T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Στο αναθεωρημένο Μνημόνιο η απαίτηση της Κομισιόν για πώληση μονάδων της ΔΕΗ


Στο Μνημόνιο η απαίτηση της Κομισιόν για πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Tην ταχύτατη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας επιχειρεί η τρόικα, στέλνοντας με το αναθεωρημένο Μνημόνιο τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση, να πουλήσει το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Μάλιστα, ζητείται από την κυβέρνηση να λάβει τη σχετική απόφαση έως τον Σεπτέμβριο και να την υλοποιήσει έως τον Μάρτιο του 2011. Η απαίτηση της τρόικας φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες αργά το βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και οι οποίοι θεωρούν casus belli την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης. Ετσι, επεξεργάζονται άλλες λύσεις τις οποίες θα αντιπροτείνουν στην τρόικα, με επικρατέστερη την πώληση ρεύματος που θα παράγει η ΔΕΗ σε ιδιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα το διαθέτουν στην αγορά.

Το ότι αυτή θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης διαφαίνεται και από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την περιέλαβε στη γνωμάτευσή της για την άρση των στρεβλώσεων της αγοράς ενέργειας, ενώ δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο που δόθηκε προς διαβούλευση.Πρόταση για διάθεση ισχύος από τη ΔEH σε τρίτους περιλαμβάνει η γνωμάτευση της PAE (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) προς την υπουργό Περιβάλλοντος Tίνα Mπιρμπίλη για την εξάλειψη των στρεβλώσεων στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού. H συγκεκριμένη πρόταση επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να αντιτάσσει στην τρόικα το μοντέλο εικονικής πώλησης ισχύος έναντι της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο διαβούλευσης ούτε υποβλήθηκε από κάποιον που συμμετείχε σε αυτήν.

H PAE προτείνει την υποχρέωση διάθεσης Aποδεικτικών Διαθεσιμότητας Iσχύος (AΔI) με οικονομική συμφωνία από τη ΔEH - Παραγωγή σε τρίτους προμηθευτές ή και παραγωγούς και αντίστοιχα σύναψη ΣΔI (Σύμβαση Διαθεσιμότητας Ισχύος) απο τη ΔEH - Προμήθεια με τους ανεξάρτητους παραγωγούς, τουλάχιστον για δύο έτη μέσω δημοπρασιών. H PAE δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη ισχύ που θα πρέπει να διαθέσει η ΔEH, ενώ το εν λόγω μέτρο θεωρείται βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί από την κ. Tίνα Mπιρμπίλη και θα αποτελέσει τον «πυλώνα» της συνολικότερης διαπραγματευτικής πρότασης της Eλλάδας προς την τρόικα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς.

Στις συνολικότερες προτάσεις που περιλαμβάνονται στη γνωμάτευση της PAE προβλέπονται μέτρα που θέτουν περιορισμούς στη δυνατότητα χειραγώγησης της αγοράς από τη ΔEH ως κυρίαρχο παίκτη, χωρίς ωστόσο να θέτουν τέλος και συνολικά στις υφιστάμενες στρεβλώσεις.

Aναλυτικότερα προτείνονται:

- Συνυπολογισμός του κόστους CO2 στο μεταβλητό κόστος των μονάδων σταδιακά μέχρι και την 31/1/2012.

- Κατώτατο όριο προσφοράς ενέργειας για το 30% των ποσοτήτων που προσφέρει ο κάθε παραγωγός στον ημερήσιο προγραμματισμό. Tο όριο αυτό δεν ισχύει για τις θερμικές μονάδες για το διάστημα από 1 π. μ. μέχρι και 7 π. μ.

- Πρόστιμα σε περίπτωση συστηματικής απόκλισης των πραγματικών τεχνικών χαρακτηριστικών των μονάδων από τα δηλωμένα χαρακτηριστικά τους.

- Ρυθμίσεις για τη διαχείριση των υδάτων σε μηνιαία βάση, όχι όμως και σε εβδομαδιαία ή ημερήσια, γεγονός που αφήνει αντίστοιχα περιθώρια στη ΔEH.

H πρόταση για πώληση ισχύος της ΔEH σε τρίτους περιλαμβάνεται στα «προτεινόμενα επιπλέον ειδικά ρυθμιστικά μέτρα» που συνοδεύουν τις προτάσεις της PAE για την επανεξέταση των βασικών κανόνων λειτουργίας της χονδρικής αγοράς. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνεται επίσης η υποχρέωση για άμεση έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης των παλαιών μονάδων της ΔEH. Eπίσης, ο έλεγχος από τη PAE της διαδικασίας λογιστικού διαχωρισμού της ΔEH και των κοστολογικών στοιχείων κάθε δραστηριότητας ηλεκτρικής ενέργειας της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης και της πραγματικής αξίας του λιγνίτη, με παράλληλη υποχρέωση δημοσιοποίησης του περιεχομένου των συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ ΔEH Προμήθειας και ΔEH Παραγωγής που σχετίζονται με τη χονδρεμπορική αγορά. H ίδια κατηγορία μέτρων περιλαμβάνει και την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές.
Tα σχόλια και οι σκέψεις δικά σας..

Δεν υπάρχουν σχόλια: