T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΙΩΝ ;


Ακούσαμε όλοι μας προχθές την πρόταση της ΡΑΕ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ την τριετία 2011 - 2013 όπως επίσης και την αύξηση της τιμής κατά 50% για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες, ενώ για τις μεσαίες καταναλώσεις η αύξηση να είναι από 7,5% έως 15%. Όπως επίσης ότι οι τιμές του ρεύματος για τους αγρότες αναμένεται να αυξηθούν κατά 25%-33% στην τριετία 2011 -2013 και για τη βιομηχανία κατά 10%.
Εδώ πλέον φαίνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το παιχνίδι που παίζει η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) υπέρ των Ιδιωτών, οι οποίοι, εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να εισέρθουν στην αγορά Ηλεκτρικής ενέργειας και στον ανταγωνισμό με την ΔΕΗ. Κάτι θα έπρεπε γίνει λοιπόν... και τι είναι αυτό? πολύ απλό, θα έπρεπε να γίνουν απανωτές αυξήσεις ούτως ώστε να μπορέσουν να εισχωρήσουν και αυτοί στο "παιχνίδι" της ενέργειας!! Ας δούμε την βήμα-βήμα μεθόδευση που έγινε για την απαξίωση της επιχείρησης και το «στρώσιμο» του δρόμου για την επέλαση των ιδιωτών.



Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ

Λόγω της προφανούς αδυναμίας των ιδιωτών να ανταγωνιστούν υπό αυτές τις συνθήκες (φθηνή κιλοβατώρα από πλευράς ΔΕΗ).... διαμαρτύρονταν συνεχώς γιατί η τιμή του ρεύματος ότι είναι πολύ χαμηλή και ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που επί χρόνια κρατούσαν τις άδειες κατασκευής εργοστασίων παραγωγής στα συρτάρια τους, επιδιώκοντας και πιέζοντας πρώτα να αυξηθεί η τιμής της KWh από τη ΔΕΗ και μετά να «επενδύσουν».
Χαρακτηριστική είναι η ομολογία του πρώην υπουργού Ανάπτυξης ότι «πρέπει να σηκώσουμε την κουρτίνα των τιμολογίων, για να περάσουν οι ιδιώτες»! Γι' αυτό και είχαμε την αλχημεία στον τρόπο υπολογισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), αλλά και την αύξηση της τιμής των τιμολογίων κατά 23,4% μέσα σε 22 μήνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ! Με τον τρόπο αυτό το Νοέμβριο του 2006, η ΔΕΗ αγόραζε το ρεύμα από τον ΔΕΣΜΗΕ προς 77 ευρώ / μεγαβατώρα και το πωλούσε στους πελάτες της, στην υψηλή τάση (βιομηχανίες) προς 45 ευρώ/μεγαβατώρα. Χαμηλότερα δηλαδή κατά 41,5 %.!!!!
Εδώ μιλαμε για μια πρωτοφανη μεθόδευση της τεχνικής αύξησης της Οριακής Τιμής Συστήματος «Ο.Τ.Σ» ώστε να θησαυρίσουν σε βάρος της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού, οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες και οι αεριτζήδες εισαγωγείς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το νέο μνημόνιο καθορίζει σαφές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα τόσο για την αναθεώρηση των τιμολογίων και την κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών για όλους τους καταναλωτές!!
Το ερώτημα πλέον εδώ μπαίνει αβίαστα και είναι ως εξής...τι έχει να κερδίσει ο Έλληνας καταναλωτής από την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας ?...



ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αρκεί να ρίξει μια ματιά κανείς τι έγινε σε μια σειρά χώρες της Ε.Ε. μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το ύψος της τιμής της προσφερόμενης κιλοβατώρας.

Καταρχήν πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου το 2000 ένα μέσο νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 3.500 KWh πλήρωνε 0,072 ευρώ την KWh, ενώ σήμερα πληρώνει 89% περισσότερο, δηλαδή 0,1361 ευρώ. Από εκεί και πέρα, είχαμε αυξήσεις στις περισσότερες χώρες: 71% στη Σουηδία, 63% στη Δανία, 36% στη Φινλανδία, 89% στην Τσεχία, 64% στην Ουγγαρία, 49% στην Ολλανδία, 33% στην Πολωνία και πάει λέγοντας. Ανάλογες περίπου ήταν και οι αυξήσεις και σε άλλες χώρες, πλην της Γαλλίας, λόγω των πυρηνικών εργοστασίων.
Και εδώ τελικά αποδείχθηκε αυτό που ισχυριζόμαστε από την αρχή όλοι όσοι διαφωνούσαμε με το άνοιγμα της αγοράς. Ότι, δηλαδή, η απελευθέρωση δεν γίνεται για να έχουν φθηνότερη κιλοβατώρα οι καταναλωτές, αλλά για να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο των κοινωνικών αγαθών όπως είναι η Ηλεκτρική ενέργεια.
Τέλος πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι τα κοινωνικά αγαθά, θα πρέπει να προσεγγίζονται με μια άλλη φιλοσοφία, χωρίς ποτέ να υπεισέρχεται μόνο η λογική του κέρδους, τότε είναι μοιραίο ότι αυτό το κέρδος κάποιος θα κληθεί να το πληρώσει, και αυτός δεν θα είναι άλλος από τον απλό καταναλωτή.


* Ο Δημήτρης Καπέλλας είναι Γραμματέας της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: