνησης να μας πει τι από όλα αυτά τα μέτρα απελευθέρωσης θα καταργηθούν το επόμενο διάστημα. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα ενισχυθεί αυτή η άποψη περί ελεύθερου ανταγωνισμού και των δύσμοιρων ιδιωτών οι οποίοι υποτίθεται είναι εκτός από αυτόν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και ζημιώνονται από την κρατική, παλαιοκομματικά λειτουργούσα και αναχρονιστική Δ.Ε.Η.
Αυτά είναι τα προβλήματα και σε αυτά τα προβλήματα χρειάζεται συγκεκριμένη απάντηση.
Τέλος, είναι απαράδεκτο από κάθε άποψη να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη και να έχουμε φτάσει όχι φυσικά με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, είναι 100 μέρες, αλλά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δ.Ε.Η. αυτή να έχει υποβαθμισμένη συμμετοχή στα άλλα εθνικά καύσιμα της χώρας πέραν του λιγνίτη που είναι ο ίδιος και ο αέρας.
Τι θα γίνει με την ανάπτυξη ενός νέου ρόλου αναβαθμισμένου της Δ.Ε.Η. στις νέες τεχνολογίες πράσινης ενέργειας; Και όταν λέμε πράσινη ανάπτυξη φυσικά δεν εννοούμε πράσινη ανάπτυξη σαν τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν στα παλαιά αυτοκίνητα γιατί αυτή δεν είναι πράσινη ανάπτυξη είναι πράσινη επιδρομή.
Όπως πράσινη επιδρομή κάνουν σε βάρος του καταναλωτή και των πολιτών οι διάφοροι πολυεθνικοί κολοσσοί που εμφανίζονται ως αποκλειστικοί αντιπρόσωποι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με όλες αυτές τις δυσμενείς συνέπειες.
Μακρηγόρησα, χαιρετίζω για άλλη μια φορά το συνέδριό σας. Εύχομαι να υπάρχουν καλές εργασίες και καλά αποτελέσματα, τα οποία θα είναι θετικά για το μέλλον της δημόσιας, 100% δημόσιας ενιαίας καθετοποιημένης Δ.Ε.Η. η οποία να συνεχίζει να παίζει αυτό τον κεντρικό αποφασιστικό ρόλο στην ενεργειακή και ηλεκτρική ανάπτυξη της χώρας μας.
Γιατί όταν η Δ.Ε.Η. πάει καλά αυτό έχει αποδείξει η εμπειρία μέχρι τώρα, πάει και η Ελλάδα καλά και ο ελληνικός λαός καλά. Όταν βουλιάζει η Δ.Ε.Η. βουλιάζουμε όλοι.
Σας ευχαριστώ. Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: