T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Πάνω από 20% η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα το 2010


Όσοι πίστεψαν ότι η ρητορεία της κυβέρνησης περί υπεράσπισης, με νύχια και με δόντια, των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είχε ελάχιστα, έστω, ψήγματα αλήθειας διαψεύδονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από την ίδια την πραγματικότητα. Διότι μπορεί ο 13ος και ο 14ος μισθός τυπικά να διατηρούνται, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κατακρήμνιση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα άνω του 20% μόνο το 2010!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα», σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν αλλά και στελεχών της Τραπέζης της Ελλάδος, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα υποστούν μείωση, περίπου, κατά 20% (στην πραγματικότητα αρκετά παραπάνω!) το 2010, εξαιτίας της σωρευτικής επίδρασης των παρακάτω παραγόντων:

1) της δραστικής αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος ξεπερνάει σταθερά το 5% τους τελευταίους μήνες, εξανεμίζοντας σημαντικό μέρος των λαϊκών εισοδημάτων.
2) των νέων αυξημένων συντελεστών φορολογίας, οι οποίοι σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς θα επιφέρουν μείωση των εισοδημάτων κατά 3%.
3) της «έκρηξης» της ανεργίας, η οποία λειτουργεί ως μοχλός συμπίεσης και συρρίκνωσης των μισθών.
4) των αλλαγών στα εργασιακά (όπως η μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης), που έχουν αποθρασύνει πλήρως την εργοδοτική πλευρά.
5) του «σήματος» που δίνεται από την κυβέρνηση στους εργοδότες, μέσω των άγριων και πρωτοφανών περικοπών στον δημόσιο τομέα.


«Μονόδρομος» η ενότητα της Αριστεράς



Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συμβάλλουν στην ταχύτατη πτώση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ζήτησης, η οποία συνεπάγεται μεγαλύτερη ανεργία, επιπλέον μείωση των μισθών κ.ο.κ. Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή συνεχών μειώσεων των εισοδημάτων και κατακρήμνισης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Και όλ’ αυτά βέβαια, δεν θα περιοριστούν μόνο στο 2010, αλλά θα συνεχιστούν σε βάθος τουλάχιστον τριετίας, στη διάρκεια της οποίας έχει ήδη συμφωνηθεί το , επί της ουσίας, πάγωμα των ονομαστικών μισθών.

Η εργασιακή και οικονομική ζούγκλα συνεπώς, που επιβάλλεται από το κουαρτέτο κυβέρνησης-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, οδηγεί τους εργαζόμενους ,σε όλους τους τομείς της οικονομίας, σε πρωτοφανή επίπεδα φτώχειας. Ο μύθος περί υπεράσπισης των μισθών του ιδιωτικού τομέα από την κυβέρνηση καταρρέει και η άγρια επιθετικότητα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που επιβάλλεται στη χώρα μας δεν αφήνει κανέναν στο απυρόβλητο. Κανείς δεν μπορεί να γυρίσει στο σπίτι του, διότι έχουν μπει στα σπίτια μας. Κανείς μας δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον άλλων εργαζόμενων, διότι όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε στόχος. Γι’ αυτό και τώρα, περισσότερο από ποτέ, η ενότητα της Αριστεράς και οι ενωτικοί, ταξικοί, κοινωνικοί αγώνες είναι επιβεβλημένοι. Η ενότητα της Αριστεράς είναι ο δικός μας «μονόδρομος». Ο «μονόδρομος» των εργαζομένων.
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: