T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

"Πλούτος-Πενίας Θρίαμβος" στην Επίδαυρο


Με σαφείς επικαιρικές διαστάσεις ο Αριστοφανικός "Πλούτος-Πενίας Θρίαμβος" παρουσιάζεται σημερα και το Σάββατο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου κλείνοντας την αυλαία των φετινών Επιδαυρίων. Η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ανεβαίνει σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη και σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου με την Κάτια Γέρου στον ρόλο της Πενίας, Αλέξανδρο Μυλωνά ως Χρεμύλο, τον Δημήτρη Λιγνάδη ως Πλούτου και τη Μάνια Παπαδημητρίου ως Καρίων, και είναι συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

«Θεοσεβής και δίκαιος» αλλά «πένης», ο αγρότης Χρεμύλος περιστοιχίζεται από αετονύχηδες, πολιτικούς, ιερόσυλους και συκοφάντες, που πλουτίζουν στην εξαθλιωμένη από τους πολέμους Αττική. Στο αριστοφανικό κύκνειο άσμα (338 π.Χ.) η διέξοδος είναι η ουτοπία: ο αόμματος ημίθεος Πλούτος, που μικρός τυφλώθηκε από τον Δία για να αποφεύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους, ξαναβρίσκει το φως του!
Ο Διαγόρας Χρονόπουλος υπογραμμίζει τον ρόλο της Πενίας σαρκάζοντας τη φτώχεια των ημερών μας.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της υπογράφει ο Πάρις Μέξης, τη μουσική ο Χρήστος Λεοντής, τη χορογραφία η Σοφία Σπυράτου, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος, ενώ η διδασκαλία τραγουδιών είναι της Μαρίνας Χρονοπούλου.

Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Κωστής Καπελώνης, Κώστας Βελέντζας, Αναστασία Γεωργοπούλου, Λευτέρης Λουκαδής, Βασίλης Λέμπερος, Αλέξανδρος Πέρρος, Θοδωρής Αντωνιάδης, Κώστας Βελέντζας. Στον χορό συμμετέχουν οι Θοδωρής Αντωνιάδης Κώστας Βελέντζας, , Ηλεάννα Μπάλλα, Μαρία Κόμη-Παπαγιαννάκη, Αναστασία Γεωργοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Πανάγος Ιωακείμ, Βένια Σταματιάδη, Νίκος-Ορέστης Χανιωτάκης, Ορφέας Χατζηδημητρίου, Θάλεια Γρίβα, Πάρις Θωμόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: