T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Δυσοίωνα ευρήματα για εμβάθυνση της ύφεσης


Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι πρώτες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρωτοφανή ένταση της ύφεσης στην Ελλάδα. Ειδικότερα, τα σχετικά στοιχεία δείχνουν με βάση τις πληροφορίες αυτές πως η οικονομία της χώρας εισέρχεται βαθύτερα στην ύφεση με μια ιδιαίτερα ανησυχητική επιτάχυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο 3,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους από 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2010. Μάλιστα, η συμπίεση του ΑΕΠ αναμένεται να τρέξει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς μέσα στο δεύτερο εξάμηνο και αυτή η πρόβλεψη συνάδει άλλωστε και με την απαισιόδοξη πρόβλεψη που διατυπώνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΕΝΟ-ΓΣΕΕ) για μεγάλη έκρηξη των ανέργων όλως της χώρας ακόμη και στο 1 εκατομμύριο από τους περίπου 600.000 κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ήδη, οικονομικοί παρατηρητές θεωρούν πως είναι πιθανό η πρόβλεψη για ύφεση 4% να αποδειχθεί αισιόδοξη. Εάν οι δυσμενείς αυτές προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε οι παρενέργειες θα είναι αλυσιδωτές και πάντως ιδιαίτερα επώδυνες για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιτηδευματίες, αλλά και για μισθωτούς και για συνταξιούχους. Χαρακτηριστικό είναι πως οι τραπεζίτες φοβούνται μια εκτίναξη των δανείων που δεν αποπληρώνονται κανονικά από τους πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων (τους δανειολήπτες) ενδεχομένως ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό (υπενθυμίζεται σχετικά πως ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αυτά ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ) ενώ οι έμποροι εκτιμούν ότι τα λουκέτα στην αγορά θα φτάσουν τα 60.000 στο σύνολο του έτους.
Τα σημάδια είναι ανησυχητική η επίσημη πρόβλεψη για την ύφεση κατά τη διάρκεια του έτους παραμένει στο 4%, με το μεν οικονομικό επιτελείο να εξακολουθεί να εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ενδεχομένως θα είναι μικρότερη από το ποσοστό αυτό (το 4%) την δε τρόικα να εκτιμά επισήμως 4% αλλά να διατυπώνονται και κάποιοι ανεπίσημοι φόβοι (“...εάν και εφόσον...”) για ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ασχέτως του αν απέφυγε να προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της, σε αντίθεση με τον πληθωρισμό, για τον οποίο ανέβασε τον μέσο δείκτη στο 4,75% ως πρόβλεψη για το σύνολο του έτους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος δήλωσε χθες την ανησυχία του, τονίζοντας ότι απαιτείται αναθεώρηση φοροεισπρακτικής πολιτικής και ενεργοποίηση μηχανισμών ρευστότητας στην αγορά.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνά η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας επιδεινώνεται.
- Τα δημόσια έσοδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 7% θέτοντας το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εκτός στόχου.
- Οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι εκτίναξαν τον πληθωρισμό στο 5,5%, γεγονός που επιδρά αρνητικά και στον τζίρο των επιχειρήσεων, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
- Η υποκατανάλωση αναγκάζει τις επιχειρήσεις σε απολύσεις και οι στρατιές των ανέργων πληθαίνουν θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.
- Τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη.
- Η χρηματοδότηση αποτελεί πλέον απαγορευμένη πρακτική.
Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε ένα δευτερόλεπτο για επικοινωνιακά τρικ και θερινές διακοπές.

Το ΕΒΕΑ για πολλοστή φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτεί αλλαγή του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα.

Είναι αδήριτη η ανάγκη να αναθεωρήσει η κυβέρνηση τη φοροεισπρακτική της πρακτική.

Να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς για την παροχή ρευστότητας στην αγορά.

Να «τρέξει» επιτέλους το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο που χρειάστηκε ένα ολόκληρο χρόνο για να βγει απλά στη διαβούλευση.

Να προχωρήσει στην πραγματική και ουσιαστική απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: