T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ταμείο Επιχειρηματικότητας: "παρηγοριά στον άρρωστο, ώσπου να βγει η ψυχή του"


Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο της υπογραφής του «Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 - 2013» ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας με ίδια κεφάλαια ύψους 460 εκατ.ευρώ και την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ. Η υπουργός υπέγραψε, επίσης Συμβόλαιο Στήριξης των ΜμΕ με εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας (Αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς, Πρόεδρος ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, Αντιπρόεδρος ΚΕΕ, κ. Δημήτριος Μπακατσέλος, Πρόεδρος ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, Γ.Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Χρήστος Γκόρτσος, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτρης Λακασάς, ΠρόεδροςΣυνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης).

Σε μια περίοδο, όμως, που η ύφεση καλπάζει, η αγορά βουλιάζει, η ρευστότητα έχει, σχεδόν, μηδενιστεί, οι Τράπεζες λεηλατούν τους πολίτες, μια στις τρεις πολύ μικρές επιχειρήσεις βάζει λουκέτο και η ανεργία πετάει προς το ένα εκατομμύριο, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θυμίζει την «παρηγοριά στον άρρωστο, ώσπου να βγει η ψυχή του».
Πολύ περισσότερο που αυτό το Ταμείο διαθέτει «ψίχουλα» με σχετικά υψηλά επιτόκια, τα οποία και αυτά δεν φτάνουν ποτέ στην πολύ μικρή και ιδιαίτερα στην οικογενειακή επιχείρηση, οι οποίες αντιμετωπίζουν και τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης.

Το «Συμβόλαιο Πολιτείας-Αγοράς» για το οποίο, με αφορμή το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, έκανε λόγο ο κ. Γ. Παπανδρέου, αν δεν είναι άλλη μια κενόλογη μεγαλοστομία, αποτελεί με σιγουριά «Συμβόλαιο» για την ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών, «Συμβόλαιο» «νεοαποικιακής» παράδοσης της χώρας στην τρόικα και το χρηματιστικό κεφάλαιο, «Συμβόλαιο» διάλυσης των πολύ μικρών επιχειρήσεων, περαιτέρω συγκέντρωσης του πλούτου και των οικονομικών δραστηριοτήτων και τέλος «Συμβόλαιο» κοινωνικής, εργασιακής και ασφαλιστικής κατεδάφισης.
Αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των Τραπεζών, προκειμένου να αναλάβουν ένα νέο στρατηγικό ρόλο για χαμηλότοκη ρευστότητα με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια και στο πλαίσιο αυτό τη μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε δημόσια τράπεζα για τη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και της απασχόλησης.





Αναλυτικά το ρεπορτάζ σχετικά με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου:

Στο πλαίσιο του«Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 - 2013», η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε τις εξής δράσεις:

1) Tη σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, με ίδια κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ που θα προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια μέσω της μόχλευσης του ιδίου κεφαλαίου του με πόρους του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Βάζουμε δηλαδή από το ΕΣΠΑ 460 εκατομμύρια και η συνολική ρευστότητα που θα φτάσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπολογίζεται στο 1,7 δισ. ευρώ», εξήγησε η υπουργός και εκτίμησε ότι μεσοπρόθεσμα το νέο αυτό Ταμείο Επιχειρηματικότητας, από απλό εργαλείο διαχείρισης ΕΣΠΑ 2007-2013, θα γίνει ένα πλήρες και νέο χρηματοδοτικό σχήμα. Το ΥΠΟΙΑΝ επεξεργάζεται το σχετικό σχέδιο νόμου.

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας θα αποτελείται από τα εξής επιμέρους ταμεία:

§ Ταμείο Γενικής Επιχειρηματικότητας για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους. Προϋπολογισμός, περίπου 200-250 εκατ. ευρώ.

§ Ταμείο Ειδικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων πιο ειδικευμένων προϊόντων σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν για πράσινη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, για την καινοτομία.

§ Ταμείο Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό περίπου 40 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων σε νέους δημιουργούς και επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα. Είναι η πρώτη φορά που ένα από τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ―ο πολιτισμός― θα αποτελέσει εργαλείο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική.

§ Ταμείο Εκσυγχρονισμού της Εφοδιαστικής Αλυσίδας για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, που τη σειρά της θα επηρεάσει θετικά το εμπόριο και την ποιότητα των προϊόντων και θα βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές. Προϋπολογισμός, περίπου 20 εκατ. ευρώ.

2) Την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται, είπε η υπουργός, για την πρώτη παρέμβαση, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με δημόσιους πόρους 290 εκατομμύρια ευρώ, που όπως υποστήριξε, θα αποφέρουν συνολική ρευστότητα περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ λόγω της ανακύκλωσης κεφαλαίων.

Βασικός στόχος του JEREMIE είναι η ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων (δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια κ.λπ.). Όπως επεσήμανε η ΥΠΟΙΑΝ το μεγάλο πλεονέκτημα του JEREMIE είναι το γεγονός ότι οι ενισχύσεις που δίνονται στις ΜμΕ είναι ανακυκλούμενες, δηλαδή επιτρέπουν τη συνεχή ανατροφοδότηση των πόρων που κατευθύνονται στις δράσεις αυτές.

Ήδη, όπως έκανε γνωστό η κ. Κατσέλη, έχει συσταθεί (και έχει συνεδριάσει) το Επενδυτικό Συμβούλιο του JEREMIE και η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της επιλογής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα διαθέσουν το πρώτο προϊόν για δάνεια επιμερισμού κινδύνου, δηλαδή χαμηλότοκα δάνεια.

Θα ακολουθήσει πρόγραμμα 40 εκατομμυρίων ευρώ για καινοτομία και νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, για startups, 30 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα κοινωνικής οικονομίας, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και 150 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα ενίσχυσης της ψηφιακής σύγκλισης. Όλα αυτά τα υποπρογράμματα απαρτίζουν το Πρόγραμμα του JEREMIE στην πρώτη φάση του, συνολικού ύψους 290 εκατομμυρίων ευρώ.

3) Το σχεδιασμό πρόσθετων προγραμμάτων επιχορηγήσεων για το 2010-2011 ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για τη στήριξη της εξωστρέφειας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των πράσινων δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Η κ. Κατσέλη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ετήσια επικαιροποίηση του Προγράμματος και τον απολογισμό της προόδου υλοποίησής του. Μάλιστα για το σκοπό αυτό συστήνεται ειδική Ομάδα Εργασίας, η οποία θ' αποτελείται από τους συνυπογράφοντες στο Συμβόλαιο στήριξης. Εργο της θα είναι η υποβολή προτάσεων συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων, υποστηρικτικών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο τριετούς στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά και ετήσιου Προγράμματος.

Η υπουργός Οικονομίας αναγνώρισε πάντως πως υπήρξαν προβλήματα στην υλοποίηση δράσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως οι καθυστερήσεις για τα προγράμματα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, οι διαμαρτυρίες Επιμελητηρίων και επιχειρήσεων για τον περιορισμένο προϋπολογισμό του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πρώτη του φάση, και τα παράπονα για μη ανταπόκριση των τραπεζών στα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ Ειδικά για το τελευταίο, η κ. Κατσέλη κάλεσε τις τράπεζες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υιοθετούνται αδικαιολόγητες πολιτικές αποκλεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.



Γ.Παπανδρέου: Συμβόλαιο συνεργασίας Πολιτείας - Αγοράς

Στο μήνυμά του για την υπογραφή του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 -2013, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν πρόκειται απλώς για ακόμη ένα εργαλείο υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, αλλά το συμβόλαιο για τη συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και αγοράς, που επικυρώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς τους και βελτιώνοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Όπως είπε, η υπογράφή του Εθνικού Σχεδίου έχει διπλό συμβολισμό καθώς από τη μία αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά το πλέον παραγωγικό κύτταρο της οικονομίας, και από την άλλη αναδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, ώστε να υπάρξει οριστικά αλλαγή πορείας και οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν πρωτεργάτες στον αγώνα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Καταλήγοντας στο μήνυμά του, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με την έμπρακτη συνεργασία των παραγωγικών φορέων, τη συμμετοχή των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων, τη συνεργασία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και τη στήριξη του Έλληνα καταναλωτή, όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και θα βγούμε πιο δυνατοί, έχοντας δημιουργήσει μια Ελλάδα καλύτερη, δικαιότερη και πιο εύρωστη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: