T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Τηλε-Παπαγαλάκια συμφερόντων


Του Γιάννη Παντελάκη
(αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία)

Θύελλα αντιδράσεων από την απεργία βυτιοφόρων και φορτηγών έγραφε ο τηλεοπτικός τίτλος με τον οποίο προανήγγειλε το επικείμενο δελτίο ειδήσεων χθες βράδυ.





Δεν σταματούσε εκεί. Με τον ίδιο δραματοποιημένο τρόπο, πληροφορούσε τους τηλεθεατές και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πολιτική αεροπορία.

Ο πολίτης-τηλεθεατής δεν θα πληροφορηθεί ποτέ αναλυτικά -όπως συνέβη και χθες- για τα αίτια των κινητοποιήσεων, τα αιτήματα των απεργών. Ετσι γίνεται σχεδόν πάντα. Γνωστοποιούνται με έμφαση κάθε λογής απεργίες, παραλείπονται οι λόγοι των απεργιών, μεγεθύνονται με τρόπο υπερβολικό οι επιπτώσεις κάθε απεργίας.

Τις προάλλες οι ναυτεργάτες έκαναν πόλεμο στον τουρισμό, το ίδιο έκαναν και οι απλήρωτοι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, το ίδιο καταστρεπτικά -σύμφωνα με πολλά κανάλια- λειτουργεί κάθε είδους απεργία.

Διάφορα «παπαγαλάκια» ποικιλώνυμων συμφερόντων επιτίθενται σε απεργίες με τρόπο χειρότερο από εκείνον της ίδιας της κυβέρνησης. Χρησιμοποιούν τον περίφημο «κοινωνικό αυτοματισμό», στρέφουν δηλαδή ουσιαστικά την μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Με την εξουσία των μικροφώνων παίζουν ρόλο συμπληρωματικό της κυβέρνησης.

Ανεξαρτήτως χρώματος, γαλάζιου ή πράσινου. Το ίδιο συμβαίνει σχεδόν πάντα και σε κάθε κινητοποίηση, οποιασδήποτε ομάδας. Είτε λέγονται αγρότες είτε λιμενεργάτες είτε καθηγητές.

Αν κάποιος ακολουθούσε την -κατευθυνόμενη- λογική των καναλιών αυτών, δεν θα έπρεπε να γίνεται καμία απεργία, αφού έχει επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο. Αν ήταν στο χέρι τους, θα καταργούσαν τις απεργίες· ευτυχώς δεν είναι. Το θέμα δεν αφορά μόνο τη χρησιμοποίηση της εξουσίας από ανθρώπους που δεν νομιμοποιήθηκαν ποτέ για να την έχουν, αφορά την ίδια τη δημοσιογραφική δεοντολογία...

Δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: