T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΣΕ (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ) ΠΤΩΧΕΥΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ!


Τόσο την Τρίτη 24 όσο και την Τετάρτη 25 Αυγούστου, σημειώθηκε πτώση των χρηματιστηρίων διεθνώς. Συγκεκριμένα, μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, Παρισιού και Φρανκφούρτης σημείωσαν σωρευτική πτώση 3,08%, 2,13% και 3,43% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Dow Jones, του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, σημειώνει πτώση 1,32%. Βλέπουμε λοιπόν πως η γενική εικόνα σηματοδοτεί άλλη μια γκρίζα μέρα των χρηματιστηρίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ανάλογη είναι φυσικώς και στην Ελλάδα, όπου ο ιδιαίτερα επιρρεπής αρνητικές μεταβολές, Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), σημείωσε σωρευτική πτώση 5,18% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα! Στον τραπεζικό δείκτη μάλιστα η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας το 7% !



Παράλληλα, η γκρίζα εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την απόφαση της S & P, το βράδυ της Τρίτης, να προβεί στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας κατά μια βαθμίδα σε ΑΑ-.

Σύμφωνα με τον οικονομικό τύπο, η εικόνα αυτή των παγκόσμιων χρηματαγορών, είναι αποτέλεσμα του διάχυτου φόβου υφεσιακής υποτροπής της παγκόσμιας οικονομίας. Με άλλα λόγια, είναι διάχυτος στις χρηματαγορές ο φόβος μιας διπλής ύφεσης (ύφεση την οποία ακολουθεί μια μικρής διάρκειας αναιμική ανάκαμψη, ακολουθούμενη από νέα ύφεση) στην παγκόσμια οικονομία !

Το ζοφερό αυτό σενάριο, βρίσκεται όλο και πιο συχνά στα χείλη των οικονομικών αναλυτών, και αν δεν αφορά την παγκόσμια οικονομία, σίγουρα αφορά τον σκληρό ιμπεριαλιστικό πυρήνα, δηλαδή τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραφράζοντας μάλιστα τη χρόνια ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας, οι αναλυτές κάνουν λόγο πλέον για πιθανό ιαπωνικό σύνδρομο, της παγκόσμιας οικονομίας

Για την πιθανότητα αλλωστε διπλής ύφεσης, κάνουν ήδη λόγο οικονομικοί αναλυτές διεθνούς κύρους, όπως ο Joseph Stiglitz, του οποίου τις αναφορές αναδημοσίευσε η ISKRA, και τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ).



Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΕ ΤΟΥΝΕΛ ΒΑΘΙΑΣ ΥΦΕΣΗΣ




Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της «τρόικα» (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ) και των συνεχών Μνημονίων, βυθίζεται στην ύφεση με ρυθμούς που θα κυμανθούν από μείωση του ΑΕΠ κατά 4% (ΔΝΤ) ή ακόμα και 4,8% (Economist). Η παραγωγική βάση της χώρας έχει αποψιλωθεί πλήρως ενώ το τελειωτικό χτύπημα δίνεται με την περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και τον ουσιαστικό ενταφισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, ο πληθωρισμός πλησιάζει το 6%, με προοπτική να φτάσει το 7% στις αρχές του 2011...

Οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, είναι η εκτόξευση του δείκτη ανεργίας στο 12%, ενώ η ΓΣΕΕ κάνει λόγο ακόμα και για 20% ανεργία στο προσεχές μέλλον. Από την άλλη οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, βάζουν λουκέτο κατά εκατοντάδες χιλιάδες, στενάζοντας κάτω από το ροκάνισμα του εργατικού εισοδήματος, την αύξηση των έμμεσων φόρων και φυσικά την άρνηση των τραπεζών να παράσχουν πιστώσεις.

Σε αυτή την μαύρη εικόνα της Νέας Ελλάδας του Γ. Παπανδρέου και της «τρόικα», ήρθαν να προστεθούν δύο νέα δεδομένα, που έλαβαν χώρα την Τρίτη 24 Αυγούστου:


Πρώτον, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ανακοίνωσε ότι από το Σεπτέμβρη οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του Δημοσίου θα γίνονται σε μηνιαία βάση αντί κάθε τρίμηνο. Οι δημοπρασίες εντόκων κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έφταναν δεκάδες δις ετησίως, δεν ήταν η καλύτερη των επιλογών. Η προσφυγή, τώρα, στα μηνιαία έντοκα γραμμάτια, στα οποία συνήθως καταφεύγουν «ανυπόληπτες» «τριτοκοσμικές» χώρες δίνει στην Ελλάδα όψη «ξεπεσμένης» «μπανανίας» στα πρόθυρα πλήρους αδυναμίας δανεισμού, ακόμα και του πλεόν βραχυχρόνιου!

Δεύτερον, συνεπικουρούμενο από την κατάρρευση του ΧΑΑ, και τη γενικότερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, το spread των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου συνέχισε την εκρηκτική πορεία του, φτάνοντας τις 918 μονάδες την Τρίτη και τις 955 μονάδες την Τετάρτη . Αυτή η τρελή πορεία του spread, στα πρό του Μνημονίου επίπεδα, λίγους μόλις μήνες μετά την υπαγωγή της χώρας στο «μηχανισμό στήριξης» της «τρόικα», απασχολεί έντονα τον εγχώριο οικονομικό τύπο

Η εικόνα της τρελής πορείας του spread, είναι όμως η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, είναι ο εκτροχιασμός του Προϋπολογισμού του 2010, με την κυριολεκτική κατάρρευση των εσόδων στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου. Η υστέρηση αυτή των εσόδων θα αντισταθμιστεί όπως όλα δείχνουν με νέες μεγάλες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και σε σειρά κοινωνικών δαπανών.



ΕΛΛΛΑΔΑ: ΚΑΙ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ) ΠΤΩΧΕΥΣΗ !




Η υπαγωγή της Ελλάδας στη "χούντα" της "τρόικα", και στα εναλλασσόμενα Μνημόνια, είναι μια πολιτική που δεν οδηγεί μόνο στην αποψίλωση του εργατικού εισοδήματος και την έκρηξη της ανεργίας ειδικά μεταξύ των νέων.


Είναι και μια πολιτική χαρακτηριστικά αναποτελεσματική ως προς το να επιτύχει αυτό για το οποίο εφαρμόζεται, καθώς η Ελλάδα του Μνημονίου, αντίθετα με τις ρητορείες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ούτε μειώνει το έλλειμμα και το χρέος ούτε βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στο δανεισμό από τις αγορές. Αντίθετα η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα που τελεί υπο καθεστώς ουσιαστικής χρεωκοπίας !



Από τη μια μεριά, ο εκτροχιασμός του Προϋπολογισμού καθιστά ξεκάθαρη την πλήρη αποτυχία των πολιτκών του Μνημονίου να επιτύχουν τους διακηρυγμένους δημοσιονομικούς στόχους τους. Από την άλλη μεριά, η έκρηξη των spreads στα προ του Μνημονίου επίπεδα και η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για μηνιαίες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αποτελούν τεκμήρια πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη υπό καθεστώς ουσιαστικής χρεωκοπίας !
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: