T E Λ Ι Κ Ω Σ. . .Β Α Ρ Β Α Ρ Ο Τ Η Τ Α . . . . . . . .ΩΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ . . . .. ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ....




«Η αλήθεια είναι επαναστατική»

Αντόνιο Γκράμσι

Ροή Iskra

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

"Στον γύψο" για τρία χρόνια οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα


ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συνυπέγραψαν την υπαγορευμένη από κυβέρνηση - τρόικα - ΣΕΒ σύμβαση για μηδενικές αυξήσεις το 2010 και μηδαμινές το 2011-2012
"Αυτόνομη Παρέμβαση": Σερβίρουν το Μνημόνιο για σύμβαση.
"Σφραγίδα" και στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση βάζει το Μνημόνιο της τρόικας των δανειστών, με αποτέλεσμα οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να μπουν στον "γύψο" για τα τρία επόμενα χρόνια και να χάσουν -σύμφωνα με τις ηπιότερες εκτιμήσεις- τουλάχιστον το 15% της αγοραστικής τους δύναμης, καθώς από την επόμενη διετία, εκτός από την παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική οικονομία, βάση υπολογισμού των αυξήσεων τίθεται ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός, που κινείται ήδη σε υποπολλαπλάσια επίπεδα από τον εγχώριο (5,2% τον Ιούνιο).

Η σημερινή συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ αποτελεί "συμβασιοποίηση" του Μνημονίου, τονίζει η "Αυτόνομη Παρέμβαση"
Κατά τη σημερινή διαπραγματευτική συνάντηση της ΓΣΕΕ με το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων αναμένεται να υπάρξει οριστική συμφωνία (της πλειοψηφίας της Συνομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) για σύμβαση τριετούς διάρκειας και με τις ακόλουθες αυξήσεις: 2010 αύξηση 0%, 20011 αύξηση 1,5% από τον Ιούλιο και 2012 αύξηση 1,7% από τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 13ος και ο 14ος μισθός δεν θα ενσωματωθούν και ακολούθως θα επιμεριστούν στους υπόλοιπους 12, αλλά θα υπάρχει ειδική αναφορά - πρόβλεψη με την οποία θεωρείται ότι παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δικαιολογώντας την επίσπευση της υπογραφής, ισχυρίζεται ότι απομακρύνει τον κίνδυνο αθρόων ατομικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και τυπικά η έναρξη ισχύος της νέας σύμβασης θα είναι αναδρομικά από την 1.1.2010. Η στάση της όμως αντικειμενικά συμπαρασύρει και μια σειρά κλάδους να προχωρήσουν σε συμφωνίες για μηδενικές αυξήσεις.



Εκτός η Διαιτησία

Πάντως δεν αποκλείεται και πιο αρνητική εξέλιξη, στην περίπτωση που οι εργοδότες και ιδιαίτερα ο ΣΕΒ εμφανίσουν την απαίτηση κατά γράμμα εφαρμογής του Μνημονίου, δηλαδή στη χορήγηση μηδενικών αυξήσεων και τα τρία επόμενα χρόνια. Πάντως κατά την αυριανή συνάντηση δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της Διαιτησίας, καθώς ο ΣΕΒ θεωρεί ότι τον καλύπτει πλήρως η πρόβλεψη Λοβέρδου, σύμφωνα με την οποία αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι "εταίροι", η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καταργώντας και τυπικά την Διαιτησία και αφήνοντας χωρίς περιεχόμενο τη Διαμεσολάβηση.



"Συμβασιοποιείται" το Μνημόνιο

"Και στη διαπραγμάτευση για τη Σύμβαση το Μνημόνιο της ντροπής χρησιμοποιείται ως βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών για να επιμένουν μέχρι το τέλος με εκβιαστικό τρόπο για μηδενικές αυξήσεις ή λίγο πάνω από το μηδέν", τόνισε με δήλωσή του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Γαβρίλης, προσθέτοντας: "Το προτεινόμενο σχέδιο υπογραφής δεν αποτελεί βάση υπογραφής ΕΓΣΣΕ. Ουσιαστικά, 'συμβασιοποιεί' το Μνημόνιο με το πάγωμα των μισθών για το 2010, αλλά και με τις οριακές αυξήσεις πάνω από το μηδέν για 2011 και 2012. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά λειτούργησε ως αβανταδόρος των μεγαλοεργοδοτών και σε βάρος των εργαζομένων. Υπενθυμίζουμε ότι με τον πρόσφατο νόμο ακόμα και αυτός ο κατώτερος μισθός δεν θα ισχύει για τους νέους εργαζόμενους που θα μπαίνουν στην αγορά εργασίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: