T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΤΡΟΙΚΑ: "ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ"



Τελεσίγραφο "ΡΟΥΑ ΜΑΤ" για την πώληση της ΔΕΗ απο την Τρόικα - "Tυχαίο; Δε νομίζω.."

E-mailΕκτύπωσηPDF

"Αναγκαίο όσο ποτέ ένα κίνημα για μια ενιαία, σύγχρονη, 100% δημόσια, καθετοποιημένη ΔΕΗ σε όφελος του λαού"

Ετοιμο τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση να πουλήσει το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδωντης ΔΕΗ, ώστε να προχωρήσει ταχέως και με τονβιαιότερο τρόπο η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έχει η Τρόικα και προτίθεται να το περιλάβει στο αναθεωρημένο Μνημόνιο. Μάλιστα, ζητείται από την κυβέρνηση να λάβει τη σχετική απόφαση έως τονΣεπτέμβριο και να την υλοποιήσει έως τον Μάρτιο του 2011. Η απαίτηση της τρόικας φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με τουςσυνδικαλιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες αργά το βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και θεωρούν casus belli την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης αλλά που όμως, δεν έθεσαν κάν θέμα μη κατάτμησης της Επιχείρησης, μιας κατάτμισης που θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό της απ'ευθείας πώλησης, απλώς θα γίνει σε πιο "αργές" ταχύτητες.

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΗΛ. ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΚΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ

H Κυβέρνηση μελετά άλλες λύσεις τις οποίες θα αντιπροτείνει στην τρόικα, με επικρατέστερη την πώληση ρεύματοςπου θα παράγει η ΔΕΗ σε ιδιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα το διαθέτουν στην αγορά, ανοίγοντας με αυτόν τον απίστευτο τρόπο ένα κύκλο μεσαζόντων στην διάθεση Ηλεκτρικού Ρεύματος στο Λαό, χωρίς να βάλουν ούτε ένα cent για την παραγωγή. "Δεν πουλάμε" λοιπόν.."χαρίζουμε" από την Κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος νους για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει, μιας και πλέον όλα είναι εξώφθαλμα αλλά και το τι θα συμβεί στα Ελληνικά νοικοκυριά στο άμεσο μέλλον με την φωτιά που θα πάρουν τα τιμολόγια για την καταναλωση αυτού του αγαθού που μετατρέπεται με το βιαιότερο τρόπο σε προϊον και περνάει τζάμπα στα χέρια του Κεφαλαίου, έαν και εφόσον δεχθεί η Τρόικα αυτήν την πρόταση. Εδω γεννάται και το ερώτημα εάν την εν λόγω πρόταση, θα την δεχτεί και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που έως την στιγμή γραφής του άρθρου δεν έχει δώσει κάποια απάντηση ,ούτε για το νέο θέμα που προκύπτει(πώληση του παραγόμενου ρεύματος σε ιδιωτικες εταιρείες) αλλά ούτε σε εκείνο του διαχωρισμού της επιχείρησης σε "κομμάτια" παρά έμεινε ,με ανακοίνωση που εξέδωσε, καθαρά και μόνο στο θέμα της απ'ευθείας πώλησης Μονάδων της ΔΕΗ και την οποία παραθέτουμε παρακάτω.Πάντως ότι αυτή θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης, διαφαίνεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ,την περιέλαβε στη γνωμάτευσή της για την άρση των στρεβλώσεων της αγοράς, ενώ δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο που δόθηκε προς διαβούλευση.

Η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει ως εξής

Επειδή πληροφορούμαστε ότι οι κύριοι της ΤΡΟΪΚΑ που συζητούν σήμερα με την Ελληνική αντιπροσωπεία έθεσαν θέμα πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, με κάθε σοβαρότητα, προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην υποκύψει σ΄αυτές τις παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις.
Σε όλα υπάρχουν όρια. Την επιχείρηση του Ελληνικού λαού δεν θα επιτρέψουμε σε ΚΑΝΕΝΑΝ να την ξεπουλήσει.Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε.Για ότι συμβεί την ευθύνη δεν θα την φέρουμε εμείς.Η ΦΥΛΑΚΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ.Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ,ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ.
Aπορία δημιουργεί πάντως η έως 30/7 στάση της Κυβέρνησης στο θέμα "πώληση μονάδων ΔΕΗ", αφού μετά την συνάντηση που είχε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τον κ.Παπακωνσταντίνου, αυτό που βγήκε ήταν μΙα διαβεβαίωση πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα και πως η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να μπει στην λογική πώλησης της Επιχείρησης και αυτή η θέση βρίσκει σύμφωνη και την κ.Μπιρμπίλη και τον κ.Πεταλωτή και αυτά μόλις , λίγες ώρες την "εκδοση" του Τελεσίγραφου από την Τρόικα....τόσο ανυποψίαστοι;!.


"ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ!"

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Πριν από μια εβδομάδα περίπου έγινε απολύτως γνωστό πως οι Κοινοτικοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Μαθιουδάκη διεμήνυσαν ότι οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς είναι απλώς “τσιρότα” – είναι η ακριβής έκφραση που χρησιμοποιήθηκε! – και ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει άμεσα και με “αποτελεσματικό” τρόπο. “Πουλήστε το 40% των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ!” Mε την φράση αυτή ζήτησαν τα κοινοτικά στελέχη από την ελληνική πλευρά την πώληση μονάδων που έχει πληρώσει ο Ελληνικός Λαός με απίστευτη κυνικότητα, και όχι μόνο δεν σήκωναν επ΄ αυτού κουβέντα αλλά η απαίτηση συνδεόταν ευθέως με την εκταμίευση της τρίτης δόσης της χώρας μας από την Τρόικα! Στην δε παρατήρηση ότι “Στο Μνημόνιο δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση”, οι κοινοτικοί – πιο οξεία ήταν η στάση του εκπροσώπου της διεύθυνσης Ανταγωνισμού – αντέτειναν ότι “τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής που πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά του! Ειδικότερα σε σχέση με τους λιγνίτες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι παρέπεμψαν με έμφαση στην επιστολή της Επιτρόπου Κρόες του 2008, με την οποία τονίζεται ότι η Ελλάδα, πέραν της εκχώρησης μονάδων, θα πρέπει να προχωρήσει και στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων λιγνίτη (λ.χ. σε Δράμα και Ελασσόνα) τα οποία θα πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΝΟΠ

Κατά το πρόσφατο παρελθόν η τακτική της Κυβέρνησης να θολώνει τα νερά ώσπου να έρθει η ώρα της "αλήθειας" ,της τελικής απόφασης και των κροκοδείλιων δακρύων είναι πλέον απολύτως γνωστή στους πάντες και οι διαβεβαιώσεις μιας τέτοιας αφερέγγυας Κυβέρνησης δεν θα έπρεπε να καθησυχάζουν κανέναν, όταν μάλιστα η πώληση της Επιχείρησης ζητήθηκε με τόσο επιτακτικό τρόπο και τέτοια απίστευτη κυνικότητα από τους εκπροσώπους των Βρυξελλών κάτι που δείχνει περίτρανα πως το Μνημόνιο που υπέγραψε ετούτη η Κυβέρνηση είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΥΑ ΜΑΤ και πλέον ακόμα και να έχει διαθέσεις σαν κι αυτή για μη πώληση της ΔΕΗ να είναι εντελώς ανύπαρκτη στα μάτια των Κοινοτικών (“τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής που πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά του!") Από την άλλη, μια Ομοσπονδία εργαζομένων σαν την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που είναι επιφορτισμένη να εκπροσωπεί πάρα πολλές χιλιάδες εργαζόμενους και ακόμα περισσότερες χιλιάδες των οικογενειών τους, αλλά και που θα έπρεπε να διαφυλάσσει και τα συμφέροντα ολόκληρου του Ελληνικού Λαού που έχει ανάγκη μια ΔΕΗ, που θα του προσφέρει φτηνό ρεύμα ως αγαθό κι όχι ως προϊόν, θα έπρεπε, πέραν του θέματος πώλησης ή μη, Μονάδων της Επιχείρησης (εδώ θα πρέπει να πούμε ,πως αν πουληθεί ποσοστό της επιχείρησης η βιωσιμότητα της θα είναι αδύνατη, λόγο ιδιαίτερα υψηλού κόστους παραγωγής στηνησιωτική Ελλάδα, που δεν θα μπορεί πλέον να αντισταθμίζει, με τραγικές συνέπειες), δεν ακούσαμε να θέτει καν το θέμα του διαχωρισμού-κατακερματισμού-διαμελισμού, όπως θέλετε πείτε το, αν και αυτό μας ήταν γνωστό πως δεν θα μπεί στο τραπέζι μιας και το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πλην της παρατάξεως της ΕΣΚ (παράταξης προσκείμενης στο ΚΚΕ), φαίνεται πως συμφωνεί εν τέλει με τον διαχωρισμό της Επιχείρησης με την δικαιολογία του "ας είμαστε ρεαλιστές" κι αφήνοντας άναυδους όσους γνώριζαν την πάγια και επί χρόνια (δίκαιη και πρέπουσα για την Ομοσπονδία) θέση της για ΔΕΗ Δημόσια-Ενιαία-Καθετοποιημένη που θα προσφέρει φτηνό ρεύμα στο λαό.

Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΚΦΥΓΗΣ

Κι αφού πήγε η ΓΕΝΟΠ στον Υπουργό Παπακωνσταντίνου για το θέμα της πώλησης ή μη της Επιχείρησης κατά της ταγές των κυνικών κοινοτικών, δεν θα έπρεπε να θέσουν θέμα για τον διαχωρισμό; Ή δεν κατανοούν καν, πως η διάσπαση της Επιχείρησης σε κομμάτια, η δημιουργία θυγατρικών και τα λοιπά ζητούνται για να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την πώλησή τους; Κι αν εκείνοι δεν το αντιλαμβάνονται,το αντιλαμβάνεται μια χαρά η ίδια η Κυβέρνησηκαι γι'αυτο μοιράζει με ευκολία "καλό πρόσωπο", λέγοντας πως δεν συμφωνεί με την απευθείας πώληση Μονάδων και προσπαθώντας να ξεγελάσει και να πείσει για την "καλή" της θέληση, όντας σίγουρη πως δεν θα απογοητεύσει κανέναν Κοινοτικό και κανέναν του ΔΝΤ με το δεδομένο επιθυμητό γι'αυτούς αποτέλεσμα, μετά τον διαχωρισμό, ούτως η άλλως όλα θα είναι εύκολα μετά! Αλλά και η ίδια η ΓΕΝΟΠ θα έχει και έναν αέρα νίκης αφού η απ΄ευθείας πώληση δεν πέρασε... αλλά δεν μπορούσε να αποφύγει το..."ρεαλιστικό", βάση εποχής και "δεδομένων",θα έχει καταφέρει την λιγότερη...ζημιά και δεν θα έχει ούτε εκείνη απογοητεύσε όσους δεν θέλει!! Kαι αυτό κι αν είναι ρεαλισμός και πραγματικότητα. Και μετά τα όσα έχουν συμβεί. Ακόμα κι όταν έρχονται ευθέως οι δανειστές και ζητούν άμεση πώληση, (βιάζονται,που να περιμένουν διαχωρισμούς τώρα..γι'αυτό και το σημερινό Τελεσίγραφο της Τρόικα) συνεχίζουν στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να το βλέπουν ως "ρεαλιστική" κατάσταση ;

Η απάντηση είναι ναι και έρχεται με δήλωση δια στόματος του Γ.Γραμματέα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Κ.Κατσαρού (πηγή www.genop.gr) τα σχόλια δικά σας.

Γ.Γραμματέας ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Κ.Κατσαρός (ΔΑΚΕ/ΔΕΗ) "Πληθώρα δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες ασχολείται με το θέμα της πώλησης του 40% των Λιγνιτικών και του 40% των Υδροηλεκτρικών Μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, γεγονός που έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αναστάτωση και ανησυχία στους εργαζόμενους της Επιχείρησης. Το ζήτημα της απελευθέρωσης ενέργειας, σε επίπεδο Μονάδων Παραγωγής είναι ξεκάθαρο και συναρτάται με τη γενικότερη ωρίμανση της Αγοράς και τη σοβαρότητα των επενδυτών. Σε καμιά περίπτωση η ΔΕΗ δεν εμπόδισε, αλλά αντίθετα επεδίωξε τον ανταγωνισμό με ίσους όρους. Οι ιδιώτες είναι αυτοί που δεν επένδυσαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Παρ’ όλα αυτά, ήδη με τις Θερμικές Μονάδες, που έχουν κατασκευαστεί από ιδιώτες, με τα Μικρά Υδροηλεκτρικά, τις ΑΠΕ κοντεύουμε στο 20% της Ενεργειακής πίτας και με τους υπάρχοντες ρυθμούς σύντομα θα φτάσουμε στο όριο της Απελευθέρωσης της Αγοράς Ενέργειας κατά την Ε.Ε. Ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης, στις δύσκολες περιστάσεις που ζει η χώρα, είναι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και όχι απλά και μόνο μια διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται ζήτημα πώλησης Μονάδων της ΔΕΗ. Οφείλει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να σταματήσει κάθε είδους διαρροές από κυβερνητικές πηγές και μη (όπως αναφέρεται σε όλο τον Τύπο) που εκμεταλλευόμενες την οικονομική κρίση αναμειγνύουν και εξομοιώνουν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τρόικα και θέτουν ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν με σκοπό την πώληση ενός ποσοστού της παραγόμενης φθηνής ενέργειας της ΔΕΗ, μέσω διεθνών διαγωνισμών, σε ιδιώτες. Τέτοια «επιχορήγηση» αεριτζήδων ιδιωτών δεν πρόκειται να επιτρέψουμε. Είναι ξεκάθαρο ότι σενάρια τέτοιου τύπου για την πώληση Μονάδων της ΔΕΗ ή αντίστοιχου ποσοστού ενέργειας σε ιδιώτες μάς βρίσκουν κάθετα αντίθετους και κάθε πιθανή προσπάθεια εφαρμογής τους θα αποτελέσει αιτία πολέμου."

Τετάρτη28 Ιουλίου 2010 (Περί Δημόσιας - Ενιαίας-Καθετοποιημένης ΔΕΗ ,ούτε λόγος). Με τον "πύρινο" συνδικαλιστικό λόγο και τονίζοντας μάλιστα (μεταφέρθηκε αυτούσιο) την ...εξαιρετική αυτή φράση ο κ.Κατσαρός λέει το εξής απλό : "Σε καμιά περίπτωση η ΔΕΗ δεν εμπόδισε, αλλά αντίθετα επεδίωξε τον ανταγωνισμό με ίσους όρους. Οι ιδιώτες είναι αυτοί που δεν επένδυσαν σε ικανοποιητικό βαθμό."(!!!!!!) Πιο κάτω αναφέρει ενοχλημένος(γιατί άραγε;) περί εξομοίωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τρόικα ,κ.Κατσαρέ έχεται και σήμερα μετά τα Τελεσίγραφα της Τρόικα την ίδια αυτήν άποψη; Εμείς απλά θυμίζουμε πως η απαίτηση συνδεόταν ευθέως με την εκταμίευση της τρίτης δόσης της χώρας μας. Από πού θα εκταμιεύσει η Χώρα μας; Aς απαντήσει ο καθένας μόνος του. Και βέβαια περί διαχωρισμού ....κουβέντα ..λες και δεν υπάρχει... Τυχαίο;.....Δεν νομίζω..!! Αυτό που φαίνεται περίτρανα ,είναι πως με τον προσφιλή της τρόπο η Κυβέρνηση ,προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και την κοινή γνώμη με τον τρόπο του "ησυχάστε δεν τρέχει τίποτα", μιας και βρίσκεται είδη σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο με την απελευθέρωση των αδειών φορτηγών και βυτιοφόρων υπέρ πολυεθνικών φτιάχνοντας "γηπεδο" για την δημιουργία Καρτέλ στις μεταφορές (σήμερα με την πρόταση που σκέφτεται ,πάει για ακόμα ένα στον Τομέα της Ενέργειας)αλλά ήταν εμφανές και απόλυτα σαφές πως πάρα πολύ σύντομα θα υπάρχαν εξελίξεις στο φλέγον αυτό θέμα . Εξελίξεις που πιθανότατα όπως όλα δείχνουν δεν θα έχουν καλή πορεία μιας και εμπλέκονται εκβιασμοί για την εκταμίευση της τρίτης δόσης και που αποτελούν τα άγραφα του Μνημονίο

.....Μνημονίου εκβιασμοί το ανάγνωσμα.. τους οποίους μόνο κουτοί δεν περίμεναν (και δεν μιλώ για την Κυβέρνηση ,εκείνη γνώριζε εξ'αρχής) και που ήταν θέμα χρόνου. Υποχρέωση ιερή όλων ο αγώνας για ΔΕΗ, Δημόσια 100%, Ενιαία και Καθετοποιημένη ,των εργαζομένων και του Λαού που την στηρίζει από την γέννηση της ,για να απολαμβάνει τα αγαθά της. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!


iskra Παρασκευη 30.7.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: