T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Keep walking... προς τον γκρεμό;

Μπορεί στην Ελλάδα να μην παράγουμε ουίσκι, αλλά το διαφημιστικό μότο γνωστής μάρκας χρησιμοποίησε ο Τρισσέ για να εκφράσει πρόσφατα την ευαρέσκειά του για τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας: Keep walking!

Στην ίδια γραμμή οι εκπρόσωποι της τρόικας όχι μόνο πρόσφεραν συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά έφτασαν πάνω στον αδέξιο τεχνοκρατικό τους οίστρο να μιλήσουν ακόμα και για επανάσταση. Και εννοείται ότι στους χειροκροτητές με τα λευκά κολάρα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τον Παπανδρέου, ο οποίος χειροκροτεί τον εαυτό του με αξιοσημείωτο ζήλο.
Αν δούμε λίγο τα στοιχεία, όμως, θα μας γεννηθεί η απορία, γιατί χειροκροτούν όλοι τους, με εξαίρεση τον πρωθυπουργό φυσικά, που χειροκροτεί έτσι κι αλλιώς. Εντάξει, πέτυχε η εγχείριση του ταμειακού ελλείμματος, αλλά ποία η πρόγνωση για τον ασθενή; Τα έσοδα απέχουν έτη φωτός από τον στόχο. Ο πληθωρισμός τείνει προς το 6%, η ανεργία προς το 16%, τα κλειστά μαγαζιά προς το 26%. Βιομηχανική παραγωγή και οικοδομική δραστηριότητα ζουν τον δικό της κατήφορο, ενώ ο καρκίνος της ύφεσης κατατρώει τα ζωτικά όργανα της ελληνικής οικονομίας. Και στον μονόδρομο της τρόικας όλα αυτά μεταφράζονται σε ένα πράγμα: νέες περικοπές για να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.

Νέες περικοπές όμως, ενώ θα βολεύουν το ταμειακό έλλειμμα, θα οδηγούν σε μικρότερα έσοδα, σε μεγαλύτερη ύφεση, σε νέες μεταστάσεις. Τι έπαθαν λοιπόν και χειροκροτούν, ενώ ο ασθενής χαροπαλεύει; Καμιά υποθετική απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι δυστυχώς ευχάριστη. Μπορεί να χειροκροτούν γιατί τους ενδιαφέρουν οι αντοχές μας στα σκληρά μέτρα, ανεξάρτητα από τη μοιραία κατάληξη. Μπορεί γιατί θέλουν να εμφανίσουν το μαύρο άσπρο, αφού αυτή τη φορά η αποτυχία είναι εκατό τα εκατό τροϊκανή. Μπορεί για να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα εθνικής ανάτασης, που θα τους επιτρέψει από το φθινόπωρο να προχωρήσουν και σε άλλες μεταρρυθμίσεις τους. Ή μπορεί απλώς να μας δουλεύουν εξαρχής.

Λέτε; Δηλαδή keep walking προς τον γκρεμό; Αντί να επισκευάσουν να διαλύσουν; Αντί να θεραπεύσουν να ξαποστείλουν τον ασθενή; Να αφήσουν πίσω τους ερείπια για να καταλάβουν όλοι ποιος είναι το αφεντικό; Μπα, αποκλείεται… Κάτι τέτοιο δεν θα το επέτρεπε ποτέ ο Παπανδρέου, που συνεργεί μεν στην κατεδάφιση, αλλά για να χτίσει τη νέα Ελλάδα…

Του Θανάση Καρτερού στην Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: