T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

ΔΕΗ: Στημένα παιχνίδια και εγκλήματα Της ΝΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΟΥ, οργανωτικής γραμματέα ΕΔΟΠ-ΔΕΗ




Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου του 2009


Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΔΕΗ: Στημένα παιχνίδια και εγκλήματα
της ΝΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΟΥ, οργανωτικής γραμματέα ΕΔΟΠ-ΔΕΗ

Σε συνθήκες λεηλασίας βρίσκονται όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις από τότε που η κυβέρνηση έβαλε πωλητήριο στα μεγάλα λεγόμενα «φιλέτα» της οικονομίας, πετρέλαια, μεταφορές, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, και τα δημόσια αγαθά αποτελούν στόχους με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα.
Αξιοποιώντας την ενεργειακή κρίση ως μέρος της διεθνούς κρίσης, η κυβέρνηση επιχειρεί στην ολοκλήρωση του εγκλήματος που μεθοδεύεται εδώ και 13 χρόνια μετά την ψήφιση της οδηγίας 96/92, αν και αποδείχτηκε ότι η απορρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο δεν οδήγησε στη μείωση των τιμών και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά, απεναντίας, στις περισσότερες χώρες οδήγησε σε αύξηση των τιμών, κατάρρευση των αγορών και αμφίβολη ποιότητα υπηρεσιών.

Ο γίγαντας ΔΕΗ με το 49% πλέον να έχει παραχωρηθεί στους ιδιώτες, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας με κέρδη πριν από 4 χρόνια πάνω από 500 εκατ. ευρώ, έγινε πλέον ζημιογόνος στο όνομα του «ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού». Και είναι ζήτημα χρόνου να συμπεριληφθεί στις διατάξεις του Ν. 3429 περί ελλειμματικών ΔΕΚΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζομένους και για το μέλλον της. Υπάρχει σχέδιο παράδοσης και του 51% στο ιδιωτικό κεφάλαιο! Σε απλά ελληνικά, η ΔΕΗ, ενώ έχει δική της ενέργεια και παρότι είναι φθηνότερη, αναγκάζεται να μην παράγει ενέργεια ώστε να πουλάνε ακριβά οι ιδιώτες: σε ένα καλοστημένο παιχνίδι συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα καθώς με όπλο την αλχημιστική οριακή τιμή του συστήματος, εδώ και τρία χρόνια, οι αεριτζήδες εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας από το εξωτερικό και οι ντόπιοι παραγωγοί απομυζούν τη ΔΕΗ κανονικά και σε συνδυασμό με την κατά παράβαση της οδηγίας 54/2003 υποχρέωση της ΔΕΗ να τροφοδοτεί με ενέργεια όποιον της το ζητήσει.

Αλλο οικονομικό έγκλημα, η αναγκαστική επιδότηση από τη ΔΕΗ των κερδών 30 βιομηχανιών μόνο μέσα στο 2008 με ζημιά 219 εκατ. ευρώ και άλλα 120 εκατ. από το βιομ. τιμολόγιο μέσης τάσης. Αν προσθέσουμε και τον αποχαρακτηρισμό της άδειας της Αλουμίνιον της Ελλάδος που ζημιώνει, κατά τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Αθανασόπουλου, την επιχείρηση του ελληνικού λαού 50-80 εκατ. ευρώ ετησίως, βλέπουμε να συμπληρώνεται το παζλ που οδηγεί στις αβάστακτες και παράλογες αυξήσεις των τιμολογίων 23,4% μέσα σε 2 χρόνια. Αυξήσεις που τελικά δεν έμειναν στη ΔΕΗ αλλά πήγαν στις τσέπες των κρατικοδίαιτων ιδιωτών.

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να μπορεί, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, να κάνει χρήση και ο πιο φτωχός καταναλωτής. Η ΔΕΗ πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της και παράλληλα να αναπτυχθεί ώστε να καλύψει συμπληρωματικά το ενεργειακό ισοζύγιο και προοπτική της χώρας, με νέους όρους, με νέες επενδύσεις και με εκσυγχρονισμό των μονάδων της.

Αλλο ένα πολύ μεγάλο έγκλημα συντελείται εδώ και 10 χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 2773 άρθρο 3 η κατάρτιση του λεγόμενου μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος αποτελεί μαγική εικόνα. Σήμερα που το ενεργειακό ισοζύγιο επιβάλλει στη ΔΕΗ να είναι η πρωτοπόρος εταιρεία που ανοίγει δρόμους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει παραμείνει στο περιθώριο και αυτή η δραστηριότητα έχει εγκαταλειφθεί στις πολυεθνικές, και μάλιστα με ετεροβαρείς όρους ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ανάπτυξης πρέπει να ανεβάσουν τον ρόλο τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας και η ΔΕΗ πρέπει να αφεθεί, όπως άνοιξε τους δρόμους για τον ηλεκτρισμό στη χώρα μας, να πρωτοστατήσει και σ' αυτόν τον τομέα. Δεύτερον, βεβαίως, ακολουθεί το φυσικό αέριο μετά τα στερεά καύσιμα, με πρώτη επιλογή το εθνικό μας, που είναι ο λιγνίτης.

Οσον αφορά, τέλος, τη χρήση του λιθάνθρακα που τόσο μελάνι, πράσινο και μπλε, έχει χυθεί, νομίζουμε ότι οι εξαγγελίες του κ. Χατζηδάκη για ακύρωσή του μυρίζουν από μακριά άρωμα εκλογών, όπως και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Για να γίνουν αρεστοί ως... οικολόγοι, έσπευσαν, σε αντίθεση με το χθες, να ρίξουν τις λιθανθρακικές μονάδες στην πυρά. Μήπως πίσω από την αλλαγή καύσης του λιθάνθρακα κρύβεται η πυρηνική ενέργεια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: