T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Η καπιταλιστική κρίση συνεχίζεται! Η Fed ανησυχεί για νέα ύφεση στις ΗΠΑ!


Η FED ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ!


Την απόφασή της να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την ωρίμανση εξασφαλισμένων με υποθήκες ομολόγων για την αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να στηρίξει την ανάκαμψη, ανακοίνωσε χτες η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed). Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί σαφή μεταστροφή της στρατηγικής του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη, Μπεν Μπερνάνκι, σε σχέση με πριν από λίγους μήνες, όταν σχεδίαζε τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας.



H αμερικανική κεντρική τράπεζα παράλληλα διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια σταθερά στην κλίμακα από μηδέν έως 0,25%, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της να τα κρατήσει στα χαμηλά αυτά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Η Fed εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας, σε σχέση με την περασμένη της συνεδρίαση στα τέλη Ιουνίου. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η ανάκαμψη παραγωγής και απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Και ενώ στην Ευρώπη η κατάσταση στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας είναι τουλάχιστον το ίδιο δραματική με αυτήν στις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμμένει στην προκρούστεια μονεταριστική της πολιτική, η οποία βυθίζει την γηραιά ήπειρο σε μια, άνευ προηγουμένου ύφεση. Αντί δηλαδή η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου να στηριχθούν στοιχειωδώς οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, επιμένει με θρησκευτική προσήλωση στην εφαρμογή των πιο ακραίων – και έξω από κάθε οικονομική λογική- νεοφιλελευθέρων δογμάτων.

Η κορύφωση αυτής της προκρούστειας μονεταριστικής πολιτικής είναι το «νεοαποικιοκρατικό» μνημόνιο, το οποίο έχει επιβάλλει στην χώρα μας η ΕΚΤ σε αγαστή συνεργασία με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά όταν ακόμα και τα «γεράκια» της Fed αποφασίζουν την παράταση και ενίσχυση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας μήπως έφτασε η ώρα ακόμα και οι φανατικοί υποστηρικτές της «ελεύθερης αγοράς» στην χώρα μας – με δεδομένο μάλιστα τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών- να αναρωτηθούν: «στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;»

Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ από τρεις διαφορετικές πηγές: Ναυτεμπορική, Euro2day και in.gr

Ναυτεμπορική
Στήριξη της ανάκαμψης από τη Fed
Σε στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ, μέσω νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, σπεύδει η Φέντεραλ Ριζέρβ, αναγνωρίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει «κατεβάσει ταχύτητα».Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε χθες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής, ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την ωρίμανση των εξασφαλισμένων με υποθήκες ομολόγων, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, προκειμένου να αγοράσει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα.
Η απόφαση αυτή, την οποία και προσδοκούσαν οι αγορές, σηματοδοτεί σαφή μεταστροφή της στρατηγικής του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη, Μπεν Μπερνάνκι, σε σχέση με πριν από λίγους μήνες, όταν σχεδίαζε τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας.
Oι αξιωματούχοι της FED, οι οποίοι εμφανίστηκαν πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας, επανέλαβαν ακόμη τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν κοντά στο μηδέν το βασικό επιτόκιο δανεισμού για «παρατεταμένη χρονική διάρκεια».
Τα τελευταία στοιχεία, που έχουν έλθει στο φως για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και κυρίως της απασχόλησης, είναι άκρως απογοητευτικά. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων σημείωσε απροσδόκητη πτώση κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν οριακή ενίσχυσή της. Ήταν μάλιστα η πρώτη κάμψη της παραγωγικότητας από τα τέλη του 2008. Το εργατικό κόστος αυξήθηκε κατά 0,2%.
Εν τω μεταξύ οι πωλήσεις χονδρικής υποχώρησαν 0,7% τον Ιούνιο και τα αποθέματα των επιχειρήσεων αυξήθηκαν 0,1% στα 399,2 δισ. δολάρια.
Στην Ιαπωνία την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 0,1%, ενώ απέφυγε να λάβει νέα μέτρα στήριξης, παρά τις ανησυχίες, που έχει πυροδοτήσει η ταχεία ανατίμηση του γιεν.
Αρκετοί οικονομολόγοι, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, προειδοποιούν ότι το ισχυρό γιεν θα θέσει υπό πίεση τις εξαγωγές, υπονομεύοντας έτσι τις προσπάθειες ανάκαμψης. O Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης, Μασαάκι Σιρακάουα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν κίνδυνοι από την ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτοί είναι προς το παρόν περιορισμένοι.

Euro2day

Fed: Συμβολική κίνηση χαλάρωσης της πολιτικής



Αμετάβλητα διατήρησε η Fed τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά τους, μεταξύ 0,25% -0%, και παράλληλα ανανέωσε τη δέσμευσή της για παρατεταμένη περίοδο μηδενικής επιτοκιακής πολιτικής.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει η οικονομική ανάκαμψη να συνεχιστεί με βραδύτερους ρυθμούς απ' όσο αρχικά προβλεπόταν.

Επιπλέον η Fed αποφάσισε να επανεπενδύσει στην αγορά τους τίτλους που λήγουν και βασίζονται σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

Τη συγκεκριμένη κίνηση, οι αναλυτές την χαρακτηρίζουν "συμβολική", η οποία όμως καταδεικνύει την πρόθεση της Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της.
in.gr

Νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από την Fed

Ουάσινγκτον
Νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ανακοίνωσε την Τρίτη η Fed, με κυριότερο την αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων με χρήση των ρευστών διαθεσίμων από τα διασφαλισμένα -με ενυπόθηκα δάνεια- ομόλογα που λήγουν, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να τονώσει την ασθενή ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Με την απόφαση αυτή η Fed ουσιαστικά παραδέχεται ότι η εκτίμηση που έκανε λίγους μήνες νωρίτερα για τη ανάγκη στρατηγική εξόδου από τα έκτακτα μέτρα ήταν πρόωρη και λανθασμένη.

«Ο ρυθμός της ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας και της εργασίας έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες», τόνισε, στην ανακοίνωση της μετά το πέρας της συνάντησης της Επιτροπής Ανοικτών Αγροών (FOMC) για τη νομισματική πολιτική.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Fed άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, που είναι σχεδόν μηδενικά (στο εύρος 0% έως 0,25%) από τον Δεκέμβριο του 2008 και επανέλαβε πως προβλέπεται να παραμείνουν στα επίπεδα αυτά για πολύ καιρό ακόμη.

Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τη συγκυρία, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της, ανάγκασε τη Fed να επαναφέρει κάποια από τα μέτρα που είχε αποσύρει νωρίτερα εντός του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Fed ανακοίνωσε πως πρόκειται να αγοράσει ξανά τίτλους κατασκευαστικών και οργανισμών χρηματοδότησης κατασκευαστικών εταιρειών του ευρύτερου δημοσίου τομέα, τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση.

Επίσης ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο τα ομοσπονδιακά χρεόγραφα που κατέχει.

Τα μέτρα αυτά απώτερο στόχο έχουν να αποτρέψουν την νομισματική σύσφιξη (αύξηση του κόστους δανεισμού), καθώς θα επιτάχυνε την ημερομηνία λήξεως ορισμένων τίτλων που κατέχει η κεντρική τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: