T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Κυβέρνηση για ΔΕΗ :Δεν αποδέχεται την πώληση , αλλά.... το συζητά η κυβέρνηση


Την πώληση σε ιδιώτες του 40% των “φθηνών” ενεργειακών πηγών της ΔΕΗ, δηλαδή των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων της, προμηνύουν οι διαρροές περί της ύπαρξης “προσαρτήματος” στο Μνημόνιο, ουσιαστικά “Μνημονίου νούμερο 2”, της τρόικας, που προβλέπει με σαφή τρόπο την ιδιωτικοποίηση των μονάδων αυτών.

Ωστόσο, το “κρυφτό” ανάμεσα στην κυβέρνηση, την τρόικα και στους εργαζομένους, με τελικό αποδέκτη τους καταναλωτές και ωφελημένους τους ιδιώτες επενδυτές, συνεχίζεται, προτάσσοντας το γνωστό πρόσχημα των “υποχρεώσεων” έναντι του Μνημονίου.

Παρά τις μετριοπαθείς δηλώσεις των υπουργών ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ρητά στο Μνημόνιο ή ότι δεν έχει τεθεί επισήμως από την τρόικα και την εκφρασθείσα άρνηση της κυβέρνησης για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, κανείς δεν το αποκλείει κατηγορηματικά. Αντιθέτως, μένουν τελικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και στην “ευχέρεια” της τρόικας μέσω "εξειδικεύσεων" και των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που διήρκησε έως αργά το βράδυ της Πέμπτης, δεν έπεισε ούτε τους εργαζόμενους, διαχωρίζοντας ουσιαστικά επίσημες και ανεπίσημες θέσεις και συζητήσεις, αλλά μιλώντας και για “εξειδίκευση” των όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ανέφερε ότι η πρόταση ή “σύσταση” της τρόικας περί πώλησης του 40% των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ δεν έχει τεθεί σε πολιτικό επίπεδο, επιχειρώντας να χαμηλώσει τους τόνους και επανέλαβε την επίσημη θέση της κυβέρνησης που είναι αρνητική, επικαλούμενος και τις σχετικές παλαιότερες δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Τ. Μπιρμπίλη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός είπε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι τα όσα θίγονται στο Μνημόνιο (άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, διαχωρισμός δικτύων-δραστηριοτήτων, αναδιάρθρωση τιμολογίων κ.τ.λ.) υπόκεινται σε εξειδίκευση από τους δανειστές, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που φέρεται ότι διαρρέουν από κοινοτικές πηγές, η τρόικα εμφανίζεται να έχει έτοιμο “προσάρτημα” στο Μνημόνιο με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα για την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα έως τον Μάρτιο του 2011. Ουσιαστικά, φέρεται να υπαγορεύει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, ενώ στο πλαίσιο της σχετικής Οδηγίας 72 υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές για το άνοιγμα της αγοράς.



Η τρόικα στο ΥΠΕΚΑ



Παράλληλα, χθες το πρωί ο γενικός γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικας, που έθεσαν το θέμα της πώλησης του 40% των συγκεκριμένων μονάδων.

Ο κ. Μαθιουδάκης μιλώντας στην “Αυγή” επιβεβαίωσε ότι κατά τη συζήτηση υπήρξε πρόταση της τρόικας περί πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο γραπτό, επίσημο ή ανεπίσημο, κείμενο. Όπως ανέφερε, η σχετική πρόταση “δεν μας βρίσκει σύμφωνους”, καθώς υπάρχει και σειρά τεχνικών, οικονομικών και άλλων θεμάτων που δεν την καθιστούν εφικτή. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, οι συζητήσεις για την τήρηση της υποχρέωσης εφαρμογής της Οδηγίας 72 για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού συνεχίζονται, όπως και οι σχετικές διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο που ήδη έχει ξεκινήσει στο ΥΠΕΚΑ.

Στο μεταξύ, η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που έφεραν τη διοίκηση της επιχείρησης να έχει υποβάλει προς την πολιτεία οποιαδήποτε πρόταση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.



ΓΕΝΟΠ



Από την πλευρά των εργαζομένων κατέστη σαφές ότι δεν είναι αποδεκτή εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ και σε περίπτωση που αλλάξει στάση η κυβέρνηση θα “κατεβάσουν τους διακόπτες”.

Σε ανακοίνωση-προειδοποίηση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ χθες το απόγευμα επισημαίνει ότι επειδή “οι κύριοι της τρόικα που συζητούν με την ελληνική αντιπροσωπεία έθεσαν θέμα πώλησης λιγντικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, με κάθε σοβαρότητα προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην υποκύψει σε αυτές τις παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις”. Όπως αναφέρεται, σε όλα υπάρχουν όρια “και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την ξεπουλήσει”. Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι “για ό,τι συμβεί την ευθύνη δεν θα τη φέρουμε εμείς” και τονίζουν ότι “δεν φοβόμαστε τη φυλακή” προϊδεάζοντας για δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: