T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Με τη συγκρότηση της Αγωνιστικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας Πελοποννήσου θέλουμε να δώσουμε συνέχεια στη μέχρι σήμερα αγωνιστική παρουσία των νομαρχιακών παρατάξεων Αργολίδα - Κοινωνία των Πολιτών, Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Λακωνία, Αρκάδων Κοινόν, Αδέσμευτοι και Ενεργοί Πολίτες Κορινθίας και Συνεργασία για τη Μεσσηνία, που είχαν σημαντική δράση τις τελευταίες τετραετίες για τα προβλήματα των νομών και της Περιφέρειας.

Οι δυνάμεις αυτές, μαζί με όσους συναντηθήκαμε στους αγώνες, αποτελούν τον κορμό της Αγωνιστικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας Πελοποννήσου. Είμαστε παρόντες στους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για μια βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας, για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Αγωνιστήκαμε επίσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πελοποννήσου, εν όψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, καλεί σε συμπόρευση και συνεργασία όλους τους αγωνιζόμενους πολίτες με τους οποίους συναντηθήκαμε σε κοινούς αγώνες και οράματα, όλες τις αριστερές ριζοσπαστικές και οικολογικές δυνάμεις.

Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη μαζικών αγώνων για να ανατραπεί η άνιση σχέση κέντρου - περιφέρειας και να αλλάξει ο συγκεντρωτικός τρόπος διακυβέρνησης. Για να μη φορτωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι πολίτες της τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής και της τρόικας.

Ο «Καλλικράτης», παρά την καθιέρωση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, διαχρονικό αίτημα και των 5 συνεργαζόμενων νομαρχιακών παρατάξεων, δεν είναι δημοκρατική μεταρρύθμιση αφού δεν καθιερώνει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Δεν αποκεντρώνει αρμοδιότητες του κράτους προς την αυτοδιοίκηση. Δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Απομακρύνει τους πολίτες από τη λήψη των αποφάσεων.

Επιπλέον, στις σημερινές συνθήκες ιδιότυπης παράδοσης της χώρας μας στο ΔΝΤ και την τρόικα, η μείωση των πόρων προς την αυτοδιοίκηση θα οδηγήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση λειτουργιών της αυτοδιοίκησης. Ανοίγει έτσι ο δρόμος και για απολύσεις υπαλλήλων, αφού αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του λεγόμενου «προγράμματος σταθερότητας».

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα γίνουν σε μια περίοδο όπου στη χώρα μας οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι απόμαχοι της δουλειάς, οι μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως και της Ελλάδας γενικότερα, αντιμετωπίζουν τις εφιαλτικές συνέπειες των πολιτικών που προσδιορίζονται από την κυβερνητική πολιτική, την τρόικα και το μνημόνιο. Τα εισοδήματα των εργαζομένων έχουν καταρρεύσει, τα δικαιώματα ενός αιώνα καταργούνται με πραξικοπηματικό τρόπο, το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα διαλύεται, η ανεργία καλπάζει, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Η κυβέρνηση, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση και κουρελιάζοντας κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, έσυρε τη χώρα στο ΔΝΤ, παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας στην τρόικα και υπέγραψε ένα μνημόνιο κοινωνικής κατεδάφισης και ξεπουλήματος κάθε δημόσιας επιχείρησης και υποδομής. Γι’ αυτό στις εκλογές του Νοέμβρη οι πολίτες της Πελοποννήσου θα πρέπει να αποδοκιμάσουν τις πολιτικές του μνημονίου, της τρόικας και της κυβέρνησης και όλους αυτούς που έχουν φέρει την Πελοπόννησο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Η Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πελοποννήσου θα είναι ενεργός συμπαραστάτης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και των μικρομεσαίων της Πελοποννήσου, για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές που οδηγούν την οικονομία σε βαθιά ύφεση και την κοινωνία σε διάλυση.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι η Πελοπόννησος παρουσιάζει μεγάλα αναπτυξιακά ελλείμματα και έντονες περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες:

Βασικά έργα υποδομής λείπουν. Σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν υπάρχει, και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει εντελώς το σιδηρόδρομο. Οι βασικοί οδικοί άξονες βρίσκονται στα κακά τους τα χάλια. Το εθνικό οδικό δίκτυο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, και λόγω της ιδιωτικοποίησής του θα είναι πολύ ακριβό για τους χρήστες.

Σχέδιο και πολιτικές για μια βιώσιμη ανάπτυξη στον 21ο αιώνα δεν υπάρχει. Οι πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος θεωρούνται από τους κυβερνώντες έλασσον ζήτημα. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί περιβαλλοντική «βόμβα» για την περιφέρεια, αφού εξακολουθούν να λειτουργούν δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές και να προωθείται η απαράδεκτη περιβαλλοντικά λύση των δεματοποιητών, που οδηγεί στη δημιουργία μονάδας καύσης με την οποία είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.

Η δασοπροστασία είναι σχεδόν ανύπαρκτη παρά την τεράστια καταστροφή του 2007. Ανύπαρκτη και η ορθολογική και περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, με μεγάλες συνέπειες την έλλειψη και την ποιοτική υποβάθμιση των υδάτων. Ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων επιβαρύνονται οικονομικά οι πολίτες.

Χωροταξικό σχέδιο ανύπαρκτο, ενώ και οι χρήσεις γης δεν είναι ακόμη καθορισμένες.

Η αγροτική οικονομία βρίσκεται σε κατάρρευση, οι αγρότες σε απόγνωση και οι αγροτικές περιοχές σε πορεία εγκατάλειψης.

Η τουριστική ανάπτυξη είναι μονόπλευρη και στρεβλή. Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους γίνονται στόχος μεγαλοεπενδυτών.

Πολλά πολιτιστικά μνημεία είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.

Το σύστημα υγείας έχει σοβαρές ελλείψεις, τόσο στις υποδομές όσο και στο προσωπικό.

Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις.

Για όλη αυτή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πελοπόννησος υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, και στα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα αλλά και στους φορείς της αυτοδιοίκησης που είχαν τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων στον α' και β' βαθμό μέχρι σήμερα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

H περιφερειακή πολιτική στη δική μας αντίληψη πρέπει να συμβάλλει στην εδαφική και κοινωνική συνοχή και στην οικονομική αλληλεγγύη, για να μειώνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες τις απαραίτητες υποδομές και τον κοινωνικό εξοπλισμό για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας εδώ και χρόνια προβάλλαμε την αναγκαιότητα για αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση με δημοκρατία και οικονομική αυτοδυναμία. Επιμέναμε και επιμένουμε για μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση ως εξής:

• Στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους και στη νέα θεσμική της διάρθρωση, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί ως κέντρο σχεδιασμού και συντονισμού της περιφερειακής ανάπτυξης, με αποκεντρωμένους αιρετούς θεσμούς στις νομαρχίες, προκαθορισμένους ρόλους, πόρους και αρμοδιότητες.

• Σε επίπεδο Περιφέρειας, οι κύριες ασκούμενες αρμοδιότητές της πρέπει να αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική, τον προγραμματισμό και συντονισμό, τον χωρικό σχεδιασμό, τη διαχείριση περιοχών (χωροταξία, φυσικό περιβάλλον, υδάτινοι πόροι) και την κατασκευή και λειτουργία έργων υποδομής διανομαρχιακού επιπέδου.

• Σε επίπεδο νομού, μέσα από συλλογικές κι όχι μονοπρόσωπες διαδικασίες, σημαντικά κρίνονται επίσης τα ζητήματα αρμοδιοτήτων νομαρχιακού επιπέδου: εφαρμογή της περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής, πολεοδομία, περιβάλλον, κοινωνική πολιτική (υγεία, κοινωνική φροντίδα, εκπαίδευση, προασπίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα τους), πολιτική προστασία κ.λπ.

• Η εκλογή πρέπει να γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής, καταργώντας τους καλπονοθευτικούς εκλογικούς νόμους του δημαρχοκεντρικού συστήματος που ισχύουν και οι οποίοι οδηγούν τελικά τους ΟΤΑ στη διαφθορά, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για την αυτοδιοίκηση.

Ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης απαιτεί την κατάργηση των «κρατικών» Περιφερειών, όπως προβλέπονται από το σχέδιο «Καλλικράτης». Η ανάπτυξη των αυτοδιοικητικών θεσμών δεν χρειάζεται το μακρύ χέρι του κράτους να τους ελέγχει. Αυτό αποτελεί προσβολή στην ίδια την αυτοδιοίκηση.

Η Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πελοποννήσου καταθέτει την προγραμματική πρότασή της, η οποία βασίζεται σε 4 άξονες:

1. Βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, για ένα συνολικά διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου και τις παραγωγικές της δυνατότητες. Με ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον. Με ανάπτυξη όλων των δημόσιων υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών. Με υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους και στις ΣΔΙΤ, ώστε να υπηρετούνται οι ανάγκες του λαού.

2. Λαϊκή συμμετοχή, με την καθιέρωση θεσμών όπως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, τα τοπικά δημοψηφίσματα, η συνεργασία με τους μαζικούς φορείς της Περιφέρειας.

3. Συμβολή στην ανάπτυξη μαζικών ενωτικών αγώνων και στην επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας και των πολιτών της.

4. Διαφάνεια στη διοίκηση και τις πρακτικές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

ΚΑΛΕΣΜΑ - ΣΤΟΧΟΙ

Με βάση τους άξονες αυτούς, καλούμε όλους και όλες -πρόσωπα, συλλογικότητες και κοινωνικές πρωτοβουλίες- σε συσπείρωση έτσι ώστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί:

• Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, των εργασιακών δικαιωμάτων και του εισοδήματος των αγροτών, καθώς και για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

• Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς σε δουλειά και μόρφωση.

• Για να μην οδηγηθούμε στη σταδιακή «ευθανασία» του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ.

• Για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, αναπτύσσοντας δομές στήριξης για όσους πλήττονται από την κρίση.

• Για την αναβάθμιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

• Για να αγωνιστούμε ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις συνέπειές τους. Κεντρικά θέματα την περίοδο αυτή, η δημιουργία πλατιού κινήματος για την αποτροπή α) της περικοπής των επιδοτήσεων στη γεωργία και β) της ιδιωτικοποίησης των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

• Για τη μείωση του κόστους των διοδίων, με προοπτική κατάργησής τους.

• Για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Περιφέρειας αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

• Για να συγκροτήσουμε περιφερειακή πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου (λάδι, ελιές, κρασί, εσπεριδοειδή, σύκα, σταφίδα, κτηνοτροφία, αλιεία κ.λπ.).

• Για να διεκδικήσουμε την υλοποίηση βασικών έργων υποδομής:

- σύγχρονο δημόσιο σιδηροδρομικό δίκτυο

- σύγχρονο δημόσιο περιφερειακό οδικό δίκτυο

- ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων

- ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των υδατικών πόρων

- χωροταξικός σχεδιασμός της Περιφέρειας

- ενεργειακός σχεδιασμός και ορθολογική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Πελοπόννησο

• Για να υπερασπιστούμε το φυσικό περιβάλλον και να αποτρέψουμε τα σχέδια υποβάθμισής του.

• Για να αξιοποιήσουμε με ορθό περιβαλλοντικό τρόπο τον φυσικό πλούτο.

• Για τον περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του εργοστάσιου Μεγαλόπολης και τη λειτουργία του με συνδυασμένη καύση λιγνίτη, φυσικού αερίου και αγροτικών υποπροϊόντων.

• Για να προστατέψουμε και να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Πελοποννήσου.

• Για να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

• Για να αγωνιστούμε για άμεση έξοδο της χώρας μας από τον καταστροφικό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ και άμεση ακύρωση όλων των κατεδαφιστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου.

Καλούμε σε συμπαράταξη όλες τις ζωντανές δυνάμεις της Περιφέρειας που συμφωνούν σ’ αυτούς τους προγραμματικούς άξονες, για να είναι δυνατή η φωνή μας και μέσα στο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για να ενεργοποιούμε και να κινητοποιούμε τους φορείς και τα κινήματα πολιτών, ώστε να χαραχτεί μια άλλη πορεία για την Πελοπόννησο. Μια πορεία που θα χαρακτηρίζεται από τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διαφάνεια, τη λαϊκή συμμετοχή και την αγωνιστική ενωτική δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: