T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΣΙΤΗΡΑ: ΑΓΡΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΨΩΜΙ


ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Δεν έφταναν οι περικοπές των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων και το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Δεν έφτανε η συνολική κατεδάφιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Δεν έφταναν οι μαζικοί δείκτες ανεργίας ούτε φυσικά η αύξηση του ΦΠΑ (καθώς και η αναμενόμενη υπαγωγή πλειάδας ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή του 23% από το 11% που βρίσκονται σήμερα).

Τη στιγμή που οι επιπτώσεις του κατάπτυστου Μνημονίου, που υπέγραψε η κυβέρνηση με την «τρόικα» ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, γίνονται για τα καλά αντιληπτές στην τσέπη κάθε εργαζόμενου, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια πάνω στα σιτηρά, έρχονται για να ροκανίσουν περαιτέρω τα λαϊκά εισοδήματα.


Τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσεται ως γνωστόν μια παραφιλολογία η οποία κάνει λόγο για αύξηση των τιμών των σιτηρών στην εγχώρια αγορά, της τάξεως του 20% - 30%. Η αύξηση αυτή δεν θα αφορά μόνο το ψωμί και τα δημητριακά ή τα παράγωγά τους αλλά και τα κρέατα και τα άλλα ζωϊκά προϊόντα, καθώς τα σιτηρά χρησιμοποιούνται ευρύτατα ως ζωοτροφές.

Βρισκόμαστε, με άλλα λόγια, μπροστά στην προοπτική μιας ακόμα συνολικής έκρηξης των τιμών λιανικής, αυτή τη φορά στο σύνολο σχεδόν των ειδών διατροφής, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τρέχει ήδη με ρυθμούς της τάξης του 5,5%, όταν στο σύνολο της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 1,7%. Εάν κάποιος συνυπολογίσει την ανεργία η οποία αναμένεται σύντομα με τη σειρά της να προσεγγίσει το 20%, είναι προφανές πως θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε λίαν συντόμως μαζικά φαινόμενα εξαθλίωσης και στην Ελλάδα.

Οι έμποροι στηρίζουν την κερδοσκοπική πρακτική των αυξήσεων που ήδη πραγματοποιούν στην παγκόσμια άνοδο των τιμών των σιτηρών, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στη Ρωσία (και του συνεπακόλουθου εμπάργκο το οποίο κήρυξε μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση) και των πλημμυρών στο Πακιστάν. Αναλυτές, κάνουν λόγο για άνοδο της παγκόσμιας τιμής των σιτηρών κατά 40% από τον Ιούλιο και 54% από τον Ιούλιο.


Σύμφωνα όμως με καταγγελίες των αγροτών, οι ίδιοι πούλησαν τον Ιούνιο την παραγωγή τους στους μεγαλέμπορους σε εξαιρετικά χαμηλές συγκριτικά με τις σημερινές τιμές. Είναι κοινό μυστικό πως τα αποθέματα αυτά βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες των μεγαλεμπόρων γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και εμμέσως πλην σαφώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος, κ. Λούλης. Ο κ. Λούλης, έκανε λόγο για υφιστάμενα αποθέματα στις αποθήκες εμπόρων και παραγωγών που αν διατεθούν στην αγορά μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των τιμών.

Επομένως, έχουμε να κάνουμε με ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι από τα πολλά τα οποία έχει πληρώσει κυριολεκτικά πολύ ακριβά τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός. Δυστυχώς οι σχετικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Κομνηνού ότι «δεν θα επιτρέψει κερδοσκοπικά παιχνίδια» δεν πείθουν κανένα. Τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, ουδέποτε ασχολήθηκαν ειλικρινώς με το πρόβλημα των κερδοσκοπικών ανατιμήσεων φωτιά στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης...




ΤΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ Η «ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ» ΤΗΣ ΕΕ




Βέβαια τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις τιμές των σιτηρών δεν είναι «ελληνική πατέντα» αλλά διεθνές σπορ. Διεθνές σπορ το οποίο αφορά μυθώδεις αποδόσεις για τους γιάπηδες στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, ρίχνοντας παράλληλα στην πείνα και την εξαθλίωση 850.000.000 πεινασμένους 2 χρόνια πριν, κατά την έξαρση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης.

Τα κερδοσκοπικά αυτά παιχνίδια αναδεικνύουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το γεγονός πως στις συνθήκες του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, η διαφορά μεταξύ λιμού και επιβίωσης, βρίσκεται στις ορέξεις των αγορών.

Οι κυβερνήσεις και οι υπερεθνικοί οργανισμοί, «ωσεί παρόντες» απλά αναλύουν στην καλύτερη περίπτωση πτυχές του προβλήματος χωρίς φυσικά να λαμβάνουν δραστικά μέτρα για την επίλυσή του. Με αυτή την έννοια ειρωνικά ηχούν οι διαβεβαιώσεις της Κομισιόν πως η ΕΕ δεν κινδυνεύει λόγω του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών, εξαιτίας των χαμηλών εισαγωγών από της ΕΕ από τη Ρωσία. Τη στιγμή που τα διεθνή κερδοσκοπικά παιχνίδια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη η ΕΕ, μιλάει για διμερείς εμπορικές σχέσεις, παριστάνοντας πως δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα...


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ

Η προαναγγελθείσα αύξηση της τιμής του ψωμιού εντάσσεται σε ένα άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος των καταναλωτών και υπέρ των μεγαλεμπόρων και των αλευροβιομηχάνων. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία εκείνα μέτρα που θα παγώνουν την τιμή του ψωμιού και των παραγώγων του σιταριού από τη στιγμή που αποτελούν βασικά είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης.

Αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους οι αγρότες μας να πωλούν φθηνά και οι καταναλωτές να πληρώνουν ακριβά.

ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ


«Είναι αισχροκέρδεια του χειρίστου είδους σε βάρος του λαού οι νέες μεγάλες αυξήσεις στο αλεύρι, στο ψωμί και στα ζυμαρικά που σχεδιάζουν οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς και οι αλευροβιομήχανοι, την ίδια στιγμή που κυριολεκτικά ληστεύουν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς σιτηρών. Είναι χοντροκομμένο ψέμα ο ισχυρισμός τους ότι αυξάνουν τις τιμές λόγω της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών. Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες και από σκληρό και από μαλακό στάρι. Εκβιάζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς σιτηρών με τις φθηνές εισαγωγές, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια μείωναν τις τιμές, ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό. Το αποτέλεσμα ήταν να θησαυρίζουν, καθώς η τιμή στο αλεύρι ήταν σταθερή ή αυξανόμενη. Έτσι οι νέες υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές θα οδηγήσουν σε υπέρογκη αύξηση των κερδών τους, χωρίς οι μικροί παραγωγοί - που ήδη έχουν ξεπουλήσει την παραγωγή τους - να έχουν κανένα όφελος», υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και επισημαίνει πως «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι είναι μύθος ο ισχυρισμός των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" ότι ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά συντελούν στη μείωση των τιμών».


Το ΚΚΕ ζητεί να απαγορευτεί οποιαδήποτε αύξηση στο ψωμί και στα τρόφιμα, να μειωθεί η τιμή του ψωμιού, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και να καθοριστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή στο σιτάρι που να εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα για τους μικρούς παραγωγούς.


*Αντιδρώντας εξάλλου στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στο σιτάρι και στο αλεύρι, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο τπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, την Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 11 το πρωί.


iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια: