T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων


Ολοκληρώνεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης "Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις" με την διαδικασία ψήφισης επί των άρθρων. Το Νομοσχέδιο, -παρά τις προσπάθειες των βουλευτών της κυβέρνησης και της ίδιας της Υπουργού Υγείας να πείσουν μέσω των τοποθετήσεών τους για το αντίθετο- διαπνέεται από τις κατευθύνσεις του μνημονίου και υπηρετεί τους στόχους του, αφού η Υγεία και η Πρόνοια αντιμετωπίζονται ως βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό και επιχειρείται δαπάνες του κράτους να μεταφερθούν είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε απευθείας στους πολίτες. Ταυτόχρονα, διευρύνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, επιχειρείται ή είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο σύστημα και ανοίγει ο δρόμος για καταργήσεις και συρρίκνωση φορέων παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παν. Λαφαζάνης, Κοινοβουλευτικος Εκπρόσωπος, κατά την τοποθέτησή σου τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα νομοσχέδιο της Τρόικα, που ανοίγει το δρόμο για τη μετά-Τρόικα κατάσταση στο χώρο της υγείας. Έντάσσεται δηλαδή στα πλαίσια ενός καθορισμένου από την τρόικα προγράμματος για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια στο χώρο της υγείας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να υπάρξει δραστική περικοπή των δαπανών και των ελλειμμάτων, αποτέλεσμα των οποίων θα είναι η κατάρρευση των ασφαλιστικών δαπανών και η κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, διότι δεν θα μπορεί πλέον το κράτος να καλύψει τα ελλείμματα.



Ο Παν. Λαφαζάνης έκανε λόγο, επίσης, για "μετατροπή του δημόσιου νοσοκομείου σε πλήρως εμπορευματοποιημένη επιχείρηση, η οποία θα επιδιώκει το μέγιστο δυνατό κέρδος, το μέγιστο δυνατό ιδιωτικό κέρδος προς όφελος τρίτων και σε βάρος των πολιτών και μάλιστα ιδιαίτερα των πολιτών οποίοι έχουν ανάγκη"


Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, τόνισε τα εξής:

"Δεν μπορεί η αντικαπνιστική εκστρατεία να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για άγρια εισπρακτικά μέτρα. Έχετε πάει τους φόρους στα τσιγάρα στα ύψη, με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει πλέον ξανά οι δρόμοι στην Αθήνα, και ιδιαίτερα οι δρόμοι που εγώ περιφέρομαι, από λαθρέμπορους τσιγάρων. Οργιάζει το λαθρεμπόριο τσιγάρων με τα άγρια εισπρακτικά μέτρα τα οποία έχετε φέρει. Έτσι, δεν ελαττώνεται το τσιγάρο, ελαττώνεται η απασχόληση γύρω από το τσιγάρο και η νόμιμη διακίνηση των τσιγάρων.

Και άλλη μια παρατήρηση. Εντάξει, αυξάνετε τη φορολογία στα τσιγάρα, είναι δυνατόν να πληρώνουν οι περιπτερούχοι σε όλη την Ελλάδα, αυτοί οι μικροί επαγγελματίες της συνοικίας και της γειτονιάς, το τίμημα; Διότι το κέρδος των περιπτερούχων είναι ανύπαρκτο, παρ' όλη την αύξηση της τιμής των τσιγάρων, και δικαιολογημένα είναι ανάστατοι και κάνουν αγώνες αυτήν την περίοδο για την επιβίωσή τους. Δεν είναι δυνατόν απ' αυτήν την αύξηση να επωφελούνται, κατά κύριο λόγο, οι καπνοβιομηχανίες και ο περιπτερούχος να βλέπει να μειώνεται το κέρδος του.
Να προσθέσω και κάτι ακόμη. Εργασιακοί χώροι και κάπνισμα. Στους εργασιακούς χώρους δεν πρέπει γι' αυτόν που καπνίζει να υπάρχει μια δυνατότητα; Ξέρετε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πλέον κίνητρο για τους εργοδότες να ρωτούν τον εργαζόμενο εάν είναι καπνιστής ή όχι και αν καπνίζει, να βρίσκουν ένα πρόσχημα παραπάνω είτε να μην τον προσλαμβάνουν είτε, εάν χρειάζονται απολύσεις, να τον απολύουν;
Χρειάζονται μέτρα κατά του καπνίσματος, λοιπόν, όχι μόνο απαγορευτικά, αλλά και άλλου είδους μέτρα. Όμως, και αυτά τα μέτρα που έχουν απαγορευτική διάσταση, πρέπει να μετρώνται καλά για να έχουν θετικό αποτέλεσμα και προοπτική. Όχι, όμως, στο όνομα της αντικαπνιστικής εκστρατείας να κόβουμε τα κεφάλια και να μην αφήνουμε τίποτα όρθιο".



Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ειδικός αγορητής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για το Νομοσχέδιο τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι το θέμα της υγείας έχει και κόμματα, έχει και χρώματα. Το χρώμα που έχει είναι το χρώμα του αρρώστου και φαίνεται ότι αυτό το χρώμα δεν το αλλάζουμε ούτε με το παρόν νομοσχέδιο.

Νομίζω ότι αυτό το νομοσχέδιο αφήνει σε άλλο νομοσχέδιο, αυτό που θα έρθει μεθαύριο, το σοβαρό θέμα των χρεών των νοσοκομείων που έχει προκαλέσει τη δηλωμένη αντίθεση κορυφαίων στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και νομίζω πως όχι τυχαία κανένας από αυτούς που έχουν δηλώσει ότι δεν θα το ψήφιζαν δεν είναι σε αυτό το τμήμα της Ολομέλειας .

[...] Συζητάμε λοιπόν, σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο οι νοσοκομειακοί γιατροί και γενικά οι γιατροί και όλοι αυτοί που ασχολούνται με την υγεία, οι νοσηλευτές, όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, το απορρίπτουν ως απαράδεκτο, ανεφάρμοστο και διαλυτικό για το σύστημα υγείας της χώρας και απεργούν από χθες και για όλη την εβδομάδα, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους. Το γνωρίζετε βέβαια διότι αυτή την αντίθεση την εξέφρασαν ουσιαστικά όλοι οι φορείς που είχαν κληθεί στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Παρόλα αυτά προχωρείτε.
Εμείς συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που δίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και όλοι αυτοί που ασχολούνται με την υγεία, για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και στέλνουμε το μήνυμα ότι ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας και μέσα και έξω από τη Βουλή μπορεί να φέρει αποτελέσματα που στην περίπτωση του Ε.Σ.Υ. πρέπει να είναι ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο να προσφέρει ποιοτικές, ασφαλείς και δωρεάν υπηρεσίες στον ελληνικό λαό.
Το σχέδιο που φέρνετε σήμερα είναι ένα ψευδεπίγραφο, κατά τη γνώμη μας, νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ενώ επαγγέλλεστε την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. οδηγείτε το σύστημα στην ιδιωτικοποίηση και στη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα του. Ενώ ισχυρίζεστε ότι προσπαθείτε να αναβαθμίσετε το Ε.Σ.Υ. τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να εισάγετε τη λογική και τις κατευθύνσεις του Μνημονίου στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας και της περίθαλψης.
Το συζητούμενο σχέδιο νόμου δεν αποτελεί μεμονωμένο ή αποσπασματικό γεγονός, κατά τη γνώμη μας, αλλά είναι ένα σημαντικό κομμάτι ενός καλά σχεδιασμένου και συντονισμένου σχεδίου. Είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησής σας και είναι ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση του κεντρικού στόχου του Μνημονίου, που όμως καταλήγει δυστυχώς στην διάλυση του κοινωνικού κράτους. Είναι ένα βήμα που ακολουθεί την οικονομική πολιτική μιας άγριας λιτότητας και μιας φορολογικής επιδρομής κατά των εργαζομένων, απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις -έχουν γίνει με άλλα νομοσχέδια βέβαια αυτά- τη διάλυση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και χρησιμοποιεί ακόμη και τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ για να τα προωθήσει όλα αυτά. Είναι ένα βήμα που προηγείται των επερχόμενων αλλαγών στην παιδεία και στην αποπεράτωση της δουλειάς που άφησαν μισή, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και την ενεργειακή πολιτική με τις ανακατατάξεις των ενεργειακών οδών και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των ρυθμίσεων ενός αναπτυξιακού νόμου που όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει. Και όταν το δούμε θα δούμε και τι λέει. Είναι ένα βήμα στα πλαίσια του ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας και των γενικών ιδιωτικοποιήσεων, των υποδομών δηλαδή της χώρας και των διεθνών οικονομικών σχέσεων που διαμορφώνονται με ένα καθεστώς υποτέλειας. [...]

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: