T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Διπλό "σοκ" στα έσοδα και στην πραγματική οικονομία


ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΗΜΟ

Συντριπτικά για την ακολουθούμενη πολιτική του κουαρτέτου κυβέρνησης-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ είναι τα στοιχεία από το «μέτωπο» των δημοσίων εσόδων και της πραγματικής οικονομίας:

Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με πληροφορίες και πρώτες εκτιμήσεις, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) το δεύτερο τρίμηνο του έτους συρρικνώνεται κατά 3,5%,(2,5% το πρώτο τρίμηνο), ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση στο β' εξάμηνο του έτους. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η ύφεση μέσα στο 2010 μπορεί να ξεπεράσει και το 4%, που ήταν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, γεγονός που δείχνει ότι η χώρα βυθίζεται σε ένα , άνευ προηγουμένου, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Επίσης, τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 6,9% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, παρά την φοροεπιδρομή, οδηγώντας σε πλήρη εκτροχιασμό τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2010, προβλέψεις που στηρίχτηκαν στο βάρβαρο και «νεοαποικιακό» μνημόνιο. Η φορολαίλαπα, η οποία εξαπολύθηκε ενάντια στους πολίτες και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις έφερε τα ακριβώς αντίθετα των αναμενόμενων από την κυβέρνηση αποτελέσματα. Όλα δείχνουν ότι η ατμόσφαιρα ασφυξίας που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στον κρίσιμο τομέα των εσόδων.

Έπειτα, στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας η κατάσταση είναι, χωρίς υπερβολή, δραματική:

Οικοδομή

Η οικοδομή, ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, παραμένει σε αρνητική τροχιά καταγράφοντας συνεχή αρνητικά ρεκόρ. Ο όγκος των κτιρίων για τα οποία εκδόθηκαν νέες άδειες τους πρώτους πέντε μήνες του έτους δείχνουν πτώση της τάξης 22,4%, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο εμφανίζονται προβληματισμένοι για την επόμενη ημέρα, αφού εκτιμούν περαιτέρω συρρίκνωση, αλλά και υψηλότατο ποσοστό ανεργίας.

Μεταποίηση-βιομηχανία
Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής τον Ιούνιο παρουσίασε κάμψη της τάξης του 4,5% σε σχέση με τον περσινό Ιούνη και συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2010 παρουσίασε μείωση 5,8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009. Η μεγάλη αυτή κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία συνεχίζεται μήνα το μήνα, εξάμηνο το εξάμηνο και για 2η χρονιά, με αποτέλεσμα το 2009 και το 2010 η βιομηχανική παραγωγή να σημειώνει απώλειες που προβλέπεται να ξεπεράσουν κατά πολύ το 20%(!!!), οδηγεί σε διάλυση, σχεδόν, την παραγωγική βάση της χώρας και προεξοφλεί πολύ πιο δυσμενείς οικονομικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

Λιανεμπόριο

Οι λιανικές πωλήσεις βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες σε ραγδαία πτώση, με αποτέλεσμα σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας, όπως η Ερμού και η Σταδίου μεγάλα ιστορικά καταστήματα να βάζουν «λουκέτο» μη μπορώντας να αντέξουν την συνεχιζόμενη συρρίκνωση των πωλήσεών τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στην οδό Σταδίου, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, ένα στα τέσσερα καταστήματα που υπήρχαν δεν βρίσκεται πλέον σε λειτουργία.

Κατανάλωση
Η δραματική μείωση της κατανάλωσης καταγράφεται από τη σημαντική μείωση που καταγράφουν οι εισαγωγές. Μόνο τον Ιούνιο μειώθηκαν σε ποσοστό 25%. Οι επιπτώσεις από την συρρίκνωση της οικονομίας, αντανακλούν στους εργαζομένους αλλά και στα έσοδα του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον Ιούνιο προστέθηκαν επιπλέον 107.000 νέοι άνεργοι, ενώ τα σενάρια της ΓΣΕΕ για την ανεργία το φθινόπωρο είναι εφιαλτικά, αφού ανεβάζουν τον αριθμό των ανέργων στο ένα εκατομμύριο.

Δήλωση Π. Λαφαζάνη

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις πληροφορίες για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,5% το δεύτερο τρίμηνο, στην μείωση των εσόδων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και στα στοιχεία για την κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικοδομής και της βιομηχανίας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Ζούμε την πλήρη, συνολική και παταγώδη αποτυχία του κατεδαφιστικού προγράμματος, που εφαρμόζουν κυβέρνηση-τρόϊκα στο «πειραματόζωο» που έχει καταντήσει η χώρα μας. Τα μέτρα «σφαγείου» κυβέρνησης-τρόϊκας δεν έχουν οδηγήσει μόνο στη λεηλασία λαϊκών εισοδημάτων και εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και έχουν επιφέρει ένα διπλό οικονομικό «σοκ»! Ένα διπλό «σοκ» που από τη μια αφορά στη μεγάλη μείωση, παρά τη φορολογική επιδρομή, των εσόδων του προϋπολογισμού και τον βέβαιο, πλέον, δημοσιονομικό εκτροχιασμό και από την άλλη στην κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, με το βάθεμα της ύφεσης και τη διάλυση, σχεδόν, της παραγωγικής βάσης.

Τα μέτρα κυβέρνησης-τρόϊκας, παραδίδοντας τη χώρα στο έλεος των πιστωτών, των τραπεζών και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, την μετατρέπουν σε οικονομική, παραγωγική και κοινωνική έρημο, με την ανεργία σε πρωτοφανή ύψη.

Αυτή την ώρα ο τόπος χρειάζεται ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής για:

- Την απεμπλοκή από τον βρώμικο χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ και τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιό του.

- Τη ριζική επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους με προτεραιότητες τη διαγραφή σημαντικού μέρους του και τη δραστική μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο.

- Τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με χαρακτηριστικά ανάλογα με εκείνα του δημοσίου.

- Την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών για την εφαρμογή μιας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.

- Την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: