T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΕΡΜΑΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΛΥΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ"!

Οι Deutsche Bank, HSBC και Lazard, δηλαδή μεγάλες πολυεθνικές οι οποίες αποτελούν γέννημα – θρέμμα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, επελέγησαν ως «σύμβουλοι» για την αξιολόγηση των στρατηγικών επιλογών και την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.


Η πρόσληψη αυτή των συμβούλων, γίνεται μάλιστα καθ' υπόδειξη του επαίσχυντου νέου Επικαιροποιημένου Μνημονίου, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση οφείλει τόσο να «διασφαλίσει» το τραπεζικό σύστημα όσο και να «αναδιαρθρώσει» την «κομμένη» από τα «stress tests» Αγροτική Τράπεζα!


Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ελληνικό λαό, ο οποίος σήμερα συνθλίβεται από την πολιτική των Μνημονίων της «τρόικα», να μάθει τον τρόπο επιλογής των συμβούλων αυτών, τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν και φυσικά και το ύψος των αμοιβών τους!


Το σίγουρο, είναι πως η κυβέρνηση μετά και την Αυγουστιάτικη πραξικοπηματική τροπολογία με την οποία χαρίζει άλλα € 25 δις υπό τη μορφή εγγυήσεων στις τράπεζες, (συνολικά στα € 78 δις ανέρχεται η συνολική ενίσχυση των τραπεζών από το Δημόσιο τα τελευταία δύο χρόνια), ετοιμάζεται τώρα να ξεπουλήσει, πιθανότατα, και τα τελευταία ερείσματα του Δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, οι «σύμβουλοι» θα πρέπει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, να γνωμοδοτήσουν τόσο για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς να εξαγοράσει την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όσο όμως και για την πρόταση της Αγροτικής Τράπεζας να συγχωνευθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής.


Επίσης, οι «σύμβουλοι» θα προτείνουν και μια γενικότερη «αναδιάρθρωση» του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, με αιχμή τις τράπεζες που ελέγχει ευθέως ή εμμέσως το Δημόσιο.



ΜΟΝΗ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!



Είναι σίγουρα αστείο να ακούει κανείς την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, να μιλάει για αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, όταν αυτό έχει ενισχυθεί ήδη με € 78 δις από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ έχει επίσης ΄έχει υπόλοιπο δανεισμού € 92 δις με επιτόκιο 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Ακόμα πιο αστείο είναι εάν κάποιος συγκρίνει τα παραπάνω ποσά με την αξία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σήμερα. Αυτή στο τέλος του περασμένου Ιουνίου ισούτο με...€42 δις!!! Από τα «δώρα» των € 78 δις, τα €15 δις (€5 δις από το «πακέτο» των €28 δις και €10 δις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) αφορούν ζεστό χρήμα δηλαδή, κεφάλαια που το Δημόσιο διαθέτει στις τράπεζες με μορφή μετοχών και όχι εγγυήσεις.


Με άλλα λόγια, με τα ίδια λεφτά και αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τις εγγυήσεις, το Δημόσιο θα μπορούσε να ελέγχει σήμερα απολύτως το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, εάν επέλεγε να προβεί σε εθνικοποιήσεις.


Βέβαια, η εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος δεν είναι μόνο πιο «οικονομική» για τον ελληνικό λαό. Αποτελεί και τη θεμελιώδη προϋπόθεση για την άσκηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής η οποία θα έχει παραγωγικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά, και οικολογικά κριτήρια!




Σχετικά με το θέμα σε δήλωση προέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:



Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΛΥΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ»!



Αποτελεί μέγα σκάνδαλο και αποθέωση της υποκρισίας ότι η κυβέρνηση ανέθεσε σε τρεις πολυεθνικούς ομίλους, την Deutsche Bank, την HSBC και τη Lazard, που κατ' εξοχήν εκφράζουν το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο, προκειμένου να αποφανθούν για την τύχη και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος της χώρας μας.

Αυτού του είδους οι επιλογές, οι οποίες επιπροσθέτως έγιναν με απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες και αυθαίρετους αποκλεισμούς, σύμφωνα με καταγγελίες και του ΣΜΕΧΑ, θυμίζουν αυτόν που «έβαλε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα»!

Οι σκανδαλώδεις κυβερνητικές αναθέσεις στο διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο για κρίσιμες συμβουλές, στρατηγικές μελέτες και αποτιμήσεις και μάλιστα με αυτές τις αυθαίρετες διαδικασίες, πέραν από το δυσβάστακτο κόστος τους για τον ελληνικό λαό, προδιαγράφουν λίγο – πολύ τις τελικές επιλογές της κυβέρνησης για:

• περαιτέρω εκποίηση της δημόσιας συμμετοχής που έχει απομείνει στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ)

• για περισσότερες χαριστικές παροχές στο τραπεζικό κεφάλαιο

• για ακόμα πιο επαχθή, αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική χρηματοπιστωτική πολιτική!

Αυτήν την ώρα γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ως μέρος μιας νέας χρηματοπιστωτικής στρατηγικής με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια και ενός συνολικότερου προοδευτικού προγράμματος αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: