T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

ΔΕΗ : Κυβερνητική σύσκεψη υπό την σκιάν Ιδιωτικοποίησης


ΔΕΗ : Κυβερνητική σύσκεψη υπό την σκιάν Ιδιωτικοποίησης

PDF

«Συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ η κυβέρνηση έπεισε τους κοινοτικούς εταίρους ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης, εξασφαλίστηκε παράταση έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει την πρότασή της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ήδη συζητούνται τεχνικά θέματα για τα οποία θα υπάρξει κατάληξη στο τέλος του χρόνου.»

Με αυτή την φράση η Υπουργός Τ. Μπιρμπίλη ,έδωσε τοακριβές στίγμα μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικήςσύσκεψης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα στίγμα το οποίο με μία πρώτη ματιά ,μπορεί με άνεση να ξεγελάσει τον ανυποψίαστο αναγνώστη και να καθησυχάσει όσο το δυνατόν .

Και εξηγούμαστε…

Το μείζον θέμα που έχει προκύψει και που αφορά τηνΔΕΗ και την πώληση μονάδων αυτής ,δημιουργώνταςτεταμένη ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες ,προφανώς –προφανέστατα δεν ήταν καν…θέμα ..απλά ντόρος ώστε να εμφανιστεί σήμερα η Κυβέρνηση ως το «καλό παιδί»που έκανε τα πάντα ,κι έπεισε τους «κακούς» ,παίρνοντας παράταση δύο μηνών μάλιστα και τίποτα περισσότερο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που άπαντες πρέπει να απασχολεί και το οποίο κανείς δεν έχει βάλει στο τραπέζι ,είναι το ζήτημα του διαχωρισμού της Επιχείρησης σε κομμάτια ,κάποια των οποίων μάλιστα ,πρόκειται να γίνουν «θυγατρικές» και αυτό δεν χρειάστηκε να συζητηθεί και δεν ανήκει στην σειρά θεμάτων που πήραν παράταση έως το τέλος του χρόνου. Και το πραγματικό μείζον θέμα είναι αυτό ,κι όχι ο ντόρος που προκάλεσαν (άπαντες) ,για να καλύψουν το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά και να πείσουν για το «καλό» των προθέσεων τους ..και οι μεν και οι δε..

Κι αυτό γιατί όπως η Υπουργός είπε «εξασφαλίστηκε παράταση έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει την πρότασή της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».

Ένα τέλος του χρόνου που θα βρεθεί η Δ.Ε.Η. διαμελισμένη ,μιας και ο διαχωρισμός της προχωράει κανονικά ,χωρίς φωνές ,χωρίς αντάρες και χωρίς διακόπτες να κατεβαίνουν και που είναι ζήτημα πόσοι από τους πολίτες γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του θέματος ,μιας και συμφωνούν άπαντες ,τόσο κυβέρνηση ,όσο και ΓΕΝΟΠ /ΔΕΗ, άρα και πιο έτοιμη να κατασπαραχθεί από αυτούς που την ονειρεύονται.

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν ,βιώσαμε μια «θεατρική» παράσταση ,καλό-σκηνοθετημένη μάλιστα ,μιας καιδούλεψαν όλοι ρολόι Κυβέρνηση-Μίντια-«θιγόμενοι» τήλε-μαϊντανοί δήθεν –τάχα μου από την Συνδικαλιστική «αγριότητα της ΓΕΝΟΠ /ΔΕΗ»!!

Όχι απλά λοιπόν μια «θεατρική» παράσταση ,αλλά το «μαύρο θέατρο του παραλόγου».

Με αυτά(διαχωρισμός) ,αλλά, και με άλλα πολλά εξόχως ενδιαφέροντα και άκρως σουρεαλιστικά αλλά και σενάρια όπως παραχώρηση της χονδρικής , «ενοικίαση μονάδων» για 40 και 50 χρόνια έναντι εξευτελιστικής τιμής ενοικίασης και άλλα πολλά, ακόμα και …ανταλλαγές μονάδων με ξένες εταιρείες παραγωγής ενέργειας (το χειρότερο και σοβαρότερο ως σενάριο)…μην απορείτε ,γιατί σύμφωνα με αυτά τα σενάρια που δεν θέλουμε να τα πιστέψουμε, εξετάζεται μέσα σε όλα (πάντα ως σενάριο το αναφέρουμε) ,προκειμένου με την απελευθέρωση της αγοράς να έχουν συμμετοχή οι πάντες υποτίθεται ,η ΔΕΗ θα μπορεί να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή μίας μονάδας της με μία σε άλλη χώρα ,π.χ. Γαλλία ,ώστε να έχουν αμφότερες οι εταιρείες μερίδιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα της άλλης, αυτό βέβαια για την δική μας «μικρή» ,μπροστά στα ευρωπαϊκά μεγαθήρια ΔΕΗ θα σήμαινε πως το μερίδιο το δικό της ,στην αγορά ενέργειας της π.χ. Γαλλίας θα ήταν ελάχιστο ,μιας και οι μονάδες εκεί θα είναι πολλές ,με αποτέλεσμα να μην έχει καμιά συμμετοχή στα «πράγματα» αλλά να ακολουθεί τις αποφάσεις των άλλων και αντιθέτως η π.χ. Γαλλική εταιρεία έχοντας μερίδιο στην Ελληνική αγορά να έχει σημαντικό ρόλο ,λόγο των αναλογιών.

Και βεβαίως δεν θα είναι μόνο η π.χ. Γαλλική αλλά και η π.χ. Γερμανική και η π.χ. Βρετανική και ποιος ξέρει ,τι;Χαρίζοντας πλασματικά με αυτόν τον τρόπο την διατήρηση του 51% στο Κράτος (όπως και με τα παραπάνω αναφερθέντα σενάρια) το οποίο θα έχει να μιλάει για μια «νίκη» στους δύσκολους καιρούς και τα γνωστά, αλλά από την άλλη την τιμή στον Έλληνα καταναλωτή ,θα την διαμορφώνουν αυτές οι Εταιρείες όπως νομίζουνέχοντας μάλιστα απολύσει ένα σωρό κόσμο .

Έτσι ο Λαός θα είναι για τα καλά υπό τον ζυγό των εταιρειών που θα διαμορφώνουν την τιμή του προϊόντος τους (ως αγαθό ξεχάστε το…τέλος)και οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης θα είναι πιο πολύ και από ξεκάθαρο ,εάν όντως έχει βάση αυτό το σενάριο, πως κάποιοι θα χάσουν τις δουλειές τους και κάποιοι να αναγκαστούν να εργαστούν με χαμηλότερους κατά βούληση μισθούς, προκειμένου να μην τις χάσουν.

Κι όχι μόνο αυτό ,αλλά θα κλονιστεί και θα υποβαθμιστεί και η δυναμική της Ομοσπονδίας τους ,άρα και της εκπροσώπησης τους κι αυτό θα συμβεί και στην πρώτη και «ρεαλιστική» περίπτωση του διαχωρισμού, μιας και είτε το πιστεύουν είτε όχι η της Ομοσπονδίας που το μόνο τους μέλημα είναι το ζήτημα της πώλησης μονάδων, τα κομμάτια που θα προκύψουν από τον διαχωρισμό και την θυγατροποίηση ,είναι περισσότερο από βέβαιο πως θα περάσουν στα χέρια Ιδιωτικών εταιρειών .Όταν μπαίνουν από πριν θέματα που «ξυπνούν» ορέξεις ,ποιος δεν βλέπει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Ακόμη και τυφλός βλέπεις..

Πάντως εάν στο τέλος τα σενάρια που θέλουν να συμβαίνει το δεύτερο το οποίο το θεωρούμε πραγματικάσουρεαλιστικό ,στυγερό και εγκληματικό ,τόσο για τον Ελληνικό Λαό και τους εργαζόμενους του όσο και για το ίδιο το Κράτος και που θέλουμε να πιστεύουμε και ευχόμαστε πως πρόκειται, επαναλαμβάνω, για σενάρια ,αν αποδειχθούν αληθινά ,τότε πράγματι ,θα πρέπει να μιλάμε πλέον όχι απλά για προδοσία ,αλλά για την Παγκόσμια Πρώτη….. Δημόσια.. Ιδιωτικοποίηση ,που δεν θα έχει απλά υπηρετήσει το Κεφάλαιο αλλά θα το έχει ανεβάσει ως Βασιλέα στο βάθρο του ,με ένα σχέδιο απίστευτης «έμπνευσης» ,που δείχνει περίτρανα και καθαρά την ιδεολογία και την απίστευτη «θηριωδία» του Κεφαλαίου κατατρώγοντας Λαούς και Χώρες με ασύλληπτους για τον κοινό νου τρόπους δημιουργώντας Πανευρωπαϊκό Ενεργειακό Καρτέλ σε βάρος των Λαών ολάκερης της Ευρώπης κι όχι μόνο της Ελλάδας !!

Μια επίθεση σε όλους τους Λαούς της Ευρώπης δίχως έλεος ,στο όνομα των συμφερόντων και του κέρδους.

Και σε αυτή την τελευταία περίπτωση η Ομοσπονδία των εργαζομένων ,όχι απλά θα έχει υποβαθμισμένο ρόλο ,αλλά απλά…δεν θα υπάρχει .

Θα έχουν προβληθεί οι τίτλοι τέλους της ΔΕΗ και οι τίτλοι τέλους μιας Ομοσπονδίας που επί δεκαετίες υπήρξε πάρα πολλές φορές ο μπροστάρης των συνδικαλιστικών αγώνων στην Ελλάδα.. Ένα τέλος το οποίο δεν αξίζει ούτε στην ιστορία ,ούτε στους αγώνες αυτής της Ομοσπονδίας. Αυτά όμως τα σουρεαλιστικά και τρομερά τα αφήνουμε ,για το μέλλον ,ελπίζοντας πως είναι σεναριολογία και τίποτα περισσότερο.

Προς το παρόν πάντως αυτό που κρατάμε είναι το χρονικό περιθώριο που δήθεν θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση πως κέρδισε ,και που ο λόγος αυτής της χρονικής παράτασης δεν είναι άλλος από την ολοκλήρωση του κατακερματισμού-διαμελισμού-διαχωρισμού της Επιχείρησης .

Ένα κίνημα για μια Δημόσια – Ενιαία –Καθετοποιημένη Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας ,στην υπηρεσία του Λαού, που θα στηρίζεται στους εργαζόμενους της ,είναι η μόνη λύση ,αλλά πλέον, και υποχρέωση όλου του Ελληνικού Λαού, προκειμένου να σώσει την πάλαι, ποτέ δική του επιχείρηση ,και να εξασφαλίσει τις ανάγκες του ,κάνοντας την και πάλι δική του.


Δημοσιεύθηκε στην ISKRA την ΠΕΜΠΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010


Δεν υπάρχουν σχόλια: