T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Νέοι έλεγχοι της "τρόικα" από Δευτέρα. Προμηνύεται νέα θύελλα μέτρων για ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικό, Νοσοκομεία


Μεταξύ 26 Ιουλίου και 6 Αυγούστου, καταφτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της «τρόικα», προκειμένου να αποφανθεί για τη μέχρι τώρα τήρηση των προβλεπομένων στο «Μνημόνιο». Από την αξιολόγηση του κλιμακίου της τρόικα θα εξαρτηθεί αποκλειστικά η εκταμίευση το Σεπτέμβριο της δεύτερης «δόσης», ύψους € 9 δις, από το γνωστό δανειακό πακέτο των 110 δις. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει εισπράξει ήδη με την πρώτη «δόση» το Μάιο ποσό ύψους € 20 δις.

Η επίσκεψη των ελεγκτών της «τρόικα» θα διεξαχθεί μάλιστα μόλις μια εβδομάδα μετά, το εκβιαστικό «πάγωμα» του αντίστοιχου προγράμματος «στήριξης» της Ουγγαρίας, εξαιτίας της επιλογής της ουγγρικής κυβέρνησης, να φορολογήσει με έκτακτη εισφορά τις τράπεζες, προκειμένου να «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους, αντί να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας.

Η επίσκεψη της «τρόικα» επικεντρωθεί κυρίως στα παρακάτω σημεία:



1. Επίσπευση των διαδικασιών ξεπουλήματος δημοσίων επιχειρήσεων, με πρώτο – πρώτο τον ΟΣΕ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το σχετικό σχέδιο νόμου, θα προβλέπει την ανάληψη όλων των χρεών του ΟΣΕ (ύψους € 10 δις) και των θυγατρικών του από το Δημόσιο, προκειμένου να πουληθεί μετά ως «φιλέτο» σε ιδιώτες. Αποτέλεσμα, θα είναι η απώλεια του δημοσίου ελέγχου ενός πολύ σημαντικού φορέα που προσφέρει μεταφορικές υπηρεσίες χαμηλού κόστους στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία με ταυτόχρονη κατάργηση πολλών μη κερδοφόρων δρομολογίων.

2. Δεν είναι απίθανο να υπάρξουν συζητήσεις και για νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύμφωνα, με την ενδιάμεση έκθεση του ΔΝΤ, για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου, γράφεται ξεκάθαρα πως το ζήτημα είναι ακόμα ανοιχτό. Με άλλα λόγια οι εκτιμήσεις των ελεγκτών της «τρόικα» για τα δημοσιονομικά στοιχεία, θα κρίνουν το πότε (και εάν ποτέ) θα πάρουμε σύνταξη.

3. Έλεγχος της πορείας των δημοσίων δαπανών: Οι ελεγκτές της «τρόικα», αναμένεται να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα τόσο των δαπανών όσο και των εσόδων. Συγκεκριμένα, θα αξιώσουν την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δαπανών στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής. Με άλλα λόγια η «τρόικα» θα αποφασίζει πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία της χώρας, ποια φάρμακα θα μπορούν να λάβουν οι ασφαλισμένοι καθώς και ποιες θεραπείες να ακολουθήσουν.

4. Έλεγχος της πορείας των δημοσίων εσόδων: Η «τρόικα» εμφανίζεται προβληματισμένη τονίζοντας την προφανή σε όλους καθίζησή τους. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ίσως και το μοναδικό ερωτηματικό ως προς τις εντολές της «τρόικα», προς τους εντολοδόχους της στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια η «τρόικα», είναι ένθερμος υποστηριχτής των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο ενώ από την άλλη χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την αύξηση του πληθωρισμού, μέσω της ολικής ενσωμάτωσης των πρόσφατων αυξήσεων του ΦΠΑ στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών....

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: