T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ο Νίκος Γκάτσος συναντά τον Λόρκα στις Πρέσπες


Ο Νίκος Γκάτσος συναντά τον Λόρκα στις Πρέσπες

Αφιερωμένα στους δύο μεσόγειους ποιητές με την κοινή ιδιοσυγκρασία είναι τα εφετινά Πρέσπεια



Αφιερωμένα στους Νίκο Γκάτσο και Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα είναι τα εφετινά Πρέσπεια, που θα πραγματοποιηθούν στις 20 και 21 Αυγούστου στη Φλώρινα και στον Αγιο Αχίλλειο, το γραφικό νησάκι των Πρεσπών. Είκοσι δύο χρόνια ζωής συμπληρώνουν τα Πρέσπεια και οι στόχοι τους παραμένουν οι ίδιοι: η εύρεση σημείων επαφής μεταξύ των βαλκανικών λαών και η προβολή της Ελλάδας στις γειτονικές χώρες.

Ο εμπνευστής των εκδηλώσεων, βουλευτής κ. Γ. Λιάνης, σημειώνει για το πρόγραμμα ότι πρόκειται για «“Πρέσπες” πνευματικές και στοχαστικές. “Πρέσπες” λιτές. Δύο μόνο εκδηλώσεις αφιερωμένες στον μυστικό και υπέροχο Νίκο Γκάτσο ». «Τα φεγγάρια της Πρέσπας συναντούν τα φεγγάρια του Νίκου Γκάτσου και του Λόρκα» είναι λοιπόν ο τίτλος των εφετινών Πρεσπείων.

Την Παρασκευή 20 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας θα διοργανωθεί τιμητική βραδιά στον μεγάλο ποιητή με ομιλητές τον ποιητή και καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Μίμη Σουλιώτη, τον σκηνοθέτη, διευθυντή του ΚΘΒΕΣωτήρη Χατζάκη και τους ποιητές Γιώργο Χρονά, Γιάννη Υφαντή . Στη συνέχεια οι ηθοποιοί Κοραλία Καράντη και Στέφανος Κυριακίδης θα μας ταξιδέψουν για λίγο στον ερωτικό αλλά και δραματικό κόσμο του Λόρκα, δίνοντας μια μικρή γεύση από τον «Ματωμένο γάμο». Θα ακολουθήσει ένα ωριαίο μουσικό ιντερμέδιο με τη Σαβίνα Γιαννάτου και την Ευγενία Καρλαύτη (πιάνο- φωνή) σε τραγούδια του Γκάτσου. Την παρουσίαση θα κάνει ο Αλέξης Κωστάλας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές οι μεσογειακές ιδιοσυγκρασίες του Λόρκα και του Γκάτσου έχουν πολλά κοινά στοιχεία.

Την επομένη ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει τραγούδια δικά του αλλά και των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Δήμου Μούτση, όλα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου- από τα «Χάρτινο το φεγγαράκι» και το «Αν θυμηθείς το όνειρό μου» ως «Το δίχτυ»- με ερμηνεύτρια την Ελλη Πασπαλά.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Φλώρινα και Αγιος Αχίλλειος Πρεσπών η 20 και 21 Αυγούστου. η Πληροφορίες, τηλ. 23850

44707, 23850 29490, 210 7015.200.



Δεν υπάρχουν σχόλια: